13 dingen om te doen in Madrid in de zomer

Hoewel de zomer hard toeslaat in Madrid, biedt de stad ons altijd goede plannen om de stad te leren kennen en tegelijkertijd de hitte te vermijden.

Carlos Bleda

Carlos Bleda

11 minuten lezen

13 dingen om te doen in Madrid in de zomer

Retiro Park, Madrid | ©Juan Antonio Segal

Ik zal je niet voor de gek houden: de zomer in Madrid kan erg zwaar zijn vanwege de hoge temperaturen. Maar laat dat je er niet van weerhouden om te genieten, want gelukkig biedt de stad haar bezoekers een breed scala aan mogelijkheden om de hitte te bestrijden zonder haar deugden op te geven.

Het zomerseizoen is een tijd voor terrassen met een spectaculair uitzicht, om een leuke dag door te brengen in parken en groene ruimtes, om te genieten van een aantal festivals die exclusief zijn voor deze maanden en om je toevlucht te zoeken in de musea en theaters. Hier zijn de beste plannen om de zomer door te brengen in de Spaanse hoofdstad.

1. Geniet van de beste zomer in het Retiro de Madrid

Een middag in het Retiro Park| ©Nicolas Vigier
Een middag in het Retiro Park| ©Nicolas Vigier

Het centrale Retiro Park is de longen van Madrid en een van de beste plekken om te bezoeken in de zomer. In dit uitgestrekte park hebben we veel mogelijkheden voor activiteiten die ideaal zijn voor de zomer. Te beginnen met sportfaciliteiten, de mogelijkheid om onder de schaduw van de bomen door het park te fietsen of gewoon door de met bomen omzoomde gebieden te wandelen en te stoppen om uit de fonteinen te drinken.

Andere meer ontspannen mogelijkheden zijn een verfrissend boottochtje op het Retiro-meer of het nuttigen van een ijsje of een goede maaltijd op de vele terrassen in het park. Hier zijn enkele opties die je voor je reis kunt boeken zodat je alles goed geregeld hebt:

Zoals je kunt zien, zijn de mogelijkheden die dit park biedt om de hitte te verslaan zeer smakelijk en gevarieerd. Bovendien maakt de locatie het een perfect plan voor als je klaar bent met je kaartjes voor het Prado Museum.

Boek een tour door het Retiro

2. Verfris jezelf in de waterparken van Madrid

Waterpark Madrid| ©David
Waterpark Madrid| ©David

Er zijnweinig betere plekken om de hitte te verslaan dan waterparken, vooral als je met je gezin reist. Aan de rand van de stad liggen er twee die perfect zijn voor een leuk en verfrissend dagje uit, vooral als je met kinderen naar Madrid reist.

Boek je ticket voor het Warner Park in Madrid

3. Schuil voor de hitte in de musea en tentoonstellingen van Madrid

Nationaal museum Prado| ©Hellotickets
Nationaal museum Prado| ©Hellotickets

Als al het andere faalt en de hitte ondraaglijk wordt, is er altijd een veilige optie: bezoek de musea van Madrid. In de Spaanse hoofdstad zijn er meer dan 50 musea met een grote verscheidenheid aan thema's en voor elk wat wils. Hier is een zeer gevarieerde lijst:

Je kunt ook een seizoenskaart boeken voor de Paseo del Arte, met kaartjes voor het Prado Museum, het Reina Sofia en het Thyssen, bekend als de kunstdriehoek.

De lijst met opties is erg uitgebreid en om je de moeite van het maken van een keuze te besparen, laat ik je deze link achter waar je kunt zien wat de beste musea in Madrid zijn en wat je in elk ervan kunt zien. Wat is een betere manier om aan de hitte te ontsnappen dan het in de koelte van een museum te doen en kunstwerken te bewonderen!

Boek je ticket voor de beste musea in Madrid

4. Bezoek Madrid Río en zijn "stranden" in de beste tijd van het jaar

Madrid Rio| ©Nicolas Vigie
Madrid Rio| ©Nicolas Vigie

Het gebied Madrid Rio is gebouwd rond de rivier de Manzanares en is een grote uitgestrektheid van autovrije groene gebieden die perfect zijn om Madrid vanaf de oevers van de Manzanares te bekijken, te wandelen, te sporten of een Segway tour door Madrid Rio te boeken.

