10 Dingen om te Doen in Krakau in Februari
In februari worden de dagen langer en begint de winter milder te worden - twee goede redenen om Krakau te bezoeken. Lees verder voor meer informatie over wat je in deze Poolse stad kunt vinden.
Als je een vlucht naar de hoofdstad van Neder-Silezië koopt, kun je een charmante stad ontdekken zonder dat het je veel geld kost. En als de temperatuur daalt, kun je je opwarmen met Pools comfort food of een kop glühwein.
1. Proef de lokale lekkernijen tijdens een gastronomische tour
Februari is de op twee na koudste maand van het jaar. Gelukkig kun je je opwarmen met de royale gerechten uit de Poolse keuken. Het lokale eten heeft veel invloed van buurlanden, vooral Litouwen, Hongarije, Rusland en Duitsland, maar ook van verder weg. De Italiaanse invloed gaat bijvoorbeeld terug tot de 13e en 14e eeuw, toen er belangrijke handelsbetrekkingen waren met Genua, Florence en Venetië.
Een andere cultuur die zijn sporen heeft nagelaten is Turks, want specerijen en koffie kwamen naar Polen door contacten met het Ottomaanse Rijk. Het resultaat is een gevarieerde, smakelijke keuken, perfect om de kou te bestrijden. Hier is een korte lijst van gerechten die je absoluut moet proberen en die je zeker zult kunnen proberen als je een gastronomische tour door de Joodse wijk boekt:
- Pierogi, het comfort food bij uitstek. Dit zijn dunne knoedels met verschillende vullingen: vlees, champignons, seizoensfruit (bosbessen, aardbeien en kersen), boekweit, kwark of aardappelen met gebakken uien.
- Golabki, varkensgehakt met rijst, uien en champignons gewikkeld in een wit koolblad.
- Oscypek, een halfharde kaas gemaakt van een mengsel van koe- en schapenmelk. Het wordt warm geserveerd en gaat vaak gepaard met jam van rood fruit.
- Bigos, het gerecht voor jagers. Het traditionele recept bevat zure kool, verschillende soorten vers vlees, worst, paddenstoelen en gedroogde pruimen.
- Czernina, een soep van eenden- of ganzenbloed. Op het Poolse platteland van de 19e eeuw betekende het ontvangen van dit gerecht dat je huwelijksaanzoek was afgewezen. Tegenwoordig is het echter een geliefd recept.
Als je meer wilt weten over de lokale gastronomie, raad ik je aan het artikel over de beste restaurants in Krakau te lezen.
2. Glijden op het ijs
Van half december tot eind februari heeft Krakau een schaatsbaan. De structuur bevindt zich in het Jordan Park en de nabijgelegen Błonia Weide (beide gelegen aan Al. 3 Maja).
Dit gebied heeft speeltuinen, basketbal- en volleybalvelden, waardoor het een favoriete plek is voor kinderen en gezinnen. In de wintermaanden worden deze plekken populaire bestemmingen om te sporten.
De schaatsbaan bestaat uit drie gebieden: een groot plein van 1200 vierkante meter, een ring en een gebied van 400 vierkante meter waar kinderen hun vaardigheden kunnen oefenen. Het is elke dag van de week geopend van 9.00 tot 21.00 uur. Op vrijdag en zondag sluiten ze echter om 22.00 uur. Je kunt al het materiaal ter plekke huren. In dit deel van Krakau kun je ook rodelen. Voor meer informatie kun je een rondleiding door de Oude Stad van Krakau boeken en een update krijgen.
3. Bewonder een van Leonardo's beroemdste schilderijen
Een museum is altijd een goede optie om de kou van je af te schudden. In Krakau is een van de interessantste culturele instellingen het Czartoryski Museum, dat antieke stukken herbergt waaronder meubels, porselein en wapens. Het vlaggenschip is echter Leonardo da Vinci's De Dame met de Hermelijn, waar je gratis naar binnen kunt als je de Krakau Card met museumpas en vervoer boekt.
Het schilderij werd gekocht door de Poolse edelman Adam Jerzy Czartoryski tijdens een reis naar Italië, samen met een portret van een jonge man geschilderd door Rafaël. De dame met de hermelijn portretteert Cecilia Gallerani, de jonge minnares van de hertog van Milaan Ludovico Sforza, bijgenaamd 'de Moor'. De hermelijn symboliseert de zuiverheid van het meisje en verwijst ook naar haar achternaam, aangezien dit dier in het Grieks "galle" wordt genoemd. Het is een van Leonardo's best bewaarde schilderijen.
