Het marktplein van Krakau: een praktische gids om het te ontdekken

Geen tour door Krakau is compleet zonder een bezoek aan de iconische Grote Markt, maar wat vind je hier precies? Ontdek hieronder wat je kunt doen tijdens je tour.

Katherine Betances

Katherine Betances

10 minuten lezen

Het marktplein van Krakau: een praktische gids om het te ontdekken

Krakau Oude Stad Hoofdplein | ©Rynek Główny

Hoewel veel toeristen deze historische plaats bezoeken voor de ervaringen en activiteiten die rond Krakau plaatsvinden, zoals een bezoek aan de concentratiekampen Auschwitz vanuit Krakau, zijn er honderden interessante bezienswaardigheden te zien en te doen in de Oude Stad zelf.

In dit artikel concentreren we ons specifiek op wat u kunt zien en doen als u de Grote Markt van Krakau bezoekt, die wereldberoemd is als het grootste middeleeuwse plein van Europa

.

1. St. Maria Basiliek

Mariabasiliek, Krakau| ©Mach240390
Mariabasiliek, Krakau| ©Mach240390

Begin uw bezoek aan het Marktplein met een bezoek aan misschien wel het meest emblematische monument in het hele gebied en misschien wel het belangrijkste religieuze centrum in Polen. Mary's Basilica wordt gekenmerkt door de ongelijke torens van de voorgevel en de ingewikkelde verhalen rond de bouw ervan.

Het interieur van de basiliek is echter indrukwekkender dan de voorgevel en de legendes eromheen. In dit fascinerende werk van gotische architectuur zijn zowel de muren als het centrale schip van de basiliek gevuld met pluimen blauwe en gouden verf. Ze banen zich een weg vanaf de muren omhoog naar de apsis en de gotische nissen. Het perspectief vanuit het menselijk oog is op zijn minst indrukwekkend te noemen.

Kom zo dicht mogelijk bij het altaargedeelte om het Veit Stoss altaarstuk van dichtbij te bekijken; dit is het grootste gotische altaarstuk ter wereld en een nationale schat in Polen. Tijdens de Duitse invasie werd het kunstwerk door het nazileger gestolen, het werd in 1946 teruggevonden in een kelder in het kasteel van Neurenberg.

Nuttige informatie

 • Openingstijden: Behalve op feestdagen is de basiliek dagelijks geopend voor het publiek van 11.30 tot 18.00 uur.
 • Toegangsprijs: De toegang tot de kerk is gratis, maar als u de kunstwerken in de kerk van dichtbij wilt bewonderen, bedraagt de toegangsprijs ongeveer 3,75 euro.
 • Duur van het bezoek: 50 minuten is genoeg om het interieur te bekijken en de kunstwerken te waarderen.

Boek een rondleiding door de oude binnenstad van Krakau

2. Bekijk de buitenkant van Sukiennice

Rondleiding door Sukiennice| ©Jennifer Boyer
Rondleiding door Sukiennice| ©Jennifer Boyer

Geen reis naar de Markt van Krakau is compleet zonder een bezoek aan Sukiennice in het Pools, of Lonja de Paños zoals het in het Latijn heet. Dit is een ruimte die sinds de stichting van de stad gewijd is aan de handel, waar de belangrijkste kooplieden van de 15e eeuw bijeenkwamen om specerijen, zijde, leer en was uit verre landen aan te voeren; Krakau exporteert op zijn beurt textiel, lood en zout dat natuurlijk uit de Wieliczka-zoutmijn wordt gewonnen.

Het iconische gebouw werd uitgeroepen tot UNESCO-werelderfgoed en heeft een bevoorrechte ligging midden op het centrale plein. Het heeft een prachtige en elegante structuur, dus u kunt Krakau niet verlaten zonder een ansichtkaartfoto te maken vanaf de bogen van de Lakenbeurs. U kunt van het bezoek profiteren om allerlei souvenirs en reissouvenirs te kopen.

