Cookies helpen ons om onze services te leveren. Door gebruik te maken van onze website, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Kom meer te weten.

Tips voor een bezoek aan de Wieliczka zoutmijn

Een bezoek aan de Wieliczka Zoutmijn is een must tijdens een reis naar Krakau. Deze tips zullen je helpen om een fantastische ervaring te hebben, dus zorg ervoor dat je er nota van neemt!

Isabel Catalán

Isabel Catalán

5 minuten lezen

Tips voor een bezoek aan de Wieliczka zoutmijn

Houten mijnbeer | ©Alexander Johmann

De Wieliczka Zoutmijn is een van de populairste toeristische attracties rond Krakau en een van de oudste ter wereld, die opvalt door haar lange levensduur, omvang en artistieke dimensie. Zozeer zelfs dat UNESCO dit monument in 1978 koos als een van de eerste Werelderfgoederen.

Boek een reis naar de Wieliczka zoutmijnen vanuit Krakau en je zult verbazingwekkende dingen zien: van de machines die werden gebruikt om het zout te winnen tot ondergrondse galerijen met merkwaardige rotsformaties, prachtige meren en zelfs religieuze kapellen.

1. Een georganiseerde tour is altijd beter dan een bezoek op eigen houtje

Georganiseerde tour| ©Andrew Milligan sumo
Georganiseerde tour| ©Andrew Milligan sumo

Hoewel je op eigen houtje naar de Wieliczka Zoutmijnen kunt gaan, adviseer ik je om te kiezen voor een georganiseerde tour naar de Wieliczka Zoutmijnen vanuit Krakau als je op zoek bent naar vereenvoudiging op het gebied van vervoer en routes naar het monument, de diensten van een gids of toegangsprijzen.

Er zijn verschillende opties voor een georganiseerde reis naar de Wieliczka zoutmijn vanuit Krakau, maar de meeste zijn inclusief vervoer heen en terug in een comfortabel privévoertuig, entreegelden en een gids.

Als je geïnteresseerd bent in een georganiseerde tour naar dit prachtige monument, raad ik je aan om de Salt Mine Tours vanuit Krakau te bekijken voor meer gedetailleerde informatie.

Boek een excursie naar de zoutmijnen

2. Boek je tickets of tour van tevoren

Decoratie van de St. Kinga Kapel| ©puffin11k
Decoratie van de St. Kinga Kapel| ©puffin11k

Welke manier je ook besluit om dit monument te bezoeken, boek je tickets zo snel mogelijk. Bijna 2 miljoen mensen bezoeken het elk jaar, dus als je niet zonder kaartjes wilt komen te zitten na je reis en niet eindeloos in de rij wilt staan bij de kassa om een plaats te bemachtigen voor de rondleidingen in het Pools of Engels, is mijn advies om je kaartjes online te kopen.

Door je tickets voor de Wieliczka zoutmijnen online te boeken, kun je tijden, beschikbaarheid, prijzen en routetypes vergelijken (er zijn tours die het bezoek aan de mijnen combineren met Auschwithz, een kerstmarkt of de fabriek van Oskar Schindler). Op Hellotickets heb je meer dan genoeg opties om uit te kiezen!

Een georganiseerde tour waarbij de terugreis is inbegrepen , zal de logistiek echter veel eenvoudiger maken en zal je meer laten genieten van de ervaring doordat je je nergens zorgen over hoeft te maken.

Boek een reis naar de zoutmijnen

3. Comfortabele schoenen en warme kleren zijn een must op deze tocht

Kleed je voor je bezoek| ©NH53
Kleed je voor je bezoek| ©NH53

Of je de Wieliczka zoutmijnen nu alleen bezoekt of met een georganiseerde tour, de tour duurt ongeveer 2 uur en kan worden verlengd tot 3 uur als je een bezoek toevoegt aan de ondergrondse tentoonstelling in het zoutmijnmuseum in Krakau.

Zoals je kunt zien, is de rondleiding lang en in sommige delen moet je een aantal steile houten trappen met veel treden af, dus ik raad je aan om comfortabele schoenen met antislipzolen te dragen om vallen te voorkomen.

Vergeet ook niet om warme kleren mee te nemen voor tijdens de rondleiding, ongeacht de buitentemperatuur. Door de luchtvochtigheid in de mijnen is het zelfs in de zomer behoorlijk koel en de temperaturen schommelen tussen 17ºC en 18ºC.

