Dingen om te doen in Krakau in 2 Dagen

Krakau, gelegen in het zuiden van Polen, is uitgegroeid tot een van de populairste bestemmingen in Europa om een voor de hand liggende reden: de stad, hoewel niet erg groot, heeft een groot aantal attracties voor iedereen.

Joaquín Montaño

Joaquín Montaño

12 minuten lezen

Dingen om te doen in Krakau in 2 Dagen

Hotel Royal, Krakau | ©Ben Gyde

Een historisch centrum dat op de Werelderfgoedlijst staat, een Joodse wijk met een eeuwenlange geschiedenis en een steeds levendigere sfeer zijn slechts enkele van de vele redenen om Krakau te bezoeken. Twee dagen is de minimale tijd die je in de stad moet doorbrengen om de meeste bezienswaardigheden te zien.

Dag 1: Maak kennis met Stare Miasto, het middeleeuwse historische centrum van Krakau

Stare Miasto, Krakau| ©Billy Wirawan
Stare Miasto, Krakau| ©Billy Wirawan

Het gebied van het middeleeuwse historische centrum van Krakau wordt ongetwijfeld het meest bezocht door toeristen. Binnen de oude ommuurde stad vind je veel monumenten, kerken en gebouwen die je niet mag missen, evenals een groot aantal winkels en restaurants.

De geplaveide straten, omzoomd met prachtige pastelkleurige huizen, zijn perfect om doorheen te slenteren en je zult bij elke bocht verrast worden.

Je kunt het beste een rondleiding met gids boeken, maar je kunt het ook op eigen houtje doen.

Ga het historische centrum binnen via de Florian Poort en ontdek het Barbican en de stadsmuren

Om de Stare Miasto binnen te gaan, ga je naar het Matejko-plein, waar een ruiterstandbeeld staat van Wladyslaw II, een van de koningen van Polen. Het geheel staat bekend als het Grunwald Monument.

Eeuwenlang was de oude stad omgeven door muren, waarvan nog maar een paar honderd meter over is. De ingang tot de stad was de Florian Poort, gebouwd in de 13e eeuw. Vandaag de dag is het de enige overgebleven poort en het is de perfecte plek om je bezoek aan het historische centrum te beginnen.

In de buurt, voordat je dieper het middeleeuwse centrum ingaat, kun je ook de toren van de meubelmakers, de toren van de timmerlieden en een deel van de oude stadsmuur bekijken.

Boek een rondleiding door de oude stad

Wandel door de Florianska straat

Matejko Huis| ©Aleksandr Zykov
Matejko Huis| ©Aleksandr Zykov

De volgende halte op de rondleiding is de Florianskastraat, die van het Barbican (een laat 15e-eeuws fort waar tegenwoordig tentoonstellingen worden gehouden) naar het hart van de middeleeuwse stad leidt.

Deze straat is niet alleen de bekendste in Krakau, maar is ook beroemd in heel Polen, omdat elke meter van de straat vol charme zit. Hoewel er nu veel winkels, cafés en restaurants zijn, zijn deze gevestigd in oude gebouwen om van te genieten:

 • Matejko Huis, nummer 41 in de straat. Dit huis was het woonhuis van een beroemde schilder met dezelfde naam en vandaag de dag is er een museum met zijn werken en een aantal militaire voorwerpen en historische kostuums die hij zelf verzamelde.
 • Het Jama Michalika café, een ontmoetingsplaats voor de kunstenaars en journalisten van de stad in de 19e eeuw. Het interieur is gedecoreerd in Art Nouveau stijl en is een kijkje waard.
 • Het Pod Hotel Roza, met een 16e-eeuws renaissanceportaal, en andere historische huizen langs de straat zijn andere plekken om naar uit te kijken terwijl je wandelt.

