10 Dingen om te doen in Krakau in November

Ben je bang dat november te koud zal zijn in Krakau? Maak je geen zorgen, er zijn genoeg culturele en muzikale evenementen om je tijdens deze maand op te warmen.

Ana Caballero

Ana Caballero

10 minuten lezen

10 Dingen om te doen in Krakau in November

Krakau in de sneeuw | ©Serge Zykov

Ben je van plan om in november naar Krakau te gaan? Ik heb heel goed nieuws: hoewel het weer niet altijd even goed is, is dit een maand waarin er, naast de dingen die je kunt doen tijdens een reis naar Krakau, veel culturele evenementen zijn , zoals muziek- en filmfestivals, maar ook veel andere traditionele vieringen. In de voorlaatste maand van het jaar komt de Poolse stad tot leven- ontdek het!

1. Skiën op de pistes van Zakopane

Hemelhelling Zakopane| ©Sende
Hemelhelling Zakopane| ©Sende

Wil je het meest toeristische deel van Krakau combineren met een meer sportieve? In november gaan de skipistes open en de skipistes van Zakopane liggen op ongeveer twee uur rijden van de stad. Bovendien hoef je niet te reizen met al je skimateriaal en zijn de prijzen laag vergeleken met andere steden, dus voor ongeveer €40 heb je toegang tot de pistes en skikleding.

Als je meer een snowboarder bent dan een skiër, ben je ook welkom op de pistes van Zakopane. Over het algemeen is het een gebied dat meer dan geschikt is voor wintersport, maar ik raad vooral het Białka tatrzańsk skigebied aan, dat open is tot bijna 22.00 uur. Perfect voor een laatste spectaculaire nachtafdaling!

En als je wel van bergen en natuur houdt, maar niet van sneeuwsport, raad ik je een dagtocht naar Zakopane vanuit Krakau aan. Je ontdekt deze prachtige stad, de hoofdstad van het wintertoerisme in Polen, geniet van ongelooflijke besneeuwde landschappen en maakt een ritje met de kabelbaan naar de berg Gubalowka om het Tatragebergte te bewonderen. De kers op de taart? Een bezoek aan de thermale baden van Bukowina om te ontspannen en de kou van november weg te nemen - geweldig!

Boek een excursie naar Zakopane en het thermaalbad

2. Bezoek een begraafplaats op Allerheiligen

Begraafplaats op Allerheiligen| ©DescubrePolonia
Begraafplaats op Allerheiligen| ©DescubrePolonia

Allerheiligen (1 november) is een zeer belangrijke en traditionele dag voor de Polen, die deze dag gebruiken om begraafplaatsen te bezoeken en ze te vullen met kaarsen en bloemen. Het is een ietwat treurige maar mooie viering, dus houd hier rekening mee als je een begraafplaats bezoekt voor deze feestdag.

Bloemen, kaarsen en tradities op Allerheiligen

Polen is een land met diepgewortelde christelijke tradities, dus het is gebruikelijk dat mensen onder de grond en met grafstenen worden begraven. Daarom vind je de begraafplaatsen tijdens Allerheiligen drukker en versierder dan ooit, met duizenden "znicze" kaarsen. Families gaan zelfs tot het uiterste om originele kaarsen en bloemdecoraties te maken.

Nachtelijke bezoeken aan de begraafplaats

Zoals je je kunt voorstellen, zorgen de duizenden brandende kaarsen voor een prachtig tafereel als de nacht valt - nog nooit was een begraafplaats zo eng!

Als je zin hebt en voorbereid bent op de kou (novembernachten in Krakau kunnen dicht bij het vriespunt komen), kun je een nachtelijke rondleiding maken op een van de begraafplaatsen van de stad, zoals de Rakowicki begraafplaats, die een van de bekendste is vanwege de graven van grote Poolse culturele figuren.

Het is ook een goede dag om de mysteries van de stad uit de eerste hand te leren kennen door een Krakauer spooktocht te boeken, een wandeltocht door de stad waarbij je meer te weten komt over de mysteries en legendes die in de straten verborgen liggen.