Nuttige informatie

 • Openingstijden: De Lakenbeurs is dagelijks geopend voor het publiek van 10.00 tot 19.00 uur.
 • Toegangsprijs: De toegang is volledig gratis.
 • Duur van het bezoek: U kunt zoveel tijd besteden als u wilt om de kraampjes die uw aandacht trekken te verkennen.

Boek een rondleiding door de Joodse wijk

3. Bekijk Wieza Ratuszowa

Wieza Ratuszowa| ©Martin Sillaots
Wieza Ratuszowa| ©Martin Sillaots

Wieza Ratuszowa is de Poolse naam voor de iconische stadhuistoren op de Grote Markt. De toren is alles wat overblijft van het oude stadhuis van Warschau, een historisch gebouw dat lang de zuidwestkant van het plein domineerde; na vele branden en herstelwerkzaamheden werd het bouwwerk in 1820 afgebroken.

Ter ere van het oude gebouw is een prachtige gotische toren bewaard gebleven, en binnenin bevindt zich een uitbreiding van het Historisch Museum van Krakau; de permanente tentoonstelling richt zich uitsluitend op de geschiedenis en evolutie van het plein en is een bezoek meer dan waard.

Nuttige informatie

 • Openingstijden: Het museum is in twee seizoenen geopend voor het publiek. Van april tot oktober van 10.30 tot 18.00 uur en in november en december van 12.00 tot 18.00 uur.
 • Toegangsprijs: De toegangsprijs voor het kleine museum bedraagt ongeveer 3€.
 • Duur van het bezoek: Het is een klein museum, dus 30 minuten zijn genoeg om de tentoonstelling te zien en naar de top van de toren te klimmen.

Boek een privé rondleiding door de oude stad

4. Ontdek het Rynek Underground museum en de ondergrondse markt

Binnen in het Rynek Ondergronds Museum| ©Robin
Binnen in het Rynek Ondergronds Museum| ©Robin

Het Rynek Museum is niet zichtbaar vanaf de Markt omdat het eronder ligt! Een bezoek aan dit meeslepende museum is zeker een van de beste dingen om te zien en te doen in Krakau. De ingang van dit unieke museum bevindt zich in de Lakenbeurs.

Bij binnenkomst daal je enkele meters onder de grond af om uitgebreide archeologische opgravingen te ontdekken die de middeleeuwse handelswijken van de Oude Stad van Krakau blootleggen. U vindt er grote delen van wegen uit de Romeinse tijd, die in indrukwekkende staat bewaard zijn gebleven. Door middel van displays en verhalen leert het museum ons over de gebruiken van het middeleeuwse leven in Krakau. De ervaring is even educatief als interessant, ideaal als u van plan bent Krakau met kinderen te bezoeken.

Nuttige informatie

 • Openingstijden: Dagelijks geopend voor het publiek van 10.00 tot 20.00 uur, behalve op dinsdag, dan is het slechts geopend tot 14.00 uur.
 • Toegangsprijs: Het toegangskaartje kost ongeveer 6 euro per persoon.
 • Duur van het bezoek: Ongeveer 1.30 uur is voldoende om het museum in zijn geheel te bekijken.

Boek een rondleiding door het Rynek Museum

5. Kerk van St. Wojciech

Kerk van St. Wojciech| ©Zygmunt Put
Kerk van St. Wojciech| ©Zygmunt Put

Hoewel minder bekend dan de Mariakerk, is de St. Wojciechkerk een van de mooiste kerken in Krakau en ligt aan de zuidoostkant van het Grote Plein. Het is mogelijk ook het oudste gebouw op het plein, dat dateert uit het midden van de 11e eeuw, dus het werd nog voor het huidige plein opgericht.

Het is een kleine kerk versierd met groene daken bestaande uit barokke koepels die samenkomen op de harmonieuze romaanse gevel. De tempel wordt gebruikt voor bepaalde vieringen, dus als u besluit hem te bezoeken, moet u de plechtigheid van de plaats respecteren.

Nuttige informatie

 • Openingstijden: De kerk is over het algemeen geopend voor het publiek van maandag tot en met zaterdag van 9 tot 17 uur.
 • Toegangsprijs: De toegang tot de tempel is gratis.
 • Duur van het bezoek: U kunt binnen blijven zolang u wilt.