Boek een rondleiding door Krakau

Marktplein, het hart van de Oude Stad

Marktplein van Krakau| ©Francisco Anzola
Marktplein van Krakau| ©Francisco Anzola

Aan het einde van de Florianskastraat ligt de Markt van Krakau, ongetwijfeld de beroemdste plek in heel Krakau. De gebouwen op het plein, zowel de gebouwen die je kunt bezoeken als de gebouwen die je niet kunt bezoeken, zijn zeker een bezoek waard.

Op dit plein, waar met Kerstmis in Krakau een fantastische kerstmarkt wordt gehouden en met Pasen kraampjes met handwerk uit verschillende buurlanden, staan een paar bezienswaardigheden die de moeite waard zijn om van dichtbij te bekijken:

 • Mariabasiliek: een van de belangrijkste kerken in Krakau. Je kunt de torens beklimmen om van het uitzicht te genieten.
 • Lakenbeurs: deze voormalige marktplaats herbergt twee verschillende musea en souvenirstalletjes.
 • Toren van het Oude Stadhuis: gebouwd in de 16e eeuw. Je kunt het uitkijkplatform beklimmen, maar wees voorbereid op smalle trappen van meer dan 100 treden.

Joaquín's Traveler Tip:

Elk uur gaat er een deurtje open in een van de torens van de Basiliek van Santa María en komt er een trompettist uit die een korte melodie speelt. Als je in de buurt bent, is het een leuk moment om op het plein door te brengen.

Een hapje eten in de omgeving

Dit kan een goed moment zijn om je batterijen op te laden. Om niet te ver van je route af te hoeven wijken, raad ik je aan om bij een van deze restaurants in de buurt van het plein te gaan eten:

 • Milkbar Tomasza: deze plek is een soort modernere versie van de traditionele Poolse melkbars. De prijzen zijn erg laag en de service is erg snel. Een ander voordeel is dat het menu in het Engels is. Het is gelegen aan de Świętego Tomasza Straat.
 • Chlopskie Jadlo: hoewel de prijs naar Poolse maatstaven hoog is (ongeveer €15 per persoon), is dit traditionele restaurant het geld waard, vooral omdat het in het stadscentrum ligt. Je kunt er van alles bestellen, van typische pierogis tot zureksoep. Het is gelegen aan 9 Grodzka Street.

Joaquins Reizigerstip:

de lunchtijd in Polen is vroeger dan in Spanje. De lunch is meestal rond 13.00 uur, hoewel je op de meeste plaatsen geen problemen zult hebben als je een uurtje later komt.

Treed in de voetsporen van Copernicus bij het Collegium Maius

Binnen in het Collegium Maius| ©Allie Caulfield
Binnen in het Collegium Maius| ©Allie Caulfield

Nog steeds in het historische centrum ligt het Collegium Maius. Het gebouw, dat meerdere keren is gerenoveerd, werd gebouwd in de 15e eeuw en heeft belangrijke figuren als Nicolaus Copernicus zien passeren.

Het bezoek binnen, dat alleen onder begeleiding kan plaatsvinden, is echt interessant. In de zalen kun je een groot aantal voorwerpen zien die te maken hebben met bijna alle kennisgebieden: natuurkunde, scheikunde, meteorologie, cartografie en natuurlijk astronomie.

De binnenplaats van het gebouw, met zijn fontein, is een andere bezienswaardigheid. Aan de ene kant staat een oude klok die elke twee uur opengaat en een aantal houten figuren laat zien die rondparaderen terwijl er muziek klinkt.

Boek een rondleiding met wodkaproeverij

Vergeet de tijd bij Kasteel Wawel

De volgende stop op de tour is bovenop een kleine heuvel. Dit is Kasteel Wawel, een 1000 jaar oud fort dat tot in de 17e eeuw de voormalige zetel van het Poolse koningshuis was.

