Dingen om te doen in Krakau in 4 Dagen

Vier dagen in Krakau geven je genoeg tijd om de stad en het concentratiekamp Auschwitz grondig te leren kennen. Ik zal je alle details geven om het beste uit je tijd te halen.

Matteo Gramegna

Matteo Gramegna

9 minuten lezen

Dingen om te doen in Krakau in 4 Dagen

Kasteel en kathedraal Wawel in Krakau | ©Naval S

Hoewel 4 dagen in Krakau niet veel zijn, zijn ze genoeg om te genieten van de meest magische plekken die de stad (en haar omgeving) te bieden heeft. Het is echter normaal dat je niet weet welke plekken een must zijn en welke je beter niet kunt laten liggen.

Maar je bent hier aan het juiste adres, want ik wil je vertellen over een van de meest complete manieren om deze Poolse stad, die ooit de hoofdstad van het land was, in slechts een paar dagen te leren kennen.

Dag 1: Maak kennis met de stad

Marktplein Krakau| ©Francisco Anzola
Marktplein Krakau| ©Francisco Anzola

Krakau is een middeleeuws juweeltje en elk lang weekend in deze stad moet beginnen op het Marktplein. Van daaruit kun je gemakkelijk de belangrijkste bezienswaardigheden bereiken - ben je er klaar voor? Laten we het beste van Krakau ontdekken!

Begin je vakantie met een traditioneel ontbijt

Ben je bekend met het Poolse ontbijt? In het Noord-Europese land is de eerste maaltijd van de dag ook de belangrijkste, zozeer zelfs dat ze om 11.00 uur meestal een tweede hebben.

De lokale bevolking begint de dag meestal met een snee brood met kielbasa (een worst met een smaakje), roerei of kwark met radijsjes. Hardgekookte eieren en haring kunnen het menu compleet maken.

Veel etablissementen op de Grote Markt bieden een traditioneel ontbijt aan:

 • Smakolyki (28 Straszewskiego Street).
 • Dynia: vooral een aanrader voor de warmere maanden omdat het een prachtige tuin heeft (Krupnicza Street 20).
 • Moment Resto Bar & Music: aanbevolen als u in de wijk Kazimierz verblijft (Estery Street 22).

Slenter door de oude stad

Tot de 16e eeuw was Krakau de hoofdstad van Polen. Koning Sigmund III Vasa verhuisde zijn hof naar Warschau, maar hij kon de prachtige gebouwen die het stadscentrum vormen niet met zich meenemen.

Dit gebied is zeer compact en kan gemakkelijk alleen te voet worden bezocht of tijdens een rondleiding door de Oude Stad. Tijdens je rondleiding zie je een aantal fascinerende monumenten:

 • Marktplein (Rynek Główny): een van de grootste pleinen van Europa. Het wordt omringd door kleurrijke huizen en in het midden staat een van de symbolen van de stad, de Lonja de los Paños, een oude markt die zijn commerciële bestemming heeft behouden.
 • Floriańska straat (ulica Floriańska): een van de meest prestigieuze winkelstraten van het land. Het maakt deel uit van de Koninklijke Route, een oude route die naar de Wawelheuvel leidt.
 • De Wawelheuvel: een heuvel die uitkijkt over de stad. Hier vind je de kathedraal, het kasteel van Krakau en een grote grot waar volgens de legende een draak woonde die de lokale bevolking kwelde.
 • Mariabasiliek (Kościół Mariacki): de belangrijkste kerk in de Oude Stad, gemakkelijk te herkennen aan de asymmetrische torens.
 • Barbican- een van de best bewaarde middeleeuwse vestingwerken in Europa. Het werd gebouwd om de nabijgelegen St. Florian's Gate te controleren.

