Beste El Escorial rondleidingen

Als u tijdens uw verblijf in Madrid genoeg tijd hebt, mag u een van de rondleidingen niet missen die een bezoek brengen aan het nabijgelegen koninklijke complex van San Lorenzo de El Escorial, een van de architectonische juweeltjes van het hele land.

Joaquín Montaño

Joaquín Montaño

10 minuten lezen

Beste El Escorial rondleidingen

San Lorenzo de El Escorial | ©Santiago lopez-pastor

Niemand twijfelt eraan dat er in Madrid genoeg te zien en te doen is om meerdere dagen door te brengen zonder zich te vervelen. Dit mag echter niet betekenen dat enkele interessante bezoeken rond de hoofdstad, zoals Segovia, Avila, Toledo en vooral het klooster van El Escorial, moeten worden overgeslagen.

Dit monumentale complex werd gebouwd in opdracht van Felipe II in de 16e eeuw en werd door de Unesco uitgeroepen tot werelderfgoed vanwege zijn artistieke en historische verdiensten. Het complex wordt beschouwd als het beste voorbeeld van de Renaissance in Spanje, en binnen kunt u spectaculaire zalen zien zoals het mausoleum waarin verschillende vorsten begraven liggen, de basiliek en de prachtige Patio de los Reyes (Binnenplaats van de Koningen).

1. Excursie van een halve dag van Madrid naar El Escorial en de Vallei der Gevallenen

Vallei van de Gevallenen| ©Godot13
Vallei van de Gevallenen| ©Godot13

Hoewel een bezoek aan de beste musea van Madrid alleen al genoeg zou zijn voor meerdere dagen, zou op uw lijst van dingen te doen tijdens uw reis deze halve dag tour naar El Escorial moeten staan, die ook een stop bij de Vallei van de Gevallenen omvat.

Het klooster van El Escorial, zoals het complex in San Lorenzo de El Escorial in de volksmond wordt genoemd, werd in de 16e eeuw gebouwd als viering van de Spaanse overwinning op de Fransen bij de Slag van San Quentin. Het was ook bedoeld als rustplaats voor de stoffelijke resten van de Spaanse koningen.

Het complex ligt op iets meer dan 50 kilometer van de hoofdstad. Zoals ik uitleg in dit artikel over hoe je vanuit Madrid naar El Escorial komt, zijn er verschillende mogelijkheden om het op eigen gelegenheid te bezoeken, maar als je het meeste uit je tijd wilt halen, kun je het beste een rondleiding van een halve dag huren.

Dit type tour maakt gebruik van moderne bussen die vertrekken vanaf een ontmoetingspunt dat u ruim op tijd zal worden meegedeeld. Aangezien de tickets zijn inbegrepen, hoeft u zich nergens zorgen over te maken als u bij het klooster aankomt, want u hoeft zelfs niet in de rij te staan om naar binnen te mogen.

Het bezoek aan alle bezienswaardigheden van El Escorial wordt begeleid door een gids die uitleg zal geven over de geschiedenis van het monument en de factoren die het tot een van de meest artistiek waardevolle hebben gemaakt.

De tocht eindigt niet na het bezoek aan het klooster, want op de terugweg maakt u een stop bij de Vallei van de Gevallenen. Dit werd gebouwd tijdens het Franco-regime om hulde te brengen aan degenen die stierven tijdens de Spaanse Burgeroorlog en, hoewel controversieel, is het nog steeds een plaats waar u kunt leren over dit deel van de geschiedenis van Spanje.

Wat u zult zien als u voor dit type tour kiest

 • Het kloostercomplex El Escorial: tijdens het bezoek kunt u de verschillende delen van dit monument bezichtigen, waaronder het paleis van de Habsburgers, de basiliek, de kapittelzaal, het pantheon van de koningen en de bibliotheek. Het zal een volledige rondleiding zijn van ongeveer 2 uur waarbij u informatie krijgt over wat u op elk moment ziet.
 • Vallei van de Gevallenen: het bezoek omvat de toegang tot deze plaats, waar u het grote kruis van 150 meter hoog kunt zien dat op de bergketen is geplaatst, evenals de basiliek.

