Mooiste kerken in Krakau

Wie deze Europese stad met een rijke geschiedenis bezoekt, mag een bezoek aan enkele van haar meest emblematische kerken niet missen. Hier is mijn lijst met 10 favorieten die u in uw reis kunt opnemen.

Carolina Morales

Carolina Morales

8 minuten lezen

Mooiste kerken in Krakau

St Mary's Basiliek, Krakau | ©Caio

Je hoeft niet vurig religieus te zijn om de schoonheid, kunst en geschiedenis achter 's werelds oudste kerken te waarderen. Krakau is daarop geen uitzondering. Als u door de stad dwaalt, komt u kerken tegen met architectonische details die u sprakeloos achterlaten. Als u van plan bent wat te zien en te doen in Krakau, raad ik u aan enkele van deze 10 heilige plaatsen in uw route op te nemen.

1. Wawel Kathedraal

Wawel Kathedraal| ©Maciej Szczepańczyk
Wawel Kathedraal| ©Maciej Szczepańczyk

Het isgelegen op deWawel heuvel en is de thuisbasis van de patroonheilige van Polen, St. Stanislaus. Zijn geschiedenis gaat meer dan een millennium terug en het is een zeer speciale plaats voor de Polen.

Volgens historische gegevens werd de hoogste kerk in Krakau gebouwd enige tijd na de oprichting van het bisdom van de stad, rond het jaar 1000. Er is meer informatie over de opeenvolgende romaanse kerk uit de 11e en 12e eeuw, die werd gebouwd tijdens het bewind van hertog Wladyslaw Herman.

De Wawel kathedraal zal zeker worden opgenomen in de beste rondleidingen en excursies vanuit Krakau, dus u kunt een bezoek aan het interieur niet missen, met onder andere:

  • De Crypte, een begraafplaats voor royalty's en sommige nationale helden.
  • Mausoleum van St. Stanislaus, gelegen in het midden van het schip van de kathedraal.

Nuttige informatie over de kathedraal van Wawel

Voor iets meer dan 4,8 euro, wat overeenkomt met 22 zloty's (de Poolse nationale munt), kunt u de kathedraal binnengaan.

  • Van april tot oktober is de kathedraal geopend van maandag tot zaterdag van 9 tot 17 uur en op zondag van 12.30 tot 17 uur.
  • Van november tot maart is de kathedraal geopend van maandag tot zaterdag van 9 tot 16 uur en op zondag van 12.30 tot 16 uur.

Plan uw bezoek en kom meer te weten op de officiële website van de Wawel kathedraal.

Boek een rondleiding door het Wawel kasteel

2. St. Adalbert's Kerk

Kerk van St. Wojciech| ©Zygmunt Put
Kerk van St. Wojciech| ©Zygmunt Put

Het is bekend onder deze naam en ook als de Kerk van St. Wokciechl. De stichting dateert uit de 10e eeuw, waardoor het een historisch en architectonisch juweeltje is dat u niet wilt missen tijdens uw bezoek aan Krakau.

Gelegen naast wat nu de Markt van Krakau is, is dit een van de oudste kerken op het hele Europese continent.

In de crypte van deze kerk bevindt zich een klein museum gewijd aan de geschiedenis van de Markt. Als u geluk hebt, kunt u ook genieten van enkele klassieke muziekconcerten die deze kerk gewoonlijk organiseert.

nuttige informatie

  • De openingstijden kunnen variëren, maar het is geopend van maandag tot en met zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur en op zondag van 13.30 tot 18.00 uur.
  • De toegang tot de kerk is gratis, en om het cryptemuseum te bezoeken moet u 2 zlotys betalen.

Boek een rondleiding door de oude stad van Krakau

3. St. Andrew's Kerk

St Andrew's Kerk| ©Andrew Milligan sumo
St Andrew's Kerk| ©Andrew Milligan sumo

Ik hou van de St. Andreaskerk omdat het op het eerste gezicht niet veel lijkt. De eenvoudige buitenkant is misleidend, en tenzij je wat onderzoek hebt gedaan, zul je je niet realiseren dat het een van de oudste kerken van Polen is, gebouwd in de 11e eeuw. Een historische tempel die diende als toevluchtsoord tijdens verschillende invasies die Krakau te verduren kreeg.

In de 18e eeuw werd de Andreaskerk verbouwd in barokstijl en bezoekers kunnen de artistieke decoratie waarderen, waarbij de preekstoel in de vorm van een schip opvalt. In de kerk staat een Foucault slinger.

In de buurt van deze kerk vindt u het Aartsbisschoppelijk Museum, het Archeologisch Museum van Krakau en het Wawel Kasteel.

