Madrid in 5 dagen: tips, wat te zien en nog veel meer

Madrid verdient een verblijf met alles wat het te bieden heeft. Als je het geluk hebt om 5 dagen te kunnen blijven, heb ik een route voor je samengesteld om het meeste uit je reis te halen.

Joaquín Montaño

Joaquín Montaño

16 minuten lezen

Madrid in 5 dagen: tips, wat te zien en nog veel meer

Madrid bij zonsondergang | ©Nicolas Vigier

Vijf dagen lijkt misschien een lange tijd om in Madrid door te brengen. Het is echter een perfect verblijf om alles op je gemak te bekijken en bovendien kun je een paar excursies maken om een aantal nabijgelegen plaatsen van groot historisch en artistiek belang te zien.

Om het meeste uit je verblijf te halen, heb ik een route voorbereid met de meest interessante plaatsen, van de monumenten tot de paleizen en niet te vergeten de parken en pleinen. Het enige wat je hoeft te doen is jezelf laten gaan en proberen er het beste van te maken.

Dag 1: Maak kennis met Habsburg Madrid

Plaza España| ©Carlos Delgado
Plaza España| ©Carlos Delgado

Er is niets beter dan je reis te beginnen met een rondleiding door het gebied dat bekend staat als Madrid de los Austrias, het oudste en meest traditionele deel van de stad. Het is het historische centrum van de stad en de straten zitten vol met essentiële bezienswaardigheden, dus ik raad je aan om hier op je gemak rond te lopen en elke hoek in je op te nemen.

Een optie voor deze tour is om een van de georganiseerde tours te huren die door het centrum van Madrid gaan. Op deze manier weet je niet alleen zeker dat je op elke plek komt zonder te verdwalen of tijd te verliezen, maar krijg je ook interessante informatie over wat je ziet.

Een andere optie is om een van de toeristische bussen van Madrid te nemen. Je kunt in- en uitstappen wanneer je wilt en het is een geweldige manier om een eerste indruk van de stad te krijgen, waarna je de tour in je eigen tempo kunt voltooien.

Huur een sightseeingbus in Madrid

Start de tour bij Plaza de España

De route begint bij Plaza de España, dat je gemakkelijk met de metro kunt bereiken. Vanaf hier kun je het begin (of einde) van de Gran Vía zien, een van de belangrijkste straten in de hoofdstad.

Op het plein zelf kun je het Monument van Cervantes zien, evenals twee interessante fonteinen. Je vindt er ook de parochiekerk van Santa Teresa en San José, een prachtige neogotische tempel.

Als je de dag wilt beginnen met het bezoeken van een interieur, kun je op dit plein twee verdiepingen van het Palacio de Godoy betreden, een zeer belangrijke plek in de geschiedenis van Madrid en het hele land. Tot slot wordt het Plaza de España geflankeerd door twee van de meest emblematische wolkenkrabbers van de stad: de Madrileense Toren en het Edificio España (tegenwoordig het Riu Plaza España hotel).

Boek een privétour door Madrid

Bekijk het Teatro Real

Vlakbij het plein ligt het Teatro Real, het belangrijkste operagebouw van het land. Het werd gebouwd in 1850 en heeft dankzij de laatste renovatie een capaciteit van meer dan 1700 toeschouwers.

Als je de kans hebt, is de beste manier om het interieur te leren kennen het bijwonen van een voorstelling, maar als je niet kunt of niet geïnteresseerd bent, kun je ook een rondleiding huren.

De kathedraal van Almudena bekijken

Almudena Kathedraal| ©Luis García
Almudena Kathedraal| ©Luis García

De belangrijkste kerk van Madrid kun je bezoeken zonder entree te hoeven betalen. De turbulente geschiedenis, met verschillende projectwisselingen, heeft ervoor gezorgd dat de stijl nogal eclectisch en ongedefinieerd is, maar het is nog steeds een bezoek waard.

Binnen zijn de hoogtepunten het altaar van Santa María la Real de la Almudena, de doopkapel, de kleurrijke gebrandschilderde ramen en vooral de crypte.

Tijdens een rondleiding door de Almudena kathedraal kun je ook een museum binnengaan dat belangrijke religieuze en historische artefacten herbergt (toegang is ongeveer €6 en inclusief een bezoek aan de koepel).

