Krakau hop on hop off bus

Zoals zoveel andere steden in Europa heeft Krakau zijn eigen sightseeingbus die u langs de hoogtepunten van de stad brengt.

Katherine Betances

Katherine Betances

7 minuten lezen

Krakau hop on hop off bus

Krakau, Polen | ©Jacek Dylag

Als toeristische bestemming wordt de stad Krakau gekenmerkt door een schoonheid en charme die niet te evenaren zijn. Als een van de twee belangrijkste steden van Polen is het een van de meest bezochte bestemmingen in Europa.

Daarom zijn er veel interessante dingen te zien, te doen en te genieten, dus elke reis naar Krakau vereist zorgvuldige planning om het meeste uit uw verblijf in Krakau te halen.

De sightseeingbus is een eenvoudige en vooral snelle manier om de magie van Krakau op te snuiven en u te verplaatsen tussen de belangrijkste bezienswaardigheden van de oude binnenstad van Krakau.

1. De meest complete optie: de Krakau Hop-on-Hop-off.

Krakau, Polen| ©Ostap Senyuk
Krakau, Polen| ©Ostap Senyuk

Net als andere grote steden in Europa en de wereld heeft het mooie kleine Krakau zijn eigen versie van de klassieke hop-on-hop-off sightseeingbus.

Het is een geweldig alternatief voor reizigers die voor een korte periode in de stad zijn, 3 dagen in Krakau of minder, en de stad willen leren kennen in een snelle maar zeer uitgebreide tour.

Hoe werkt City Sightseeing Krakau?

De Krakau Hop-on-Hop-off sightseeing bus heeft een vooraf ontworpen route bestaande uit 8 stops bij de belangrijkste bezienswaardigheden van Krakau's Oude Stad. Reizigers kopen een speciale pas die één of meerdere dagen geldig is.

Met deze pas kunt u zo vaak in- en uitstappen als u wilt, zolang uw pas geldig is. U kunt alle bezienswaardigheden die u interesseren bezoeken, direct uitstappen bij de haltes in de buurt en weer instappen wanneer u uw tour wilt voortzetten.

Een andere interessante manier om de Hop-on-Hop-off service van Krakau te gebruiken is om de volledige non-stop route te doen om een snel overzicht van de hele plaats te krijgen. De keuze is aan u! en zal grotendeels afhangen van de specifieke kenmerken van uw reis.

Bijvoorbeeld, het doen van de volledige non-stop route kan interessant zijn tijdens de winter in Krakau wanneer de temperaturen te koud zijn om de straten van de stad te voet te verkennen.

Als u echter in de zomer naar Krakau reist, is uitstappen en sommige gebieden te voet verkennen de beste manier om van de stad te genieten.

De bus heeft audiogidsen in 10 verschillende talen, waaronder Spaans, Engels en Frans. De audiogidsen geven de reiziger informatie over de stad en de bezienswaardigheden die je onderweg tegenkomt.

Boek de beste Krakau tours

Tijdschema en duur van de tour

 • Dienstregeling: De Krakau Hop-on-Hop-off sightseeing bus service rijdt elke dag van het jaar van 10 uur in de ochtend tot 16.20 uur in de middag.
 • Duur van de tour: De volledige rondleiding zonder stops duurt in totaal 90 minuten.

Routes en stops tijdens de tour.

In de stad Krakau biedt de Hop-on-Hop-off een tour met één lijn, bekend als de Rode Lijn, die stopt bij de volgende hoogtepunten van de stad.

 • Stop 1: Het Koninklijk Wawel Kasteel in de Oude Stad
 • Stop 2: In de buurt van de Blonia Weiden, het Nationaal Museum en het Krakau Stadion.
 • Stop 3: De Kościuszko heuvel.
 • Stop 4: Het conferentiecentrum.
 • Stop 5: Het Heldenplein van het getto.
 • Stop 6: In de buurt van de Schindlerfabriek en het Museum voor Moderne Kunst
 • Stop 7: In de Joodse wijk van Krakau
 • Stop 8: In de wijk Kazimierz; Hier ziet u het Techniekmuseum, de 7 Synagogen van Kazimierz en het Wolnica-plein.

Krakau Hop-on-Hop-off tarieven

De prijstabel voor de Krakau Hop-On-Hop-Off volgt de volgende parameters.

 • 24-uurs ticket: Ongeveer 45 Euro voor volwassenen en 40 Euro voor kinderen van 3 tot 15 jaar. Dit ticket is vanaf activering 24 uur geldig. Dit speciale ticket is inclusief een extra elektrische trolleyrit door Krakau.
 • 72-uurs ticket: Ongeveer 22 euro voor volwassenen en 20 euro voor kinderen van 3 tot 15 jaar. Dit ticket is 72 uur geldig vanaf activering en omvat geen extra reizen, alleen de bus.
 • Baby's reizen gratis: Als u met kleine kinderen naar Krakau reist, moet u weten dat baby's geen kaartje hoeven te betalen voor toegang tot de Krakau Hop-on-Hop-off. Ze moeten echter tijdens de hele tour bij hun ouders op schoot zitten.

Boek de beste Krakau tours

2. Sightseeing bus Wow Krakau!

Krakau, Polen| ©Severinus Dewantara
Krakau, Polen| ©Severinus Dewantara

De Wow Krakau sightseeing bus is een ander alternatief om te overwegen tijdens je reis naar de stad. Deze dienst wordt aangeboden door een lokaal bedrijf met een soortgelijke werking als de Hop-on-Hop-off en in twee hoofdformaten: dagtour en nachttour.