Traveller Tip

Houd er rekening mee dat het in veel kerken verboden is om foto's of video's te maken. Controleer uit respect en voorzichtigheid altijd de regels van elke kerk voordat u naar binnen gaat.

4. St. Peter en Paul's Kerk

Kerk van San Pedro en San Pablo| ©Richard Leonard
Kerk van San Pedro en San Pablo| ©Richard Leonard

Op enkele meters van de Sint-Andrieskerk vindt u dit andere gebouw in barokstijl, gebouwd door de jezuïeten tussen 1597 en 1619. Met een oogverblindende gevel zal het ongetwijfeld een verplichte stop zijn op deze tour door Krakau.

Als u de kerk binnengaat, vindt u een eenvoudiger ontwerp dan dat van de voorgevel en de deur, waar u gedetailleerde beelden van de twaalf apostelen aantreft. Het is gelegen aan een van de belangrijkste straten van Krakau, de Grodzka straat, een kleurrijke en historische straat die u meeneemt op een zeer aangename wandeling van de Markt naar het Wawel kasteel.

Het is beslist een van mijn favoriete kerken, zowel vanwege de prachtige gevel als vanwege de ligging. Als u maar een paar dagen in Krakau bent, raad ik u aan dit gebied te bezoeken om van deze en andere kerken te genieten. Hier zijn enkele details, zodat u een route kunt uitstippelen om Krakau in 3 dagen te zien.

Boek een rondleiding door de oude stad van Krakau

5. Nowa Huta Kerk

Nowa Huta Kerk| ©Fred Romero
Nowa Huta Kerk| ©Fred Romero

Ik neem de kerk van Nowa Huta in deze lijst op, niet alleen vanwege haar abstracte architectuur, maar ook vanwege haar geschiedenis. De kerk van Onze Lieve Vrouw Koningin van Polen, ook bekend als Arka Pana. Het ligt aan de rand van de voormalige socialistische wijk van Krakau, Nowa Huta.

De aanleg ervan ging gepaard met botsingen, omdat de communistische autoriteiten weigerden het project door te laten gaan. Aan de buitenkant zie je een constructie bedekt met meer dan twee miljoen stenen, terwijl je binnenin stukken hout ziet liggen. In het midden van de tempel staat een beeld van de Kruisiging.

Op een afstand van ongeveer 6 kilometer bereikt u de Oskar Schindler Fabriek en het Museum van Hedendaagse Kunst in Krakau, twee zeer interessante plaatsen om in uw rondleiding op te nemen.

Boek een rondleiding door de wijk Nowa Huta

6. St. Mary's Basiliek

St Mary's Basiliek, Krakau| ©Mach240390
St Mary's Basiliek, Krakau| ©Mach240390

De Mariabasiliek werd in de 14e eeuw gebouwd aan één kant van de Markt. Het is gotisch van stijl en wordt erkend als een van de meest prominente en natuurlijk meest bezochte monumenten van Krakau.

De voorzijde van de kerk bestaat uit twee torens van verschillende hoogte. Op de hoogste daarvan is een gouden kroon te zien, die in het Pools Hejnalica heet. Van daaruit werd vele jaren geleden de sluiting van de poorten aangekondigd, evenals de aankondiging van gevaar zoals brand of vijandelijke aanvallen.

Als u wilt genieten van een spectaculair uitzicht over Krakau, kunt u in de zomer deze toren beklimmen en genieten van het landschap. De Galerij van 19e eeuwse Poolse kunst ligt op slechts enkele meters van deze kerk.

7. Basiliek van Sint Franciscus van Assisi

Basiliek van Sint Franciscus van Assisi| ©Zygmunt Put
Basiliek van Sint Franciscus van Assisi| ©Zygmunt Put

Een andere kerk die ik aanbeveel voor uw rondleiding is deze, gebouwd in 1269 door Franciscaanse monniken uit Praag. Het was een van de eerste bakstenen gebouwen in de stad en is een van de oudste in Krakau.

Deze kerk is verbouwd als gevolg van verschillende branden, waardoor u een mengeling van verschillende bouwstijlen kunt waarderen, met gotische en neogotische details. Deze kerk was ook een van Karol Wojtyla's favoriete plaatsen, en u kunt een plaquette met zijn naam zien op de plaats waar hij vroeger zat voordat hij paus werd.

Het werdtot basiliek verklaard in 1920. Een essentiële plaats voor katholieke gelovigen die een van de meest emblematische en symbolische plaatsen willen bezoeken in verband met de nagedachtenis van paus Johannes Paulus II, een van de meest charismatische en herinnerde in de geschiedenis.