Boek een rondleiding door de kathedraal van Almudena

Mis een bezoek aan het Koninklijk Paleis niet

Een bezoek aan het Koninklijk Paleis is bijna onmisbaar als je naar Madrid reist. Samen met de nabijgelegen Sabatini-tuinen (die je ook niet mag missen) is het een van de belangrijkste historische plekken in de hoofdstad.

Bekijk voordat je naar binnen gaat de standbeelden van de Visigotische koningen op het plein waar het paleis staat.

De beste manier om het paleis te bezoeken is door een rondleiding te boeken of, als dat niet lukt, een skip-the-line ticket te kopen. Binnen kun je, zoals je in dit artikel kunt lezen, verschillende interessante kamers bekijken, zoals de officiële kamers, de Koninklijke wapenkamer en de Koninklijke apotheek.

Boek een bezoek aan het Koninklijk Paleis

Het Plaza Mayor, het zenuwcentrum van historisch Madrid

Na afloop van je bezoek aan het Koninklijk Paleis kun je het beste naar de Calle Mayor gaan, die leidt naar de beroemdste plek van historisch Madrid: het Plaza Mayor. Dit grote plein wordt gekenmerkt door de sfeer die je hier altijd zult aantreffen. De arcades zijn bezaaid met restaurants en kraampjes die postzegels en andere artikelen verkopen, en ik raad je aan om op je gemak rond te wandelen.

Het plein heeft ook een groot aantal historische gebouwen (zoals het Casa de la Panadería), verschillende mooie bogen (zoals de Cuchilleros boog) en een standbeeld van Felipe II in het midden.

Als je echt iets typisch wilt, kun je een van de beroemde broodjes inktvis eten in een van de lokale restaurants op het plein. Als je liever iets anders wilt, zal de volgende stop op de route je culinaire smaak bevredigen.

Een hapje eten op de Mercado de San Miguel

Markt van San Miguel| ©Jose Maria
Markt van San Miguel| ©Jose Maria

Vlakbij het Plaza Mayor vind je wat de eerste gastronomische markt van de stad was, de San Miguel Markt. Als je nog geen tapas- en wijntour door Madrid hebt kunnen doen, vind je hier een aantal van de meest typische, maar ook modernere bereidingen.

De markt staat bekend om het ontvangen van hoogwaardige ingrediënten uit alle hoeken van het land. Eenmaal daar worden de gerechten die ermee bereid zijn aangeboden in de meer dan 60 kraampjes.

Boek een gastronomische tour door Madrid

Voel je thuis in het centrum van het land bij Puerta del Sol.

Ik hoop dat je wat ruimte hebt bewaard voor het dessert, want als je het Plaza Mayor verlaat in de richting van Puerta del Sol, raad ik je aan om even te stoppen bij de chocoladewinkel San Ginés, een van de meest traditionele van de stad. Hoewel het hoofdgerecht churros met chocolade is, kun je altijd een van de andere specialiteiten proberen.

Dan is het tijd om verder te gaan langs de Calle Mayor. Een ontspannen wandeling brengt je naar een van de bekendste plekken van Madrid, al was het maar omdat het elke 31 december op televisie te zien is tijdens het klokkenspel waarmee het nieuwe jaar wordt ingeluid.

Bij de altijd drukke Puerta del Sol kun je de plaquette zien die het markeert als kilometer 0 van de wegen van het land, evenals een ander element dat een van de bekendste van de hoofdstad is geworden: de Tío Pepe-reclame. Natuurlijk is er ook het standbeeld van de Beer en de Aardbeiboom, een van de symbolen van de stad. Vanaf Puerta del Sol heb je toegang tot Calle Preciados, vol met winkels.

Sluit de dag af op de Gran Vía

De laatste bestemming op deze eerste dag is Gran Vía, een van Madrid's belangrijkste lanen. In deze straat zie je twee bekende gebouwen, de Metrópolis en het Edificio Carrión, met bovenop het beroemde Schweppes-bord.

Het meest kenmerkende aan deze straat is echter de sfeer. De straat is bezaaid met restaurants, winkels, bioscopen en theaters. De laatste jaren heeft deze straat zelfs de bijnaam Broadway van Madrid gekregen.

Ik raad je aan om na een wandeling langs deze verkeersader naar een van de voorstellingen te gaan die meestal in de theaters worden opgevoerd. De meest succesvolle, althans in de laatste tien jaar, zijn de musicals en ik weet zeker dat je er een zult vinden die je leuk vindt. Als de show is afgelopen, hoef je alleen nog maar ergens te gaan eten en je terug te trekken om uit te rusten en op krachten te komen voor de volgende dag.

