Plaatsen om te bezoeken in de buurt van Krakau

Tijdens je volgende reis naar Krakau mag je de geweldige toeristische bestemmingen rond de stad niet missen: ondergrondse musea, historische locaties en levendige natuur - er is voor elk wat wils!

Katherine Betances

Katherine Betances

9 minuten lezen

Plaatsen om te bezoeken in de buurt van Krakau

Uitzicht op Krakau | ©Francisco Anzola

De Poolse stad Krakau is een van de meest gewilde bestemmingen in Europa: de sprookjesachtige charme, het heerlijke eten en de prachtige gebouwen maken het een ideale plek om te reizen, maar de omgeving van Krakau biedt ook allerlei avonturen en ervaringen. Hier zijn een paar van mijn favorieten om je te inspireren voor een spectaculaire reis.

Maak een uitstapje naar de Auschwitz - Birkenau Herdenkingsplaats en Museum.

Ingang van het concentratiekamp Auschwitz| ©Rafael Wagner
Ingang van het concentratiekamp Auschwitz| ©Rafael Wagner

De Holocaust is een van de donkerste episodes in de menselijke geschiedenis en Auschwitz zat er middenin. Hier werden 1,3 miljoen mensen zonder reden opgesloten, waarvan er 1,1 miljoen werden vermoord. De gevangenen waren voornamelijk Joden uit heel Europa.

Hoewel een bezoek aan de concentratiekampen van Auschwitz vanuit Krakau misschien geen prettige ervaring is, beschouw ik het als een zeer noodzakelijke ervaring, vooral voor jongere generaties wier blik op de tragische gebeurtenissen van de 20e eeuw beperkt is door afstand en tijd.

Alle faciliteiten zijn in perfecte staat, want hoewel het nazi-leger het bewijs van hun wreedheden probeerde te vernietigen toen de Russische troepen oprukten op weg naar de bevrijding van Polen, hadden ze geen tijd om zich van alles te ontdoen. De barakken, crematoria en gaskamers zijn in bijna perfecte staat bewaard gebleven.

Wat is inbegrepen in deze ervaring

Transfer van en naar Polen voor een bezoek aan het Auschwitz complex dat uit verschillende gebieden bestaat: het oorspronkelijke kamp bekend als Auschwitz I en de uitbreiding bekend als Auschwitz II. Ook inbegrepen is een gids in jouw taal die de groep reizigers te allen tijde begeleidt.

Je moet weten dat de Auschwitz faciliteit veel gevoelig materiaal bevat, krachtiger dan wat je in elk ander museum over de oorlog en de Holocaust zult vinden. Ik raad aan de regels voor een bezoek aan Auschwitz vanuit Krakau op hun website te lezen voor het bezoek en merk op dat het museum zelf dit bezoek niet aanbeveelt voor kinderen onder de 14 jaar.

 • Prijs: €26.
 • Duur van de rondleiding: 7 uur.

Boek je Auschwitz tour

Verken de Wieliczka zoutmijnen

Galerij van de zoutwinning| ©Aleksandr Zykov
Galerij van de zoutwinning| ©Aleksandr Zykov

Een ander belangrijk bezoek aan een reis naar Krakau is een rondleiding door de Wieliczka Zoutmijnen. Dit fantastische ondergrondse museum ligt op slechts 20 minuten rijden van Krakau en laat verschillende historische stadia en mijnbouwtechnieken zien die in Europa zijn ontwikkeld. Deze mijnen worden al sinds de 13e eeuw onderzocht; de mijnen zijn ongeveer 327 meter diep, met 300 kilometer aan galerijen vol beelden en verbazingwekkende creaties.

De mijnen werden in 1978 uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed en de beste tijd om de Wieliczka Zoutmijnen te bezoeken is 's ochtends; houd er rekening mee dat de mijnen alleen bezocht kunnen worden als onderdeel van een rondleiding. Mijn aanbeveling is om zo vroeg mogelijk te boeken, want rondleidingen in het Engels raken snel uitverkocht.

