Beste rondleidingen door de Joodse buurt in Krakau

Bezoekt u graag historische locaties en bent u geïnteresseerd in alles over de Joodse geschiedenis tijdens de Tweede Wereldoorlog? Dan raad ik u een reis terug in de tijd aan door de Joodse wijk van Krakau.

Ana Caballero

Ana Caballero

10 minuten lezen

Beste rondleidingen door de Joodse buurt in Krakau

Kazimierz, de Joodse wijk van Krakau | ©pa00lo

Onder de dingen die te doen en te zien zijn in Krakau moet u zeker een bezoek brengen aan de Joodse wijk. Deze plaats, ook bekend als het Joodse getto van Krakau, was een van de vijf grote wijken die de nazi's tijdens de bezetting van Polen in de Tweede Wereldoorlog hebben gecreëerd. Vandaag de dag zijn er nog veel punten over die dienen als bewijs van een van de grootste verhalen en misdaden in de geschiedenis van de mensheid.

Voor uw tour door deze wijk kunt u kiezen uit een wandel-, fiets- of Segwaytour. Elke tour omvat bepaalde bezienswaardigheden en musea. U kunt degene kiezen die het beste past bij uw tijd en voorkeuren. Hoewel de meeste tours historisch zijn, laten sommige, zoals de gastronomische tour, u een andere kant van de beroemde wijk zien.

1. Privérondleiding door de Joodse wijk: langs de fabriek van Schindler en het plein van de gettohelden

Schindlerfabriek| ©DzidekLasek
Schindlerfabriek| ©DzidekLasek

De fascinerende Joodse wijk van Krakau is een must als u op vakantie bent in Krakau. Ik raad u aan voor deze tour te kiezen omdat u dan op één dag verschillende bezienswaardigheden kunt ontdekken.

Tijdens de tour vertelt uw gids u de geschiedenis achter alle bezienswaardigheden die u bezoekt. De totale duur van de tour is ongeveer 3 uur en de gemiddelde kosten van de tour zijn 50 €.

Nadat u uw gids en uw groep heeft ontmoet in Krakau, wandelt u naar de Joodse wijk, de Kazimierz. De wandeling duurt ongeveer 20 minuten, afhankelijk van het ontmoetingspunt. Zodra u de wijk bereikt, zult u zich realiseren hoe twee culturen, Pools en Joods, samen kunnen leven op één plek.

Als u slechts twee dagen heeft om Krakau te verkennen, is dit de ideale tour voor u. Bij aankomst in Kazimierz, de Joodse wijk, passeert u de fabriek van Schindler, de plek die meer dan 1200 Joden van de Holocaust heeft gered.

Andere sites die u passeert zijn het Ghetto Heroes Square en het Eagle's Pharmacy Museum. Deze apotheek blijft vaak onopgemerkt bij een bezoek aan de wijk. Het speelde echter een belangrijke rol in de Joodse geschiedenis, want het diende als ontmoetingsplaats en schuilplaats voor medicijnen en voedsel.

De eigenaar van de apotheek was Pools en weigerde zijn huis te verlaten toen de nazi's de ruimte aanwezen als Joods getto. Tijdens de rondleiding leert u meer over deze geschiedenis.

Interessante details

 • Prijs: ongeveer 50 €.
 • Duur: ongeveer 3 uur.
 • Vervoermiddel: te voet.
 • Voordelen van deze optie: u krijgt een snelle rondleiding door de Joodse wijk en ziet de beroemdste bezienswaardigheden van buitenaf.
 • Nadelen van deze optie: bij deze rondleiding zult u waarschijnlijk meer willen zien, omdat de rondleiding alleen van buitenaf wordt gedaan. De gids zal echter zijn best doen om ervoor te zorgen dat u alle details van elke historische plek te weten komt.

Boek een tour door de Joodse wijk van Krakau

2. Kazimierz Gastronomische Tour

Joods eten| ©Brian Nelson
Joods eten| ©Brian Nelson

Als u geïnteresseerd bent in gastronomische tours in Krakau, nodig ik u uit voor een dergelijke tour naar de wijk Kazimierz. De tour is te voet en u kunt maximaal 5 restaurants bezoeken.

Tijdens de tour bent u ongeveer 3 uur bezig zodat u alle gerechten op uw gemak kunt proeven. Uw toegangsprijs van ongeveer €70 is inclusief de voedselmonsters die u in elk restaurant krijgt.