Boek een rondleiding door Madrid

Dag 2: Musea en parken

Nationaal museum Prado| ©Hellotickets
Nationaal museum Prado| ©Hellotickets

De tweede dag in Madrid zal in principe minder druk zijn dan de eerste. Dit betekent niet dat hij minder interessant of vermoeiend zal zijn, want hij begint met een bezoek aan twee van de belangrijkste musea van het land. Daarna kun je op een meer ontspannen manier een van de beroemdste parken van de stad bezoeken.

Joaquín's Traveller Tip

Een heel goede optie om geld te besparen om in het Prado en het Reina Sofía te komen, is om een gezamenlijk ticket te krijgen dat rondleidingen in beide musea omvat.

De wonderen van het Prado Museum

Een bezoek aan het Prado Museum is een absolute must als je naar Madrid reist. Het is niet voor niets een van de belangrijkste musea ter wereld, zoals blijkt uit de lijst met de beste schilderijen die in de faciliteiten zijn ondergebracht.

Mijn aanbeveling is om zo snel mogelijk je ticket voor het Prado Museum te boeken. Hoewel je het heel goed alleen kunt doen, kun je ook overwegen om een rondleiding te boeken, zodat je een gids hebt die je meeneemt naar de meest interessante gebieden en je uitleg geeft over de werken, wat je tijd zal besparen en je vooral veel meer van het bezoek zal laten genieten.

Aan het einde van je bezoek, dat niet minder dan twee en een half uur zal duren (als je snel gaat), raad ik je aan om naar de winkel van het Prado Museum te gaan en daarna wat bij te komen in een nabijgelegen café.

Boek je ticket voor het Prado Museum

Reina Sofia Museum, een ander groot museum in Madrid.

Exterieur van het Reina Sofia Museum| ©Zarateman
Exterieur van het Reina Sofia Museum| ©Zarateman

In dezelfde straat als het Prado ligt nog een van Madrid's belangrijkste musea. Met een bezoek aan het Reina Sofia kun je een van de grootste collecties hedendaagse kunst ter wereld bekijken, met werken van schilders als Picasso, Dalí en Miró.

Om de beste werken van het Reina Sofia Museum te zien, raad ik je twee opties aan: koop kaartjes zonder in de rij te staan (als je het op eigen houtje wilt zien) of huur een rondleiding om uitleg te krijgen van een expert.

Boek tickets voor het Reina Sofia Museum

Lunch en wandeling naar Cibeles

Het volgende dat je op deze dag kunt doen is rondkijken in de restaurants in de buurt van het Prado Museum om een hapje te eten en te ontspannen van de drukke ochtend. Als je klaar bent, kun je over de Paseo del Prado naar Cibeles wandelen. Onderweg zie je de Neptunusfontein en het spectaculaire Ritz Hotel.

Op het Plaza de Cibeles kun je de fontein zien met het standbeeld van de Romeinse godin waaraan het zijn naam ontleent. In hetzelfde gebied zie je ook het gebouw van de Banco de España en het paleis van Cibeles.

Het laatste gebouw herbergt een prachtig uitkijkpunt met een goed uitzicht over de hoofdstad, evenals een bar op het terras vanwaar je praktisch hetzelfde panoramische uitzicht kunt bewonderen. Toegang tot het uitkijkpunt kost ongeveer €3, terwijl drankjes aan de bar op het terras aanzienlijk duurder zijn (ongeveer €6 voor een biertje bijvoorbeeld).

Boek een rondleiding door het Retiro en het observatiedek van het Cibeles Paleis

Ontspannen middag in het Retiro

Het Retiro Park is de grote groene long van Madrid en de 135 hectare zitten vol geheimen om te ontdekken en straatartiesten om van te genieten. Deze grote tuin werd geopend in 1868 en trekt elke dag talloze toeristen en locals. Een goede manier om het park te bekijken is op de fiets, maar je kunt er ook voor kiezen om de paden op je gemak te voet te verkennen of een rondleiding door het Retiro te boeken.

Tot de plekken die je niet mag missen behoren de vijver, hetKristallen Paleis, het monument van Alfonso XII, de Paseo de la Argentina, het Astronomisch Observatorium en de poort van Felipe IV.