Wat is inbegrepen in deze ervaring

Een retourtje van Krakau naar de zoutmijnen en terug is inbegrepen; er wordt meestal een ontmoetingspunt geregeld en je moet er 15 minuten voor aanvang van de tour zijn. Er is veel te zien in de zoutmijnen, maar let vooral op de St. Kinga's kathedraal, die volledig van zout is gemaakt, inclusief het ontwerp van de vloer, de kroonluchters en het hele altaargedeelte.

 • Prijs: 50 €.
 • Duur van de rondleiding: 4 uur.

Boek je tour naar de zoutmijnen

Neem een tour om het indrukwekkende Warschau te zien.

Het Koninklijk Kasteelplein van Warschau| ©Vinicius Pinheiro
Het Koninklijk Kasteelplein van Warschau| ©Vinicius Pinheiro

Het boeken van een tour door de Poolse hoofdstad is een favoriete activiteit voor reizigers die Krakau bezoeken. Populair als de Poolse stad die het meeste weerstand bood tegen het naziregime, werden de prachtige gebouwen volledig verwoest door bombardementen in 1939. Na de val van het regime werd de stad op een ongelooflijke manier herbouwd, waarbij zo dicht mogelijk bij de originele ontwerpen en materialen werd gebleven.

Er zijn verschillende alternatieven voor een bezoek aan Warschau vanuit Krakau, waarvan de populairste een transfer per hogesnelheidstrein en een bustransfer zijn. Je kunt een rondleiding boeken die je een gedetailleerd inzicht geeft in de ingewikkelde geschiedenis van deze fantastische stad.

Wat is inbegrepen in deze ervaring

De Oude Stad van Warschau is uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed, dit type ervaring omvat meestal een gids die de tourgroep meeneemt op een wandeltocht langs de meest indrukwekkende historische plekken van het centrum. Je zult allerlei middeleeuwse en renaissance monumenten kunnen bewonderen.

 • Prijs: 218 €.
 • Duur van de tour: tussen 12 en 13 uur.

Boek een tour naar Warschau vanuit Krakau

Excursie naar Zakopane en het Tatragebergte

Tatragebergte| ©Piotr J
Tatragebergte| ©Piotr J

De stad Zakopane en het Nationaal Park Tatragebergte liggen op slechts twee uur rijden van het centrum van Krakau. Een tour boeken naar Zakopane en het Tatragebergte is een fantastisch plan als je vier of vijf dagen in Krakau bent en wilt genieten van de schoonheid van de Poolse natuur.

Het wordt beschouwd als het populairste nationale park in Polen en is een van de favoriete bestemmingen van de lokale bevolking in Krakau. Je vindt er veel excursies en rondleidingen in verschillende talen om het gebied te verkennen.

Wat is inbegrepen in deze ervaring

Het interessantste aan een bezoek aan het Nationaal Park Tatra zijn de vele beschikbare excursies, die afhankelijk van de tijd van het jaar kunnen veranderen. Als je Krakau in de zomer bezoekt, kun je genieten van de prachtige meren, terwijl als je Krakau in de winter bezoekt, je kunt genieten van activiteiten zoals skiën in de bergen of de prachtige warmwaterbronnen.

 • Prijs: €68.
 • Duur van de tour: 10 uur.

Boek een tour naar Zakopane en het Tatragebergte

Maak kennis met een verborgen juweel van Krakau - Ojców Nationaal Park

Rondleiding door het Nationaal Park Ojców| ©Damian Borkowski
Rondleiding door het Nationaal Park Ojców| ©Damian Borkowski

In de Pradnikvallei, op slechts 37 minuten rijden van Krakau, ligt het kleinste nationale park van het land. Voor stedelingen is Ojcow een van de favoriete plekken voor een weekendje weg of een kampeertrip met vrienden.

