Hoe bezoekt u de Wieliczka zoutmijn op uw eentje?

De Wieliczka Zoutmijn is een must tijdens een bezoek aan Krakau. Als je de mijn op eigen houtje wilt bezoeken, bevat dit bericht nuttige informatie om je te helpen bij het plannen van je bezoek - lees verder!

Isabel Catalán

Isabel Catalán

7 minuten lezen

Hoe bezoekt u de Wieliczka zoutmijn op uw eentje?

Mijngangen | © Anna & Michal

De Wieliczka Zoutmijn is een van de oudste en grootste zoutmijnen ter wereld en een van de bekendste toeristische attracties van Krakau. Sinds de mijn in de 15e eeuw voor het eerst werd bezocht, blijft de zogenaamde "ondergrondse zoutkathedraal van Polen" bezoekers van over de hele wereld verbazen.

Wil je de Wieliczka Zoutmijnen op je eigen tempo verkennen? Lees dan verder, ik vertel je hoe je dat kunt doen!

De handigste optie

Wieliczka zoutmijn dagtocht vanuit Krakau

Geniet van dit indrukwekkende bezoek aan de mijnen tijdens een excursie met transfer inbegrepen.

Je maakt een tour door het hele natuurpark, met voldoende tijd om te wandelen en de watervallen 's nachts verlicht te zien. Op de terugweg stop je om te winkelen in een outletwinkel.

Geniet van een rondleiding in een groep van ongeveer 35 personen. Je wordt met een voertuig met airconditioning opgehaald bij je hotel in Krakau en van daaruit rijd je rechtstreeks naar de Wieliczka zoutmijnen. De tour duurt ongeveer 4 uur waarin je diep de aarde in gaat om kamers, gangen, zoutkapellen en meren te verkennen.

De Wieliczka Zoutmijnen liggen 135 meter onder de grond, dus je wordt altijd begeleid door een deskundige gids die je door de ondergrondse stad meeneemt en je verhalen en bezienswaardigheden vertelt. Je ziet ondergrondse meren en kamers versierd met sculpturen die zo indrukwekkend zijn dat UNESCO ze in 1978 heeft uitgeroepen tot Werelderfgoed.

Aanbevolen als... je dit unieke bezoek niet wilt missen en liever tijd en geld bespaart door een georganiseerde tour te boeken.


Tickets kopen voor de Wieliczka zoutmijnen

Machines gebruikt om de mijn te exploiteren| ©Milan Boers
Machines gebruikt om de mijn te exploiteren| ©Milan Boers

Koop tickets online

Als een van de populairste toeristische attracties in de buurt van Krakau, denk ik dat online kaartjes kopen voor de Wieliczka Zoutmijn de beste manier is om zeker te zijn van toegang op de dag dat je wilt en om de eindeloze rijen bij de kassa te vermijden.

Als je je tickets online koopt, kun je ook je plaats op de tour reserveren in een andere taal dan Pools en Engels. Zoals ik al eerder zei, zijn er maar weinig tickets beschikbaar in andere talen, dus als je niet vloeiend Engels spreekt, is het belangrijk om van tevoren tickets te kopen in de taal die je wilt.

Aangezien alle bezoeken aan de Wieliczka Zoutmijnen binnen moeten worden gedaan met een gids, raad ik aan om, om je zoektocht naar vervoer, kaartjes, talen enzovoort niet ingewikkelder te maken, de dingen te vereenvoudigen en een rondleiding door de Wieliczka Zoutmijnen te boeken waarbij alles al geregeld is, zodat je je nergens zorgen over hoeft te maken en gewoon kunt genieten.

In het bericht Excursies naar de zoutmijnen vanuit Krakau vind je verschillende interessante voorstellen die ik je aanraad te bekijken als je online tickets wilt kopen. Vergeet niet dat je na het online boeken contact moet opnemen met de aanbieder om de starttijd van de excursie in de door jou gekozen taal te bevestigen.

