Dingen om te doen in Krakau in 1 dag

Deze Krakau-route is ontworpen voor wie maar 1 dag heeft om de stad te bezoeken. Het idee is om je tijd zo goed mogelijk te gebruiken om de bezienswaardigheden van de stad te leren kennen.

Joaquín Montaño

Joaquín Montaño

12 minuten lezen

Dingen om te doen in Krakau in 1 dag

Krakau, Polen | ©Nomadic Julien

Ondanks het feit dat je maar één dag in Krakau hebt, kun je met een goede route de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad bezoeken. Dankzij de kleine omvang van Stare Miasto (de op de Werelderfgoedlijst opgenomen Oude Stad) en de korte loopafstanden kun je in ieder geval de Grote Markt, het Wawel Kasteel en een deel van de Joodse wijk bezoeken.

Zoek naar de Wawel Draak aan de oever van de rivier de Wisla.

Draak van Kasteel Wawel, Krakau| ©Pedro Pepio
Draak van Kasteel Wawel, Krakau| ©Pedro Pepio

Om je rondleiding door Krakau te beginnen, is het belangrijk om vroeg op te staan om het tijdgebrek in te halen. De eerste plek om naartoe te gaan is aan de oevers van de rivier de Vistula, meer specifiek naar het ijzeren standbeeld van een draak onder de Wawel-heuvel.

Deze draak is een van de belangrijkste symbolen van de stad. De legende, die je in meer detail kunt lezen op deze link, vertelt dat vele eeuwen geleden een dergelijk dier een grot op de heuvel bewoonde en de inwoners van het gebied terroriseerde. Het feit dat het standbeeld om de paar minuten vuur uit zijn bek spuwt, plaatst het zeker bovenaan de lijst van dingen om te doen in Krakau met kinderen, want ze zullen zeker gefascineerd zijn.

Aan de andere kant is de zogenaamde Drakengrot, naast het standbeeld, te bezoeken tijdens de zomermaanden. In dit geval zullen we er echter aan voorbij moeten gaan om verder te gaan met de route.

Rondleiding met gids of op eigen gelegenheid?

Er zijn verschillende rondleidingen in Krakau die je naar ongeveer de aangegeven bezienswaardigheden brengen. Bijvoorbeeld een tour door Krakau per segway. Of je nu voor een rondleiding op eigen gelegenheid gaat of voor een georganiseerde rondleiding heeft voor- en nadelen, dus het is aan jou om te beslissen wat je gaat doen.

 • Het grote voordeel van een tour, vooral als je weinig tijd hebt, is dat je de bezienswaardigheden kunt zien zonder te hoeven stoppen om je te oriënteren. Bovendien geven de gidsen je altijd interessante informatie.
 • Krakau is een heel gemakkelijke stad om op eigen houtje te verkennen, omdat je door haar omvang bijna overal te voet kunt komen. Maar zelfs als je deze optie verkiest, is het de moeite waard om voor sommige rondleidingen een gids in te huren.

Boek een segway tour door Krakau

Beklim Kasteel Wawel en snuif de geschiedenis op

Zonsondergang bij Kasteel Wawel| ©Brandon Atkinson
Zonsondergang bij Kasteel Wawel| ©Brandon Atkinson

Vanaf de voet van de heuvel is het een korte klim naar een van de must-see bezienswaardigheden van Krakau: Kasteel Wawe. Dit kasteel, genoemd naar de heuvel waarop het is gebouwd, is een van de symbolen van de Poolse nationale identiteit en een van de culturele centra. Het was ook enkele eeuwen lang de officiële residentie van de koningen van het land.