Je kunt ook niet naar het Retiro gaan en niet door de Parterre tuinen wandelen, vol met exotische bomen.

Boek een rondleiding door het Retiro

Bekijk de Puerta de Alcalá

Poort van Alcalá| ©Tani Fernandez
Poort van Alcalá| ©Tani Fernandez

Om het Retiro te verlaten moet je de uitgang zoeken die het dichtst bij het Plaza de la Independencia ligt. Daar vind je een van de vijf koninklijke poorten waardoor de stad Madrid binnenkwam: de Puerta de Alcalá.

Deze triomfboog is een symbool van de stad geworden en werd gebouwd tijdens het bewind van Carlos III, bijgenaamd "de beste burgemeester van Madrid" voor zijn bijdrage aan het veranderen van de stad in een grote metropool.

Diner in de wijk Chamberí

Om bij het volgende punt op de route, de wijk Chamberí, te komen, kun je een lange wandeling maken of, comfortabeler, metrolijn 2 gebruiken. Als je tijd hebt, want de metro sluit om 20.00 uur, is het erg interessant om het museum te bezoeken dat in het oude metrostation Chamberí is gevestigd. Dit werd in 1966 gesloten, maar later gerestaureerd en geopend zodat het publiek kon zien hoe dit transportsysteem er aan het begin van de 20e eeuw uitzag.

Een ander interessant gebouw is brandweerkazerne nr. 1, het oudste van de stad. Het is de moeite waard om de gevel in neo-Mudejarstijl uit het begin van de vorige eeuw te bekijken. Ook het Maudes-paleis mag je niet missen. Dit was ooit een ziekenhuis voor dagloners en is nu het hoofdkantoor van de regionale transportafdeling.

Als je honger begint te krijgen, hoef je alleen maar te kiezen uit een van de vele restaurants in de buurt, zoals Lacabia (c/ Alonso Cano, 84), Bizikletak (c/ Gaztambide) of ToriKey (c/ Rios Rosas).

3. Dag Dagtocht naar Toledo en Segovia

Aquaduct van Segovia| ©Blair-39
Aquaduct van Segovia| ©Blair-39

Een van de grote attracties van Madrid is de nabijheid en de goede verbindingen met een aantal prachtige steden. Voor deze derde dag stel ik voor dat je hiervan profiteert om een excursie te maken naar Toledo, dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat; boek een excursie naar Segovia, met al zijn geweldige monumenten, of je kunt zelfs kiezen voor de combo en ervoor kiezen om een tour naar Toledo en Segovia te boeken vanaf Madrid

De oude stad van Toledo

De tour door deze prachtige stad begint meestal op het Plaza de Zocodover, de ideale plek om te beginnen met dwalen door de smalle straatjes van het historische centrum. In totaal zul je ongeveer 3 uur doorbrengen met het bezoeken van de bezienswaardigheden van de stad van El Greco.

Begeleid door een gids die de geschiedenis van elk van de hoeken van de stad zal uitleggen, ga je dan verder naar de Primitieve Kathedraal, die je op eigen houtje kunt betreden tijdens de vrije tijd die je overhoudt aan het einde van de route.

Boek uw excursie naar Toledo

Ontdek de geheimen van Segovia

Met een muur van 2.516 meter, 2.500 kantelen en 87 torens is de stad Segovia een van de mooiste van het hele land. Tijdens deze tour krijg je 3 uur de tijd om de stad te verkennen onder begeleiding van een deskundige gids.

De kathedraal in gotische stijl werd gebouwd in het midden van de 16e eeuw en is een van de essentiële bezienswaardigheden voor iedereen die naar deze stad komt. Hetzelfde geldt voor het fantastische middeleeuwse Alcazar, uitgeroepen tot werelderfgoed door Unesco en waarvan de toegangskaartjes bij de prijs van de tour zijn inbegrepen.

Het beroemdste monument van de stad is zonder twijfel het prachtige aquaduct, dat natuurlijk ook deel uitmaakt van deze tour.

Boek een tour naar Segovia

4. Excursie naar El Escorial en 's middags naar Casa de Campo

Uitzicht op het klooster Escorial| ©Rolando Vargas
Uitzicht op het klooster Escorial| ©Rolando Vargas

Voor de vierde dag van je verblijf in Madrid adviseer ik om een halve dag naar het nabijgelegen klooster El Escorial te gaan. Later kun je genieten van een rustige middag in het Casa de Campo, een perfecte plek om een paar uur door te brengen als je naar Madrid bent gekomen met kinderen.

