10 dingen om te doen op Menorca in mei

Evenementen en festivals die u moet bijwonen als u Menorca in mei bezoekt: concerten, beurzen en wedstrijden om uw zomer goed te beginnen.

Ana Caballero

Ana Caballero

9 minuten lezen

10 dingen om te doen op Menorca in mei

Menorca | ©Daniel Lobo

Al de historische en culturele schoonheid van Menorca wordt blootgelegd door de verschillende evenementen en festivals, waarvan er vele in de maand mei plaatsvinden. Een bezoek aan Menorca in mei kan dus een verrijkende en onvergetelijke ervaring voor u zijn. Maar dit is niet het enige wat u op de Balearen kunt doen. Er is een immense hoeveelheid activiteiten die u kunt doen als u Menorca tijdens dit seizoen bezoekt.

Met het begin van de zomer en het prachtige weer, kunt U zich uitleven in elke buitenactiviteit die U wenst; kayakken in Menorca, wandelen en zelfs paardrijden langs het historische pad Camí de Cavalls. Wilt U met volle teugen genieten van het begin van de zomer in Menorca? Dit zijn de beste evenementen en festivals die in mei overal op het eiland plaatsvinden, en die u de beste zomerervaringen zullen bezorgen.

Mis het swingweekend in Ciudadela niet

Mensen Dansen Swing| ©louiscrusoe
Mensen Dansen Swing| ©louiscrusoe

Het Swing Weekend is een Menoriaans feest dat u niet mag missen, want het brengt grote muzikanten en artiesten samen zoals Héctor Artal en zijn partner Sonia Ortega, die meedoen om van het weekend een evenement vol muziek, dans en plezier te maken voor iedereen die de gelegenheid heeft om het bij te wonen.

De dansshows die tijdens dit festival plaatsvinden, zorgen voor opwinding en energie bij het publiek. U zult de onderhoudende muzikale inhoud zeer dynamisch en levendig vinden; het is geen wonder dat u uiteindelijk danst op het ritme van de muziek, u zult een geweldige tijd hebben.

Menorca wordt gekenmerkt door zijn gastronomische rijkdom, maar in mei overheerst de artistieke en culturele kant, die de sfeer onderscheidt van het koude en gespannen klimaat in de winter, en verandert in een enthousiaste en warme atmosfeer, zowel voor de inwoners als voor de buitenlandse bezoekers.

Ontdek meer wandelingen in Menorca

Geniet van de ervaring op het Pastisset Fest

Pastisset Feest| ©Tobi
Pastisset Feest| ©Tobi

Dit is een festival waar de volksmuziek van Menorca en zijn gastronomische cultuur een uitstekend aantrekkingspunt voor u zullen vormen. Talrijke plaatselijke muziekgroepen en zangers zullen hun artistieke talenten ten toon spreiden, terwijl het publiek de heerlijkste Menorcaanse producten kan proeven; aangeboden op de kleine markt van het eiland, net buiten het Pastisset Fest in Es Castell.

De muziek van Menorca straalt vitaliteit en energie uit, die furore maakt in haar zalen en wordt doorgegeven aan de reizigers die hen tijdens de viering vergezellen. Je kunt niet anders dan dansen op de aanstekelijke deuntjes. Deelnemen aan de viering is heel gemakkelijk, de sfeer van euforie en vreugde die u zult voelen wanneer u er bent, zal u in staat stellen ten volle van dit festival te genieten.

Sluit je aan bij de processie naar Monte Toro

In Monte Toro| ©Eduardo Ortín
In Monte Toro| ©Eduardo Ortín

Deelnemen aan de processie naar Menorca's Monte Toro is misschien een andere activiteit dan de vorige, maar het zal u een inzicht geven in de gewoonten en overtuigingen van de inwoners van Menorca. Deze traditie heeft zoveel historische waarde dat u ze niet van uw lijstje mag schrappen. De herdenking van de Virgen del Toro is een feest dat elk jaar honderden plaatselijke bewoners bijeenbrengt om hun beschermheilige te vereren. Het zal een reis zijn die je zal verrassen.

De maand mei is om deze reden zeer speciaal voor Menorcanen. De beklimming van de Monte Toro duurt ongeveer een uur, en eindigt op de top waar het heiligdom van de Virgen del Toro is gelegen. Dit is een plaats van waaruit u kunt genieten van een spectaculair uitzicht op de landschappen van Menorca. Het zal elke stap waard zijn om daar te komen.

Bezoek het Jazz Festival in Ciutadella

Persoon die Jazz speelt| ©Chevanon Photography
Persoon die Jazz speelt| ©Chevanon Photography

Muziek is het vlaggenschip dat Menorca tijdens de maand mei onderscheidt. Het Jazz Festival, dat plaatsvindt in Ciudadela, is een ander muzikaal evenement dat u zeker moet bijwonen. De harmonie en de rust die u voelt wanneer u getuige bent van dit muzikale spektakel, zullen u achterlaten met sensaties die u opnieuw zult willen beleven. Het wordt sinds 2017 gehouden, en steeds meer kunstenaars doen mee.