Praktische informatie

 • Prijs: Vanaf 56 €.
 • Duur: ongeveer 5 uur

Waarom ik deze tour leuk vind: met slechts één tour van een halve dag kun je twee van de belangrijkste plaatsen rond Madrid zien, zonder dat je je ergens zorgen over hoeft te maken.

Aanrader als... u het meeste uit uw verblijf in Madrid wilt halen en van de gelegenheid gebruik wilt maken om enkele nabijgelegen plaatsen te bezoeken.

Boek een excursie naar El Escorial

2. Excursie van een dag naar het klooster El Escorial en Toledo

Klooster El Escorial| ©David Mapletof
Klooster El Escorial| ©David Mapletof

Degenen die van hun bezoek aan Madrid willen profiteren om enkele van de nabijgelegen attracties te bezoeken, hebben een geweldige kans in deze tour. Een hele dag lang bezoekt u het klooster van El Escorial en de prachtige stad Toledo, waarbij u veel tijd en geld bespaart door beide bezoeken in één excursie te combineren.

El Escorial, met zijn monumentale complex, werd in 1984 door de UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed. Het heeft een oppervlakte van 33.327 vierkante meter en bestaat uit verschillende delen die u kunt bezoeken onder begeleiding van een deskundige gids.

Na het bezoek aan dit monument gaat u naar de indrukwekkende stad Toledo in uw luxe touringcar die van alle gemakken is voorzien. In deze stad kunt u het rijke architectonische en schilderachtige erfgoed bekijken, steeds onder begeleiding van uw gids.

Wat u zult zien als u voor dit type excursie kiest

 • Het koninklijk klooster van San Lorenzo de El Escorial: hoewel het altijd gewoon klooster wordt genoemd, bestaat dit monumentale complex in werkelijkheid uit verschillende gebouwen, waarvoor u uw kaartje zult hebben zonder het zelf te hoeven kopen. De belangrijkste zijn het Paleis van de Habsburgers, het Pantheon van de Koningen, de Kapittelzaal en de Basiliek.
 • Toledo: het hele historische centrum van Toledo is een artistiek juweel op zich. Deze rondleiding omvat de toegang tot plaatsen als de kerk van San Tomé (waar u het schilderij van El Grego "De begrafenis van de graaf van Orgaz" kunt zien), de synagoge van Santa María la Blanca en het klooster van Monasterio de San Juan de los Reyes.

U kunt ook de Primada-kathedraal bezoeken, de belangrijkste tempel van de stad, en door de smalle straatjes slenteren die u het gevoel zullen geven dat u terug in de tijd bent gereisd.

Praktische informatie

 • Prijs: Vanaf €98
 • Duur: ongeveer 10 uur

Waarom ik deze tour leuk vind: De kans om twee van de meest bekende bezienswaardigheden van het land op één dag te zien mag je niet missen. En omdat alles zo gemakkelijk geregeld kan worden, kunt u optimaal van uw ervaring genieten.

Aanrader als... u van uw bezoek aan Madrid wilt profiteren om een van de mooiste steden van het land, Toledo, te leren kennen en het ook nog wilt combineren met een bezoek aan wat bekend stond als het achtste wereldwonder, het klooster van El Escorial.

Boek een excursie naar El Escorial en Toledo

3. Excursie van één dag naar El Escorial, de Vallei van de Gevallenen en Segovia

Segovia leren kennen| ©JPhotosT
Segovia leren kennen| ©JPhotosT

Een andere mogelijkheid voor wie een dag wil besteden aan een kennismaking met de omgeving van Madrid is deze excursie die, naast El Escorial en de Vallei van de Gevallenen, een bezoek aan de mooie stad Segovia omvat.

De eerste halte is de Vallei van de Gevallenen, een historische plek die u onder begeleiding van een professionele gids zult bezoeken. Aan het einde van de rondleiding gaat de groep naar El Escorial, het belangrijkste monumentale complex van de Renaissance in Spanje.