Het Kazimierz district is een van de oudste in Krakau, dus de cultuur en geschiedenis is niet alleen aanwezig in de historische bezienswaardigheden maar ook in het eten. Terwijl u het eten proeft, vertelt uw gids u de geschiedenis achter veel van de gerechten. Ze zijn meestal een mix van Poolse en Joodse cultuur.

De gids vertelt u naar welk deel van de restaurants u moet gaan voor een voorproefje van het eten. In totaal zult u 15 gerechten proeven. Naast het eten kunt u het lokale ambachtelijke bier en de wodka proeven. Andere dranken zoals water en frisdrank zijn verkrijgbaar als u daar de voorkeur aan geeft.

Ik nodig u uit om van deze tour gebruik te maken, niet alleen om te eten, maar ook om mensen te ontmoeten met dezelfde interesses als u. Eten is altijd een goed excuus voor een gesprek.

Naast de restaurants die u bezoekt, zal uw gids u cafés, bars en andere restaurants aanbevelen. Deze kunt u toevoegen aan uw lijst van de beste restaurants in Krakau.

Interessante details

 • Prijs: ongeveer 70 €.
 • Duur: ongeveer 3,5 uur.
 • Vervoermiddel: te voet
 • Voordelen van deze optie: met deze tour leert u een andere kant van de Joodse wijk kennen en niet alleen de geschiedenis en de populairste bezienswaardigheden.
 • Nadelen van deze optie: als u verschillende voedselintoleranties of allergieën hebt, moet u zeer voorzichtig zijn met deze tour.

Boek een gastronomische tour door de Joodse wijk

3. Tour door Kazimierz: omvat bezoeken aan musea en synagogen.

Synagoge| ©Lainie Berger
Synagoge| ©Lainie Berger

Als u niets van de bezienswaardigheden van de Joodse wijk wilt missen, raad ik u deze wandeling aan. Bij elke halte heeft u genoeg tijd om de plaats te betreden en rond te lopen, terwijl u luistert naar de verhalen die uw gids u vertelt. De tour duurt ongeveer 4+ uur en kost gemiddeld €70.

De eerste stop is de Oskar Schindler Fabriek. In deze voormalige emailfabriek zie je tentoonstellingen die laten zien hoe het leven in Krakau was tijdens de Tweede Wereldoorlog. U kunt zo lang als uw gids zegt naar binnen en daarna uw rondleiding vervolgen.

De volgende stop is het Ghetto Heroes' Square. Hier kunt u het monument voor de gettohelden bewonderen en luisteren naar de historische feiten die door de gids worden verteld.

Vervolgens gaat u naar de Pater Bernatek Voetbrug over de Vistula rivier, die de wijk Kazimierz verbindt met de wijk Podgorze. Hier zult u zien dat veel toeristen hangsloten ophangen als symbool van een belofte.

De tour stopt meestal ook bij de Remuh Synagoge, Stara, Izaak, Highen en Tempel.

Er wordt ook gestopt bij het Galicisch Joods Museum in Krakau, dat de slachtoffers van de Holocaust herdenkt, en de Nieuwe Joodse Begraafplaats.

U komt ook langs de oude gettomuren, de Szeroka Straat, het standbeeld van Jan Karski en het Nieuwe Plein.

De binnenplaats en trappen van mevrouw Dresner is een verwachte locatie voor veel bezoekers, omdat deze plek voorkomt in Steven Spielbergs film "Schindler's List", dus filmliefhebbers stoppen altijd om foto's te maken.

Interessante details

 • Prijs: ongeveer 80 €.
 • Duur: ongeveer 4 uur
 • Vervoermiddel: te voet
 • Voordelen van deze optie: het is een van de meest complete tochten, omdat u de meest interessante plaatsen kunt bezoeken en er niet alleen langs komt.
 • Nadelen van deze optie: het is een tocht die veel energie vergt om urenlang te lopen. Ik raad u aan om voor vertrek te ontbijten, en flessen water en snacks voor onderweg mee te nemen. Vergeet niet dat u in de musea en synagogen niet mag eten.

Boek een privé tour door de Joodse wijk

4. Segway tour door de Joodse wijk van Krakau

Groep mensen op segway| ©Markus Tacker
Groep mensen op segway| ©Markus Tacker

Voor sommige mensen kan de wandeling door de Joodse wijk van Krakau een beetje vermoeiend zijn. Er zijn echter andere manieren om deze plaats zonder problemen te verkennen:met een segway kunt u in ongeveer 2 uur alle populaire bezienswaardigheden van het gebied bezoeken. De gemiddelde kosten van deze tochten bedragen 40 €. Aan boord van dit voertuig kunt u de straten vol restaurants en bars verkennen, maar ook de historische kant van de Joodse wijk.

