Cookies helpen ons om onze services te leveren. Door gebruik te maken van onze website, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Kom meer te weten.

10 dingen om te doen in Madrid in december

Reizen naar Madrid in december kan een prachtige ervaring zijn. Met Kerstmis in aantocht begint de stad zich langzaam op te maken voor de feestdagen.

Matteo Gramegna

Matteo Gramegna

8 minuten lezen

10 dingen om te doen in Madrid in december

Verlichte kerstboom in Madrid | ©Phil Fiddyment

Niemand twijfelt eraan dat het grote aantal bezienswaardigheden in Madrid een bezoek altijd een goed idee maakt. Er heerst echter nog steeds het idee dat de koudere maanden, zoals december, niet de beste maanden zijn om de hoofdstad te bezoeken.

Als u een van degenen bent die dat denken, kan ik u alleen maar aanraden om van gedachten te veranderen, want de stad biedt geweldige attracties in deze tijd van het jaar. Bovendien komen de temperaturen in de laatste maand van het jaar niet gevaarlijk dicht bij 0ºC en kun je vaak genieten van de warme winterzon. Lees verder en ontdek de beste plannen in de Villa!

1. Sta versteld van de speciale effecten

Palacio de Cibeles met Kerstmis| ©ipomar47
Palacio de Cibeles met Kerstmis| ©ipomar47

Bent u bekend met het concept van videomapping? Zo niet, dan leg ik het u meteen uit: het is een voorstelling van driedimensionale beelden begeleid door muziek en animaties. Tijdens Kerstmis in Madrid wordt een monument van de stad dankzij deze technologie getransformeerd: het Palacio de Cibeles.

De gevel van het modernistische gebouw wordt een caleidoscoop van kleuren die je met open mond achterlaat. Om een idee te krijgen kun je de officiële video van 2021 bekijken.

Om u nog meer onder te dompelen in de kerstsfeer kunt u gebruik maken van een andere klassieker in de hoofdstad: Naviluz, de bus die door de meest emblematische straten rijdt om reizigers te laten genieten van de lichtjes en versieringen. Vergeet niet uw tickets ruim van tevoren te reserveren!

Boek uw sightseeingbus met gratis haltes

2. Slenteren langs de kraampjes van Paseo de Recoletos

Kermis op Paseo de Recoletos| ©InantaNoguera15
Kermis op Paseo de Recoletos| ©InantaNoguera15

In de laatste maand van het jaar organiseert de Asociación Madrileña de Oficios Artesanos een straatmarkt om het beste van de plaatselijke ambachten onder de aandacht te brengen. Voor de gelegenheid wordt een overdekte structuur opgericht op de voetgangersboulevard. De meer dan 150 stands tonen keramiek, sieraden en fantasiejuwelen, hoeden, speelgoed, koperen voorwerpen en nog veel meer.

De markt wordt gewoonlijk geopend op 1 december en ontmanteld op 31 december. De markt is dagelijks geopend van 11.00 tot 21.00 uur, terwijl hij op kerstavond om 17.00 uur sluit.

Na uw wandeling kunt u een kopje koffie drinken bij El Espejo Nouveau. U herkent het aan zijn elegante Art Nouveau-terras.

3. Mis de terrassen niet

Terras van de NuBel in het Reina Sofia Museum| ©Sophia R
Terras van de NuBel in het Reina Sofia Museum| ©Sophia R

Wie zei dat je in de winter niet van een terras kunt genieten? In december kunnen de temperaturen overdag aangenaam zijn en als de temperaturen te laag worden, is er een alternatief: winterterrassen.

In de onderstaande lijst heb ik de beste opties in de hoofdstad verzameld. De meeste bevinden zich in het centrum, hoewel er geen gebrek is aan opties iets verder weg van Puerta del Sol. Maak je geen zorgen, je kunt er gemakkelijk komen met het openbaar vervoer.