Het complex is vrij groot, met een grote centrale binnenplaats omringd door verschillende gebouwen, allemaal met interessante interieurs die een bezoek waard zijn als je tijd over hebt. Als je een rondleiding door Kasteel Wawel boekt, zul je het volgende zien:

 • Het Kathedraalmuseum Johannes Paulus II: ingewijd door Karol Wojtyła, de in Polen geboren paus in 1978, heeft het een tentoonstelling van religieuze artefacten.
 • De ingang van de Drakengrot: vanaf het kasteel heb je toegang tot de grot waar de legendarische draak leefde.
 • Het Koninklijk Paleis: dit was de eerste zetel van de Poolse monarchie. Later werd het gebouw verlaten totdat het opnieuw werd opgebouwd.
 • Andere bezienswaardigheden zijn de Sandomierska toren, het wapenarsenaal en de overblijfselen die bekend staan als het "Verloren Wawel".

Mijn advies, gezien het gebrek aan tijd, is om het bezoek te wijden aan de buitenkant van het kasteel en de binnenplaats met de arcaden. Het paleis en de koninklijke appartementen nemen meerdere uren in beslag, dus het is misschien beter om deze voor een andere keer te bezoeken.

Praktische informatie

 • Prijs: De toegang tot de binnenplaats is gratis, terwijl elk van de attracties een andere prijs heeft.
 • Openingstijden: De openingstijden zijn van 9.30 tot 17.00 uur.

Boek een rondleiding door Wawel Kasteel

Ga de Wawel kathedraal binnen, een symbool van katholiek Polen

Wawel kathedraal| ©Maciej Szczepańczyk
Wawel kathedraal| ©Maciej Szczepańczyk

Als je een rondleiding door de Oude Stad boekt, vind je een van de belangrijkste kathedralen van het land binnen de ommuurde heuveltop. Deze tempel, met meer dan 1000 jaar geschiedenis, was de plek waar sommige Poolse koningen werden gekroond en ook begraven. Samen met het paleis maakte de Wawel kathedraal in gotische stijl de Wawelheuvel eeuwenlang tot het centrum van de religieuze en politieke macht in het land.

Binnen kun je 18 grafkapellen zien, waaronder die van Sigismund I, die wordt beschouwd als het beste voorbeeld van de Renaissance in Polen. Ook interessant is het mausoleum van St. Stanislaus, de beschermheilige van het land. Tot slot is het de moeite waard om de Sigismund Toren te beklimmen en de 12 ton zware klok te bekijken.

Praktische informatie

 • Prijs: De toegang tot de kathedraal is gratis, maar de Sigismundkapel kost ongeveer 15 zloty's (iets meer dan 3 euro). Studenten en gepensioneerden betalen de halve prijs.
 • Openingstijden: Maandag tot zaterdag is de kathedraal geopend van 9.00 tot 17.00 uur (behalve van september tot maart, dan sluit de kathedraal een uur eerder). Op zondag gaat de kathedraal om 12:30 uur open.

Boek een rondleiding door de oude stad

Wandel door de Grodzka straat

Grodzka straat| ©Mach240390
Grodzka straat| ©Mach240390

Als je een rondleiding door de oude stad boekt, moet je na het verlaten van de kathedraal de heuvel afgaan en op zoek gaan naar de Grodzka straat, een van de levendigste straten in dit Werelderfgoedgebied. Deze straat, die tegenwoordig zeer commercieel is, maakte ooit deel uit van de zogenaamde Koninklijke Weg, een route die de hele ommuurde stad doorkruiste van het kasteel tot de Sint Florianuspoort.

Florian's Gate. Tijdens deze wandeling kun je de ambachtelijke winkeltjes bekijken zonder de prachtige pastelkleurige gevels van de 16e en 17e eeuwse gebouwen uit het oog te verliezen. Als je dat liever doet, kun je kiezen voor de straat parallel aan Grodzka, de Kanonicza, waar je huizen uit de Renaissance en een aantal oude kerken kunt zien.

Welke je ook loopt, tijdens de tour moet je stoppen bij de kerk van St. Peter en St. Paul om de beelden van de 12 apostelen te zien. De Kerk van St. Andreas is ook een bezoek waard vanwege de barokke stijl. Beide behoren tot de belangrijkste kerken in Krakau.