Je kunt het park op eigen gelegenheid bereiken met de diensten van een plaatselijk bedrijf genaamd Unibus. Hun bussen vertrekken elke 2 tot 3 uur vanuit Nowy Kleparz. Als je Polen echter voor het eerst bezoekt, raad ik je aan een tour vanuit Krakau te boeken.

Wat is inbegrepen in deze ervaring

Bij het boeken van dit type service is de transfer vanuit Krakau inbegrepen; sommige bedrijven stellen een gemeenschappelijk ontmoetingspunt in een centraal gebied voor, terwijl andere bedrijven de transfer van je hotel afhalen.

Naast het vervoer krijg je een begeleide tour door het Ojców Park en de prachtige attracties, waaronder: Kasteel Pieskowa Skala, een bezoek aan de grootste grotten in Polen genaamd Jaskinia Łokietka en de mogelijkheid om de St. Florian's Poort en de beroemde Kerk aan het Water te bezoeken.

 • Prijs: 131 €.
 • Duur van de tour: 4 uur.

Boek een excursie naar het Nationaal Park Ojców

Pelgrim worden in Wadowice en Czestochowa

Wadowice| ©Szymak
Wadowice| ©Szymak

Of je nu katholiek bent of niet, ik raad je een rondleiding aan in Wadowice en Czestochowa, twee kleine steden in het zuiden van Polen die tegenwoordig om verschillende redenen van groot cultureel belang zijn:

 • Wadowice is de geboorteplaats van Karol Wojtyla, paus Johannes Paulus II. In deze stad kun je het museum bezoeken dat is gewijd aan deze emblematische figuur van de 20e eeuw.
 • In Czestochowa bevindt zich het klooster Jasna Góra en het is het belangrijkste bedevaartsoord en de spirituele hoofdstad van Polen vanwege een wonderbaarlijk schilderij van de Zwarte Madonna.

Wat is inbegrepen in deze ervaring

Deze excursie is inclusief ophalen en wegbrengen bij het hotel en transfer in een minibus met airconditioning. De tour omvat een bezoek aan het Jasna Góra klooster in Czestochowa en het Museum van het Familiehuis van Johannes Paulus II in Wadowice. Tussen de bezoeken door is er tijd om te rusten en te lunchen.

 • Prijs: 150 €.
 • Duur van de tour: 10 uur.

Boek een tour naar Wadowice en Czestochowa

Ontdek Kasteel Pieskowa Skala en Czestochowa

Kasteel Pieskowa Skala| ©Zygmunt Borowski
Kasteel Pieskowa Skala| ©Zygmunt Borowski

Spreekt het idee om natuur en heilige plaatsen te combineren je aan? Beide zijn binnen handbereik als je een tour boekt naar Pieskowa Skala Castle en Czestochowa, het hart van het Poolse katholicisme en een van de heilige plaatsen in de regio.

Je verkent ook de Adelaarsnestroute, waar je meer dan 20 goed bewaard gebleven middeleeuwse kastelen ziet die de levende geschiedenis van het land vormen. Je bezoekt ook Czestochowa, de thuisbasis van het Jasna Góra klooster, waar de Zwarte Madonna van Częstochowa, de beschermheilige van het land, zich bevindt.

Tijdens de dag breng je ook een bezoek aan het Pieskowa Skala kasteel, een indrukwekkend fort gelegen in het Ojców National Park, en je hebt toegang tot het kunstmuseum in het kasteel.

Wat is inbegrepen in deze ervaring

Deze excursie is inclusief ophalen en wegbrengen van het hotel en transfer in een privévoertuig. Bovendien word je altijd begeleid door een professionele chauffeur/gids. In kleine groepen van ongeveer 15 personen krijg je de kans om het Jasna Góra klooster te bezoeken, waar je de iconische Zwarte Madonna kunt zien, en het Pieskowa Skala kasteel te bezoeken.

