Cookies helpen ons om onze services te leveren. Door gebruik te maken van onze website, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Kom meer te weten.

10 Dingen om te doen in Krakau in de winter

Door het koude winterweer kunt u zich afvragen of het de moeite waard is om Krakau in deze tijd van het jaar te bezoeken. Het antwoord is dat het altijd een goed idee is om naar Krakau te reizen, en de winter biedt een scala aan activiteiten die het koude weer doen vergeten.

Joaquín Montaño

Joaquín Montaño

11 minuten lezen

10 Dingen om te doen in Krakau in de winter

Winterlandschap in Krakau | ©Arek Olek

Een reis naar Kroatië is altijd een gelegenheid om alle bezienswaardigheden en attracties te bekijken, van de oude stad tot de Joodse wijk, en niet te vergeten het kasteel Wawel en het omliggende platteland.

Er wordt echter altijd van uitgegaan dat de winter niet de beste tijd is om de stad te bezoeken. Zeker, de lage temperaturen helpen niet om je op straat prettig te voelen en de verminderde daglichturen maken het noodzakelijk om elke dag goed te plannen. Toch neemt Krakau in deze tijd van het jaar een bijzondere schoonheid aan en biedt het zijn bezoekers activiteiten die ze nooit zullen vergeten.

1. Ga schaatsen

Schaatsen| ©RichardBH
Schaatsen| ©RichardBH

Een van de populairste wintertradities onder de inwoners van Krakau is schaatsen op een van de ijsbanen die sinds begin december in de stad zijn aangelegd. Als u van deze activiteit houdt of gewoon plezier wilt maken, aarzel dan niet om schaatsen te huren en doe mee met de kinderen en volwassenen.

De bekendste banen zijn die in de winkelcentra. De meest centrale bevindt zich in de Krakowska Galerij, naast het trein- en busstation, die u kent als u met het openbaar vervoer van het vliegveld bent gekomen of op eigen gelegenheid de zoutmijnen hebt bezocht.

De openingstijden zijn dezelfde als die van de winkelgalerij en naast de ijsbaan vindt u een ruimte waar u een glas wijn of een warm biertje en een hapje kunt nuttigen. In dezelfde ruimte is er een kleedkamer en een plek om schaatsen te huren.

Een andere plaats waar meestal een schaatsbaan open is, is in de Joodse wijk, meer bepaald in de Kazimierz Galerij.

Tot slot kunt u naar Park Ice in Błonia Meadow, waar de ijsbaan geopend is van december tot maart.

De prijs voor schaatsen is zeer goedkoop, hoewel u wel materiaal moet huren om van de activiteit te kunnen genieten.

Boek een rondleiding door de oude stad

2. Voel je als een kind op de kerstmarkt

Wroclaw Marktplein| ©Hrs Poland
Wroclaw Marktplein| ©Hrs Poland

Als er één winteractiviteit in Krakau is die u niet mag missen, dan is het wel de kerstmarkt. Hoewel u op verschillende pleinen in de stad een aantal kleinere kunt vinden, kan geen enkele zich meten met die op de Markt, de Rynek Glówny.

Het plein, dat al indrukwekkend is vanwege zijn schoonheid en monumenten, krijgt een unieke dimensie wanneer de kerstmarkt eind november wordt opgezet en duurt tot hij eind december of begin januari wordt afgebroken.

De belangrijkste attractie van de markt zijn de vele hutjes waar ambachtslieden allerlei producten verkopen, van kerstversiering (zoals de populaire kerstballen) tot houten handwerk.

Anderzijds is het plein meer dan ooit de ontmoetingsplaats voor de burgers van Krakau. De eetstalletjes, die werkelijk spectaculair zijn, zitten bijna elk uur vol en het wordt moeilijk om er te bestellen. Toch raad ik u aan de kou te vergeten en er eens te gaan lunchen of dineren.

De markt staat ook vol met kraampjes die de traditionele warme dranken van het land verkopen, zowel wijn als bier.

Rond de kraampjes, bij enkele van de beste kerken van Krakau, staan vaak podia waar kinderen kerstliedjes zingen.

Boek een rondleiding door de oude stad

3. De zoektocht naar wiegjes in Krakau

Kerststallen in Krakau| ©Rafael Wagner
Kerststallen in Krakau| ©Rafael Wagner

De schoonheid en het unieke karakter van de kerststallen van de stad hebben ertoe geleid dat de UNESCO ze heeft aangewezen als immaterieel cultureel erfgoed. Een leuke activiteit tijdens een wandeling door Krakau is het zoeken naar de plaatsen waar ze staan opgesteld, vaak naast monumenten.