8. Basiliek van de Heilige Drie-eenheid

Basiliek van de Heilige Drie-eenheid| ©Zygmunt Put
Basiliek van de Heilige Drie-eenheid| ©Zygmunt Put

De geschiedenis gaat terug tot de 13e eeuw en u kunt genieten van gotische, barokke en romaanse details. Het is ook bekend als de Kerk van de Dominicanen, en werd gebouwd door Dominicaanse monniken na de Tataarse invasie.

In de kerk kunt u verschillende zijkapellen bekijken die in de 17e eeuw door invloedrijke families werden gebouwd. Een daarvan is de kapel van San Jacinto, een van de stichters van de tempel, waar u een prachtige koepel ziet.

Deze en andere kerken die ik in deze lijst heb genoemd, liggen op slechts enkele meters van het gebied dat bekend staat als Stare Miasto. Dit is het hele oude gedeelte van de stad, van waaruit u uw rondleiding door het magische Krakau kunt beginnen en alles kunt ontdekken wat er in deze stad te zien is.

9. Basiliek van Corpus Christi

Basiliek van Corpus Christi| ©Fred Romero
Basiliek van Corpus Christi| ©Fred Romero

Gebouwd in de 14e eeuw, is dit bakstenen gebouw een must-see, want het ligt in de Kazimierz-wijk, de Joodse wijk van Krakau. Het is een van de grootste kerken in de stad en veel mensen beschouwen het als een van de meest esthetische.

De kerk werd verwoest na de Zweedse invasie, die een restauratie noodzakelijk maakte. Vandaag de dag vertoont de kerk architectonische details die een mix zijn van gotische en barokke stijlen. Enkele van de opvallendste details zijn het koorgestoelte, het renaissance mausoleum van Vladislav II en de preekstoel in de vorm van een boot. In deze kerk is ook het grootste orgel van Krakau te zien.

Als u deze kerk bezoekt, raad ik u aan wat meer tijd te besteden aan een rondleiding door de hele wijk Kazimierz, waar u 7 synagogen, het Galicisch Joods Museum, het Museum voor Stedelijke Techniek en het Etnografisch Museum vindt. Ongetwijfeld een stadsdeel vol geschiedenis, cultuur en kunst.

Ik raad u aan niets te missen, want er is zoveel te zien en te doen in de Joodse wijk van Krakau.

Boek een rondleiding door de Joodse wijk van Krakau

10. St. Mark's Kerk

St Mark's Kerk| ©Juan P
St Mark's Kerk| ©Juan P

Last but not least op deze lijst staat deze kerk aan de Slawkowska Avenue, die het treinstation met de Markt verbindt, en is een van Krakau's meest representatieve kerken van gotische architectuur.

De bouw van deze kerk begon in 1263 als eerbetoon aan Marcus de Evangelist. In de loop van zijn geschiedenis heeft het verschillende branden gekend en is het verschillende keren gerestaureerd. Het is opgenomen in het monumentenregister van de stad en maakt deel uit van de heiligenroute in Krakau.

Aangezien Krakau het grootste aantal kerken van Polen heeft, hebben veel van deze kerken relikwieën van heiligen die buiten de stad zijn begraven en de gelovigen uit Polen en de hele wereld bezoeken de stad om deze heilige plaatsen te bezoeken. Deze route begint bij kasteel Wawel en onderweg kunt u 19 kerken bezoeken.

Heilige week in Krakau

Met zoveel kerken in Krakau kun je je afvragen of de Polen Pasen vieren zoals andere katholieke landen, en het antwoord is ja. Als u van dit feest houdt, is het misschien een goed idee om uw koffers te pakken voor deze ervaring in Krakau, want u zult merken dat het weer geweldig is en u kunt zich aansluiten bij de plaatselijke tradities.

Enkele interessante activiteiten tijdens de Heilige Week in Krakau zijn:

  • De Goede Vrijdag-processie die begint bij de Wawel-kathedraal.
  • U kunt genieten van de traditie van paaseieren, die overal in de stad gemakkelijk te vinden zijn.
  • U kunt de typisch Poolse paastaart, Mazurek genaamd, proberen.

Ik hoop dat u geniet van deze selectie van kerken, waar u niet alleen de verschillende bouwstijlen van dichtbij kunt zien, maar ook de herinnering aan een stad die vele malen is herbouwd, waardoor het een van de interessantste en aantrekkelijkste Europese steden is om te bezoeken.

Boek een rondleiding door de Oude Stad Krakau