Boek een rondleiding door de Oude Stad

Ontspan in het groen van het Planty Park

Wandelen door Planty Park in de zomer| ©Soon Keat Ong
Wandelen door Planty Park in de zomer| ©Soon Keat Ong

Na een bezoek aan het Barbican hoef je maar een paar meter te lopen naar Planty Park, een groene ring rond de stad- geen enkele andere stad in Polen kan bogen op zo'n mooie plek!

Deze stadstuin ontstond aan het begin van de 20e eeuw, toen het stadsbestuur besloot om de stadsmuren om te vormen tot een recreatiegebied.

Vandaag de dag is Planty Park verdeeld in acht tuinen die zich uitstrekken over ongeveer 4 km.

Sluit de dag af met een welverdiend diner

Om je honger te stillen, is er niets beter dan lekkere spareribs. Als je dit gerecht in Krakau wilt proberen, ga dan naar Plac Dominikański 2. Hier vind je restaurant Rzeźnia, een plek voor verstokte vleeseters.

Als je geen zin hebt in ribbetjes, kun je kiezen voor Poolse tartaar of kippenvleugeltjes in Buffalo-stijl. Bij Rzeźnia zijn de porties erg royaal en je kunt ze vergezeld laten gaan van een paar slokken lokale wodka. Morgen geen werk, toch?

En als je zin hebt in iets specialers, kun je twee vliegen in één klap slaan door te dineren terwijl je geniet van een Poolse folkloreshow in een legendarisch stadsrestaurant in het centrum van Krakau. De keuze is aan jou!

Boek een folkloreshow met diner in Krakau

Dag 2: Dompel jezelf onder in een magische plek

Zoutmijn Galerij| ©Aleksandr Zykov
Zoutmijn Galerij| ©Aleksandr Zykov

Nadat je de Oude Stad hebt gezien, kun je een uitstapje maken naar het middelpunt van de aarde. We hebben het natuurlijk over een uitstapje naar de Wieliczka Zoutmijn, een magische plek op slechts een paar kilometer van Krakau.

Breng een ochtend door in de Wieliczka Zoutmijn

De Wieliczka Zoutmijn ligt op ongeveer 15 km van Krakau en is een populaire bestemming voor zowel toeristen als de lokale bevolking.

De mijn werd geopend in de 14e eeuw en de ontwikkeling ervan is grotendeels te danken aan de inspanningen van Koning Casimir III de Grote die de mijnwerkers veel privileges verleende en een ziekenhuis oprichtte om hen te genezen.

Deze magische plek heeft een diepte van 327 meter en wordt doorkruist door een netwerk van kamers en galerijen bezaaid met gebeeldhouwde figuren. Hier is een korte lijst van de beroemdste attracties die je kunt bezoeken tijdens een uitstapje naar de Wieliczka zoutmijnen vanuit Krakau:

 • St. Kinga's Kapel: het vlaggenschip van de mijn. Kinga's Kapel: het vlaggenschip van de mijn. Deze plaats van aanbidding werd uitgehouwen door twee visionaire broers gedurende 30 jaar werk.
 • Weimar Chamber: de grootste attractie is het kleine verlichte meer.
 • Antoniuskapel: een barok monument uitgehouwen uit een blok groen zout. Het is versierd met heiligenfiguren en heeft een preekstoel die helemaal uit zout is gehouwen.
 • Gołuchowski-kamer en het station: in de 19e eeuw gebruikten mijnwerkers een ondergrondse spoorweg en het station bevond zich precies in deze omgeving.
 • Spalone kamer: de meest "explosieve" plek in Wieliczka. Zoutmannen met lange stokken in hun handen herinneren aan de arbeiders die hun leven het meest riskeerden, de branders. Hun taak was om het methaan te verbranden voordat de concentratie een explosie veroorzaakte.

Boek een tour naar de Wieliczka Zoutmijnen

Wandel door de Kazimierz wijk

Joods Museum van Galicië| ©Zygmunt Put
Joods Museum van Galicië| ©Zygmunt Put

In de 15e eeuw werden Joden uit Krakau verdreven en uiteindelijk verhuisden ze naar deze wijk. Voor de Tweede Wereldoorlog woonden hier ongeveer 60.000 Joden die zich bezighielden met van alles en nog wat, van catering tot handwerk.