Deze kerststallen, szopka genoemd, zijn heel anders dan de Spaanse. In plaats van een kerststal zijn de kerststallen van Krakau kleine gebouwen die elementen van de architectuur van de stad weergeven.

Een die mij in het bijzonder opviel was die voor de katholieke Sint-Jozefkerk, naast het Joodse getto. Als u het gebied bezoekt, aarzel dan niet om naar het plein te gaan waar de kerk staat.

Elk jaar wordt ook een wedstrijd gehouden om de beste kerststal van de stad te kiezen. Op de eerste donderdag van december worden ze tentoongesteld op de Markt en vervolgens op hun plaats gezet in de stad. Sommigen worden ook naar het Etnografisch Museum gebracht.

Boek een rondleiding door de oude stad

4. Afscheid nemen van het jaar als inwoner van Krakau

Marktplein in de winter| ©Tomasz Bobrzynski
Marktplein in de winter| ©Tomasz Bobrzynski

Als u op 31 december in Krakau bent, mag u de viering van het einde van het jaar niet missen. In vrijwel elke kroeg en bar in de stad wordt gefeest, maar de meest traditionele plek is de Markt.

Hier worden gratis concerten georganiseerd door enkele van de beroemdste zangers van het land. Wanneer de klokken van de St Mary's Basiliek het nieuwe jaar inluiden, begint een fantastisch vuurwerk. Daarna gaat het feest de hele nacht door.

Boek een kroegentocht door Krakau

5. Bezoek Auschwitz in het holst van de winter

Hekken met prikkeldraad omringen het hele concentratiekamp.| ©Tomas Forgac
Hekken met prikkeldraad omringen het hele concentratiekamp.| ©Tomas Forgac

Ongeveer 90 kilometer van Krakau ligt een van de gruwelijkste plaatsen uit de Europese geschiedenis: het concentratiekamp Auschwitz (of liever gezegd concentratiekampen, want er zijn er meerdere in de omgeving). Als je er in de winter heen gaat, kun je zien hoe de toch al erbarmelijke leefomstandigheden van de gevangenen nog slechter werden door de kou en de sneeuw.

Hoewel het mogelijk is om op eigen gelegenheid vanuit Krakau naar Auschwitz te gaan, is het het beste om met een gids te gaan. In de winter, wanneer het kamp veel vroeger sluit (zoals je zult zien in dit artikel over bezoekuren), is het nog handiger om een rondleiding vanuit Krakau te boeken.

Behalve dat u de verwoestingen van de winter in het concentratiekamp kunt zien, kunt u, als u eind januari naar Auschwitz gaat, getuige zijn van de gebeurtenissen die plaatsvinden ter gelegenheid van de Internationale Dag ter Herdenking van de Slachtoffers van de Holocaust.

Elk jaar op 27 januari (de verjaardag van de bevrijding van het kamp door de Sovjettroepen in 1945) is er een manifestatie waaraan enkele overlevenden van Auschwitz deelnemen. Er wordt een krans gelegd en een gebed uitgesproken ter nagedachtenis aan de slachtoffers.

Boek een tour naar Auschwitz

6. Doe mee (zij het voorzichtig) aan de Tlusty Czwartek

Het eten van Pączek| ©freestocks.org
Het eten van Pączek| ©freestocks.org

Hoewel Zapusty of Tłusty Czwartek (wat vertaald zou kunnen worden als "Vette Donderdag") in heel Polen wordt gevierd, heeft het een speciale aanhang in Krakau. Dit feest, dat plaatsvindt op de laatste donderdag voor de vastentijd, bestaat in feite uit zoveel mogelijk eten. Ik moedig u aan om mee te doen, maar zonder dat u daarna moet gaan liggen om bij te komen van uw maaltijd.

Een van de populairste gerechten op deze dag van gulzigheid is pączek, een soort gevulde donut. Als u in Krakau bent, zult u misschien verbaasd zijn over de lange rijen voor de banketbakkerijen, die het gevolg zijn van dit feest.

Het snoepje, dat misschien niet voorkomt op de beste gastronomische reizen, is echt heerlijk en de meest traditionele zijn gevuld met jam. Tegenwoordig vind je er echter ook met andere vullingen.

De meer ingetogenen nemen genoegen met één consumptie, maar het is niet ongewoon dat sommigen niet stoppen voordat ze 4 of 5 van deze snoepjes hebben gegeten.