Boek een spooktocht door Krakau

3. Schuil voor kou en regen tijdens een bezoek aan de mijnen van Krakau

Leer hoe zout door de geschiedenis heen werd gewonnen.| ©Aleksandr Zykov
Leer hoe zout door de geschiedenis heen werd gewonnen.| ©Aleksandr Zykov

Als je in november naar Krakau gaat, houd er dan rekening mee dat het op sommige dagen van je reis waarschijnlijk regenachtig en koud zal zijn. Op zulke dagen is mijn advies om een volledige dagtocht te maken naar de Wieliczka mijnen, die ondergronds liggen en dus beschermd zijn tegen het weer.

De mijnen zitten vol gangen, galerijen, monumenten en geheimen die je niet volledig zult begrijpen tenzij er iemand is die gespecialiseerd is om ze je uit te leggen. Bovendien is vervoer van en naar de stad inbegrepen, wat veel handiger is.

Als je afdaalt in deze mijnen, betreed je een verborgen maar zeer waardevolle wereld, want er wordt al jaren zout uit gewonnen en ze bevatten ook belangrijke kunstwerken in de vorm van kapellen en liturgische decoraties (waarvan er veel met zout zijn gemaakt).

Boek je tour naar de Wieliczka Mijnen

4. Vier de nationale onafhankelijkheidsdag van Polen

Viering van Onafhankelijkheidsdag| ©Piotr Drabik
Viering van Onafhankelijkheidsdag| ©Piotr Drabik

Hoeveel weet je over de Poolse geschiedenis? Misschien ben je wel bekend met het feit dat Polen op 11 november 1918 onafhankelijk werd na honderden jaren van verdeling van het grondgebied en bestraffing van de bevolking vanwege hun cultuur of taal. Als je reis naar Krakau samenvalt met deze viering, pak dan iets rood-wits in je koffer en neem deel aan een van de marsen die op die dag worden georganiseerd.

Profiteer van het feit dat 11 november een dag is om de Poolse geest naar boven te halen, en ik raad je aan om naar een typisch restaurant in Krakau te gaan, waar het gerecht van de dag waarschijnlijk gans met appels en kruiden zal zijn, heel traditioneel op deze datum, en als dessert een croissant gevuld met amandelen, sultana's, walnoten en sinaasappels.

Een ander plan dat meer dan geschikt is voor deze datum is een rondleiding door Krakau, waar je van een deskundige gids de belangrijkste monumenten en de rijke geschiedenis van een van de belangrijkste steden in Polen leert kennen.

Boek een rondleiding door Krakau

5. Raad je toekomst op Andreasdag

Brieven lezen| ©DescubrePolonia
Brieven lezen| ©DescubrePolonia

In de nacht van 29 op 30 november vult magie (en een beetje hekserij) de straten van Krakau. Waarom? Omdat het Sint-Andreasdag is, wanneer de Polen een ritueel uitvoeren met was en water om voortekenen en voortekenen te maken. De Poolse cultuur kent veel van dit soort tradities, omdat ze vertrouwen op de kracht van voorspellingen.

Hoewel Sint-Andreasdag op 30 november valt, worden de voortekenen de avond ervoor, de 29e, gemaakt. Er zijn verschillende manieren om te proberen de toekomst te voorspellen, maar de meest gebruikelijke is door hete was door het sleutelgat in een bak met koud water te gieten om een wassenbeeld te maken.

Ook dit is een geweldige dag om een spooktocht door Krakau te maken en meer te weten te komen over alle verhalen en legendes die deze magische stad te bieden heeft.

Boek een spooktocht door Krakau

6. Slenter door Krakau op het ritme van het Autumn Jazz Festival

Herfst Jazz Festival| ©Dave Rempis
Herfst Jazz Festival| ©Dave Rempis

Krakau is een jazzstad, dus twee keer per jaar, één keer in november, wordt er in Krakau een jazzfestival gehouden. Dit is een geweldige kans om de improvisatiekunst te waarderen die deze muziek zo uniek maakt.