6. Maak kennis met Poolse kunst: Sztuki Polskiej Gallery XIX

Binnen in de Sztuki Polskiej XIX Galerij| ©Marcin Szala
Binnen in de Sztuki Polskiej XIX Galerij| ©Marcin Szala

Op de eerste verdieping van Sukiennice bevindt zich de Galerij van Poolse Kunst van de 19e eeuw; een museum dat geheel gewijd is aan het eren van getalenteerde Poolse kunstenaars die de wereld fantastische kunstwerken in verschillende beeldstijlen voorschotelden.

Ongeacht uw kennis van kunst in het algemeen of meer specifiek van Poolse kunst, is dit een bezoek dat ik ten zeerste aanbeveel. Binnen vindt u enorme, prachtig verlichte zalen. Veel van de tentoongestelde werken zijn van een indrukwekkend formaat en het niveau van detail in de afwerking zal u versteld doen staan. De kunst in de Sztuki Polskiej Galerij is tentoongesteld op kleurrijke muren die in felle kleuren zijn geschilderd, wat veel leven en dynamiek toevoegt aan de plaats.

Nuttige informatie

 • Openingstijden: maandag gesloten; dinsdag van 10 tot 19 uur; woensdag tot zondag van 10 tot 18 uur.
 • Toegangsprijs: Het toegangskaartje kost ongeveer 6,60€.
 • Duur van het bezoek: 1,30 uur is meer dan genoeg tijd om de installatie te bezichtigen en alle kunstwerken te bewonderen.

Boek een rondleiding door de oude binnenstad van Krakau

7. Neem een foto van het Adam Mickiewicz Monument

Monument voor Adam Mickiewicz| ©Fred Romero
Monument voor Adam Mickiewicz| ©Fred Romero

Adam Mickiewicz is een van de grootste romantische dichters van Polen, een historische figuur die zeer geliefd is bij de plaatselijke bevolking omdat hij niet alleen dichter was maar ook een gepassioneerd columnist en politiek activist die zichzelf zelfs tot visionair en liefhebber van het vaderland in ballingschap verklaarde. Zijn leven en strijd waren gericht op het behoud van de gebruiken en de taal van zijn geboorteland Polen, dat in de loop van de geschiedenis verschillende buitenlandse invasies te verduren kreeg.

In bijna elke Poolse stad is een standbeeld van Adam Mickiewicz te vinden, omdat hij als nationale held wordt beschouwd. Het standbeeld van Krakau staat op een ereplaats op de Markt, precies tussen twee van de belangrijkste gebouwen: de Mariabasiliek en Sukiennice.

Kom dicht bij het monument en neem een paar mooie foto's!

Boek een rondleiding door de oude binnenstad van Krakau

8. Neem een foto van Eros Benato

Eros Benato| ©Jan Mehlich
Eros Benato| ©Jan Mehlich

Igor Mitoraj, een van de beroemdste beeldhouwers van Polen, maakte het beroemde werk Eros Benato in 1999 en besloot het in 2010 aan de stad cadeau te doen. Het beeld stelt de Griekse god van de liefde Eros voor met een doek die een deel van zijn ogen en mond bedekt; de symboliek geeft aan dat zowel de verlangens als de ideeën van het mythische personage zijn ingeperkt. Volgens gegevens heeft de kunstenaar vier soortgelijke werken gemaakt, twee in de Verenigde Staten, één op het Krakauplein en de laatste op het Lugano Reformplein in Zwitserland.

Een belangrijk kunstwerk van dichtbij bekijken en fotograferen is een geweldige kans. Veel toeristen vinden het leuk om in de grote sculptuur te gaan en hun hoofd uit de ooggaten te steken voor leuke foto's.