Een andere reden om mee te vieren is de legende die over dit soort snoep bestaat. Volgens de legende, als je er niet minstens één eet op deze dag, zul je een heel jaar lang pech hebben.

7. Vergeet de kou met glühwein en bier (en niet te vergeten de chocolade)

Wijn drinken in Krakau| ©MIRO!
Wijn drinken in Krakau| ©MIRO!

Heb je het koud tijdens je reis naar Krakau? Als het antwoord ja is, wat meestal het geval is, zijn er een paar drankjes die kunnen helpen. Zodra de temperaturen beginnen te dalen, al vanaf eind september, beginnen de bars in de stad hun klanten glühwein en bier aan te bieden.

Deze drankjes, die u in de zomer niet kunt proberen, zijn bijzonder populair onder de inwoners van Krakau. Als je een bord ziet met grzane wino, is dat een teken dat ze wijn hebben, terwijl als er grzane piwo staat, het bier de ster van het recept is.

De voorbereiding is in beide gevallen vergelijkbaar. Het enige wat je hoeft te doen is ingrediënten als suiker, sinaasappelschil, kruidnagel en kaneel aan de drank toevoegen en deze vervolgens op het vuur verwarmen zonder te koken.

Hoewel deze soorten in Spanje misschien vreemd lijken, verzeker ik u dat u alleen al door het glas in uw handen te houden een aangename warmte begint te voelen en dat het resultaat heerlijk is.

Als u liever iets gewoners heeft om u op te warmen, moet u de warme chocolademelk van Krakau proberen. Net als de vorige drankjes is deze gemakkelijk te vinden in elke bar, café of rommelmarkt. Een van de beste plaatsen voor een goede warme chocolademelk is het Wawel café in het Wawel kasteel. Als u het complex bezoekt, raad ik u aan een korte stop te maken om er een te bestellen.

Boek een rondleiding door het Wawel kasteel

8. Begin de vastentijd met de Haringnacht of Śledzik

Haring.| ©ambasada_sledzia
Haring.| ©ambasada_sledzia

Een ander winterfeest dat verband houdt met de gastronomie is de Śledzik of Haringnacht. Als uw verblijf samenvalt met het begin van de vastentijd (meestal begin maart) en het einde van de wintervakantie, mag u dit festival niet missen.

Volgens het katholieke mandaat moet de vastentijd gekenmerkt worden door onthouding van alcohol en bepaalde voedingsmiddelen. Daarom heeft men in Krakau besloten al deze etenswaren te nuttigen juist de dag voordat het verbod begint.

Hoewel de maaltijden op die dag allemaal overvloedig zijn, is er één ingrediënt dat niet mag ontbreken en waaraan het feest zijn naam ontleent: haring.

Wie de traditie naar de letter wil volgen, moet een plakje haring nemen met een glas wodka erbij. Vreemd genoeg is de meest populaire plaats om het gebruik te volgen niet in restaurants, maar in het grote aantal pubs in de stad.

9. Zeg de winter vaarwel met de Marzanna Drowning

Vaarwel Winter, de Marzanna| ©Emily
Vaarwel Winter, de Marzanna| ©Emily

Het is merkwaardig dat in een land waar de katholieke kerk een sterke invloed heeft, het ritueel van afscheid nemen van de winter en het verwelkomen van de lente bij uitstek heidens is. Hoe dan ook, als u het geluk hebt om in de derde week van maart in Krakau te zijn, moet u aan deze traditie deelnemen.

Om afscheid te nemen van de winter dragen de inwoners van Krakau een vrouwenfiguur, de Marzanna, naar de rivier. Zij is een voorstelling van de godin van de winter en haar lot is om na verbranding in het water te worden gegooid.

De reden voor het ritueel is niets anders dan om het kwaad van het koude seizoen achter ons te laten en de lente en het goede weer te laten terugkeren.

Gewoonlijk zijn het de jongeren en schoolkinderen die het meest van dit feest genieten. Zij worden gewoonlijk vergezeld door plaatselijke folkloristische groepen en ten slotte door allen die aan het festival willen deelnemen.

De processie trekt door de straten op weg naar de rivier terwijl de deelnemers traditionele liederen zingen. De kleur en vreugde van het verwelkomen van de lente maken dit een van de levendigste feesten van het seizoen.