Maar in 1941 kwamen de Duitsers naar de stad en verdreven de inwoners uit hun huizen. De Joden belandden in de wijk Podgórze of in de concentratiekampen Auschwitz en Dachau.

Na het conflict raakte Kazimierz in de vergetelheid en pas in de jaren 90 keerde het terug in zijn oude glorie, zodat je nu een rondleiding door de Joodse wijk kunt volgen om het te leren kennen. Vandaag de dag is het voormalige Joodse getto de meest levendige wijk van Krakau. Het verleden komt tot leven in de synagogen en 's avonds komen de straten tot leven met een overvloed aan entertainment:

Boek een rondleiding door de Joodse wijk van Krakau

Trakteer jezelf op een traditioneel restaurant

Binnen in restaurant Czarna Kaczka| ©Kirsten E
Binnen in restaurant Czarna Kaczka| ©Kirsten E

Onder de restaurants die verbonden zijn met traditie verdient het Czarna Kaczka een speciale vermelding. De naam betekent "zwarte eend" en zoals je je kunt voorstellen is het gespecialiseerd in dit soort vlees. Hier kun je proeven:

 • Krakau gebraden eend met mierikswortel en champignonsaus.
 • Magret van eend in rode wijn met knoedels van rode kool en gedroogde pruimen.
 • Zoetwatervis zoals in boter gebakken forel of snoekbaarsfilet.
 • Vegetarische gerechten zijn onder andere uitstekende aardappelpannenkoeken.

Maar als je het meeste wilt halen uit je bezoek aan de Joodse wijk, kun je de gerechten proeven en de cultuur opsnuiven tijdens een culinaire rondleiding door Kazimierz.

Boek een gastronomische rondleiding door de Joodse wijk

Dag 3: Ga de stad uit om de ergste erfenis van WOII te zien

Uitkijktoren in concentratiekamp Auschwitz| ©bipolars polaroids
Uitkijktoren in concentratiekamp Auschwitz| ©bipolars polaroids

Auschwitz-Birkenau is een gedenkteken voor menselijke wreedheid. Omdat je vier dagen hebt, raad ik je aan om deze beruchte plek te bezoeken.

Bezoek het beruchte concentratiekamp Auschwitz

Dit concentratiekamp eiste het leven van 1,1 miljoen mensen. Toen de Tweede Wereldoorlog ten einde liep, probeerden de nazi-autoriteiten het bewijs van de genocide te vernietigen, maar gelukkig verhinderde de bevrijding van het kamp in januari 1945 dit proces.

Na het conflict besloot de Poolse regering om Auschwitz-Birkenau te restaureren als gedenkteken en museum. Sinds 1979 staat het lager op de Werelderfgoedlijst van Unesco en ontvangt het elk jaar meer dan 2 miljoen toeristen.

Auschwitz bezoeken vanuit Krakau is mogelijk, maar het komt neer op het herbeleven van een gruwelijke bladzijde uit de hedendaagse geschiedenis. Kennis is echter bewustzijn.

Boek een tour naar Auschwitz

Terug naar Krakau voor de lunch

Ingang tot Pierogarnia Station| ©Andy Hill
Ingang tot Pierogarnia Station| ©Andy Hill

Auschwitz-Birkenau is erg groot en een groot deel van je tijd zul je doorbrengen met wandelen door barakken en open velden. Hoewel je er buikpijn van krijgt, kun je op de terugweg naar Krakau honger krijgen. Een goede manier om je honger te stillen is met pierogi, het typische Poolse comfort food.