In dit gebied zijn verschillende fonteinen met stralen waarin je mag baden, omgeven door groene gazons met schaduwrijke plekken. Dit gebied staat bekend als het "strand" van Madrid, omdat in de zomer veel inwoners en toeristen hier naartoe gaan om de hitte te verdrijven. Een perfecte activiteit om met het hele gezin te doen.

Boek een Segway tour door Madrid Río

5. Ontdek de Sierra de Guadarrama

Guadarrama gebergte| ©manuel m. v.
Guadarrama gebergte| ©manuel m. v.

Een must tijdens je zomerreis naar Madrid is het boeken van een dagtocht naar de Sierra de Guadarrama, waar je de spectaculaire landschappen van La Pedriza en de bergpassen Navacerrada en Morcuera ontdekt.

De tour, die ongeveer 10 uur duurt, is inclusief vervoer en begeleiding van een professionele gids naar deze prachtige plek op slechts 40 minuten van Madrid, waar je meer te weten komt over de archeologische rijkdom en de plaatselijke flora en fauna.

En voordat je terugkeert naar Madrid bezoek je Castillo Manzanares El Real of Castillo de los Mendoza, een middeleeuws bouwwerk uit de 15e eeuw dat je niet onverschillig zal laten.

Boek een reis naar de Sierra de Guadarrama

6. Maak een reis naar Andalusië

Andalusië| ©Nicolas Vigier
Andalusië| ©Nicolas Vigier

Als je langer dan een week in Madrid verblijft, aarzel dan niet om een reis naar Toledo en Andalusië te boeken, waar je de kans krijgt om een aantal emblematische plaatsen zoals de kerk van Santo Tomé, de synagoge van Santa María la Blanca, het Plaza de España, het María Luisa Park, de arena, het Alhambra in Granada of de moskee van Cordoba grondig te ontdekken.

Deze reis vanuit Madrid, die minimaal vier dagen duurt, is inclusief vervoer en accommodatie en de begeleiding van een professionele gids die je tijdens dit avontuur door de steden Toledo, Cordoba, Sevilla en Granada zal vergezellen en je zal verblinden met talloze interessante feiten over de cultuur en geschiedenis van deze steden en hun rijke erfgoed.

Boek een rondreis door Andalusië

7. Mis El Escorial niet

Escorial| ©VALDITHRASH
Escorial| ©VALDITHRASH

Een andere suggestie voor je zomervakantie in Madrid is om een uitstapje te boeken naar het Escorial en de Vallei der Gevallenen, twee symbolische plaatsen die opvallen door hun grote omvang en de geschiedenis die ze verbergen.

  • De Vallei der Gevallenen werd gebouwd door Republikeinse politieke gevangenen tijdens het regime van Franco om de gevallenen van de nationale partij tijdens de Spaanse Burgeroorlog te herdenken. Tijdens je bezoek kun je de abdij, de ondergrondse katholieke basiliek en het beroemde 150 meter hoge kruis bekijken.
  • Het klooster van San Lorenzo de El Escorial werd in 1984 uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed. Het werd gebouwd in opdracht van koning Filips II ter herdenking van de overwinning op de Fransen in de Slag bij San Quentin en wordt tegenwoordig beheerd door de Orde van Sint-Augustinus. Het heeft een oppervlakte van 33.327 vierkante meter en herbergt een belangrijke collectie schilderijen, beeldhouwwerken en artistieke werken.

De excursie, die vijf uur duurt, is inclusief busvervoer heen en terug, toegangskaarten voor zowel het Klooster van San Lorenzo de El Escorial als de Vallei der Gevallenen en natuurlijk de begeleiding van een deskundige gids die je op de hoogte brengt van alle geschiedenis, architectuur, anekdotes en controverses van deze twee monumenten.

Boek een excursie naar El Escorial

8. Maak kennis met enkele van de wijken en augustusfeesten

De wijk San Cayetano| ©Tamorlan
De wijk San Cayetano| ©Tamorlan

Augustus is een feestmaand en drie wijken in de hoofdstad vieren hun eigen feesten in augustus. Deze wijken zijn San Cayetano in de wijk Rastro en Embajadores, San Lorenzo in Lavapiés en La Paloma in de wijk Latina.