10. Bezoek Zakopane, de winterhoofdstad van Polen

Zakopane| ©Maksym Kozlenko
Zakopane| ©Maksym Kozlenko

Op slechts een paar uur van Krakau (afhankelijk van het verkeer) ligt Zakopane, een stadje dat de bijnaam "winterhoofdstad van Polen" heeft gekregen. Deze excursie is perfect voor wintersporters, vooral voor skiërs, maar is ook de moeite waard voor wie een kleinere stad omringd door grote bergen wil zien.

Zakopane ligt aan de voet van het Tatragebergte in het Nationaal Park Tatra, dat Polen deelt met Slowakije.

De stad is een regelmatig bezoek voor veel inwoners van Krakau. In de winter gaan ze naar de skipistes van het nabijgelegen skigebied Zakopane, terwijl ze in de zomer hier komen voor enkele interessante natuurpaden.

Naast de skipistes biedt het stadje nog een aantal andere attracties die het echt interessant maken. In de winter is er bijvoorbeeld een enorm labyrint van massief ijs.

Aan de andere kant heeft de hoofdstraat altijd een geweldige sfeer, met mensen die rondslenteren, eten in de restaurants of winkelen in de winkels. Voor degenen die de voorkeur geven aan iets cultureels, is de stad de thuisbasis van een interessante houten kerk, huizen met schuine daken gebouwd in de zogenaamde "Zakopane-stijl" en een mooie begraafplaats die een bezoek waard is.

Routebeschrijving naar Zakopane vanaf Krakau

Er zijn in principe twee mogelijkheden om Zakopane te bereiken: met het openbaar vervoer of met een georganiseerde tour. Welke u kiest, hangt af van het soort bezoek dat u wilt afleggen.

Als u van plan bent een nacht in dit bergdorp door te brengen, is de meest praktische manier om er te komen het openbaar vervoer. Er vertrekken veel buslijnen vanaf het busstation van Krakau naar deze bestemming, vanaf ongeveer 6.30 uur 's ochtends. U kunt ook met de trein reizen, hoewel de frequentie minder hoog is.

Als u daarentegen alleen een dagtocht wilt maken, zijn georganiseerde excursies de meest geschikte optie. U hoeft zich geen zorgen te maken over dienstregelingen en de gids brengt u rechtstreeks naar de meest interessante plaatsen.

Boek uw rondreis naar Zakopane

Het weer in Krakau in de winter

Winter in Krakau| ©Roman Boyko
Winter in Krakau| ©Roman Boyko

De korte samenvatting is heel eenvoudig: de winter in Krakau wordt gekenmerkt door koud weer, zowel overdag als 's nachts. De verschillen tussen de maanden zijn niet merkbaar, aangezien de maxima in december en februari hetzelfde zijn, rond de 3°C, terwijl de minima respectievelijk -4°C en -5°C bedragen.

Ook injanuari verandert er niet veel, met gemiddelde maxima van 1°C en minima van -6°C.

Het zijn echter geen overdreven regenachtige maanden, wat een welkom gezicht is bij een bezoek aan een stad. Neerslag komt echter vaak in de vorm van sneeuw.

Waar je op moet letten zijn de uren overdag. Gedurende de hele winter wordt het zeer vroeg donker, zozeer zelfs dat het eind december al voor 16.00 uur donker begint te worden.

Wat in te pakken voor Krakau in de winter

Het winterweer in Krakau maakt het noodzakelijk om een paar benodigdheden mee te nemen om niet oncomfortabel te zijn en eventuele sneeuwval te weerstaan:

Uw bagage voorbereiden| ©Ketut Subiyanto
Uw bagage voorbereiden| ©Ketut Subiyanto
  • Schoeisel: zoek goede laarzen met zolen die niet wegglijden bij sneeuwval. Houd er rekening mee dat het gevaar ontstaat wanneer zich ijsvlekken op de grond vormen. Vergeet niet dikke wollen sokken te dragen.
  • Ondergoed: de beste optie is om thermische kleding te kopen om u zoveel mogelijk tegen de kou te isoleren. Draag niet alleen T-shirts, maar ook leggings voor je benen.
  • Jas: kies voor een goede fleece als het kan. Het is de moeite waard om een goede kwaliteit te zoeken, want die kan het verschil maken.
  • Broeken: Persoonlijk heb ik me in de Krakauer winter kunnen redden met een spijkerbroek, maar veel mensen vinden die ongeschikt. Het is misschien beter om voor de zekerheid een winterwandelbroek aan te schaffen.
  • Handschoenen, muts en sjaal: vergeet ook deze artikelen niet te kopen om uw bagage compleet te maken.