10 Dingen om te doen in Krakau in de winter

Als de winterse kou je doet twijfelen of het de moeite waard is om Krakau in deze tijd van het jaar te bezoeken, moet je weten dat het altijd een goed idee is om naar Krakau te reizen, en de winter biedt een scala aan activiteiten die je het koude weer zullen doen vergeten.

Joaquín Montaño

Joaquín Montaño

9 minuten lezen

10 Dingen om te doen in Krakau in de winter

Winterlandschap in Krakau | ©Arek Olek

Reizen naar Kroatië betekent altijd de mogelijkheid hebben om alle attracties te ontdekken die in de straten te vinden zijn, zelfs in de winter. Hoewel de lage temperaturen het moeilijk maken om je comfortabel te voelen op straat en de korte daglichturen het noodzakelijk maken om elke dag goed te plannen, neemt Krakau in deze tijd van het jaar een speciale schoonheid aan en biedt het zijn bezoekers activiteiten die ze nooit zullen vergeten.

1. Voel je als een kind op de kerstmarkt

Marktplein Wroclaw| ©Hrs Poland
Marktplein Wroclaw| ©Hrs Poland

Als er één winteractiviteit in Krakau is die je niet mag missen, dan is het wel de kerstmarkt op het Rynek Glówny of Marktplein. Het plein is indrukwekkend vanwege zijn schoonheid en monumenten (het is niet voor niets een van de plekken die je bezoekt als je een rondleiding door de oude stad boekt) en krijgt een unieke dimensie als hier de kerstmarkt wordt gehouden.

De belangrijkste attracties van de markt, die van eind november tot begin januari wordt gehouden, zijn de volgende:

 • De vele hutjes waar ambachtslieden allerlei producten verkopen, van kerstversiering (zoals de populaire ballen voor in de bomen) tot houten handwerk.
 • De echt spectaculaire eetkraampjes, die bijna elk uur vol zitten. Ik raad je aan om de kou te vergeten en er een keer te gaan lunchen of dineren.
 • De kraampjes waar de traditionele warme dranken van het land worden verkocht, zowel wijn als bier.
 • De Markt zelf, die meer dan ooit het ontmoetingspunt van de inwoners van Krakau wordt.
 • Groepjes kinderen die kerstliedjes zingen rond de kraampjes en in de buurt van enkele van de mooiste kerken van Krakau.

Boek een rondleiding door de Oude Stad

2. Neem afscheid van het jaar als een inwoner van Krakau en ga op kroegentocht

Marktplein in de winter| ©Tomasz Bobrzynski
Marktplein in de winter| ©Tomasz Bobrzynski

Als je op 31 december in Krakau bent, mag je de viering van het einde van het jaar niet missen. In bijna elke kroeg en bar in de stad is er wel een feest, maar het meest traditionele is om naar de Grote Markt te gaan.

Dit is de locatie voor gratis concerten van een aantal van de beroemdste zangers van het land. Wanneer de klokken van de Sint-Mariabasiliek het nieuwe jaar luiden, begint een fantastisch vuurwerk. Daarna gaat het feest de hele nacht door.

Boek een kroegentocht in Krakau

3. Doe mee aan de zoektocht naar de kerststallen van Krakau.

Kerststallen in Krakau| ©Rafael Wagner
Kerststallen in Krakau| ©Rafael Wagner

De schoonheid en het unieke karakter van de kerststallen in de stad hebben ervoor gezorgd dat ze door UNESCO zijn uitgeroepen tot immaterieel cultureel erfgoed. Een leuke activiteit tijdens een rondleiding door de oude binnenstad van Krakau is op zoek gaan naar de plekken waar ze staan opgesteld.

Op de eerste donderdag in december worden ze tentoongesteld op de Grote Markt en daarna overal in de stad neergezet, vaak naast monumenten. Bijvoorbeeld die voor de katholieke Sint-Jozefkerk, naast het Joodse getto. Als je het gebied bezoekt, aarzel dan niet om naar het plein te gaan waar de kerk staat om het te zien. Sommige worden ook naar het Etnografisch Museum gebracht.

Deze kerststallen, szopka genoemd, zullen je aandacht trekken omdat ze heel anders zijn dan de Spaanse: in plaats van een kerststal zijn de kerststallen in Krakau kleine gebouwen die enkele elementen van de architectuur van de stad reproduceren.

Boek een rondleiding door de Oude Stad

4. Bezoek Auschwitz in de strenge winter

Prikkeldraad omringt het hele concentratiekamp.| ©Tomas Forgac
Prikkeldraad omringt het hele concentratiekamp.| ©Tomas Forgac

Op ongeveer 90 kilometer van Krakau ligt een van de gruwelijkste historische locaties van Europa: het concentratiekamp Auschwitz. Als je in de winter vanuit Krakau een reis naar Auschwitz boekt, kun je zien hoe de toch al erbarmelijke leefomstandigheden van de gevangenen nog werden verergerd door de kou en de sneeuw.