Eerst begint de tour met een korte les of training. De gids zal uitleggen hoe de Segway werkt, een ideaal vervoer voor mensen met beperkte mobiliteit

Hierna bent u klaar om de lokale straten en markten te verkennen. U komt ook langs de Schindler fabriek, Ghetto Heroes Square, de beroemdste synagogen, de Vader Bernatek Voetbrug, naast andere bezienswaardigheden. Let op: de tour omvat geen toegang tot musea of fabrieken, u komt er alleen langs. Wij nodigen u uit om aandacht te besteden aan alle historische feiten die de gids u onderweg zal vertellen.

Interessante details

 • Prijs: ongeveer 40 €.
 • Duur: ongeveer 2 uur.
 • Vervoermiddel: Segway.
 • Voordelen van deze optie: u kunt alle populaire bezienswaardigheden van de Joodse wijk bezoeken aan boord van een gemakkelijk te besturen voertuig.
 • Nadelen van deze optie: deze tour geeft geen toegang tot de musea en andere plaatsen die van binnenuit verkend kunnen worden.

Boek een tour door de Joodse wijk van Krakau

5. Fietstocht door Krakau en de Joodse wijk

Krakau op de fiets| ©Nomadic Julien
Krakau op de fiets| ©Nomadic Julien

Als u het idee van de segwaytour door de Joodse wijk leuk vond, dan zal deze fietstour u zeker bevallen. Deze optie is ideaal als je op zoek bent naar dingen om in 1 dag in Krakau te doen, want je ziet niet alleen de Joodse wijk, maar ook een groot deel van Krakau. Deze tour duurt maximaal 4 uur en kost gemiddeld slechts €19.

Start de tour op het ontmoetingspunt dat uw gids van tevoren heeft ingesteld. Daar krijg je een fiets toegewezen en instructies. Het spreekt voor zich dat u moet weten hoe u moet fietsen om ongelukken te voorkomen.

Niet alle bedrijven verstrekken helmen, elleboog- en kniebeschermers. Ik raad u aan deze mee te nemen om letsel bij een ongeval te voorkomen.

De tour begint in de Oude Stad van Krakau en volgt het netwerk van fietspaden in de stad. Onderweg ziet u de Markt van Krakau en het Koninklijk Kasteel Wawel. U kunt het Kasteel van Krakau een andere keer bezoeken, want het is een zeer populaire en bezienswaardige plaats. Ook op de Markt is van alles te doen en verdient een speciaal bezoek.

De route brengt u naar de Joodse wijk van Krakau. Vanaf uw fiets kunt u het moderne deel van deze wijk, vol kunstgaleries, restaurants enzovoort, waarderen. U komt echter ook langs synagogen, begraafplaatsen en musea. De gids zal u toestaan om op bepaalde punten te stoppen zodat u van het landschap kunt genieten en foto's kunt nemen.

Interessante details

 • Prijs: ongeveer 19 euro.
 • Duur: 4 uur of minder.
 • Vervoermiddel: fiets.
 • Voordelen van deze optie: met deze tour kunt u een deel van de stad Krakau zien voordat u de Joodse wijk ingaat.
 • Nadelen van deze optie: net als bij de Segway tour kunt u met de fiets nergens naar binnen.

Boek een fietstour door Krakau

Wat zie ik tijdens deze tour?

Kazimierz, de Joodse wijk van Krakau| ©Svitlana
Kazimierz, de Joodse wijk van Krakau| ©Svitlana

Krakau is een stad in het zuiden van Polen waar ongeveer 60.000 Joden woonden. Toen het Duitse leger deze stad bezette, nam de vervolging van de Joden toe.

Een van de genomen maatregelen was de oprichting van een Joodse wijk binnen Krakau. Vandaag is deze site bewaard gebleven, zodat u hem kunt bezoeken en deze historische gebeurtenissen nooit kunt vergeten.

De wijk was omheind met prikkeldraad en zelfs stenen muren. Hoewel de site nu is gemoderniseerd, kunt u nog steeds sporen zien van misschien wel de donkerste episode uit de Poolse geschiedenis. De gids vertelt u in detail over elk van de plaatsen die u bezoekt.