Dagbus

Met de Wow Krakau Sightseeing Bus dagtour kunt u de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad in uw eigen tempo bekijken in een tour die zo is ontworpen dat u zo vaak als u wilt kunt in- en uitstappen. De tour bevat een audiogids in 6 talen: Pools, Engels, Duits, Italiaans, Frans en Spaans

De Wow Krakau route! Deze omvat in totaal 12 stops bij talrijke bezienswaardigheden in het centrum van Krakau.

De meest bekende zijn: de Krakau Philharmonic, Wawel Castle, het Nationaal Museum, de Kościuszko Mound, de kerk van de Norbertine Sisters (beschouwd als een van de 10 must-see kerken in Krakau), de Grunwaldzki Bridge en vele anderen.

 • Duur van de tour: De hele route zonder stops duurt ongeveer 90 minuten.
 • Dienstregeling: De tour begint meestal om 10.30 uur en eindigt rond 14.00 uur;
 • Prijs: Een 1-daagse of 24-uurs Wow Krakau pas is verkrijgbaar vanaf €20 per reiziger.

Boek de beste Krakau tours

Nachtbus

Wow Krakau! biedt bezoekers een nachttour door de stad, een activiteit die wordt beoordeeld als een van de beste dingen om 's nachts te doen in Krakau.

Deze tour wordt seizoensgebonden aangeboden, dus afhankelijk van wanneer je naar de stad reist kan de nachttour wel of niet beschikbaar zijn.

Tijdens de tour ziet u waarschijnlijk de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad, waaronder een bezoek aan de beroemde Krakusheuvel voor een panoramisch uitzicht over de stad.

Ook inbegrepen is een gids die de groep tijdens de tour begeleidt en verfrissingen in een lokaal restaurant in het centrum van Krakau, meestal rond de Grote Markt.

 • Duur van de tour: De gehele tour duurt ongeveer 3 uur.
 • Dienstregeling: De bus is meestal beschikbaar van woensdag tot zaterdag. De tour begint bij het Galaxy Hotel in Krakau om 20:00 uur. Ik raad echter aan deze informatie voor de tour met het bedrijf te bevestigen.
 • Prijs: U betaalt gemiddeld €20 per passagier.

Voor- en nadelen van de sightseeingbussen

Krakau, Polen| ©Lucas Albuquerque
Krakau, Polen| ©Lucas Albuquerque

Ongeacht welke stad je bezoekt, tourbussen hebben veel voordelen voor toeristen, te beginnen met het feit dat ze haltes bevatten dicht bij de belangrijkste attracties, waardoor het heel gemakkelijk is om ze te bereiken.

Maar mijn favoriete aspect is waarschijnlijk de mogelijkheid om meer van de stad te genieten in stedelijke centra waar de metro het vervoermiddel van de massa is. Met de tourbus kunnen we ons verplaatsen tussen de bestemmingen en daadwerkelijk door de straten lopen en er niet alleen onderdoor.

Het grootste nadeel van tourbussen is in de meeste gevallen het gebrek aan organisatie van de reiziger. Als je je route niet zorgvuldig plant, kun je uiteindelijk betalen voor een dienst waar je weinig gebruik van maakt. Daarom raad ik reizigers aan ten minste één dag uit te trekken om de bezienswaardigheden van de Oude Stad te verkennen.

Boek de beste Krakau tours

Tips voor sightseeing met een sightseeingbus

Krakau, Polen| ©Dawid Labno
Krakau, Polen| ©Dawid Labno

Er zijn veel tips voor reizen naar Krakau waar je rekening mee moet houden, maar als het gaat om het verkennen van de stad en de toeristenbus zijn hier de belangrijkste.

De 1 of 2 daagse pas is meestal voldoende

Wanneer u Krakau bezoekt, moet u er rekening mee houden dat de stad een oude stad en een klein historisch centrum heeft, waarbij de meeste attracties zeer dicht bij elkaar liggen.

Bijgevolg kunt u 1 of 2 dagen in Krakau boeken om de oude stad te verkennen en ervan te genieten, en daarna naar verder gelegen bestemmingen gaan.

Met een goed georganiseerde route is een buskaart van 1 of 2 dagen meestal voldoende om alles te zien wat belangrijk is.

Boek een tour naar Auschwitz vanuit Krakau

Vooraf passen kopen is de beste optie.

Uw buspassen kopen voordat u in de stad aankomt is een van de beste beslissingen die u kunt nemen.

Dit bespaart u tijd en zorgt ervoor dat u alle informatie hebt die u nodig hebt om het meeste uit uw vakantie te halen.

Verken verder dan de oude stad van Krakau

Tot slot een meer algemene reistip: hoe aantrekkelijk de stad Krakau ook is, probeer de belangrijkste attracties buiten de stad te verkennen, maar dichtbij genoeg om er in een dagtrip heen en terug te komen.

Enkele van mijn persoonlijke favorieten zijn:

Boek een tour naar de Wieliczka Zoutmijnen

Belangrijkste punten waar de toeristenbussen langskomen

Krakau, Polen| ©Lucas Albuquerque
Krakau, Polen| ©Lucas Albuquerque

Krakau is een van de meest bezochte bestemmingen in Polen vanwege de architectonische monumenten, musea, middeleeuwse gebouwen en een van de oudste markten van het continent.

Hoewel er rond Krakau veel te zien en te doen is, zijn sightseeingbussen een geweldige manier om de hoogtepunten van de stad te zien en op een ontspannen manier kennis te maken met het historische centrum.

Houd er rekening mee dat de route grotendeels afhangt van de dienst die u kiest om te boeken. Er zijn echter een paar punten die u niet mag missen: het Koninklijk Kasteel Wawel, een van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad; het oude Kazimierz Gerechtsgebouw in het hart van de stad, het Etnografisch Museum waar u kunt leren over de Europese geschiedenis en cultuur, de Schindler fabriek en nog veel meer.

Boek een rondleiding naar Kasteel Wawel