4. Ontdek de zoete kant van Krakau
Als de temperaturen dalen, is er niets beter dan opwarmen met een kop hete koffie en een chocoladebonbon ernaast. Als je van het plan houdt, hebben we de activiteit voor jou. Elk jaar organiseert het winkelcentrum Chemobudowa (ul. Klimeckiego, 14) het Chocolade- en Koffiefestival, dat zich niet beperkt tot cacao-derivaten, maar ook donuts, ijs en andere zoete lekkernijen omvat.
Daarnaast kunnen bezoekers een tentoonstelling van chocoladefiguren en andere decoraties bewonderen. Deze activiteit is meestal erg populair bij kinderen. Als je op zoek bent naar andere ideeën, raad ik je aan het bericht 10 dingen om te doen in Krakau met kinderen te lezen.
5. Neem de kinderen mee naar Nowa Huta
Als je gepassioneerd bent door de Sovjetgeschiedenis, kun je in Krakau Nowa Huta bezoeken, een stad die is ontworpen en gebouwd volgens de dictaten van het socialistisch realisme. De architecten planden alles tot in het kleinste detail: de gebouwenblokken hadden centrale verwarming en stromend water, burgers konden hun auto achterlaten in ondergrondse parkeergarages, de brede straten waren ontworpen om de verspreiding van vuur te voorkomen en het uitgebreide systeem van ondergrondse bunkers en tunnels had de hele bevolking kunnen herbergen in het geval van een nucleaire aanval.
Het boeken van een rondleiding door Nowa Huta is een must. Het is een showcase van het Sovjetregime dat met de bouw van deze stad de superioriteit van het socialisme probeerde aan te tonen. In februari heb je nog een reden om deze unieke wijk te bezoeken: het Kindertheaterfestival, een reeks theatervoorstellingen speciaal voor een jong publiek.
De kermesse wordt gehouden in het Cultureel Centrum Nowa Huta. Om hier te komen kun je de tram nemen vanaf Teatr Slowackiego (vlakbij het treinstation). Lijnen 4 en 70 brengen je in ongeveer 20 minuten naar Nowa Huta. Als je geïnteresseerd bent in andere dagtochten, raad ik je aan het bericht Wat te zien en te doen in de omgeving van Krakau te lezen.
6. Sluit je dagje sightseeing af met een warm biertje
Om de kou te bestrijden is er niets beter dan een warm drankje. Als je koffie en thee zat bent, kun je kiezen voor een warm biertje. Ja, je hebt het goed begrepen. In Polen wordt het amberkleurige elixer vaak warm gedronken met een paar kruiden om de smaak te versterken.
De lokale bevolking voegt meestal gember (imbirowy) of framboos (malinowy) toe, maar er is ook een versie met sinaasappels, een vleugje honing en een eierdooier. Het warme bier wordt meestal gedronken halverwege de middag of 's avonds als de temperatuur begint te dalen. Als je zin hebt om deze Poolse specialiteit te proeven, raad ik je de volgende opties aan:
- Eszeweria (ul. Józefa 9).
- KORBA Piwo Kawiarnia (plac Jana Matejki 6).
- Arkady Cafe & Cocktail Bar (Sukiennice, Rynek Główny 1).
- C.K. Browar (Podwale 7).
- Ambasada Śledzia (Stolarska 8/10).
- Pierwszy Lokal na Stolarskiej (Stolarska 6).
7. Ga naar het Krzysztofory Paleis
Kerststallen zijn heel gebruikelijk in de christelijke traditie. De eerste kerststal dateert uit 1223 en is gekoppeld aan de figuur van Franciscus van Assisi. Dit gebruik wortelde echter in Europa en toen het in Polen aankwam, kreeg het bijzondere kenmerken.
Szopki zijn originele kerststallen die lijken op kleurrijke kastelen of uitgebreide poppenhuizen. De rode draad is de typische architectuur van Krakau, dus je ziet torenspitsen en pinakels die doen denken aan de Sint-Mariabasiliek. Ze bevatten vaak figuren van historische figuren, heiligen, kunstenaars en personages uit legendes.
Hoewel ze in de laatste maand van het jaar worden gemaakt, worden de beste tentoongesteld in het Krzysztofory Paleis, een barok gebouw waarin nu het Historisch Museum van de stad is gevestigd. De tentoonstelling duurt tot februari en ik raad je aan om erheen te gaan omdat je dan een facet van de plaatselijke cultuur ontdekt en kunt schuilen voor de kou. Je kunt er gemakkelijk komen als je de sightseeingbus van Krakau boekt.
8. Maak een romantische Valentijnswandeling
Als je over de Grote Markt (Sukiennice) wandelt, zie je koetsen getrokken door prachtige paarden. De koetsiers nemen meestal een route door de Oude Stad die eindigt aan de voet van het kasteel.
In elk geval kun je tegen een kleine extra vergoeding vragen om van route te veranderen. Het kan een ongebruikelijke manier zijn om de straten van het centrum te verkennen en te genieten van de charme van Krakau. Deze koetsritten kosten meestal rond de 200-250 zloty. Een alternatief is een riviercruise op de Vistula.