Er zijn tientallen gespecialiseerde plekken en twee van de populairste zijn:

 • Pierogarnia Station- volgens het recept van Ula (de tante van de eigenaars) zijn er acht etablissementen zowel in het centrum als aan de rand van Krakau.
 • Robimy Pierogi: een foodtruck in de wijk Kazimierz (21 Dajwór Street), ideaal als je geen zin hebt om te zitten en liever pierogi meeneemt. Hun knoedels worden met de hand gemaakt volgens traditioneel recept.

Geniet van een aangename boottocht

Na zo'n inspannende dag is een ontspannende activiteit ideaal. Zoals je weet wordt de hoofdstad van het woiwodschap Klein-Polen (Małopolska) overspoeld door de Vistula, een rivier die ontspringt in de Karpaten en uitmondt in de Baltische Zee. En tijdens een riviercruise op de Wisla kun je gebouwen en monumenten vanuit een ander perspectief bewonderen.

Cruises vertrekken vanuit de rivierhaven van Krakau (bulwar Czerwieński) en duren ongeveer een uur. Er zijn verschillende soorten boten beschikbaar, afhankelijk van het seizoen en/of het tijdstip van de dag, en de meeste excursies hebben een audiogids.

Boek een riviercruise op de Wisla

Dag 4: Laatste boodschappen

Rondleiding door Sukiennice| ©Jennifer Boyer
Rondleiding door Sukiennice| ©Jennifer Boyer

De laatste dag kun je besteden aan winkelen en originele ervaringen opdoen - maak optimaal gebruik van elke laatste minuut!

Koop wat souvenirs op de Lakenmarkt

Een vakantie is niet compleet zonder een paar kleine souvenirs, en de ideale plek om dit te doen is de Lonja de los Paños (Lakenbeurs).

Onder dit majestueuze gebouw bevinden zich tientallen kraampjes met etenswaren, handwerk en souvenirs. We hebben een kleine lijst samengesteld van de meest typische souvenirs van Krakau:

 • Amberjuwelen: Krakau was een belangrijke halte op de Amberroute, een handelsroute die begon bij de Baltische Zee. De prijzen zijn verrassend concurrerend op de Barnsteenmarkt.
 • Regionale klederdracht
 • Handgesnedenschaaksets: in Polen is er een eigenaardige zeshoekige versie die je elders nauwelijks zult zien.
 • Vlechtwerk
 • Żubrówka: de uitstekende lokale wodka, herkenbaar aan de bizon op het wapenschild.
 • Keramiek.
 • Obwarzanek krakowski: een gevlochten brood dat op een bagel lijkt.

Wandel over de binnenplaats van het Collegium Maius

Interieur van het Collegium Maius| ©Allie Caulfield
Interieur van het Collegium Maius| ©Allie Caulfield

Dit is het oudste universiteitsgebouw in Krakau. Het gebouw is gebouwd in de 15e eeuw en staat bekend om de klok op de binnenplaats. Elke twee uur, tussen 09:00 en 17:00 uur, verschijnen er houten figuren die paraderen onder begeleiding van traditionele muziek.

Als je zin hebt, kun je een bezoek brengen aan het Jagiellonian Universiteitsmuseum, met een collectie astronomische en astrologische instrumenten die dateren uit de tweede helft van de 15e eeuw.

Sluit je lange weekend af met een unieke ervaring

Na het diner kun je afscheid nemen van de Poolse stad met een beetje adrenaline: bijlwerpen. Het is een echte discipline geworden, zozeer zelfs dat er professionele competities zijn en het internationale kampioenschap is uitgezonden op ESPN.

In Krakau kun je terecht bij Axe Nation. Je vindt het in Grodzka Street 46, niet ver van de Petrus en Pauluskerk en het Archeologisch Museum.

Als je echter zin hebt in iets nog avontuurlijkers, kun je een schietbaan in Krakau boeken. In dit geval moet je de activiteit wel voor het avondeten doen, want het is net buiten de stad.

Boek een schietbaan in Krakau