Klooster El Escorial: het achtste wereldwonder

Als je een rondleiding door El Escorial wilt, is de handigste manier om een van de rondleidingen te huren die vanuit de hoofdstad vertrekken en je geen zorgen te maken over het kopen van kaartjes en andere praktische aspecten. Bovendien heb je het voordeel dat je wordt vergezeld door een deskundige gids die je begeleidt en de geschiedenis van het klooster uitlegt tijdens je bezoek.

Het klooster, eigenlijk een monumentaal complex, werd gebouwd om de Spaanse overwinning in de Slag bij San Quintín te herdenken en om te dienen als begraafplaats voor Spaanse koningen. De enorme omvang was ook een poging om er een symbool van de macht van Spanje in die tijd van te maken.

Het bezoek, dat ongeveer twee uur duurt, omvat het Mausoleum van de Koningen en Prinsen, de Kapittelzaal, de basiliek en het paleis.

Boek een rondleiding door El Escorial

Herinner de gruwel van de oorlog in de Vallei der Gevallenen

Voordat je terugkeert naar Madrid, omvat deze excursie meestal een bezoek aan de Vallei der Gevallenen van Madrid, gelegen op 9 kilometer van El Escorial.

Deze plek werd gebouwd door het Franco-regime met de bedoeling eer te bewijzen aan de doden van de Spaanse Burgeroorlog. Hoewel controversieel, kan het bezoek je helpen om meer te leren over het historische moment waarop het werd gebouwd en de symboliek ervan.

Boek een excursie naar de Vallei der Gevallenen

Casa de Campo

In Casa de Campo| ©Jorge CG
In Casa de Campo| ©Jorge CG

Terug in Madrid gaat de route verder door een van de andere groene gebieden van de stad: het Casa de Campo. Er is geen betere manier om dit geweldige park te bereiken dan met de kabelbaan. Dit vervoermiddel, dat vertrekt vanaf het station Paseo Pintor Rosales, legt 2,5 kilometer af in elf minuten en stelt je in staat om vanuit de hoogte te genieten van de prachtige landschappen van dit deel van de hoofdstad.

Het Casa de Campo werd, net als zoveel andere parken, gebouwd om te dienen als recreatieplek voor de monarchie. Vandaag de dag hebben al zijn attracties het veranderd in een gebied waar veel gezinnen hun vakantie doorbrengen, terwijl toeristen genieten van alles wat er te zien en te doen is. Een van de grootste attracties is het kunstmatige meer. Als je zin hebt, kun je een bootje huren voor een rustige wandeling of, voor de sportievelingen, in een kano stappen en een stukje peddelen.

Naast het meer ligt een entomologisch centrum dat natuurliefhebbers zal verrukken met zijn meer dan 15.000 exemplaren van verschillende soorten vlinders en kevers. Een andere populaire attractie, vooral voor mensen met kinderen, is de dierentuin van Madrid, hoewel deze misschien niet meer bezoekers krijgt dan het nabijgelegen Parque de Atracciones.

Boek je ticket voor de dierentuin van Madrid

Bekijk de zonsondergang vanaf de Tempel van Debod

Terug op de Paseo del Pintor Rosales heb je nog een laatste plek om te bezoeken. Vlakbij ligt de Tempel van Debod, een authentieke Egyptische tempel die aan Spanje is geschonken als dank voor de hulp bij het verplaatsen van Abu Simbel.

Naast het bekijken van de tempel, raad ik je aan om naar het nabijgelegen uitkijkpunt te gaan om de zonsondergang vanaf daar te bekijken, want het uitzicht is de moeite waard.

Later hoef je alleen nog maar terug te keren naar je hotel en op zoek te gaan naar een plek om onderweg te dineren voordat je je terugtrekt voor de nacht.

Dag 5: Van het Bernabéu naar de herinnering aan Madrid's "movida madrileña"

In de presidentiële loge| ©Jaime de la Fuente
In de presidentiële loge| ©Jaime de la Fuente

Zoals je hebt gezien, biedt Madrid talloze mogelijkheden en om je verblijf in Madrid af te sluiten, heb ik een aantal bezoeken geboekt die beginnen in de modernste wijk van de hoofdstad.