Boek een rondleiding door de Oude Stad

Bezoek de Grote Markt, het hart van de stad.

Marktplein van Krakau| ©Francisco Anzola
Marktplein van Krakau| ©Francisco Anzola

Aan het einde van de Grodzka straat ligt het buitengewone Marktplein met al zijn monumenten en activiteiten, een van de bezienswaardigheden in Krakau

. Het is zonder twijfel het hart van het historische centrum en het herkenningspunt van de stad. Omringd door gebouwen in renaissancestijl is het een van de mooiste middeleeuwse pleinen van het continent.

Als je met kerst naar Krakau gaat, mag je de fantastische vlooienmarkt niet missen die hier wordt gehouden en die je kunt bezoeken terwijl je luistert naar de kerstkoren die optreden op een aantal van de podia die voor de gelegenheid zijn opgezet.

Boek een rondleiding door de Oude Stad

Ontdek de meest unieke plekjes op de Grote Markt

Sint-Mariabasiliek| ©Michael Gordon
Sint-Mariabasiliek| ©Michael Gordon

Je moet een paar uur uittrekken om de Grote Markt grondig te ontdekken, want er zijn een paar heel bijzondere plekken die je niet mag missen. Dit is het geval bij de Basiliek van Santa María, waar je het grootste houten altaarstuk van Europa kunt zien, met een lengte van 12 meter. Je kunt ook een van de twee gotische torens beklimmen om het uitzicht te bewonderen.

Een bezoek aan de Lonja de Paños, gebouwd in 1257 en tegenwoordig bezet door verschillende souvenir- en ambachtswinkels, is een must. De schoonheid van dit paleis maakt het tot een van de meest gefotografeerde in Krakau. In zijn tijd was het een plaats gewijd aan handel, in die mate zelfs dat sommige historici het beschouwen als het eerste commerciële centrum in de geschiedenis. Je kunt naar de eerste verdieping van het gebouw gaan waar het Nationaal Museum van Krakau is gevestigd, of ondergronds gaan om het Rynek Museum te bekijken.

Een ander interessant punt dat je niet mag missen als je ronddwaalt op het plein is de Toren van het Oude Stadhuis, het enige overblijfsel van een gebouw dat aan het begin van de 19e eeuw werd gesloopt. Mijn advies is om de 110 treden te beklimmen om het uitkijkpunt te bereiken, een van de mooiste van de stad. .

Joaquín's Traveller Tip:

Probeer je bezoek aan de basiliek op een bepaald moment van de dag te laten samenvallen. Op dat moment gaat er een deurtje in een van de torens open en komt er een trompettist naar buiten om een melodie te spelen.

Eten bij Bar Mleczny Filarkami

Eten bij Bar Mleczny Filarkami| ©Xrlleida
Eten bij Bar Mleczny Filarkami| ©Xrlleida

Je hebt waarschijnlijk honger gekregen na al dit sightseeing. Om je batterijen weer op te laden, raad ik je aan een gastronomische tour door de Joodse wijk te boeken of naar een herinnering aan het communistische tijdperk te gaan: de Bar Mleczny of Milk Bars, kleine restaurants die oorspronkelijk vooral arbeiders bedienden voor een bescheiden prijs.

Sommige hebben de tijd overleefd en hebben een aantal van hun kenmerken behouden. Het eten dat ze serveren is eenvoudig en traditioneel en de prijzen behoren tot de laagste die je in het land kunt vinden. Een ander punt om te onthouden is dat ze geen alcoholische dranken serveren.

Uiteraard hebben ze niet de stijl van de beste restaurants in de stad, maar ik kan je verzekeren dat het eten authentieker is en dat de sfeer de moeite waard is. Ik raad Bar Mleczny Filarkami aan, dat op slechts 10 minuten van het plein ligt. Een van de voordelen is dat het een Engels menu heeft. Houd er rekening mee dat mensen in Polen meestal rond 13.00 uur eten, hoewel het geen probleem zal zijn om tot 14.00 uur te blijven.