Tickets kopen aan de kassa

Als je een reis naar Krakau plant en de Wieliczka Zoutmijn op eigen houtje wilt bezoeken, is het eerste wat je moet doen de openingstijden controleren om je bezoek te plannen en dan je kaartjes kopen.

Om de Wieliczka zoutmijn op eigen gelegenheid te bezoeken , kun je bij de kassa van het monument kaartjes kopen voor rondleidingen in het Pools en Engels, maar als je deze rondleiding in een andere taal wilt doen, dan moet je ze online en vóór je reisdatum kopen, omdat rondleidingen in andere talen zeldzaam zijn, maar er veel vraag naar is.

Als je eenmaal je tickets hebt, word je ingedeeld bij een groep waarmee je samen met een gids de mijnen zult bezoeken. Hoewel je om conserverings- en veiligheidsredenen de mijnen niet helemaal in je eentje kunt bezoeken, is de ervaring ook erg spannend en zul je een geweldige tijd hebben tijdens de tour.

Boek een tour naar de zoutmijnen

Hoe ziet de Wieliczka zoutmijn tour eruit?

Zoutmijndwergen| ©Dennis Jarvis
Zoutmijndwergen| ©Dennis Jarvis

De Wieliczka Zoutmijn is een verbazingwekkende plek - wie had kunnen denken dat de ingewanden van de aarde zo'n thuis konden zijn?

Als je alleen al naar de foto's van het interieur kijkt, krijg je zin om als Indiana Jones de diepten van de mijn te verkennen, maar wie de Wieliczka Zoutmijnen in zijn eigen tempo wil verkennen, moet weten dat je om conserverings- en veiligheidsredenen altijd wordt begeleid door een professionele gids van het monument zelf.

Dit klinkt misschien een beetje als een spelbreker, maar niets is minder waar. De gidsen kennen veel verhalen en wetenswaardigheden over de mijnen die het bezoek nog leuker maken.

Houd er ook rekening mee dat de route 135 meter naar beneden loopt door 3,5 kilometer labyrintische gangen en kamers met ondergrondse meren, dus het is altijd geruststellend om in het donker door de diepten van de aarde te lopen met een gids die weet hoe je de weg terug moet vinden en die kennis heeft van eerste hulp en veiligheid.

Voor het geval je je claustrofobisch voelt op een deel van de route dat wat meer afgesloten is, hebben ze een protocol om je te begeleiden en te helpen. Dus maak je geen zorgen, alles zal perfect verlopen en het zal een onvergetelijke ervaring worden!

Boek een tour naar de zoutmijnen

Wat zie je bij de Wieliczka Zoutmijnen?

Kapel van St. Kinga| ©G. Weston
Kapel van St. Kinga| ©G. Weston

Onderweg zie je indrukwekkende bezienswaardigheden die al je verwachtingen zullen overtreffen. Het bezoek aan de Wieliczka Zoutmijnen begint bij de Danilowicza Schacht en van daaruit daal je af van het eerste naar het derde niveau via verschillende galerijen die leiden naar kamers zoals de Copernicus Kamer (een van de eerste bezoekers van de mijnen), de Sint Barbara Kamer (beschermheilige van de mijnwerkers), de Kazimierz Kamer (een belangrijke Poolse koning), de Weimar Kamer (met een klein verlicht meer) of de Kapel van het Kruis, naast vele anderen.

Van allemaal is de Kapel van St. Kinga naar mijn mening het juweel van de Wieliczka mijnen. Alleen deze kamer is al een bezoek waard. Het is een heel bijzondere plek meer dan 100 meter onder de grond, versierd met prachtige kroonluchters die aan het plafond hangen, beelden en reliëfs over het leven van Christus. Het is een plek met een unieke sfeer! Het trekt echt je aandacht.

Als je meer wilt weten over de kamers van de Wieliczka Zoutmijnen en wat je kunt zien tijdens de rondleiding, mis dan niet het bericht Wat te zien in de Zoutmijnen.

Boek een tour naar de zoutmijnen

Wat is de beste tijd om de Wieliczka zoutmijnen te bezoeken?