  • El jardín de Arzábal, het restaurant van het Reina Sofía Museum. Op het glazen dakterras kunt u genieten van een uitstekende marktkeuken met mediterrane ingrediënten van topkwaliteit. Ondanks de grote omvang is het raadzaam vooraf te reserveren (Calle de Santa Isabel 52)
  • Villa Verbena, het uitzichtpunt van het Casa de Campo. Als u de drukte wilt ontvluchten en wilt ontspannen aan de oevers van een meer, dan is dit de ideale optie. Hoewel het zijn deuren opende in 2021, is het al snel een klassieker geworden op zondag in Madrid (Paseo de María Teresa 3)
  • DoñaLuz, het dak op enkele meters van Sol. Zodra u door de deur loopt, komt u in een kleurrijke ruimte waarvan het decor u terugvoert naar Cartagena de Indias. Geniet van een cocktail en maak panoramische foto's (Calle Montera 10/12)
  • La Antoñita, het restaurant van het boetiekhotel La Posada del Dragón. U kunt dineren op de binnenplaats van een gebouw waarin een deel van de christelijke muren van Madrid en een paardenbak uit de 19e eeuw bewaard zijn gebleven (Calle Cava Baja 14)
  • El Jardín de Alma, een terras van meer dan 1000 vierkante meter omgeven door weelderige vegetatie (Calle Arturo Soria 207)
  • Saporem, waar elk diner een gastronomische ervaring wordt. Als u een hapje wilt eten, kunt u op hen vertrouwen (Calle Ventura de la Vega 5).

Boek uw gastronomische tour door Madrid

4. Ontdek de mysterieuze kant van Madrid

Spooktocht| ©A Muñoz
Spooktocht| ©A Muñoz

In december komt de zonsondergang na vijf uur 's middags en over een paar uur maken de laatste zonnestralen plaats voor de nacht. Dit is de ideale tijd om op spooktocht te gaan.

Zoals elke zichzelf respecterende hoofdstad, herbergt Madrid ook geesten en gekwelde zielen. Als u hun lotgevallen wilt leren kennen, kunt u deelnemen aan een stadswandeling die u naar de voet van de spookgebouwen brengt. In de meeste gevallen zijn de wandelingen verrijkt met 3D-effecten.

Het bekendste podium is het Palacio de Linares, het huidige hoofdkwartier van Casa de América. De oudste huurder heet Raimundita. Volgens de legende was zij de dochter van de zakenman José de Murga en Raimunda de Osoria.

In de nabijgelegen wijk Chueca staat een andere woning die verband houdt met een trieste gebeurtenis: het Casa de las Siete Chimeneas (Huis van de Zeven Schoorstenen). Het verhaal gaat over koning Felipe II, de jonge Elena en haar man Zapata.

Boek een spooktocht door Madrid

5. Geniet van een ander soort muziek in Madrid: de Gospel.

Evangelie in Madrid| ©Andrea Palacios
Evangelie in Madrid| ©Andrea Palacios

Sinds de jaren negentig wordt in Madrid het belangrijkste Gospel Festival van het land gehouden. Zelfs als u niet gelovig bent, raad ik u aan een kaartje te kopen om van een unieke show te genieten. De energie van hits als "Oh, happy day", "Amazing Grace", "What a friend we have in Jesus" voert je mee naar de kerken van de Verenigde Staten.

In de hoofdstad vindt het evenement plaats in het Fernán Gómez Centro Cultural de la Villa, een theater in het hart van Plaza Colón. Over het algemeen duurt elk concert één tot twee uur.

6. Neem deel aan de Kerstmannenloop

Mensen in de Kerstmannenrace| ©Jaime V
Mensen in de Kerstmannenrace| ©Jaime V

Tijdens Kerstmis vallen duizenden elfen en de kerstman de straten van de hoofdstad binnen. De Kerstmannenloop is 5 kilometer lang en vindt plaats langs de Paseo de Recoletos/Castellana of rond het Retiro Park.

Het is geen sportieve activiteit maar een liefdadigheidsevenement dat een traditie is geworden. De prijs is betaalbaar - tussen 10 en 15 euro per persoon - en omvat het volledige kostuum van Santa Klaus (broek, jas, riem, muts en baard) of elfenkostuum (voor kinderen tot 12 jaar), een startbewijs, een chip en een diploma ter bevestiging van uw deelname.

7. Dompel jezelf onder in de kleurrijke wereld van Circo Price

Circo Price Theater| ©Federico
Circo Price Theater| ©Federico

Van eind november tot begin januari organiseert het Teatro Circo Price een kerstshow met acrobaten, dansers en slangenmensen.

Het loopt al sinds 2006 en elk jaar wordt de bevolking van Madrid verblijd met een nieuwe productie. In 2021 vertelde de kermesse bijvoorbeeld het verhaal van de heldin Cometa en de schurk Amargador, de koning van de duizend vermommingen die Kerstmis wil bederven.