Praktische informatie

 • Adres: ul. Starowiślna 29.
 • Openingstijden: maandag tot vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur. Zaterdag en zondag: 9.00 - 16.00 uur.

Boek een gastronomische tour door de Joodse wijk

Verdwaal in Kazimierz en bezoek de synagogen

Oude synagoge| ©Lars K Jensen
Oude synagoge| ©Lars K Jensen

Na de lunch moet je nog 10 minuten lopen om het volgende punt van de tour te bereiken: Kazimierz, de oude Joodse wijk van de stad. Als je er uitgebreid kennis mee wilt maken, raad ik je aan een rondleiding door de Joodse wijk te boeken. Dit gebied onderging een revitalisering na de opnames van Schindler's List en staat vol met synagogen en zeer interessante hoekjes.

Naar mijn mening is het een van de aantrekkelijkste delen van de stad, zowel vanwege de straten en gebouwen als vanwege de sfeer. Je hoeft alleen maar het artikel Wat te zien en te doen in de Joodse wijk van Krakau te lezen om een idee te krijgen van wat er allemaal mogelijk is tijdens een reis naar Krakau.

De belangrijkste straat in Kazimierz heet Szeroka. Hier vind je verschillende synagogen, Joodse boekwinkels en restaurants waar koosjer eten wordt geserveerd. Er is ook het Martelaarsmonument, dat eer betuigt aan de 65.000 inwoners van de wijk die door de nazi's zijn vermoord. Omdat je geen tijd zult hebben om alle synagogen te bezoeken, raad ik er twee aan:

 • Oude Synagoge: Hoewel de huidige synagoge dateert uit de 16e eeuw, is het bekend dat er een eeuw eerder een andere synagoge op dezelfde plek stond. Het is gebouwd in renaissancestijl en herbergt nu een museum dat uitlegt hoe de Joodse gemeenschap leefde.
 • Remuh Synagoge: dit is de enigesynagoge in de hele Joodse wijk die nog steeds gebruikt wordt. Het dateert uit de 16e eeuw en verbergt een begraafplaats aan de achterkant. Er moet een toegangsprijs worden betaald, maar het is een essentieel bezoek.

Praktische informatie

 • Openingstijden: deze synagogen (en de rest van de synagogen in Kazimierz) openen om 9 uur 's ochtends en sluiten om 16 uur 's middags. In de zomer wordt de sluitingstijd uitgesteld tot 18.00 uur. Gesloten op zaterdag en feestdagen.
 • Toegangsprijs: de toegangsprijs is ongeveer 10 PLN (ongeveer 2,5 €). Sommige groepen kunnen een gereduceerd ticket kopen.

Boek een rondleiding door de Joodse wijk

Ontspan met een drankje in café 2 Okna

Toegang tot 2 Okna Café| ©Kinga
Toegang tot 2 Okna Café| ©Kinga

Een mooie wandeling door de straten van de wijk en een bezoek aan de synagogen is een beloning waard. Een van mijn favoriete plekken om dit te doen in Kazimierz is 2 Okna Café, gelegen aan de Józefa Straat.

Het café, dat ook zoetigheden serveert, heeft een paar tafeltjes buiten. Maar als het mooi weer is, raad ik je aan om naar de binnenplaats te gaan.

Naast koffie en thee biedt het café vanaf eind september een heerlijke glühwein. Als je je wat gewaagder voelt, kun je ook het warme bier proberen of zelfs de warme cider of wodka met kruiden.

Een filmset: de trap uit Schindler's List

De trap van Schindler's List| ©Dennis Jarvis
De trap van Schindler's List| ©Dennis Jarvis

Een interessante plek die verband houdt met Oskar Schindler. In dit geval met de film, is het de trap op een binnenplaats tussen de Jozefa en Meiselas straten. Als je de film hebt gezien, zul je de scène herkennen van een van de meest dramatische scènes, die waarin de ontruiming van het getto door nazi-troepen wordt uitgebeeld.

