Baai van Mitjana

Deze kleine maagdelijke baai met turquoise water zal je hart stelen. Ik zal je vertellen hoe je je bezoek aan Cala Mitjana en haar kleine zusje, Cala Mitjaneta, kunt organiseren.

Carmen Navarro

Carmen Navarro

4 minuten lezen

Baai van Mitjana

Inham Mitjana | Luca Florio

Cala Mitjana, gelegen in het hart van de zuidkust van het eiland Menorca, is een van die paradijselijke stranden die de aandacht (en de flitsen) trekken van degenen die Menorca keer op keer bezoeken.

Het is gemakkelijk te bereiken met de auto, de bus, te voet of met een boottocht. Hier is alles wat je moet weten over dit juweeltje van de natuur.

Bezoek Cala Mitjana tijdens een bootexcursie

Zonsondergang vanaf een boot| © Loreta Pavoliene
Zonsondergang vanaf een boot| © Loreta Pavoliene

Als je er direct heen wilt, raad ik je aan een boottocht rond Cala Mitjana te boeken, de meest comfortabele optie. Ze vertrekken dagelijks en bestrijken niet alleen deze baai, maar ook andere baaien langs de zuidkust van Menorca.

Met alle comfort, eten aan boord en genoeg tijd om een duik te nemen en te snorkelen, krijgt een vakantie een veel eersteklaser gevoel als je de baaien bevaart vanuit het turquoise water van de Middellandse Zee.

Boek een boottocht rond Cala Mitjana

Zelf naar Cala Mitjana reizen

Inham Mitjana| © Joao Branco
Inham Mitjana| © Joao Branco

Cala Mitjana ligt in het hart van de zuidkust van Menorca en is goed verbonden met Ciudadela en andere baaien in de omgeving. Dit zijn de transportmiddelen die je kunt gebruiken om er te komen.

Met de auto

Ondanks het paradijselijke uiterlijk is Cala Mitjana goed bereikbaar met de auto. Om je een idee te geven, het ligt op ongeveer 20 minuten rijden van Ciudadela.

Het wordt omringd door rotskliffen, een enorm ravijn en een weelderig dennenbos, maar je kunt parkeren op de parkeerplaats van Cala Galdana (die heel dichtbij ligt en goed aangegeven is) en 20 minuten lopen om er te komen.

Wandelen (vanaf Cala Galdana)

Cala Mitjana is niet een van de plekken die een lange wandeling vereisen om te bereiken. Het is gemakkelijk bereikbaar vanuit Cala Galdana via een stuk van de beroemde Camí de Cavalls dat begint bij de Mirador de Sa Punta en ongeveer een kilometer lang is.

De wandeling is helemaal niet lang, er zijn aangepaste stukken met een houten loopbrug en het is niet erg steil. Als je echter besluit om hem midden op de dag te doen, vergeet dan niet een pet of hoed, een fles vers water en zonnebrandcrème mee te nemen.

Met de bus

Dankzij de verbinding met Cala Galdana via een stuk van de Camí de Cavalls kun je Cala Mitjana bereiken met elke bus die in Cala Galdana stopt.

Lijnen, dienstregelingen en frequentie kunnen in het hoogseizoen veranderen ten opzichte van de rest van het jaar, dus aarzel niet om de officiële website van het openbaar vervoer in Menorca te raadplegen.

Boek een boottocht rond Cala Mitjana

Wat te doen in Cala Mitjana

Snorkelen| © Channey
Snorkelen| © Channey

Geniet van het strand, het water en het witte zand. In geen enkele bar of strandtent kun je dansen of iets drinken en er is ook geen promenade. Cala Mitjana en Cala Mitjaneta zijn volledig ongerept.

Ze nodigen je dus uit om te zwemmen, snorkelen en te genieten van het onderwaterleven, dus vergeet niet om zonnecrème en een parasol mee te nemen als je van plan bent om er meerdere uren door te brengen!

De beste tijd om Cala Mitjana te bezoeken

Het turquoise water van Cala Mitjana| ©Voltumna, CC BY-SA 3.0 - Wikipedia
Het turquoise water van Cala Mitjana| ©Voltumna, CC BY-SA 3.0 - Wikipedia

Om optimaal van het turquoise water te genieten, kun je er het beste minstens een ochtend doorbrengen. Natuurlijk hebben honderden andere bezoekers van het eiland hetzelfde idee als jij, dus als je de drukte wilt vermijden en een parkeerplaats wilt vinden op de parkeerplaats van Cala Galdana, ga er dan heen rond 9 uur 's ochtends.

Als je er niet van houdt om vroeg op te staan op vakantie (ik begrijp je heel goed), is een andere optie om rond 13:00 of 14:00 uur aan te komen, wanneer sommige badgasten beginnen te vertrekken voor de lunch en er vrije plaatsen zijn.

Je kunt ook laat in de middag aankomen om van de kleuren van de zonsondergang te genieten. Je geniet dan misschien minder van het baden, maar de rust en kalmte op dat moment van de dag geven het een speciale sfeer.

Boek een boottocht in Cala Mitjana

Welke diensten biedt Cala Mitjana?

Ongerept strand| ©Matthew Valentino
Ongerept strand| ©Matthew Valentino

Als maagdelijk strand zijn er geen strandbars, restaurants, douches of toeristische complexen. Wees dus voorbereid en neem alles wat je nodig hebt mee in een rugzak, want op dit strand kun je geen eten of drinken kopen.

Wat kun je eten op Cala Mitjana?

Eten op het strand| ©J Torres
Eten op het strand| ©J Torres

Alleen wat je hebt meegenomen in een rugzak of koelbox. Je zult geen restaurants of strandtenten vinden, zelfs geen straatverkopers. Mijn advies is om wat eten mee te nemen in je rugzak en het meeste uit je tijd op het strand te halen.

Als je liever uit eten gaat, ligt Cala Galdana op 20 minuten lopen en daar vind je allerlei supermarkten, bars en restaurants.

Bezoek Cala Mitjaneta

Mitjaneta baai| ©Alejandro Muñoz Cabrisas - Trabajo propio - wikipedia
Mitjaneta baai| ©Alejandro Muñoz Cabrisas - Trabajo propio - wikipedia

Een van de grote attracties van Cala Mitjana is haar kleine zusje, Cala Mitjaneta, waarmee ze een groep witte stranden en turquoise wateren vormt die eruit zien als iets van een ansichtkaart uit het Caribisch gebied.

Cala Mitjaneta is, zoals de naam al doet vermoeden, kleiner dan Cala Mitjana en er baden of zonnen over het algemeen minder mensen.

Het ligt aan de rechterkant van Cala Mitjana en is te voet in een paar minuten te bereiken. Houd je camera gereed!

Boek een boottocht rond Cala Mitjana