Tenslotte zult u, altijd onder begeleiding van een deskundige gids, de belangrijkste monumenten van Segovia kunnen bezichtigen, waaronder natuurlijk het beroemde aquaduct.

Ter afsluiting van deze dagtocht vanuit Madrid kunt u in een traditioneel restaurant proeven van een van de meest karakteristieke gerechten van de Segoviaanse gastronomie: speenvarken.

Wat u zult zien als u voor dit type excursie kiest

 • Het koninklijk klooster van San Lorenzo de El Escorial: het klooster van El Escorial bestaat eigenlijk uit verschillende zones, die alle van groot historisch en artistiek belang zijn. Tijdens uw rondleiding kunt u ze allemaal zien, waaronder het Paleis van de Habsburgers, het Paleis van de Bourbons, de Basiliek en het Pantheon van de Koningen.
 • Vallei van de Gevallenen: de plaats die door Franco was bestemd om te dienen als gedenkteken voor de in de burgeroorlog gesneuvelden heeft niet opgehouden controverse te veroorzaken. Het maakt echter nog steeds deel uit van de geschiedenis van het land en is als zodanig van groot belang om te bezoeken.
 • Segovia: hoewel het aquaduct het belangrijkste symbool van de stad is, zijn er in de stad Segovia talrijke historische bezienswaardigheden die u enkele uren kunt bezoeken. U bezoekt onder andere het Alcázar fort en de kathedraal.

Praktische informatie

 • Prijs: Vanaf 100 €.
 • Duur: ongeveer 10 uur

Waarom ik van deze tour hou: Het is de beste optie om drie plaatsen vol geschiedenis en kunst op één dag en in alle comfort te bezoeken.

Aanrader als... u tijdens uw bezoek aan Madrid kennis wilt maken met een van de steden met het meest artistieke erfgoed in de omgeving, Segovia, zonder een bezoek aan El Escorial en de Vallei van de Gevallenen te vergeten.

Wat zijn de voordelen van een rondleiding in El Escorial ten opzichte van een bezoek op eigen gelegenheid?

Gezicht op het Escorial klooster| ©Rolando Vargas
Gezicht op het Escorial klooster| ©Rolando Vargas

Misschien twijfelt u tussen een bezoek aan El Escorial op eigen houtje of een georganiseerde rondleiding vanuit Madrid (die, als u hem combineert met Toledo, wordt beschouwd als een van de beste dagtochten vanuit de Spaanse hoofdstad). De waarheid is dat de eerste optie mogelijk is, hoewel de tweede twee grote voordelen heeft: comfort en tijdsbesparing.

El Escorial op eigen gelegenheid bezoeken is niet al te ingewikkeld wat vervoer betreft. Vanuit de hoofdstad zijn er treinen en bussen om er gemakkelijk te komen, maar u zult wat tijd moeten besteden aan het uitzoeken waar ze vertrekken, hoe u kaartjes kunt kopen en de dienstregeling voor heen en terug.

U moet ook kaartjes kopen voor het klooster, wat iets duurder zal zijn als u een gids wilt om uit te leggen wat u ziet.

Het voordeel van deze optie is dat u het klooster in uw eigen tempo kunt bezoeken, en dat u ook de mogelijkheid heeft om te eten in een van de restaurants in San Lorenzo de El Escorial.

Wat als u van de gelegenheid gebruik wilt maken om een andere stad te bezoeken?

U zult de voordelen van de georganiseerde rondleiding het meest merken als u probeert uw bezoek aan El Escorial te combineren met een bezoek aan een andere plaats om zo uw tijd optimaal te benutten. Het zou mogelijk zijn om de Vallei van de Gevallenen te bezoeken, maar als u naar Toledo wilt gaan (wat ik aanbeveel), zou u dat waarschijnlijk voor een andere dag moeten laten.

Met een georganiseerde rondreis is het niet alleen gemakkelijk om vervoerscombinaties en dienstregelingen te bestuderen, maar hoeft u alleen maar in de bus te gaan zitten en u naar uw bestemmingen te laten brengen.