9. Aanmelden voor de belangrijkste evenementen van het jaar

Mensen bij de Lajkonik Parade| ©Mariusz Cieszewski
Mensen bij de Lajkonik Parade| ©Mariusz Cieszewski

Als het enige grote plein in Krakau leent het Marktplein zich voor belangrijke evenementen in de stad. Als je al hebt besloten wat de beste tijd is om naar Krakau te reizen en het valt samen met een van deze, aarzel dan niet om deel te nemen aan de festiviteiten - je zult zeker plezier hebben!

Als u Krakau in april bezoekt: Paasmarkt

In april, in de weken voorafgaand aan Paaszondag, wordt er een markt gehouden op het centrale plein van de stad. Overal waar je kijkt zie je seizoensbloemen en traditionele Poolse decoraties. U kunt de handgeschilderde eieren en het houtsnijwerk niet missen. Tijdens het festival is dit gebied ook het toneel van volksoptochten en andere religieuze processies.

Als u Krakau in juni bezoekt: Lajkonik Parade

Een van de meest unieke tradities van Krakau vindt in de zomer plaats op het centrale plein. Volgens historici gaat het ritueel terug tot de invasies van de 13e eeuw, toen men geloofde dat de betaling van leges het komende jaar geluk zou brengen. Daarom rijdt Lajkonik, een Mongoolse krijger te paard, door de oude stad en gaat elke winkel binnen om losgeld in contanten te eisen.

Als u Krakau in juni bezoekt: Grote Drakenparade

Ook in juni wordt de Grote Zomer Drakenparade gehouden, een mythe die verbonden is met de oprichting van het oude Krakau. Grote vliegers en drakenwagens gaan de straat op, vuurwerk ontploft boven het Wawel Kasteel en het water van de rivier de Vistula. Het plein wordt gebruikt als paradeplaats en er worden podia opgezet voor livemuziek.

Als u Krakau in december bezoekt: kerstmarkt van Krakau

In december kunt u in Krakau genieten van de boeiende Krakauer kerstmarkt. Mooie en pittoreske kraampjes staan tijdelijk opgesteld rond het standbeeld van Adam Mickiewicz aan de oostkant van het plein. Terwijl u rondloopt, vult de geur van kaneelbroodjes en sissende Poolse bloedworst de lucht; bij de kraampjes worden allerlei waren verkocht en toeristen en locals slenteren van kraam naar kraam.

10. Bekijk de beste restaurants in de omgeving

Restaurant La Grande Mamma| ©Jacopotr88
Restaurant La Grande Mamma| ©Jacopotr88

Op het Marktplein zelf, specifiek in Sukiennice en in de directe omgeving vindt u enkele van de beste restaurants in de Oude Stad van Krakau. Profiteer van uw bezoek om een lunch te boeken en te genieten van traditionele Poolse gerechten of andere soorten gerechten - variatie is gegarandeerd in dit gebied! Als u op zoek bent naar inspiratie, zijn hier enkele van mijn favorieten.

11. Maak kennis met de beste bars in de omgeving

Interieur van Czeczotka Bar| ©Kgbo
Interieur van Czeczotka Bar| ©Kgbo

Krakau staat als geen andere plaats in Polen bekend om zijn bars die geworteld zijn in Poolse tradities. Profiteer van uw bezoek om enkele van de beste bars en clubs rond de Grote Markt te bekijken. Als je niet weet waar je moet beginnen, is hier een lijst met mijn persoonlijke favorieten.

Boek een kroegentocht in Krakau

12. Overweeg een rondleiding te boeken

Markt in Krakau| ©Francisco Anzola
Markt in Krakau| ©Francisco Anzola

De meeste activiteiten die ik heb gepresenteerd kunnen gemakkelijk worden gecombineerd met een rondleiding en ik denk dat dit het beste alternatief van allemaal is. Leer de stad en het Marktplein kennen uit de hand van een echte burger die je langs de meest interessante plekken en hoekjes kan leiden.

Beschikbare excursies

 • Prijs: Dit type ervaring is beschikbaar vanaf 36€.
 • Duur van de excursie: Het varieert sterk afhankelijk van de route, maar u kunt rekenen op een geschatte tijd van 2 tot 4 uur voor een volledige rondleiding.

Boek een rondleiding door de oude binnenstad van Krakau