Mijn aanbeveling is om een rondleiding door het Wawel Kasteel te boeken om de kamers die er te bezichtigen zijn beter te leren kennen:

 • Verloren Wawel: een tentoonstelling over de geschiedenis van de heuvel in de kelder van het paleis.
 • Staatsie Kamers- verschillende kamers met meubels, schilderijen, wandtapijten en andere originele voorwerpen uit het paleis.
 • Koninklijke appartementen: de kamers waar de koninklijke familie verbleef.
 • Schatkamer en Wapenarsenaal: zoals de naam al doet vermoeden, kun je hier juwelen, wapens en harnassen bekijken.

Naast deze binnenbezoeken heeft het kasteel ook een buitentuin die een ontspannen wandeling waard is.

Boek een rondleiding door het Wawel kasteel

Mis de Wawel kathedraal niet

Wawel kathedraal| ©Maciej Szczepańczyk
Wawel kathedraal| ©Maciej Szczepańczyk

Nog steeds binnen het kasteelcomplex staat de indrukwekkende kathedraal gewijd aan St. Stanislaus, die je gratis kunt betreden. Als je de kathedraal echter beter wilt leren kennen en meer wilt weten over de geschiedenis, dan kun je kiezen voor een rondleiding door Kasteel Wawel waarbij je ook de kathedraal kunt bezichtigen.

Binnen kun je de Sigismund Kapel zien, waar je wel een toegangsprijs voor moet betalen, gebouwd in een prachtige renaissancestijl en met een mooie koepel. Je moet ook een kijkje nemen bij het Mausoleum van St. Stanislaus en de crypte waarin verschillende koningen van het land begraven liggen.

Als je wilt, is het ook interessant om de Sigismund Toren te beklimmen en de indrukwekkende 16e-eeuwse klok te zien die werd geïnstalleerd in de verdedigingstorens van het complex.

Boek een rondleiding door Kasteel Wawel

Loop langs de Grodzka straat terug naar de Grote Markt.

Als je van de heuvel afdaalt, ga dan op zoek naar het begin van de Grodzka Straat, een van de drukste straten van het centrum. Naast winkels en mooie gebouwen vind je in deze straat de kerk van St. Peter en St. Paul, een van de mooiste van het hele land, vooral vanwege de versiering aan de buitenkant. Mijn advies is om in je eigen tempo door deze straat te lopen en soms een omweg te maken naar de parallelstraat, Kanonicza Street, om te genieten van enkele renaissancehuizen en andere kerken.

Aan het einde van de dagtocht keer je terug naar de Grote Markt. Blijf daar om de nachtverlichting te zien en ga op zoek naar een plek om te dineren.

Als je nog wat ritme in je lichaam hebt en wilt genieten van de beste sfeer van de stad, mis dan de kroegentocht in Krakau niet. 5 uur non-stop feesten!

Boek een kroegentocht in Krakau

Dag 2: Het Joodse erfgoed van Krakau, van de synagogen tot het getto

Toegang tot het concentratiekamp Auschwitz| ©Rafael Wagner
Toegang tot het concentratiekamp Auschwitz| ©Rafael Wagner

Veel toeristen kiezen de ochtend van hun tweede dag voor een uitstapje naar Auschwitz of een bezoek aan de Wieliczka zoutmijnen. Er zijn echter nog genoeg dingen te zien in Krakau, vooral als je de stad grondig wilt leren kennen, dus de keuze is aan jou.

Voor het geval je besluit om de stad verder te bekijken, heb ik de Joodse wijk en de overblijfselen van het beruchte getto van de stad geboekt voor deze tweede dag.

Boek de Auschwitz tour

Ontdek Kazimierz, de bloeiende Joodse wijk

Na een ontspannen ontbijt start de tour in deze prachtige wijk ten zuiden van het Wawel Kasteel. De wijk ligt op loopafstand van het centrum, maar als je hotel te ver weg is of je gewoon geen zin hebt om te lopen, kun je altijd de tram nemen naar de ingang van Kazimierz, de Joodse wijk van Krakau.

