Baai van Turqueta

Een van de juwelen van de zuidkust van Menorca is Cala Turqueta, het favoriete strand van veel Menorcanen. Ik zal je vertellen hoe je het beste kunt genieten van dit prachtige ansichtkaartstrand.

Carmen Navarro

Carmen Navarro

4 minuten lezen

Baai van Turqueta

Turqueta Inham | Freepik

Cala Turqueta staat bekend om het turquoise blauw van het water, maar ook om het fijne zand en de weelderige vegetatie, het lijkt wel iets uit de Caraïben! Je kunt het met de auto bereiken en het is te voet bereikbaar, maar je kunt het ook vanaf zee bezoeken door een boottocht naar de zuidelijke baaien te boeken, met lunch, of dezelfde boottocht zonder lunch. Let op!

Bezoek Cala Turqueta tijdens een boottocht

Catamaran| ©Miquel Gelabert
Catamaran| ©Miquel Gelabert

Om het meeste uit je bezoek aan Cala Turqueta te halen, is de beste manier om het per boot te bezoeken, en het beste van alles is dat je dit kunt doen zonder veel geld te hoeven investeren. Je hebt de volgende opties:

Een bootexcursie naar de baaien in het zuiden

Vanuit Ciudadela en Cala Galdana zijn er dagelijks boottochten die je meenemen om te genieten van de beste baaien in het zuiden van Menorca. Een tocht die ongeveer 3,5 uur duurt, waarmee je toegang krijgt tot de baaien die moeilijker te bereiken zijn zonder boot, Cala Mitjana of Cala Macarella... zijn er slechts enkele van... En verken al het onderwaterleven dankzij de snorkelactiviteit die je tijdens de tocht kunt doen voor ongeveer 38€.

Dezelfde boottocht naar de zuidelijke baaien, maar met lunch!

Hoewel je ook een andere mogelijkheid hebt en dat is dat je je boottocht naar de zuidelijke baaien van Menorca met lunch kunt boeken. Dit is een langere excursie, die ongeveer 7 uur duurt, met een bezoek aan Playa Arenal de Son Saura, Cala Es Talaier, de vuurtoren van Artruix en Cala Turqueta, en vanaf de boot kun je verschillende natuurlijke bronnen zien zoals de kalkstenen kliffen, de prachtige ravijnen, de duinen en de mediterrane bossen. Zoals we al zeiden is de excursie inclusief lunch op de boot voor een super complete trip voor ongeveer 55€ in totaal.

Boek je boottocht

Hoe kom je bij Cala Turqueta?

Inham van Turqueta| ©J. Braun - Wikipedia
Inham van Turqueta| ©J. Braun - Wikipedia

Cala Turqueta bereiken is vrij eenvoudig en zonder twijfel de moeite waard. Je moet vroeg opstaan om een plekje te bemachtigen, maar je kunt er gemakkelijk komen. Hier lees je hoe.

Met de auto

Het beste aan Cala Turqueta is dat het een eigen parkeerplaats heeft, dus parkeren is geen probleem. Vanaf Ciudadela, bijvoorbeeld, kun je er heel snel komen (langs de weg Camí de Sant Joan de Missa) en het is maar tien minuten van de parkeerplaats naar het strand.

Te voet

Te voet naar het paradijs komen is geen probleem. De parkeerplaats bij Cala Turqueta maakt de wandeling naar het strand erg kort, je hoeft maar ongeveer tien minuten te lopen en het is goed aangegeven. Je kunt niet verdwalen!

Met de bus

Lijn 68 van de Menorca stadsbus rijdt door Ciudadela en stopt bij Cala Turqueta. Dit is ongetwijfeld de meest duurzame (en gemakkelijkste) optie om naar het strand te gaan, omdat je niet met je eigen auto hoeft te gaan of vroeg op hoeft te staan om een parkeerplaats te bemachtigen. Houd er rekening mee!

Wat te doen in Cala Turqueta

Zwemmen in kristalhelder water| ©Daniel Ferrandiz
Zwemmen in kristalhelder water| ©Daniel Ferrandiz

Laat je gaan en geniet van de zon, het fijne zand en het turquoise water. Het zal je niet veel kosten, geloof me. Natuurlijk, als je een vooruitziende blik hebt en een snorkelbril, aarzel dan niet om het water in te duiken om de zeedieren te ontdekken die in dit kristalheldere water leven. Het gebrek aan golven, de zuiverheid van de zee en de rotsachtige omgeving maken Turqueta de perfecte plek om te duiken op zoek naar kleurrijke vissen.

Boek je boottocht

De beste tijd om Cala Turqueta te bezoeken

Zonsondergang| ©Johannes Plenio VL
Zonsondergang| ©Johannes Plenio VL

Je kunt het beste vroeg in de ochtend aankomen. Houd er rekening mee dat het een gemakkelijk toegankelijk strand is en dat het erg populair is bij zowel de lokale bevolking als toeristen. Dus als je er wilt komen en parkeren zonder gedoe of lange wachttijden op de parkeerplaats, moet je vroeg opstaan. Maar de beloning is het waard.

De zon gaat op dit strand meestal vrij vroeg onder, dus als je zin hebt om te zwemmen of te zonnebaden, houd er dan rekening mee dat het niet de beste locatie is om laat in de middag aan te komen.

Boek je boottocht

Welke diensten heeft Cala Turqueta?

Ongerept strand| ©Matthew Valentino
Ongerept strand| ©Matthew Valentino

Cala Turqueta is een vrijwel ongerept strand, maar sinds enkele jaren is er een strandwacht en zijn er openbare toiletten in de buurt, waardoor het veel aangenamer is om de dag door te brengen.

Boek je boottocht

Waar te eten in Cala Turqueta

Bereid eten voor Playa Virgen| ©J Torres
Bereid eten voor Playa Virgen| ©J Torres

Er zijn geen strandtenten, bars of restaurants in de baai zelf, dus als je het meeste uit je verblijf daar wilt halen, is mijn aanbeveling om iets te eten en wat verfrissingen in je rugzak mee te nemen. Zo niet, dan kun je altijd naar andere nabijgelegen baaien gaan om te eten, zoals Cala Galdana, waar je veel meer voorzieningen vindt. Je zult natuurlijk wel je kostbare parkeerplaats moeten inleveren als je er met de auto naartoe bent gegaan.

Boek je boottocht met lunch inbegrepen

Bezoek Cala Turqueta met kinderen

Kinderen spelen op het strand| ©Limor Zellermayer
Kinderen spelen op het strand| ©Limor Zellermayer

Cala Turqueta betovert zowel kinderen als volwassenen, dus aarzel niet om er een dag door te brengen met het hele gezin. Het water is niet erg diep aan de kust en als ze een zonnebril, drijvers of een matje hebben, zullen ze zich prima vermaken.

Boek je boottocht met lunch inbegrepen

Snorkelen in Cala Turqueta

Snorkelen| ©Jakob Owens
Snorkelen| ©Jakob Owens

Cala Turqueta is een van Menorca's snorkelparadijzen. Als je zin hebt om een masker en snorkel op te zetten, heb je hier een geweldig uitzicht op de zeebodem. Als je het snorkelen verder wilt uitdiepen, kun je bij sommige boottochten stoppen bij grotten en kliffen om te snorkelen en bij kajaktochten kun je ook stoppen om te snorkelen.

Boek je boottocht inclusief lunch