Is het ingewikkeld om een tour naar El Escorial te boeken?

Een reservering maken| ©Crew
Een reservering maken| ©Crew

Eigenlijk is het boeken van dit type tour (ongeacht welk type tour u kiest) heel eenvoudig. Het enige wat u hoeft te doen, is de datum waarop u de rondreis wilt maken en uw gegevens in te voeren, zodat de boeking bevestigd wordt. Let gewoon op de verschillende opties die kunnen verschijnen.

U ontvangt onmiddellijk een bevestiging in een e-mail met praktische informatie.

Het enige wat u hoeft te doen is naar het ontmoetingspunt gaan en de gids de bevestigingsmail laten zien, zonder dat u documenten hoeft af te drukken.

Boek een excursie naar El Escorial

Is het de moeite waard om tijdens mijn verblijf in Madrid een rondleiding te volgen naar El Escorial?

Madrid| ©Jorge Fernandez
Madrid| ©Jorge Fernandez

Zoals altijd het geval is met dit soort vragen, is het praktisch onmogelijk een concreet antwoord te geven. In werkelijkheid zal dit afhangen van ieders smaak en van de duur van uw verblijf in Madrid.

Als u van voetbal houdt, kunt u een hele ochtend doorbrengen met een bezoek aan het Santiago Bernabéu stadion, terwijl u, als u de gastronomie van Madrid wilt ontdekken, misschien liever een tapas-tour boekt. De alternatieven die Madrid te bieden heeft zijn bijna eindeloos, dus het opnemen van dit bezoek is iets dat u zelf kunt bepalen.

Dit gezegd zijnde, betekent een bezoek aan El Escorial een kennismaking met een van de belangrijkste monumenten van het hele land. Juist dat belang, dat in de kunst tot uiting komt, maakt dat het hebben van een gids meer dan op andere plaatsen noodzakelijk is, omdat dit de enige manier is om te contextualiseren wat elk gebied betekent en de redenen voor de bouw ervan te begrijpen...

Als u daarentegen een rondleiding neemt in plaats van op eigen houtje te gaan, kunt u uw tijd beter benutten, vooral als u een optie kiest die steden als Toledo of Segovia omvat. Dit zijn bezoeken die onmogelijk in één dag met het openbaar vervoer kunnen worden afgelegd, zodat deze excursies een unieke gelegenheid vormen als u ongeveer 4 dagen in Madrid verblijft.

Enkele basistips om uw rondleiding perfect te maken

El Escorial| ©Jim McIntosh
El Escorial| ©Jim McIntosh
 • Wanneer te gaan: het is moeilijk om een specifiek tijdstip voor deze excursie vast te stellen. Hoewel de zomerhitte in Madrid drukkend is, zijn de temperaturen in San Lorenzo de El Escorial veel milder, dus in deze tijd van het jaar gaan kan een goede manier zijn om aan de 40ºC van de hoofdstad te ontsnappen. Aan de andere kant kan de winter koud zijn, maar niet koud genoeg om u ervan te weerhouden te gaan. Kortom, het is een van die plaatsen die u op elk moment van het jaar comfortabel kunt bezoeken.
 • Duur van het bezoek: reken erop dat het volledige bezoek iets meer dan 2 uur in beslag zal nemen, of u nu alleen gaat of met een gids.
 • Reizen met kinderen: het is niet gemakkelijk om met kinderen een bezoek te brengen, vooral als het te lang duurt. In dit geval is het voordeel van een gids dat hij of zij interessante feiten over het monument zal vertellen, iets wat sommige kinderen kan amuseren als ze oud genoeg zijn.
 • Controleer de informatie die u hebt gekregen: hoewel het voor de hand lijkt te liggen, moet u ervoor zorgen dat u de tijd en de plaats controleert waar u is verteld om de tour te beginnen. Hetzelfde geldt als u vrije tijd hebt op een van de plaatsen die u bezoekt, zodat u de rest van de groep niet laat wachten.