Als je op 27 januari naar Auschwitz gaat, kun je niet alleen de verwoestingen van de winter in het concentratiekamp zien, maar ook getuige zijn van de Internationale Dag ter Herdenking van de Slachtoffers van de Holocaust, waarop enkele overlevenden van Auschwitz deelnemen, een krans wordt gelegd en een gebed wordt uitgesproken ter nagedachtenis aan de slachtoffers.

Voor meer informatie raad ik je aan de volgende berichten te lezen:

Boek een tour naar Auschwitz

5. Ga schaatsen

Schaatsen| ©RichardBH
Schaatsen| ©RichardBH

Een van de populairste wintertradities onder de inwoners van Krakau is schaatsen op een van de ijsbanen in de stad. Als je van deze activiteit houdt of gewoon plezier wilt maken, aarzel dan niet om schaatsen te huren en doe mee met kinderen en volwassenen.

In de winter vind je schaatsbanen op de volgende plaatsen:

De prijs om te schaatsen is heel goedkoop, hoewel je wel materiaal moet huren om van de activiteit te kunnen genieten, en op sommige plekken vind je plekken waar je een glas wijn of een warm biertje kunt drinken en een hapje kunt eten.

Boek een rondleiding door de oude stad

6. Kom naar Zakopane, de winterhoofdstad van Polen.

Zakopane| ©Maksym Kozlenko
Zakopane| ©Maksym Kozlenko

Op slechts een paar uur van Krakau, aan de voet van het Tatragebergte en in het Nationaal Park Tatra, dat Polen deelt met Slowakije, ligt Zakopane, een stadje dat de bijnaam 'winterhoofdstad van Polen' heeft gekregen.

Deze reis naar Zakopane en het Tatragebergte is perfect voor wintersporters, vooral skiërs, en voor degenen die een kleinere stad omringd door grote bergen willen zien. In de winter is er ook een enorm labyrint van massief ijs.

Hoe kom je naar Zakopane vanuit Krakau?

Er zijn in principe twee mogelijkheden om Zakopane te bereiken:

 • Als je van plan bent om een nacht in het bergdorp door te brengen, is de meest praktische manier het openbaar vervoer. Er vertrekken veel buslijnen vanaf het busstation in Krakau naar deze bestemming, vanaf ongeveer 6.30 uur 's ochtends. Je kunt ook met de trein reizen, hoewel de frequentie minder hoog is.
 • Aan de andere kant, als je alleen een dagtocht wilt maken, zijn excursies naar Zakopane de meest geschikte optie. Je hoeft je geen zorgen te maken over vervoersschema's en de gids brengt je rechtstreeks naar de interessantste plekken. Je kunt ook een excursie naar Zakopane boeken met kaartjes voor het thermale zwembad.

Boek je rondreis naar Zakopane

7. Ga mee (zij het voorzichtig) met de Tlusty Czwartek

Pączek eten| ©freestocks.org
Pączek eten| ©freestocks.org

Hoewel het in heel Polen gevierd wordt, heeft Zapusty of Tłusty Czwartek (wat vertaald zou kunnen worden als 'Vette Donderdag') een speciale aanhang in Krakau. Dit feest, dat plaatsvindt op de laatste donderdag voor de vastentijd**, is eigenlijk zoveel eten als je maar kunt.

Een van de populairste gerechten op deze vraatzuchtige dag is pączek, een soort gevulde donut. Als je toevallig in Krakau bent, zul je misschien verrast zijn als je lange rijen ziet voor de banketbakkerijen, wat te wijten is aan deze viering. Volgens de legende breng je een heel jaar ongeluk als je er op deze dag niet minstens één eet.

Het snoepje, dat zeker op de beste gastronomische reizen moet staan, is echt heerlijk en de meest traditionele zijn gevuld met jam. Tegenwoordig vind je er echter ook met andere vullingen.

Boek een foodtour door de Joodse wijk

8. Vergeet de kou met glühwein en glühbier (zonder de chocolade te vergeten)

Wijn drinken in Krakau| ©MIRO!
Wijn drinken in Krakau| ©MIRO!

Zodra de temperaturen beginnen te dalen, bieden de bars in de stad hun klanten glühwein en bier aan. Deze drankjes, die je in de zomer niet kunt proberen, zijn erg populair bij de inwoners van Krakau:

 • Als je een bordje met grzane wino ziet, is dat een teken dat ze wijn hebben.
 • Als er grzane piwo staat, is het bier dat de hoofdrol speelt in het recept.