Detail van de versiering van de St. Kinga's Kapel| ©Dennis Jarvis
Detail van de versiering van de St. Kinga's Kapel| ©Dennis Jarvis

Naar mijn mening is de beste tijd om de Wieliczka Zoutmijnen te bezoeken vroeg in de ochtend. Op die manier heb je de rest van de dag de tijd om andere plannen in Krakau te maken die je nog hebt liggen.

In die zin raad ik je aan om het bericht Wat te zien en wat te doen in Krakau te lezen, waarin je een aantal ideeën vindt om het meeste uit een uitstapje naar deze Poolse stad te halen.

Boek een uitstapje naar de zoutmijnen

Hoe lang duurt het om de Wieliczka zoutmijnen te bezoeken?

Altaar van St. Kinga's Kapel| ©Dennis Jarvis
Altaar van St. Kinga's Kapel| ©Dennis Jarvis

Of je nu alleen naar de Wieliczka zoutmijnen gaat of met een georganiseerde tour, de tour door de Wieliczka zoutmijnen duurt ongeveer 2 uur en kan worden verlengd tot 3 uur als je een bezoek aan de ondergrondse tentoonstelling in het zoutmijnmuseum in Krakau toevoegt.

Sommige mensen vinden het misschien een lang bezoek, maar in werkelijkheid is het niet zo'n veeleisende activiteit omdat de wandeling fascinerend is en je een geweldige tijd hebt tijdens de tour. Je krijgt immers niet altijd de kans om een echte mijn binnen te gaan die zo artistiek is als deze, die nog steeds actief is en bovendien een van de oudste en grootste ter wereld is.

Als je een reis naar Krakau plant, leg ik in het artikel Hoe lang zijn de rondleidingen naar de zoutmijnen in detail uit hoeveel tijd je nodig hebt om het monument te zien, zodat je de rest van de dagactiviteiten beter kunt plannen.

Boek een tour naar de zoutmijn

Hoe kom ik bij de Wieliczka zoutmijn?

Lift naar de zoutmijn| ©Dennis Jarvis
Lift naar de zoutmijn| ©Dennis Jarvis

Dit is heel interessant voor je als je van plan bent om de Wieliczka Zoutmijn op eigen houtje te bezoeken.

Het monument ligt op slechts 14 kilometer van Krakau, dus het duurt niet lang om er te komen. Afhankelijk van het vervoermiddel dat je kiest, duurt het maximaal 30 minuten.

Omdat het zo'n toeristische plek is, zijn de Wieliczka Zoutmijnen zeer goed verbonden met Krakau en zijn er meerdere vervoersmogelijkheden om er op eigen gelegenheid te komen.

In het bericht Hoe kom ik bij de Wieliczka zoutmijnen vanuit Krakau vertel ik je alle alternatieven die er zijn, maar zoals ik al eerder zei, als je jezelf niet wilt vermoeien met het zoeken naar vervoer en kaartjes, het berekenen van routes en transfers, het bekijken van haltes, parkeren enzovoort, dan is mijn advies om het eenvoudiger te maken en je plaats te boeken op een georganiseerde tour naar de Wieliczka zoutmijnen waarbij je wordt opgehaald bij het hotel of op een ontmoetingspunt in de stad in een privévoertuig om naar het monument te gaan. Zo gemakkelijk is het!

Andere tips voor de Wieliczka Zoutmijn Tour

Zoutmeer| ©Aleksandr Zykov
Zoutmeer| ©Aleksandr Zykov

Als je van plan bent om de Wieliczka Zoutmijn op eigen houtje te bezoeken, zijn er naast openingstijden, het boeken van tickets en de beste manier om er te komen nog andere dingen die je moet weten om het meeste uit de ervaring te halen.

In het bericht Tips voor een bezoek aan de zoutmijnen vanuit Krakau vind je een aantal zeer nuttige tips die je zeker zullen helpen. Mis het niet!

Boek een excursie naar de zoutmijnen