Aan het eind van de dag is er niets beter dan het bruisende nachtleven van Madrid ervaren in het gebied waar de beroemde Movida is geboren.

Als je een voetbalfan bent, mag je een bezoek aan het Santiago Bernabéu stadion zeker niet missen

Als je geen voetbalfan bent, kun je dit bezoek inruilen voor een ander bezoek, maar het succes van de Bernabéu tour blijkt wel uit het feit dat dit het op twee na meest bezochte museum van de hele stad is.

Daarom is het aan te raden om je bezoek ruim van tevoren te boeken, zodat je niet in de rij hoeft te staan voordat je naar binnen mag. De rondleiding omvat onder andere tentoonstellingen over de geschiedenis van de club en toegang tot de kleedkamers, de dug-outs en de presidentiële loge.

Boek een rondleiding door het Santiago Bernabéu

De moderniteit van Plaza Castilla

Als je het stadion verlaat, vind je een van de modernste wijken van de stad. Tijdens je wandeling bereik je het Plaza de Castilla, omringd door een aantal van Madrid's meest imposante wolkenkrabbers. De bekendste gebouwen zijn ongetwijfeld de zogenaamde Kio Towers, met hun karakteristieke helling.

Op het plein vind je ook een monument dat tijdens het Franco-regime werd gebouwd en dat deels de regels van de typische fascistische architectuur volgt.

Vlakbij staat een obelisk van Santiago Calatrava en een groot cultureel expositiecentrum dat is gehuisvest in een voormalige ondergrondse watertank.

Proef de sfeer van de wijk Chueca

Museum van de Romantiek| ©Juan Gimeno Ramallo
Museum van de Romantiek| ©Juan Gimeno Ramallo

Om naar het volgende punt op de route te gaan, kun je het beste metrolijn 1 naar de halte Tribunal nemen. Op slechts een paar minuten afstand ligt de wijk Chueca, een van de levendigste wijken van de stad.

De straten van deze moderne, commerciële wijk zijn altijd vol leven. Voordat je er doorheen wandelt, kun je een bezoek brengen aan de Mercado de San Antón, waar je verspreid over de drie verdiepingen talloze kraampjes met etenswaren vindt.

De wijk, die bekend staat om de glamour van zijn winkels en cafés, heeft ook een aantal historische gebouwen die de moeite waard zijn als je door de straten slentert. Hoewel u er zeker meer zult vinden, volgen hier enkele van de interessantste:

  • Museum van de Romantiek: dit museum bevindt zich in een paleis en herbergt meer dan tweeduizend voorwerpen uit de 19e eeuw. Een goed plan is om even te gaan zitten in de cafetaria terwijl je luistert naar het water dat uit de fontein op de binnenplaats valt.
  • Museum van de Geschiedenis van Madrid: hoewel het niet erg bekend is, is dit museum gevestigd in een voormalig hospitium in barokstijl perfect voor wie zich wil verdiepen in de geschiedenis van de stad.
  • Kerk van San Antón: aan de Calle Hortaleza kun je deze interessante barokkerk bezichtigen.
  • La casa de las 7 chimeneas: het gebouw wordt beschouwd als een van de beste voorbeelden van 16e-eeuwse architectuur in Madrid. Het ligt aan Plaza del Rey en de legendes erover zijn bijna net zo interessant als de esthetiek. Een van hen beweert bijvoorbeeld dat de 7 schoorstenen waaraan het zijn naam ontleent een voorstelling zijn van de zeven hoofdzonden, terwijl een ander verhaal beweert dat een buitenechtelijke dochter van Felipe II hier gevangen zat en dat haar geest nog steeds door de gangen dwaalt.

Sluit je bezoek aan Madrid af met een laatste rondleiding

Een wandeling door Calle Fuencarral, een van de meest commerciële straten van Madrid, kan je helpen om nog wat last-minute inkopen te doen. De straat heeft de hele dag door een geweldige sfeer.

Als de avond valt, raad ik je aan om wat van het nachtleven van Madrid mee te maken. Een optie is om naar het gebied rond Plaza Dos de Mayo te gaan, in Malasaña.

Dit gebied, dat wordt beschouwd als een van de bakermatten van de populaire Movida Madrileña van de jaren 80, zit vol met kroegen en bars voor alle smaken. In veel van deze bars kun je genieten van live optredens.

Boek een privé fietstour in Madrid