Dit is een ander evenement dat in Ciudadela wordt gehouden tijdens de maand mei. Hij neigt ook naar muziek, maar in een heel ander genre. Het Menorca Jazz Festival is veel rustiger dan het Swing Weekend, maar dat betekent niet dat je het moet missen. Een gedenkwaardig evenement dat u op een buitengewone manier van jazz laat genieten.

Paardenshow: de Paardenbeurs

Paardenmarkt| ©Max
Paardenmarkt| ©Max

De Menorcaanse ruiterwedstrijd Morfologie vindt elk jaar plaats in Mercadal. Een show waar u de beste voorbeelden van het Menorcaanse ras kunt zien. Als u van paardrijden houdt, kunt u genieten van de acrobatische toeren van deze raszuivere dieren, die worden gekenmerkt door hun zwarte kleur.

De majesteit van hun galop gebeurt op een eigenaardige manier, want in Menorca wordt paardendressuur beoefend als een discipline met een andere set regels dan de conventionele. Een van de meest opvallende modaliteiten is die van de ruiter die de teugels van het paard vasthoudt met slechts één van zijn handen.

Er is de mogelijkheid om een van deze emblematische paarden te berijden. Sommige ruitercentra in Menorca nemen paardrijden op in hun toeristisch aanbod. Het beste hieraan is dat Menorcaanse paarden zeer kalm zijn en hun berijders gemakkelijk gehoorzamen. Paardrijden rond Menorca is een activiteit die u aan uw lijstje moet toevoegen, hoewel er altijd mensen zullen zijn die de voorkeur geven aan jeeptochten rond het eiland.

Proef de beste Menorcaanse wijnen op de Wijnbeurs in Mahon

Wijnproeverij| ©Timur Saglambilek
Wijnproeverij| ©Timur Saglambilek

Mostra de Vins is de wijnbeurs die in Menorca wordt gehouden, één van de demonstraties van het potentieel van de wijnbouw op het Balearen-eiland. Het vindt specifiek in Mahón plaats, maar er wordt aan deelgenomen door de beste wijnkelders van Menorca. Tijdens het evenement bieden zij monsters aan om het meest opmerkelijke wijnbouwwerk van het jaar te proeven. Als u een wijnliefhebber bent, is dit een evenement dat u niet mag missen.

Op de tentoonstelling stellen de wijnhuizen hun beste flessen wijn en champagne voor. Het perfecte moment om de beste wijnen van Menorca te proeven, en als u nog honger heeft naar meer, kunt u ze aan het einde van de proeverij kopen.

Alle wijnen die tijdens deze wijnbeurs worden aangeboden, zijn van Menorcaanse oorsprong. Een moment dat door de wijnbouwers wordt aangegrepen om de nieuwe producten van hun wijnhuizen te presenteren, hun exclusieve reserves te promoten en de aandacht van de bezoekers van het eiland te trekken.

Geniet van live concerten in Claustro del Carmen

Klooster van El Carmen| ©Rafacasette
Klooster van El Carmen| ©Rafacasette

Als u op zoek bent naar muzikale optredens, dan is Menorca de plaats waar u moet zijn. Er worden regelmatig live concerten gehouden in Claustro del Carmen. Een van de beste maanden om deze evenementen bij te wonen is echter mei. Wanneer de bittere koude van de winter voorbij is en de zomer nog niet begonnen is.

Een van de meest geprezen zangeressen in Menorca is Gigi McFarlane. Haar live optredens maken furore onder de aanwezigen. Als je een van haar optredens bijwoont, voel je het geluid van de gitaar die haar melodieuze stem begeleidt je in ver voering brengen. Er zijn momenten dat ze zelf gitaar speelt terwijl ze haar liedjes ten gehore brengt; een niet te missen spektakel.

Bewonder de bloemenpracht van de Menorcaanse bloemen tijdens de Fiestas de las Flores (bloemenfeesten)

Bloemen op de Fiestas de las Flores| ©Slow Life Menorca
Bloemen op de Fiestas de las Flores| ©Slow Life Menorca

De lente in mei brengt de grootsheid van de natuur op haar best. Een grote verscheidenheid aan flora die wordt begunstigd door de goede temperatuur en die al hersteld is van het winterseizoen. U kunt Menorca niet verlaten zonder eerst de natuurlijke schoonheid te hebben bewonderd tijdens het Bloemenfestival.

Een evenement dat verschillende kwekers van plaatselijke bloemsoorten bijeenbrengt, waarvan de pracht en praal plaatsvindt tijdens de maand mei in Alayor. Mei is de bloemenmaand bij uitstek op Menorca. In sommige jaren valt dit prachtige festival samen met de bloemenwedstrijd in La Salle, dit is geen toeval, het is de jaarlijkse wedergeboorte van de Menorcaanse flora.