Boek een excursie naar de zoutmijnen

4. Ga naar het toilet voordat de tour begint

Bron Daniłowicza| ©Aleksandr Zykov
Bron Daniłowicza| ©Aleksandr Zykov

Hoewel er tijdens de rondleiding door de Wieliczka zoutmijnen een korte pauze van 5 minuten is om naar de toiletten te gaan (40 en 90 minuten na het begin van de rondleiding), raad ik je aan om voor het begin van de rondleiding naar het hotel te gaan of naar de toiletten die zich naast de Daniłowicza waterput bevinden. Vooral als je de mijnen bezoekt met kinderen, die vaak verrast worden door de roep van de natuur op het meest onverwachte moment.

Boek een reis naar de zoutmijnen

5. Is de rondleiding door de mijnen moeilijk?

Trap naar beneden naar de mijn| ©Aleksandr Zykov
Trap naar beneden naar de mijn| ©Aleksandr Zykov

De route naar de Wieliczka zoutmijnen begint bij de Danilowicza mijn, waar je een heleboel trappen moet afdalen om het startpunt in de ondergrondse gangen te bereiken. De route loopt door 3,5 km labyrintische gangen, schachten en kamers met overwegend vlakke ondergrond, zodat het niet moeilijk is voor een persoon met een normale lichamelijke conditie.

Het goede is dat je aan het einde van de route niet de 800 treden terug hoeft te lopen om eruit te komen, maar een lift neemt zoals de mijnwerkers die gebruikten om je naar de oppervlakte te brengen.

Wat betreft het gevoel van claustrofobie tijdens de tour, kunnen sommige delen wat meer ingesloten lijken, maar er is genoeg ruimte om je zonder problemen te bewegen. Bovendien word je altijd begeleid door een professionele gids die kennis heeft van eerste hulp en veiligheid, dus als je je op enig moment claustrofobisch voelt en nerveus wordt, maak je dan geen zorgen want de gidsen hebben een protocol om je te begeleiden en te helpen.

Boek een excursie naar de zoutmijnen

6. Haal het meeste uit je bezoek aan de mijnen als je met kinderen gaat

Kinderen bezoeken de mijnen| ©Lars Plougmann
Kinderen bezoeken de mijnen| ©Lars Plougmann

Hoewel het binnenste van een mijn misschien een ongebruikelijke plek lijkt om met het gezin op vakantie te gaan, is het eigenlijk een heel originele excursie waar kinderen hun fantasie de vrije loop kunnen laten. Het zal iets zijn dat ze zich voor altijd zullen herinneren!

De Wieliczka Salt Mine Tour is toegankelijk voor kinderen van alle leeftijden**(de toegang is gratis voor kinderen tot 4 jaar**), maar zoals alle uitstapjes met kinderen heeft ook deze excursie zijn trucjes:

  • Doe ze comfortabele schoenen aan, want ze zullen veel lopen.
  • Kleed ze warm aan, want het is een beetje fris in de mijnen.
  • Vergeet niet wat snacks en water in je rugzak te stoppen voor het geval ze tijdens de excursie trek krijgen. Bij de Drozdowice Kamer heb je een korte pauze voor een drankje en je kunt er ook eten en drinken kopen.

Dit zijn slechts een paar tips over hoe je dit monument als gezin kunt bekijken, maar je kunt meer informatie vinden in het bericht De zoutmijnen bezoeken met kinderen.

Boek een uitstapje naar de Zoutmijnen

7. Is het mogelijk om foto's te maken?

Genieten van foto's maken| ©Andriyko Podilnyk
Genieten van foto's maken| ©Andriyko Podilnyk

Ja, maar om foto's te maken in de Wieliczka Zoutmijnen moet je een kleine toegangsprijs van ongeveer 2,50 euro betalen. Anders kun je een waarschuwing krijgen als je tijdens de tour wordt betrapt.

De route langs de Wieliczka Zoutmijnen is goed verlicht, zodat bezoekers comfortabel kunnen lopen en niet over hun voeten struikelen. Op sommige plekken zijn de lichtomstandigheden echter niet optimaal voor het maken van foto's, dus als je foto's probeert te maken, kan het zijn dat de beelden die je krijgt slecht gedefinieerd zijn.

In de post De beste foto's die je kunt maken van de Wieliczka Zoutmijnen vanuit Krakau vind je een aantal tips over hoe je mooie foto's kunt maken en een aantal plekken die je niet kunt verlaten zonder er een aantal foto's van gemaakt te hebben.

Boek een reis naar de zoutmijnen