9. Neem een dagje ontspanning in een kuuroord
Met een gemiddelde temperatuur van -2°C is februari een van de koudste maanden in Krakau. Gelukkig zijn er verschillende manieren om te voorkomen dat je bevriest, bijvoorbeeld door te kiezen voor een spa. Sommige hotels in de Oude Stad staan bekend om hun faciliteiten. Op slechts 300 meter van de Sint-Mariabasiliek ligt het Unicus Palace, een vijfsterrenhotel met een binnenzwembad, hamam en whirlpool.
Een ander opmerkelijk hostel is Hotel Copernicus in een renaissancegebouw aan Kanonicza, een van de oudste straten van de stad. Als je gefascineerd bent door het Oosten, kun je kiezen voor Farmona Wellness & SPA, dat een exclusief programma biedt dat is ontworpen door de beste therapeuten van Bali. In het laatste geval moet je iets verder weg van de stad, maar ik verzeker je dat de ervaring de moeite waard is.
Als je met z'n tweeën reist, is dit een ideale optie. Na een verkwikkende massage kun je de dag afsluiten met een diner in een romantisch restaurant. Een van de elegantste etablissementen is Pod Nosem, dat zich op de begane grond van een woonhuis aan Kanoniczna Street 22 bevindt. Het menu verandert elke maand om het aan te passen aan de seizoensgebondenheid van de ingrediënten.
10. Pierogi leren koken
Pierogi zijn heerlijke knoedels die het midden houden tussen Japanse gyozas en Italiaanse ravioli. Deze lekkernijen kwamen in de 13e eeuw naar Polen. Ze zijn waarschijnlijk afkomstig uit Kievan Rus, een federatie van Slavische stammen die handelsbetrekkingen onderhielden met het Verre Oosten. Pierogi is het beroemdste Poolse gerecht.
In Krakau vind je tientallen cursussen waar je leert hoe je het deeg (het meest ingewikkelde aspect) en de vulling bereidt. Dit kan een goede manier zijn om aan het koude weer te ontsnappen - je zit warm en gezellig in de buurt van ovens en koekenpannen! De meeste beginnen met een korte introductie over de lokale keuken, gevolgd door een paar tips over hoe je het mengsel moet samenvoegen. Als de uitleg voorbij is, strooi je wat bloem op het oppervlak en ga je aan de slag!
Hier is een korte lijst met een aantal recepten die je met je eigen handen kunt maken:
- Beschuitje, een van de populairste van het land. Het deeg is omhuld met een heerlijke vulling van kwark, aardappel en ui. Meestal wordt het vergezeld door zure room (smietana) en varkenskraak.
- Pierogi Lubelskie, een verrassend mengsel van boekweit, munt, spek en ui. Dit recept komt oorspronkelijk uit Lublin, een handelsstad op slechts enkele kilometers van de Oekraïense grens.
- Pierogi z miesem, knoedels met rundvlees waarvan een bouillon is gemaakt.
- Pierogi z kapustą i grzybami, een kerstklassieker. De vulling wordt gemaakt door zuurkool, uien en champignons samen te voegen.
Alternatieve plannen om je te beschermen tegen de kou in februari
Als je van thee houdt, raad ik je aan een pauze in te lassen bij Herbaciarnia Czajownia, een theewinkel die beroemd is om zijn uitstekende infusies en gezellige sfeer. Deze plek is een echte aanrader voor digitale nomaden, die hier een plek kunnen vinden waar ze in alle rust kunnen werken.
Een andere plek die een bezoek waard is, is het Rynek Underground, een museum dat een paar meter onder de Grote Markt ligt. Deze culturele instelling vertelt meer dan duizend jaar geschiedenis van Krakau, van de stichting in de 4e eeuw tot de middeleeuwen. Als je van geschiedenis houdt, kun je een bezoek brengen aan het Collegium Maius, het museum van de Jagiellonian Universiteit waar de Jagiellonian Globe staat, de eerste wereldbol die Amerika voorstelt.
Prijzen in Krakau in februari
De lente en de herfst vallen samen met het hoogseizoen. De meeste toeristen bezoeken Krakau in deze tijd van het jaar, terwijl het aantal in de winter ongetwijfeld lager ligt. Daarom vind je in februari betaalbare prijzen en een relatief toeristenvrije stad.
Over het algemeen is Krakau niet duur, vooral als het gaat om gastronomie. Een maaltijd in een budgetrestaurant kost ongeveer €5 per persoon, terwijl een driegangendiner in een middenklasse restaurant rond de €15 kost. Als je met een budget wilt reizen, raad ik je aan het bericht 10 dingen om te doen in Krakau in november te lezen.