Cookies helpen ons om onze services te leveren. Door gebruik te maken van onze website, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Kom meer te weten.

5 beste tapas tours in Madrid

Madrid is een van de beste plaatsen om te eten in het hele land. Ben je klaar om je vingers af te likken?

Matteo Gramegna

Matteo Gramegna

6 minuten lezen

5 beste tapas tours in Madrid

Madrid van boven | © Abhishek Verma

Veel toeristen kunnen niet zonder de gastronomie op hun lijstje te zetten van wat er te zien en te doen is in Madrid. Als u tot deze groep behoort, kunt u met de onderstaande rondleidingen de gastronomische horizon van de stad ontdekken.

Sinds haar stichting heeft de Spaanse hoofdstad duizenden mensen verwelkomd die vol enthousiasme en met de typische recepten van hun stad naar het centrum van het schiereiland zijn gekomen. Madrid is dan ook de thuishaven van kwaliteitsbars en -restaurants, en de onderstaande rondleidingen brengen u naar de beste etablissementen.

1. Gastronomische tapas tour, wijnproeverij en ham proeverij

Proeverij Ham| ©JensErik_M
Proeverij Ham| ©JensErik_M

De parel van de nationale gastronomie is de hoofdrolspeler van deze rondleiding. De activiteit is bedoeld voor iedereen die meer wil weten over ham. U leert de verschillende kwaliteiten en oorsprongsbenamingen te onderscheiden, waarbij elke hap vergezeld gaat van een glas rode wijn.

Naast ham kunt u ook salchichones, chorizos, lomo (varkenshaas) en Manchego kaas proeven. Deze rondleidingen vinden plaats in het centrum van Madrid en hebben betrekking op de meest opmerkelijke bars in de omgeving.

Praktische informatie

 • Duur: tussen twee en drie uur
 • Geschatte prijs: tussen 50 € en 70 €.

Boek uw gastronomische tapas, wijnproeverij en ham proeverij tour

2. Tapas-tour en wijnproeverij in de oude binnenstad van Madrid

Tapas Tour Lunch| ©Madrid Tapas
Tapas Tour Lunch| ©Madrid Tapas

Deze stadstour neemt u mee naar de beste tapasbars in de oude stad. Een deskundige gids begeleidt u van restaurant naar restaurant en legt u de belangrijkste kenmerken van de plaats en elk gerecht uit.

Gewoonlijk omvat dit soort rondleidingen ongeveer 10 typische tapas (kabeljauw in mantels, gepekelde ham, omelet, ansjovis in azijn, enz.) vergezeld van een biertje of een glas wijn. Over het algemeen worden deze excursies georganiseerd voor maximaal 12 personen.

Praktische informatie

 • Duur: ongeveer drie uur
 • Geschatte prijs: tussen 70 € en 90 €.

3. Historische tour door Madrid met tapas proeverij

In Puerta del Sol| ©Jorge Franganillo
In Puerta del Sol| ©Jorge Franganillo

Deze stadstour combineert de uitleg van een deskundige gids met het beste van de Spaanse gastronomie. Door voor deze activiteit te kiezen kunt u de geschiedenis van de hoofdstad op een leuke manier ontdekken.

Hieronder ziet u de meest gebruikelijke stopplaatsen op dit soort tochten, waar u worstjes, in witte wijn gestoofde chorizo, gazpachos, paella en sappige kroketten kunt proeven.

 • Calle Preciados, de winkelstraat in de oude stad. Het verbindt twee centrale plaatsen: Sol en Gran Vía.
 • Puerta del Sol, de nul kilometer van Spanje. De gids zal u vertellen over de belangrijkste historische bezienswaardigheden en interessante anekdotes. Als u in december naar Madrid gaat, om precies te zijn op de 30e en 31e, worden in deze stedelijke ruimte de vooravond- en de nieuwjaarsviering gevierd.
 • Plaza de Isabel II, de ruimte die hulde brengt aan "La reina castiza". Haar standbeeld staat op een sokkel en kijkt uit over het Teatro Real.
 • Plaza Mayor, in de 17e eeuw ontworpen door Juan de Herrera en Juan Gómez de Mora. Eenmaal hier ziet u het Casa de la Carnicería, het standbeeld van Felipe III, het Casa de la Panadería en de Arco de Cuchilleros.
 • Plaza de la Villa, de middeleeuwse hoek van Madrid. Deze kleine esplanade wordt omringd door drie statige gebouwen: Casa de la Villa, Casa de los Cisneros en de Casas y Torre de los Lujanes.
 • Koninklijk Paleis, de grootste adellijke residentie in West-Europa.

Praktische informatie

 • Duur: 3 tot 4 uur
 • Geschatte prijs: tussen 70 € en 90 €.

Boek uw historische tour door Madrid met tapas proeverij

4. Excursie naar de wijngaarden van de streek met wijnproeverij

Een wijnkelder bezoeken| ©RC Designer
Een wijnkelder bezoeken| ©RC Designer

Hoewel u er misschien niet van op de hoogte bent, heeft Madrid een wijnbouwgebied dat de steden Navalcarnero, San Martín de Valdeiglesias, Arganda en El Molar omvat. In dit gebied worden al sinds de oudheid wijnstokken verbouwd en hoewel de productie sinds de jaren zestig is teruggelopen, heeft de oorsprongsbenaming Madrid in het laatste decennium weer aan belang gewonnen.