Nog steeds in de herfst brengt het Autumn Jazz Festival in november muzikanten van over de hele wereld samen, omdat het een internationaal karakter heeft, en het wordt in het bijzonder gehouden in Kazimierz, de Joodse wijk van Krakau.

Als het enthousiasme voor muziek door je aderen stroomt, mag je een Chopin-concert in Krakau niet missen. Ze worden gehouden in de Chopin Galerij in het Bonerowski Paleis en omvatten de bekendste nocturnes, mazurka's en polonaises van de beroemde Poolse musicus.

Boek tickets voor een Chopin concert

7. Begin de kerst met de opening van de kerstmarkt in Krakau

De kerstmarkten van Krakau bezoeken| ©victoriauy
De kerstmarkten van Krakau bezoeken| ©victoriauy

Ik weet het, ik begin ook al in november in de kerststemming te komen. Het goede nieuws is dat de grote kerstmarkt van Krakau zijn deuren opent in de laatste week van november, dus je hebt keuze te over als het wat minder druk is en je alvast wat eerste inkopen kunt doen.

Krakau is een prachtige stad en als het kerstmis wordt, wordt het nog magischer, iets waar je vooral van zult genieten als je met kinderen in Krakau bent. Je voelt het zodra de kerstmarkt opengaat, met veel kraampjes die handgemaakte decoraties en cadeaus verkopen, en traditioneel eten en drinken om je op te warmen.

De markt bevindt zich op het centrale marktplein van Krakau, dus je kunt het moeilijk laten om even langs te gaan. Mijn advies is ook om er het beste van te maken; Krakau tijdens de kerstdagen heeft de neiging vol te stromen met toeristen, vooral in december, dus november is de ideale tijd om het feestseizoen te beginnen zonder de drukte.

8. Warm op met een lekker warm biertje of een wodka

Bier proeven| ©ELEVATE
Bier proeven| ©ELEVATE

Houd je adem niet in, maar er is één drankje dat heel typerend is voor de winter in Krakau en dat is warm bier. Het lijkt misschien iets wat je in eerste instantie niet wilt proberen, maar op een koude novemberavond in Krakau zul je blij zijn dat je een bar bent binnengestapt voor een glas warm bier.

Als je in november naar Krakau gaat, zul je merken dat met de eerste dagen van koud weer in de stad, de bars warm bier beginnen te serveren. Denk niet dat het alleen maar magnetronbier is, want Grzane Piwo, zoals het in het Pools heet, bevat ook gember, kaneel, kruidnagel en andere kruiden. Al met al een heerlijke cocktail die je snel opwarmt. Wees voorzichtig, drink hem langzaam om ervan te genieten en zodat hij niet te snel naar je hoofd stijgt.

Wodka is ook een uitstekende optie om je aan op te warmen (maar altijd met mate) en ik kan geen beter plan bedenken dan het boeken van een wodka-tour door de Joodse wijk van Kazimierz, waar je vier soorten van deze sterke drank proeft en over de geschiedenis van de wijk leert. Twee voor één!

Boek een wodka tour in Krakau

9. Ontdek alternatief Polen op het Audio Art Festival

Neem deel aan het Audio Art Festival| ©KrakowWiki
Neem deel aan het Audio Art Festival| ©KrakowWiki

Krakau lijkt misschien een beetje traditioneel als je er aankomt, met zijn lage huizen en geplaveide straten, maar het heeft ook een heel alternatieve en avant-gardistische kant. Als je me niet gelooft, moet je naar het Audio Art Festival gaan, dat de stad elk jaar in november vult met postmodernistische, experimentele en multidisciplinaire kunst.

Elk jaar in november verwelkomt het Krakau Audio Art Festival kunstenaars van over de hele wereld die hun creaties willen tentoonstellen, waarin vaak visuele kunst wordt vermengd met geluiden. Wat kun je verwachten? Installaties, concerten en optredens waarbij kunstenaars ter plekke geluid creëren dankzij technologie, en zo tegelijkertijd componist en uitvoerder worden.