Kazimierz werd gesticht als een onafhankelijke stad in de 14e eeuw, maar werd al in de 19e eeuw opgenomen in Krakau. Vanaf de stichting tot aan de Tweede Wereldoorlog was het de woonplaats van de Joodse gemeenschap. Vandaag de dag herbergt de wijk de op één na grootste verzameling Joodse monumenten op het continent, na Praag.

Om de wijk goed te leren kennen kun je een rondleiding door de Joodse wijk nemen of door de straten dwalen en de mooie hoekjes ontdekken. Als je op zondag gaat, mag je de antiekmarkt op het Nowy-plein niet missen.

Boek een rondleiding door de Joodse wijk

Ga de Oude Synagoge binnen om meer te leren over de Joodse cultuur in Krakau

Oude Synagoge| ©Lars K Jensen
Oude Synagoge| ©Lars K Jensen

Een bezoek aan de Oude Synagoge aan de Szeroka Straat, de oudste Hebreeuwse tempel in het land, is een must tijdens je rondleiding door de Joodse wijk.

Naast het bekijken van de buitenkant is het ook de moeite waard om naar binnen te gaan om het Museum van Joodse Cultuur te bekijken. Zodra u de entreeprijs hebt betaald, kunt u de geschiedenis van de Joodse gemeenschap in Krakau aanschouwen dankzij de tentoongestelde voorwerpen. U leert over hun cultuur, hun manier van kleden, hun feesten en, misschien wel het meest schokkend, de vervolging waaraan ze werden onderworpen door de nazi's.

Naast de voorwerpen en foto's in het museum is het hoogtepunt van het interieur van de tempel de gebedsruimte, met een altaar waar de Thora werd gelezen en een nis waarin de heilige teksten werden bewaard.

Boek een rondleiding door de Joodse wijk

Ontdek de begraafplaats van de Remuh Synagoge

Een andere synagoge in Kazimierz die je moet bezoeken is de Remuh Synagoge (ook tegen betaling), gebouwd in de 16e eeuw. Hoewel het de kleinste in de buurt is, is het de enige die zijn religieuze functie nog heeft behouden.

Achter het hoofdgebouw ligt een zeer interessante begraafplaats. Helaas werden enkele van de oudste graven vernietigd door de Duitsers en werden hun resten gebruikt als straatstenen.

Boek een Segway tour door de Joodse wijk

Wandel door de wijk en bekijk de Isaac's Synagoge en de Tempel Synagoge

Terwijl je door de straten van de wijk slentert, kun je twee andere synagogen niet missen. Hoewel je ze allebei kunt binnengaan, is het misschien voldoende om ze van de buitenkant te zien.

De eerste is Isaac's Synagoge, op nummer 18 Kupa Street. Het gebouw, met een vrij eenvoudige architectuur, werd in de 17e eeuw gebouwd in opdracht van een Joodse bankier en koopman.

De andere synagoge die je moet bezoeken is de Tempelsynagoge, de laatste die eind 19e eeuw in Kazimierz werd gebouwd. Het hoogtepunt van de tempel zijn de gebrandschilderde ramen.

Boek een rondleiding door de Joodse wijk

Eten in de Joodse wijk

Tijdens een wandeling door de wijk is het grote aantal restaurants langs de straten je ongetwijfeld opgevallen. Die naast de Oude Synagoge zijn wat duurder, maar ze hebben een goed aanbod aan koosjere gerechten, die je zult vinden als je een gastronomische rondleiding door Krakau boekt.

Als je liever iets minder toeristisch eet, is er in de buurt geen tekort aan mogelijkheden, zoals het eenvoudige Polakowski Restauracja (in de Miodowa Straat) of het Kuchnia Domowa Sąsiedzi (in dezelfde straat).

Boek een gastronomische tour door de Joodse wijk

Een bezoek aan de fabriek van Oscar Schindler

De fabriek van Schindler.| ©John C
De fabriek van Schindler.| ©John C

Om het volgende punt op de route te bereiken, verlaat u de Joodse wijk en steekt u de rivier de Wisla over via de Powstańców Śląskich brug. Ga dan op zoek naar de Lipowa Straat, waar je de zogenaamde Schindler's Fabriek vindt.