Monte Toro Dansfestival: een cultureel verrijkend evenement

Théâtre des Born| ©Color sépia
Théâtre des Born| ©Color sépia

De straten van Monte Toro maken plaats voor het Festival de Danza de Menorca, een evenement dat naar schatting drie dagen zal duren en dat op verschillende podia plaatsvindt. De belangrijkste voorstelling vindt plaats in het Teatre des Born, gelegen in Ciudadela. De opening van het evenement zal worden opgeluisterd door een artistiek optreden van de Pax de Deux.

Dit is een ander festival dat in de maand mei in Ciutadella zal plaatsvinden en dat u vrij kunt bijwonen. Het initiatief voor dit festival kwam van Pascal Houzelot, die besloot de in Menorca ontwikkelde culturele activiteiten aan te vullen met een dansvoorstelling van het hoogste niveau.

Mei: een ideale maand om te wandelen in Menorca

Door Camí de Cavalls| ©Damià Vinent Olives
Door Camí de Cavalls| ©Damià Vinent Olives

Mei is zeker een ideale maand om te wandelen in Menorca. De landschappen worden positief beïnvloed door het begin van de zomer en het is een activiteit die u niet kunt laten zonder te doen. De routes zijn perfect om een andere kijk te krijgen op Menorca's natuurlijke rijkdom.

De stukken die u besluit te lopen langs plaatsen als de Camí de Cavalls worden een uitzonderlijk schouwspel. De overvloedige flora siert alle paden langs de weg en leidt u naar magische hoekjes van het eiland, waarvan maar weinig mensen op andere momenten van het jaar kunnen genieten.

Bekijk een zomerse zonsondergang vanaf Punta Nati

Zonsondergang in Menorca| ©Chris Combe
Zonsondergang in Menorca| ©Chris Combe

Ciudadela blijft degenen die het bezoeken verrassen. Als u aandacht heeft geschonken aan de hierboven vermelde evenementen, zal het u zijn opgevallen dat vele daarvan plaatsvinden in Ciudadela. Precies daar bevindt zich de beroemde vuurtoren van Punta Nati, die 's zomers een prachtig uitzicht op de zonsondergang biedt.

Het wordt door bezoekers beschouwd als een verplichte stop tijdens hun verblijf in Menorca, vooral als u wilt genieten van het prachtige uitzicht op de zonsondergangen. De bouw ervan dateert van 1912, naar aanleiding van de steeds terugkerende schipbreuken die zich vroeger in dat gebied voordeden.

U denkt waarschijnlijk dat dit een vrij eenvoudig plan is. Maar er gaat niets boven het waarderen van de wonderen der natuur. Zonsondergangen kunnen spectaculair zijn, en tijdens uw zomer in Menorca is er één plaats die u moet bezoeken om ze te zien. Je zult er geen spijt van krijgen. Dit is er slechts één; bekijk de top 5 zonsondergangen in Menorca.

Voordelen van een bezoek aan Menorca in mei

Menorca Strand| ©Nicolas Vigier
Menorca Strand| ©Nicolas Vigier

Menorca bezoeken in de maand mei is één van de beste beslissingen die u kunt nemen, niet alleen omdat het weer perfect is voor buitenactiviteiten, maar ook omdat er veel voordelen zijn bij het zoeken naar accommodatie en het plannen van bezoeken aan toeristische plaatsen.

Een ander groot voordeel is dat de vliegtarieven in mei vaak goedkoper zijn dan in andere maanden. En het is veel gemakkelijker om goede hotelkamers en verblijfplaatsen te vinden als je op het eiland bent. Een uitstekende optie is altijd een plaats met uitzicht op zee, die uw nachten tot een droom zal maken. Profiteer van het weer om enkele van de 5 beste plaatsen om te snorkelen in Menorca te bezoeken.

Mei is een maand waarin de toevloed van toeristen in Menorca vrij laag is in vergelijking met de daaropvolgende maanden. Dit is een pluspunt dat u in uw voordeel kunt gebruiken, aangezien er meer variatie is tussen de verschillende accommodatiemogelijkheden, en u toegang hebt tot opties die in het hoogseizoen gewoonlijk uitverkocht zijn. Een van de meest populaire activiteiten voor toeristen zijn boottochten.

Boek boottochten in Menorca

Hoe is het weer in Menorca in mei?

Op een Jet Ski| ©Asad Photo
Op een Jet Ski| ©Asad Photo

Het weer in mei is geschikt voor al uw outdoor en toeristische activiteiten; boottochten in Menorca of leuke ervaringen met jetski's. Het is gunstiger dan andere maanden van het jaar, met een maximumtemperatuur van 24°. Dit vertaalt zich in een koele en comfortabele omgeving voor uw vakantie. Regenval is onwaarschijnlijk tijdens deze maand, dus u hoeft zich geen zorgen te maken over regen die uw plannen of geplande uitstapjes bederft.

Aan het begin van de maand kan een lichte bewolking worden waargenomen, maar deze neemt af naarmate de dagen verstrijken. De zomer breekt aan, de intensiteit van de zon neemt toe en de duur ervan wordt bijna een uur langer dan normaal. U kunt het beschouwen als een kans die Menorca u geeft om nog meer van uw verblijf op het eiland te genieten.