De bereiding is in beide gevallen vergelijkbaar. Voeg gewoon ingrediënten zoals suiker, sinaasappelschil, kruidnagel en kaneel toe aan de drank en verwarm het dan op het vuur zonder te koken.

Als je de voorkeur geeft aan iets gewoners om je aan op te warmen, moet je de warme chocolademelk van Krakau proberen. Een van de beste plekken voor een goede warme chocolademelk is het Wawel café in het kasteel. Als je deelneemt aan een rondleiding door het Wawel Kasteel, raad ik je aan een korte pauze in te lassen om er een te bestellen.

Boek een biertour in Krakau

9. Begin de vastentijd met haringavond en wodka

Haring.| ©ambasada_sledzia
Haring.| ©ambasada_sledzia

Een ander winterfeest dat te maken heeft met gastronomie is Śledzik of Haringnacht. Als je verblijf samenvalt met het begin van de vastentijd (meestal begin maart) en het einde van de wintervakantie, mag je dit feest niet missen.

Volgens het katholieke mandaat moet de vastenperiode worden gekenmerkt door onthouding van alcohol en bepaalde voedingsmiddelen. Daarom hebben ze in Krakau besloten om van al deze etenswaren te genieten op de dag voordat het verbod begint.

Hoewel de maaltijden op deze dag allemaal overvloedig zijn, is er één ingrediënt dat niet mag ontbreken en dat zijn naam geeft aan de viering: haring. Als je de traditie naar de letter wilt volgen, neem dan een plakje haring met een glas wodka in een van de pubs in de stad.

Boek een wodkatour door Krakau

10. Neem afscheid van de winter met de Marzanna verdrinking

Afscheid van de winter, de Marzanna| ©Emily
Afscheid van de winter, de Marzanna| ©Emily

Het is merkwaardig dat in een land waar de katholieke kerk een sterke invloed heeft, het ritueel van afscheid nemen van de winter en het verwelkomen van de lente bij uitstek heidens is. Hoe dan ook, als je het geluk hebt om in de derde week van maart in Krakau te zijn, moet je aan deze traditie deelnemen.

Om afscheid te nemen van de winter dragen de inwoners van Krakau een vrouwenfiguur, de Marzanna, naar de rivier. Ze is een voorstelling van de godin van de winter en het is haar lot om na verbranding in het water te worden gegooid.

De reden voor dit ritueel is om het kwade van het koude seizoen achter zich te laten en de lente en het mooie weer te laten terugkeren. De processie trekt door de straten op weg naar de rivier terwijl de deelnemers traditionele liederen zingen. De kleurrijke en vreugdevolle verwelkoming van de lente maakt dit een van de levendigste vieringen van het seizoen.

Het weer in Krakau in de winter

Winter in Krakau| ©Roman Boyko
Winter in Krakau| ©Roman Boyko

De winter in Krakau wordt gekenmerkt door koud weer, zowel overdag als 's nachts. De verschillen tussen de maanden zijn niet merkbaar, want de maxima in december, januari en februari zijn hetzelfde, rond de 3°C, terwijl de minima tussen de -4°C en -6°C liggen.

Dit zijn echter geen overdreven regenachtige maanden, wat een welkom gezicht is als je een stad bezoekt. Natuurlijk komt de neerslag vaak in de vorm van sneeuw.

Waar je wel rekening mee moet houden, zijn de uren daglicht. Gedurende de hele winter wordt het erg vroeg donker, tot het punt dat het eind december al voor 16.00 uur donker begint te worden.

Wat moet je meenemen voor een reis naar Krakau in de winter?

Je bagage voorbereiden| ©Ketut Subiyanto
Je bagage voorbereiden| ©Ketut Subiyanto

Het winterweer in Krakau betekent dat je een paar essentiële dingen moet inpakken om te voorkomen dat je je oncomfortabel voelt en om eventuele sneeuwval te weerstaan:

 • Schoeisel: zoek goede laarzen met zolen die niet wegglijden bij sneeuwval. Denk eraan dat het gevaar ontstaat als er zich ijsplekken op de grond vormen. Vergeet ook niet om dikke wollen sokken te dragen.
 • Ondergoed: de beste optie is om thermokleding te kopen om je zo goed mogelijk te isoleren tegen de kou. Draag niet alleen T-shirts, maar ook leggings voor je benen.
 • Jas: kies voor een goede fleece als dat mogelijk is. Het is de moeite waard om een goede kwaliteit te zoeken, want die kan het verschil maken.
 • Broek: persoonlijk heb ik het in de Krakauer winter gered met een spijkerbroek, maar veel mensen vinden die niet geschikt. Het is misschien effectiever om voor de zekerheid een winterwandelbroek aan te schaffen.
 • Handschoenen, muts en sjaal: vergeet ook niet om deze items aan te schaffen om je bagage compleet te maken.