Hoewel je zou kunnen zeggen dat elke straat, muur en hoek van deze plaats iets te vertellen heeft, zijn er bepaalde plaatsen die je niet mag missen. Zoals ik in de rest van dit artikel al zei, zult u musea zien die de geschiedenis van de Joden en hun vervolging weergeven. Veel van deze plaatsen waren ooit fabrieken waar Joden werkten.

Andere sites zoals het Koninklijk Kasteel Wawel werd de residentie van nazi-advocaat Hans Frank, die werd benoemd tot gouverneur-generaal van Polen. Daarnaast vindt u nog andere bezienswaardigheden.

Koop uw ticket voor een bezoek aan het kasteel van Krakau

Tips voor een excursie naar de Joodse wijk van Krakau

Kazimierz, de Joodse wijk van Krakau| ©Ewa Urban
Kazimierz, de Joodse wijk van Krakau| ©Ewa Urban

Zoals u misschien heeft gemerkt, zijn de meeste rondleidingen te voet. Daarom is mijn belangrijkste advies om ergonomische schoenen mee te nemen waarmee u vrij kunt lopen.

Een ander belangrijk punt is uw kleding. Ik raad je ook aan om comfortabele kleding te dragen waarin je je vrij kunt bewegen, hoewel dit afhangt van het seizoen, want in Krakau kan het in de winter behoorlijk koud worden.

Als u een fietstocht wilt maken, draag dan een broek waarmee u beter kunt fietsen. Er gebeuren veel ongelukken omdat iemand door zijn kleding of schoenen niet vrij kan trappen.

Op deze tocht wordt u voortdurend blootgesteld aan de zon. Als u in de zomer naar Krakau reist, raad ik u aan voorzichtiger te zijn. Smeer altijd zonnebrandcrème op uw huid en neem een fles water mee om uzelf te hydrateren.

Als u Krakau in de winter bezoekt, kunt u deze rondleidingen ook doen, maar draag altijd warme kleren die u warm houden, maar toch comfortabel voor u zijn.

Wat zijn de voordelen van een rondleiding met gids versus een bezoek aan de Joodse wijk van Krakau op eigen gelegenheid?

Kazimierz, de Joodse wijk van Krakau| ©Tomasz Mikołajczyk
Kazimierz, de Joodse wijk van Krakau| ©Tomasz Mikołajczyk

Veel mensen vragen zich vaak af of het de moeite waard is voor een rondleiding te betalen of de Joodse wijk op eigen houtje te bezoeken. Eerlijk gezegd hebben beide manieren hun voordelen. Ik raad u echter aan deze plek met een gids te bezoeken, omdat deze persoon alle bezienswaardigheden kent en u er sneller naartoe kan brengen.

Aan de andere kant, als u op eigen houtje gaat, zult u waarschijnlijk voortdurend uw smartphone moeten gebruiken om de routebeschrijving op Google Maps te controleren. Dit weerhoudt u er soms van om u volledig te concentreren op de nieuwe sites die voor u liggen.

Bovendien zijn de tours al gepland en hebben ze een georganiseerd schema, zodat u alle sites kunt bezoeken zonder iets te missen. Als u alleen gaat, weet u misschien niet precies hoe u de musea moet bezoeken of hoeveel tijd u aan elke activiteit moet besteden.

Als u toch op eigen gelegenheid de site wilt bezoeken, raad ik u aan uw dag zorgvuldig te plannen door de afstanden en ticketprijzen te controleren.

Laten we de opties vergelijken

Kazimierz, de Joodse wijk van Krakau| ©Vaidosa
Kazimierz, de Joodse wijk van Krakau| ©Vaidosa
 • Privétour door de Joodse wijk: langs de fabriek van Schindler en het plein van de gettohelden.

 • Prijs: ongeveer 50 €.

 • Duur: ongeveer 3 uur.

 • Vervoermiddel: te voet.

 • Gastronomische tour naar Kazimierz vanuit Krakau

 • Prijs: ongeveer 70 €.

 • Duur: ongeveer 3,5 uur.

 • Vervoermiddel**: te voet

 • Rondleiding door Kazimierz: inclusief bezoek aan musea en synagogen.
 • Prijs: ongeveer 80 €.
 • Duur: ongeveer 4 uur.
 • Vervoermiddel: te voet

Segway tour door de Joodse wijk van Krakau.

 • Prijs: ongeveer 40 €.

 • Duur: ongeveer 2 uur.

 • Vervoermiddel: Segway.

 • Fietstocht door Krakau en de Joodse wijk

 • Prijs: ongeveer 19 €.

 • Duur: 4 uur of minder.

 • Vervoermiddel: fiets.