Het ligt aan Ronda de Atocha 35 en is gevestigd in een voormalige koekjesfabriek. Voor meer informatie over openingstijden en openingsuren raad ik u aan een kijkje te nemen op de officiële website.

Op slechts tien minuten afstand van het Teatro Circo Price ligt Ikono, een interactieve kunstgalerie die een zintuiglijke ervaring biedt.

Boek uw tickets voor het Ikono Museum

8. Schrijf uw voornemens voor het nieuwe jaar op

Binnenplaats van het Real Casa de Correos in de kersttijd| ©Carolina C
Binnenplaats van het Real Casa de Correos in de kersttijd| ©Carolina C

Elk jaar wordt inhet Real Casa de Correos, het hoofdkwartier van de regionale regering van Madrid, een bos van kerstbomen geplaatst. Iedereen die dat wil, kan de ruimte binnengaan, zijn goede voornemens op een papiertje schrijven en dat aan een tak hangen.

De traditie is erg populair bij de kinderen, dus het is een geweldig idee als u iets zoekt om met uw kinderen te doen in Madrid. Het is heel gemakkelijk om hier te komen, want het ligt op het kilometerpunt van Spanje: Puerta del Sol.

9. Ontsnappen aan Toledo

Segovia Aquaduct| ©Blair-39
Segovia Aquaduct| ©Blair-39

Als u van plan bent ongeveer 5 dagen in Madrid te blijven, kunt u één daarvan aan Toledo wijden. De oorsprong gaat terug tot de Romeinse tijd en na de val van het rijk was het de voormalige hoofdstad van het Visigotische koninkrijk.

In de 18e eeuw ging het over in islamitische handen en bleef onder invloed van de kaliefen tot 1085, toen de troepen van Alfonso VI de muren binnendrongen. Gedurende vele jaren leefden christenen, moslims en joden vreedzaam samen en hun tempels hebben de tijd overleefd.

Toledo is een fascinerende stad en een dagtocht meer dan waard. In de kersttijd zijn de straten gevuld met lichtjes, straatmarkten en culturele evenementen. Op het centrale Plaza de Zocodover trekt een traditionele draaimolen kinderen en gezinnen aan, evenals de kerststallen die over de hele oude stad verspreid staan.

Als u een beetje geld wilt besparen, raad ik u aan een georganiseerde excursie vanuit Madrid te boeken. De prijs is inclusief busvervoer en toegang tot enkele monumenten (meestal de Synagoge van Santa María la Blanca, de Kerk van Santo Tomé, het Klooster van San Juan de los Reyes en de Catedral Primada).

Boek uw dagtocht naar Toledo

10. Ga naar het Congres van Afgevaardigden

Buiten het Congres van Afgevaardigden| ©Luis Garcia
Buiten het Congres van Afgevaardigden| ©Luis Garcia

Ter gelegenheid van de Dag van de Grondwet opent de Tweede Kamer van het Spaanse parlement haar deuren voor het grote publiek. Het bezoek is gratis, maar u moet uw ticket vooraf reserveren op de officiële website van het congres en, eenmaal onder de leeuwen, moet u uw identiteitskaart of paspoort tonen om toegang te krijgen.

De rondleiding begint in de hal van Isabel II, loopt door de Salón de los Pasos Perdidos, de Escritorios del Reloj, de Grondwet en eindigt in de Hemicycle.

Op dezelfde datum kunt u ook de Senaat bezoeken. In dit geval begint de rondleiding op Plaza de la Marina Española, een kleine openbare ruimte op korte afstand van het Koninklijk Paleis. De rondleiding gaat langs de oude plenaire zaal, de erebureaus van het voorzitterschap, de Salón de Pasos Perdidos, de bibliotheek en de zalen gewijd aan Manuel Broseta Pont en Manuel Giménez Abad.

Is het de moeite waard om Madrid in december te bezoeken?

Kerstmis in Madrid| ©_Swan_
Kerstmis in Madrid| ©_Swan_

Natuurlijk! De kerstsfeer en het winkelen zijn meer dan genoeg redenen om een ticket te boeken. Maak u niet te veel zorgen over de kou: hoewel het op een gemiddelde hoogte van 600 meter boven de zeespiegel ligt, zijn de winters niet zo streng als in andere delen van Europa.

Natuurlijk zult u lagere temperaturen aantreffen dan wanneer u Madrid in de herfst zou bezoeken, maar de slechtste maand is waarschijnlijk januari. In december vindt u vaak een heldere hemel en zacht weer op het midden van de dag.