Ze grenzen alle drie aan elkaar en vieren hun verbenas op hetzelfde moment. Deze festivals worden meestal in de tweede week of halverwege augustus gehouden en de straten zijn bezaaid met concerten, eetkraampjes en verschillende activiteiten die typisch zijn voor een verbena, ideaal om de essentie van Madrid te leren kennen. Ik raad je aan om vooraf een begeleide fietstour door Madrid te boeken om een overzicht van deze wijken te krijgen.

Boek een fietstour in Madrid

9. Ontsnap aan de broeierige zomer door een musical of theater te bezoeken op de Gran Vía

Op de Gran Vía| ©Txemari (Argazki).
Op de Gran Vía| ©Txemari (Argazki).

Als musea niet jouw ding zijn, ontsnap je misschien liever aan de hitte door een toneelstuk of musical te bezoeken. In dat geval is de Gran Vía van Madrid de ideale plek. Het staat bekend als de Broadway van Spanje dankzij de vele theaters waar allerlei soorten toneelstukken en musicals worden opgevoerd.

Misschien wel de bekendste van allemaal is de musical The Lion King, die wordt opgevoerd in het Lope de Vega theater. Langs de Gran Vía en in de omliggende straten vind je nog veel meer theaters met voor elk wat wils, waaronder flamencoshows, die erg populair zijn in Spanje - geen slecht plan als je de zomerhitte wilt ontvluchten!

Boek een flamenco show

10. Ontdek Madrid van bovenaf

Terras van het Palacio de Cibeles| ©R_Balday
Terras van het Palacio de Cibeles| ©R_Balday

Madrid is een stad vol bars en restaurants met hun bijbehorende terrassen. Van de duizenden terrassen in de stad vallen sommige op door hun bevoorrechte locatie, waardoor ze een populaire bestemming zijn, vooral om de hitte te verslaan met een hapje.

De beste terrassen in Madrid vanwege hun uitzicht zijn die bij het Círculo de Bellas Artesaan de Calle Alcalá, die bij het Palacio de Cibeles, vlakbij het Palacio de Cibeles, en het Terraza del Hotel Riu aan Plaza España. Er zijn er nog veel meer in hotels en bars, maar deze drie zijn misschien wel de bekendste in de hoofdstad.

Ik raad je aan om ze ook te bezoeken als de zon ondergaat, met een mildere temperatuur, perfect om ze tot een van de beste dingen om 's avonds te doen in Madrid te maken.

Boek een kroegentocht

11. Ga naar een drive-in bioscoop

Drive-in bioscoop in Madrid| ©Cintia Durán Gutiérrez
Drive-in bioscoop in Madrid| ©Cintia Durán Gutiérrez

Naar de bioscoop gaan is over het algemeen een van de favoriete activiteiten van mensen om de zomerhitte te overwinnen. Daarom zijn zomerbioscopen zo'n traditie en in Madrid openen ze in de maanden juli, augustus en september speciale zomervoorstellingen op verschillende plekken in de hoofdstad, waaronder een aantal musea.

Een ander alternatief is de drive-in bioscoop in Madrid. Een openluchtvoorstelling waar je vanuit je auto van kunt genieten terwijl je naar de film luistert op de autoradio, popcorn eet en, als het te warm wordt, gewoon de airconditioning aanzet.

In Madrid vind je een van de grootste drive-in bioscopen van Europa aan het einde van de Paseo de la Castellana. Een ideaal plan voor een zomer in de bioscoop.

12. Laat je verblinden door de goede sfeer van de Pride festiviteiten.

LGTB Pride Festiviteiten| ©Barcex
LGTB Pride Festiviteiten| ©Barcex

Eind juni en begin juli, met de eerste tekenen van de zomer, worden in Madrid de LGBT Pride festiviteiten gehouden. Madrid staat bekend om zijn tolerante sfeer en in wijken zoals Chueca, het centrale centrum, is de feestelijke sfeer uniek.

Twee weken lang worden er in de stad evenementen, lezingen, parades en eindeloze activiteiten gehouden met tolerantie als rode draad. De Pride festiviteiten zijn een van de belangrijkste feestelijke attracties in Madrid aan het begin van de zomer.