Schindler was een Duitse zakenman die met zijn fabriek voor keukenapparatuur het leven van meer dan 1000 Joden wist te redden. Tegenwoordig is de fabriek de locatie van de permanente tentoonstelling "Krakau onder de nazi-bezetting".

Een rondleiding door de Schindlerfabriek geeft je inzicht in de geschiedenis van de stad tijdens de Tweede Wereldoorlog en in enkele voorwerpen die zijn gebruikt bij het maken van de film die de fabriek wereldberoemd maakte.

Boek een rondleiding door de Schindler fabriek

Overblijfselen van de horror in Podgórze, het Joodse getto

Rondom de Schindlerfabriek liggen de overblijfselen van een van de gruwelijkste plaatsen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Krakau bestonden: het Joodse getto. De nazi's stuurden er meer dan 15.000 mensen naartoe om, in hun woorden, 'de stad van Joden te zuiveren'. Om hen te isoleren bouwden ze een muur rond de 30 straten waar de gedeporteerden in overbevolkte omstandigheden leefden.

Podgórze, de naam van de wijk waarin het getto was gehuisvest, heeft zijn centrum op het Bohaterówplein. Daar is een monument van 60 stoelen opgericht ter nagedachtenis aan de Joden die naar dit gebied werden overgebracht.

In de Lwowska Straat en de Limanowskiego Straat kun je de weinige overblijfselen zien van de muur die ooit het Joodse getto omringde.

Boek een Segway tour door de Joodse wijk

Stap een heldenwinkel binnen: de Eagle's Pharmacy

Op een hoek van het Bohaterówplein staat de Adelaarsapotheek (Apteka pod Orlem), bekend om het verzet van de eigenaar om te vertrekken toen het getto werd gebouwd.

In tegenstelling tot andere winkeliers in de omgeving bleef de apotheker liever daar en men gelooft dat hij geholpen heeft om verschillende Joden te redden die daarheen werden overgebracht. Tegenwoordig is er een tentoonstelling over de wreedheden van de nazi's te zien in het getto.

Boek een rondleiding door de Joodse wijk

Mis de gevel van de katholieke kerk St. Joseph niet

Als je verder gaat langs de rivieroever zelf, raad ik je aan door de straten te lopen die van het voormalige getto leiden totdat je de katholieke St. Joseph. Hoewel het interieur vrij eenvoudig is, mag je de kans niet missen om de prachtige gevel te bewonderen.

Vanaf hier moet je verder lopen in de richting van de rivier totdat je deze weer oversteekt, dit keer via de Maarschalk Józef Piłsudski-brug.

Een andere aanrader is om op de toeristenbus van Krakau te stappen om je dagje sightseeing af te sluiten met een bezoek aan de meest interessante hoeken van de stad en misschien nieuwe te ontdekken waardoor je zin krijgt om terug te komen.

Boek een plaats op de Krakauer sightseeingbus

Diner op Plac Nowy

Plac Nowy bij nacht| ©Kpalion
Plac Nowy bij nacht| ©Kpalion

Om de route af te sluiten moet je teruglopen in Kazimierz tot je bij het Nieuwe Plein komt, Plac Nowy in het Pools. Daar zie je in het midden een cirkelvormig gebouw dat werd gebouwd als slachthuis. Vandaag de dag staat het vol met kleine kiosken die eten verkopen, vooral zapiekanka, een soort stokbrood met champignons en andere ingrediënten.

Rond het plein staan ook andere kraampjes die van alles aanbieden, van gegrild vlees tot zelfgemaakte worst. Er is geen betere plek om te dineren dan hier, op een van de weinige stoelen in de buurt of op een van de bankjes op het plein.

Boek een foodtour door Krakau