 • Prijs: 115 €.
 • Duur van de tour: 8 uur.

Boek een Pieskowa Skala kasteel en Czestochowa tour

Raften in Nationaal Park Pieniny

Raften in het Nationaal Park Pieniny| ©Anna Fiolek
Raften in het Nationaal Park Pieniny| ©Anna Fiolek

Een ander populair maar onderbelicht alternatief in Krakau is ecotoerisme in het Nationaal Park Pieniny.

Het Nationaal Park Pieniny ligt op twee uur rijden van het stadscentrum. Als je Krakau in de lente of zomer bezoekt, mis dan niet de kans om dit prachtige natuurgebied te bezoeken en een van de favoriete activiteiten van Krakau te doen: raften in de kloof van de rivier de Dunajec.

Wat is inbegrepen bij deze ervaring

Alle excursies zijn over het algemeen inclusief vervoer van je hotel of een centrale locatie in Krakau naar je eindbestemming in het park, evenals een gids in jouw taal of een Engelssprekende gids. Ook inbegrepen is de veiligheidsuitrusting die nodig is voor de activiteiten van de excursie.

 • Prijs: 90 €.
 • Duur van de excursie: 7 uur.

Leer Wroclaw kennen, het intellectuele hart van Polen.

Marktplein Wroclaw| ©Hrs Poland
Marktplein Wroclaw| ©Hrs Poland

Wroclaw is de naam waaronder de Poolse stad Wroclaw bekend staat. Het ligt op iets meer dan drie uur met de trein van Krakau en is een veel minder populaire bestemming, maar wel een die ik zou aanraden tijdens een rondreis door Polen. Door de nabijheid heb je verschillende vervoersmogelijkheden om van Krakau naar Wroclaw te reizen en op één dag terug te keren naar je hotel in Krakau.

Wat is inbegrepen in deze ervaring

Een bezoek aan Wroclaw is een van de verborgen juweeltjes van Polen. Wroclaw wordt beschreven als het culturele en intellectuele centrum van het land en de belangrijkste academische centra en de belangrijkste universiteiten bevinden zich in deze stad.

Het meest interessante aspect van een bezoek aan Wroclaw is de schoonheid van de oude stad. Het is een gebied dat heel gemakkelijk te bewandelen is, dus je bent goed voorbereid om het te voet te verkennen. Het staat vol met levendig gekleurde gebouwen, torens en kerken. Het uitzicht vanuit de lucht op de oude gebouwen die rond de rivier de Oder zijn gebouwd, is werkelijk adembenemend.

 • Prijs: € 100.
 • Duur van de tour: Ik raad je aan om een volle dag uit te trekken voor deze prachtige stad.

Bezoek Villa Zalipie

Huizen van Villa Zalipie| ©Leszek Kozlowski
Huizen van Villa Zalipie| ©Leszek Kozlowski

Dit mooie en pittoreske dorpje, dat in heel Polen bekend staat als "het geschilderde dorp", is een interessante bestemming om te bezoeken als je Krakau met kinderen bezoekt. Trek een halve dag uit om de kleurrijke architectuur van Zalipie te bekijken, waar de gevels van huizen en gebouwen zijn beschilderd met kleurrijke patronen die allegorisch zijn voor de Poolse volkskunst. Deze bestemming biedt spectaculaire fotografie, dus vergeet je camera niet in te pakken!

Wat is inbegrepen bij deze ervaring

De georganiseerde tours zijn inclusief vervoer van en naar de kleurrijke stad vanuit je hotel in Krakau. Ideaal als je de lokale taal niet kent en het moeilijk vindt om in andere talen dan het Engels te communiceren. Eenmaal aangekomen in het dorp heb je vrije tijd om het dorp op je gemak te verkennen voor de terugreis.

 • Prijs: vanaf 58€ per persoon.
 • Duur van de excursie: ongeveer 5 tot 6 uur.