Tijdens deze tocht bezoekt u de wijnhuizen van de streek en proeft u een glas rode wijn met de uitleg van enkele oenologen. Zoals gewoonlijk stopt de bus in twee dorpen:

 • Chinchón, een dorp van 5.000 zielen, op minder dan een uur rijden van de hoofdstad. Het is vooral bekend om zijn Plaza Mayor, een plaats voor feesten, maaltijden en stierengevechtfestivals. Als u Madrid in de winter bezoekt, raad ik u aan de tour te boeken. In februari komt dit vredige stadje tot leven dankzij de Middeleeuwse Markt, een evenement dat de straten vult met toernooien te paard, kinderattracties, theater, ambachten en nog veel meer.
 • Colmenar de Oreja, een van de mooiste gemeenten in de regio. De belangrijkste bezienswaardigheid is de kerk van Santa María la Mayor, waar een groot orgel staat, gebouwd door de Duitser Gerhard Grenzing. De stad is ook bekend om zijn kalksteengroeves; u zult de rotsen die hier zijn uitgehakt zelfs hebben gezien tijdens uw bezoek aan het Koninklijk Paleis in Madrid.

Praktische informatie

 • Dienstregeling: de bussen vertrekken gewoonlijk tussen 9.00 en 10.00 uur
 • Duur: ongeveer 6 uur
 • Prijs: tussen 130 € en 150 €.

Boek uw bezoek aan drie wijnhuizen met wijnproeverij

5. Dagtocht naar de Ribera del Duero, wijnspecialist

Op de Ribera del Duero tour| ©Natalie B
Op de Ribera del Duero tour| ©Natalie B

Ribera del Duero is een streek aan de oevers van de rivier de Duero. In dit gebied dateert de wijnbouw al uit de Romeinse tijd. In de Middeleeuwen zetten de Cisterciënzer monniken de traditie voort door wijnen van hogere kwaliteit te produceren, terwijl de eerste ondergrondse kelders dateren uit de 16e eeuw.

Vandaag is de teelt uitgebreid tot vier provincies - Soria, Valladolid, Burgos en Segovia, die gemakkelijk bereikbaar zijn vanuit Madrid -en de oogsten staan nationaal en internationaal bekend om hun kwaliteit.

De rondleidingen vertrekken meestal vanaf een centraal punt in Madrid, zoals het station Atocha. Eenmaal op weg wordt u begeleid door een busje of touringcar met airconditioning. Een deskundige gids zal te allen tijde aanwezig zijn, en de totale prijs is inclusief wijnproeven en snacks van de wijnhuizen. De rondleidingen stoppen meestal op de volgende locaties:

 • Aranda de Duero, de hoofdstad van La Ribera. De bekendste monumenten zijn de kerk van Santa María, het Palacio de los Berdugo en de Puente Mayor. Onder de oppervlakte ligt een netwerk van tunnels verborgen waarin zich ondergrondse kelders bevinden die dateren uit de 15e en 14e eeuw. Als u de excursie tijdens de paasweek wilt maken, moet u deze excursie vanuit Madrid van tevoren boeken. Inwoners en toeristen trekken naar de straten om deel te nemen aan de processies en om "La Bajada del Ángel" bij te wonen, een religieus feest dat op paaszondag wordt gehouden.
 • Curiel de Duero, een gemeente aan de rivier in de Cuco-vallei. Het dorp wordt gedomineerd door het Castillo de Arriba, het oudste fort van de provincie Valladolid. Ik raad u aan naar de top te klimmen om te genieten van het uitzicht over de oude stad, de wijngaarden en de rivier. Een ander interessant monument is het versterkte paleis van de familie Zuñiga, de zetel van het stadhuis. In het verleden werd het gebruikt voor defensieve doeleinden en als adellijke residentie.
 • Roa, een stad met een rijke geschiedenis. Het centrum van de stad ligt op een rotsachtige uitloper die over de rivier uitkijkt. Zijn bevoorrechte positie is geen toeval: Roa vormde een deel van de grens tussen het islamitische en het christelijke koninkrijk. De middeleeuwse muren werden gebouwd naar het testament van Violante van Aragon, de vrouw van Alfonso X de Wijze.
 • Sotillo de la Ribera, een charmant stadje. De gouden eeuw van de stad werd bereikt tijdens de regering van Karel III, die samenviel met het commerciële succes van de wijn. Sotillo's opulente verleden wordt weerspiegeld in de elegante gebouwen van de oude wijk.

Praktische informatie

 • Dienstregeling: de excursies beginnen gewoonlijk rond 9.00 uur.
 • Duur: tussen 10 en 12 uur
 • Prijs: tussen 150 € en 200 €.

Boek uw dagtrip naar de Ribera del Duero streek

Waarom is het aan te raden een gastronomische tour in Madrid te maken?

Tapas in Madrid| ©Madrid Tapas
Tapas in Madrid| ©Madrid Tapas

De Spaanse hoofdstad heeft zijn eigen recepten en heeft in de loop der eeuwen duizenden mensen uit nabijgelegen gemeenten aangetrokken. Het gastronomische aanbod is dan ook zeer uitgebreid en een dergelijke rondleiding zal u helpen om de belangrijkste gerechten te ontdekken. Bovendien kunt u tussen de restaurants door meer te weten komen over de geschiedenis van de stad dankzij de uitleg van een deskundige gids.