De meeste evenementen vinden plaats in concertzalen en bioscopen in de stad, en de toegang tot sommige is gratis, dus grijp deze kans aan om de hipster kant van Krakau te leren kennen.

10. Ontdek een ander soort film op het Internationale Filmfestival Etiuda&Anima.

Internationaal Filmfestival Etiuda&Anima| ©Nora
Internationaal Filmfestival Etiuda&Anima| ©Nora

Hou je van kunst? Dan heb je geluk als je in november naar Krakau gaat, want het Etiuda&Anima filmfestival vindt plaats tijdens de laatste dagen van de maand en geeft zichtbaarheid aan de filmcreaties van studenten, onafhankelijke producenten en kunstenaars van over de hele wereld.

De twee namen van het festival, Etiuda en Anima, verwijzen naar twee prijzen. Etiuda is een competitie voor studenten die speelfilms en documentaires inzenden, terwijl Anima een competitie is voor animatiefilms.

Dit is het oudste filmfestival in Polen. Tijdens het festival is Krakau gevuld met kunst- en arthousefilms, vooral animatiefilms die niet overal verkrijgbaar zijn, dus als je een fan bent van dit soort kunst, zul je het festival zeker willen bezoeken. Kaartjes zijn heel betaalbaar (rond de €15 voor algemene toegang en €5 voor filmpassen), dus het is zeker een bezoekje waard.

Wat zijn de temperaturen in Krakau in november?

Winter in Krakau| ©Roman Boyko
Winter in Krakau| ©Roman Boyko

Slechts één ding: wees voorbereid op de kou. In november worden Krakau geteisterd door lage temperaturen, dus je moet warme kleren meenemen om temperaturen van bijna 0°C (32°F) te kunnen weerstaan. Aan de andere kant regent het vaak (het regent ongeveer de helft van de dagen van de maand), dus vergeet niet om een goede waterdichte jas en verschillende lagen in te pakken - je zult ze nodig hebben!

Nu je de weersvoorspelling voor november kent, vraag je je misschien af of dit echt de beste tijd is om naar Krakau te gaan, maar ik kan je verzekeren dat als je goed voorbereid bent, je de kou wel aankunt. De nachten zijn nog kouder, dus profiteer van de uren daglicht (ongeveer 8 of 9 uur) om de stad te bezoeken en ga, als de zon ondergaat, een bar binnen en drink een warme chocolademelk.

Oh, en als de kou harder wordt dan je zou willen, aarzel dan niet en stap in de sightseeingbus van Krakau om de stad verder te verkennen, maar dan op een supercomfortabele manier en beschut tegen de kou.

Boek een plaats op de sightseeingbus van Krakau

Wat zit er in mijn koffer voor Krakau in november?

Je bagage voorbereiden| ©Ketut Subiyanto
Je bagage voorbereiden| ©Ketut Subiyanto

De gemiddelde temperatuur in Krakau in november ligt rond de 5°C (41°F). Een van mijn tips voor reizen naar Krakau is om verstandig en logisch in te pakken en kleding mee te nemen die je tijdens de reis in verschillende lagen kunt dragen (bijvoorbeeld thermische T-shirts, truien en fleecejassen of windjacks).

Vergeet thuis natuurlijk niet je zwaarste jas mee te nemen; als die waterdicht is, des te beter, want in het midden van de maand regent het meestal. Ik raad een paraplu niet aan, omdat die oncomfortabel is (vooral als je op plaatsen gaat lopen of als het waait) en als je er een nodig hebt, kun je er daar een kopen. Wat je wel in je koffer moet stoppen zijn handschoenen, een muts en goede, warme schoenen waarmee je comfortabel kunt lopen.

Ben jij al helemaal klaar om in november naar Krakau te gaan? Vergeet niet om me te laten weten wat je van alle plannen vindt die ik heb voorgesteld.