13. Bezoek het Casa de Campo meer

In Casa de Campo| ©Jorge CG
In Casa de Campo| ©Jorge CG

Het Casa de Campo is een groot stadspark van meer dan 1500 hectare waarin een grote biodiversiteit te vinden is. Het park groeit rond een groot meer dat, samen met de schaduw van de bomen, in de zomer een veel milder klimaat biedt dan in het stadscentrum.

In het park vind je ook het attractiepark van Madrid, de dierentuin, de kabelbaan en verschillende restaurants aan het meer. Er is ook een groot openbaar zwembad dat in de zomer favoriet is bij de lokale bevolking. Er is geen tekort aan mogelijkheden voor een leuk dagje uit in Casa de Campo.

Temperaturen in Madrid in de zomer

Madrid van bovenaf| ©M.Peinado
Madrid van bovenaf| ©M.Peinado

De zomer in Madrid en het zuidelijke deel van Spanje is vrij streng. De dagen zijn erg zonnig en warm en de temperaturen bereiken hoge maxima.

Aan het begin van de zomer in juni liggen de maxima al rond de 30º en in juli en augustus stijgen ze tot 35º en op sommige dagen komen ze zelfs boven deze temperaturen uit. De nachttemperaturen liggen rond de 20 graden Celsius, maar worden meestal niet overschreden.

Verwacht niet te veel bewolkte dagen of regen, hoewel je wel verrast kunt worden door een zomerse onweersbui, hoewel dit ongebruikelijk is. Augustus is de heetste maand van het jaar en de temperatuur kan oplopen tot boven de 40 graden Celsius. Als je Madrid toch in de zomer wilt bezoeken, vergeet dan niet om goed gehydrateerd te blijven en jezelf in de schaduw te beschermen.

Boek een fietstour in Madrid

De toestroom van toeristen in Madrid in de zomer

Zomer in Madrid| ©bjaglin
Zomer in Madrid| ©bjaglin

De zomermaanden behoren tot het hoogseizoen voor toeristen in Madrid, maar dat kan je er niet van weerhouden om te genieten van de dingen die er te zien en te doen zijn in Madrid. In deze tijd van het jaar, hoewel de lokale bevolking de neiging heeft om weg te gaan en het binnenlandse toerisme sterk daalt, komen buitenlandse bezoekers nog steeds massaal naar de stad. De bezettingsgraad van de hotels is bijna vol en de vraag is hoog.

Ondanks de hoge temperaturen is het gebruikelijk om wachtrijen te vinden bij de belangrijkste toeristische attracties zoals het Prado Museum en het Koninklijk Paleis. Omdat Madrid ook een gastronomische bestemming is, zitten restaurants en terrassen meestal vol.

Boek een kroegentocht in Madrid

Prijzen in Madrid in de zomer

Geld in euro's| ©Pixabay
Geld in euro's| ©Pixabay

Zoals in alle toeristische hoofdsteden zorgen het hoogseizoen en de grote vraag ervoor dat de prijzen stijgen, vooral voor accommodatie. In Madrid is deze stijging echter gematigd, omdat de hoge temperaturen een lang verblijf in de stad niet aanmoedigen.

Het voordeel is dat veel musea en monumenten in deze tijd van het jaar speciale tarieven hebben.

Boek een tour langs mysteries en legendes

Wat moet je meenemen voor een zomers bezoek aan Madrid?

Bagage voorbereiden| ©Ketut Subiyanto
Bagage voorbereiden| ©Ketut Subiyanto

De hitte is de belangrijkste factor bij het voorbereiden van je bagage voor een bezoek aan Madrid in de zomer. De belangrijkste dingen die je in je koffer moet doen zijn:

  • Koele kleding, voornamelijk in lichte kleuren.
  • Koele maar comfortabele schoenen voor lange wandelingen.
  • Zonnebrandcrème, hoeden, zonnebrillen en alle noodzakelijke accessoires om de hitte te bestrijden.
  • Het is essentieel om altijd een fles water bij je te hebben om te hydrateren tijdens de reis.
  • Zwemkleding en een handdoek voor het geval we besluiten om een waterpark, een gemeentelijk zwembad of gebieden zoals Madrid Río te bezoeken.

Boek een nachttour door Madrid