En als je meer wilt weten over de figuur van Oskar Schindler, boek dan zeker een rondleiding door de Schindlerfabriek waar je meer te weten komt over deze zakenman die meer dan duizend Joden redde tijdens de nazi-bezetting.

Boek een rondleiding door de Schindlerfabriek

Plac Nowy, een sfeervol plein om te dineren

Plein Nowy| ©Zygmunt Put
Plein Nowy| ©Zygmunt Put

Zoals je ziet, is er van alles te zien en te doen in Krakau. Tijdens je dagtocht zul je niet alleen de Wieliczka zoutmijnen moeten missen of een van de excursies naar het concentratiekamp Auschwitz moeten boeken, maar je zult ook een aantal zeer bezienswaardige bezienswaardigheden in de stad zelf niet kunnen zien. Maar je mag Plac Nowy (Nieuw Plein), ook bekend onder de bijnaam Jodenplein, niet missen.

In het midden staat een cirkelvormig gebouw (de Okraglak) dat in 1900 werd gebouwd om dienst te doen als pluimveeslagerij. Tegenwoordig zijn er talloze kraampjes gevestigd, zowel in het gebouw als op verschillende plekken op het plein. Ze verkopen allerlei etenswaren, van gegrild vlees tot worstjes en het populairste fastfoodgerecht van Polen, de zapiekanka.

Het plein stroomt vol met jonge mensen die op zoek zijn naar een hapje eten, zoveel dat het moeilijk is om op een van de weinige stoelen op het plein te gaan zitten. Je kunt echter ook je eigen eten bestellen en op zoek gaan naar een vrij bankje. Als je in de stemming bent, zijn de straten rond het plein vol cafés en pubs. De studentensfeer van de stad is voelbaar op deze plekken, die de buurt een feestelijke en bohemienachtige sfeer hebben gegeven.

Hoe kom je van het vliegveld naar de stad om geen tijd te verliezen?

Trein naar luchthaven Krakau| ©Melinda van den Brink
Trein naar luchthaven Krakau| ©Melinda van den Brink

De snelste manier om van het vliegveld naar het centrum van Krakau te komen is door een privétransfer te huren. Afhankelijk van het verkeer duurt het maar ongeveer 25 minuten.

Als je de voorkeur geeft aan openbaar vervoer, hoef je je niet al te veel zorgen te maken over hoe lang het duurt om in de stad te komen. Er zijn verschillende buslijnen (208, 252 en 902) met een hoge vertrekfrequentie die je in ongeveer 45 minuten naar het stadscentrum brengen.

Tot slot is de trein het snelste vervoermiddel. Er vertrekt ongeveer elke 30 minuten een trein vanaf het vliegveld die in slechts 18 minuten in de stad aankomt. De halte in Krakau bevindt zich op het centraal station**(Kraków Główny**), op slechts een paar minuten van de ingang van het historische centrum.

Boek een privé luchthaventransfer

Waar euro's in zloty's wisselen?

Bankbiljet van zloty| ©Dariusz Gąszczyk
Bankbiljet van zloty| ©Dariusz Gąszczyk

Een goede plek om geld te wisselen is het grote winkelcentrum naast het centraal station. Op de eerste verdieping zijn een paar wisselkantoren met een goede koers.

In het stadscentrum vind je ook meer wisselkantoren, met een veel betere koers dan die op het vliegveld. Een van de beste tips voor een bezoek aan Krakau is om nooit bij aankomst geld te wisselen, maar twee of drie wisselkantoren te vergelijken om een idee te krijgen van de gunstigste wisselkoers.

In veel winkels en restaurants kun je ook met een kaart betalen, vooral in de meer toeristische gebieden. Als je liever geld opneemt bij een geldautomaat, raad ik je aan de mogelijke kosten te controleren die je bank in rekening brengt voor het opnemen van geld in het buitenland.

Boek een fietstour door Krakau