Baai van Macarella en Macarelleta

De baaien Macarella en Macarelleta zijn de populairste van het eiland en worden beschouwd als de mooiste van Menorca. Hier lees je hoe je het meeste uit je bezoek aan dit paradijs kunt halen.

Carmen Navarro

Carmen Navarro

6 minuten lezen

Baai van Macarella en Macarelleta

Macarella Baai | Artyart

Cala Macarella en zijn kleine zusje Macarelleta zijn de ultieme uitdrukking van het strandparadijs aan de zuidkust van Menorca: fijn wit zand, turquoise water en weelderige vegetatie omringen de twee populairste baaien van het eiland.

In het hoogseizoen kan het er druk zijn, maar om ervoor te zorgen dat dit je ervaring niet bederft, kun je de volgende tips in acht nemen (en overweeg om mee te gaan op een boottocht rond de baaien van Zuid-Menorca om ze vanaf het water te bekijken).

Bezoek Cala Macarella en Macarelleta tijdens een boottocht

Boottocht| ©Patrick Lalonde
Boottocht| ©Patrick Lalonde

Als je zin hebt in een echte ontspannen dag, genietend van de mooiste baaien van het eiland en een duik nemend in het diepste, turquoise water, is een boottocht een geweldig idee. Met een tocht langs de baaien in het zuiden van Menorca ontdek je Macarella en Macarelleta vanaf de zee, zonder dat je op de parkeerplaats hoeft te wachten, naar het strand moet lopen of een plekje voor je parasol moet zoeken.

De tour vertrekt vanuit Ciudadela en neemt je mee naar de beste baaien in het zuiden. Het is inclusief een traditionele paella die aan boord wordt geserveerd en drankjes. Je maakt verschillende stops om te zwemmen en snorkelen en keert terug naar de haven na een hele dag zeilen. De excursie kost ongeveer €50 per persoon en is all-inclusive - de moeite waard!

Boek een excursie naar Cala Macarella

Hoe kom je bij Cala Macarella en Cala Macarelleta?

Baai van Macarella| © Alejandro Muñoz Cabrisas
Baai van Macarella| © Alejandro Muñoz Cabrisas

Met de auto

In het hoogseizoen is de meest praktische manier om naar Cala Galdana te rijden en daar te parkeren. Cala Galdana is een van de belangrijkste toeristische plekken op het eiland, met verschillende hotels en restaurants, dus het is goed voorbereid om toeristen te ontvangen en er is voldoende parkeergelegenheid. Vanaf daar is het slechts 30 minuten lopen naar Cala Macarella. In de zomer is de parkeerplaats en de toegang tot dit strand gesloten voor privéauto's om het gebied te reserveren.

Als je het eiland buiten het hoogseizoen bezoekt, kun je naar de eigen parkeerplaats van de baai gaan, die 900 parkeerplaatsen heeft en op slechts 15 minuten van het strand ligt. Denk eraan dat het in de zomer gesloten is!

Te voet

Wandelen is snel en gemakkelijk, en de route is zeer goed aangegeven. Vanaf Cala Galdana hoef je maar ongeveer 30 minuten te lopen en het pad is volledig natuurlijk en de uitzichten zijn de moeite waard. Je doorkruist een dennenbos, dus je vindt schaduwrijke stukken en omdat het niet al te steil is, is het heel gemakkelijk om te lopen. Deze route maakt deel uit van de beroemde Camí de Cavalls die het eiland doorkruist.

Met de bus

Het is mogelijk om Cala Macarella met het openbaar vervoer te bereiken. Neem een van de bussen die stoppen bij Cala Galdana en vanaf daar is het slechts dertig minuten lopen naar de zanderige baai. Het is een korte en aangename wandeling en door de bus te nemen bespaar je jezelf het gedoe van het vinden van een parkeerplaats, dus het is een goede optie om naar Macarella te gaan. Kijk op de website van het openbaar vervoer van Menorca voor dienstregelingen en busroutes vanaf je accommodatie.

Boek een excursie naar Macarella Cove

Wat te doen in Cala Macarella en Macarelleta

Snorkelen| ©Ishan Seefromthesky
Snorkelen| ©Ishan Seefromthesky

Het antwoord is heel eenvoudig: genieten! Je kunt er uren en uren doorbrengen en het duurt niet lang. De kleur van het water nodigt uit tot een eindeloze duik en als je een duikbril en snorkel hebt, kun je snorkelen rond de kliffen die het strand flankeren. In Macarella en Macarelleta is er een zeer gevarieerd onderwaterleven en de helderheid van het water geeft je een geweldig zicht op de zeebodem. Ga zwemmen!

Je kunt ook langs het strand lopen om Cala Macarelleta te bereiken. Het ligt maar een paar meter verderop en is kleiner dan Macarella, maar het heeft een speciale charme.

Boek een excursie naar Cala Macarella

De beste tijd om Cala Macarella en Cala Macarelleta te bezoeken

Zonsondergang in Menorca| ©Johannes Plenio
Zonsondergang in Menorca| ©Johannes Plenio

Als je in de zomer naar beide baaien gaat, moet je je tijdschema's goed indelen om te proberen de piekuren te vermijden wanneer het strand het drukst is. Het is altijd het beste om vroeg in de ochtend aan te komen, wanneer de parkeerplaats nog niet vol is en je naar het strand kunt lopen zonder in de zinderende middaghitte te hoeven lopen. Als je later dan 11 uur aankomt, zal het erg moeilijk zijn om te parkeren.

Een andere optie die je kunt proberen is om rond 14:00 of 15:00 uur aan te komen, wanneer de vroege vogels het strand beginnen te verlaten om te gaan eten of even uit te rusten in de hotels. Houd er wel rekening mee dat het door de intense hitte een beetje moeilijk zal zijn om naar het strand te lopen. Als je zin hebt om er rustig van te genieten, ben je aan het eind van de middag vrijwel alleen.

Boek een excursie naar Cala Macarella

Welke voorzieningen hebben Cala Macarella en Macarelleta?

Maagdelijk strand| ©Matthew Valentino
Maagdelijk strand| ©Matthew Valentino

Cala Macarella en Cala Macarelleta zijn praktisch maagdelijke stranden. Er zijn geen toiletten of strandwachten, maar er is ook maar één restaurant-bar, waar je kunt eten of drinken. Als je op excursie gaat naar Cala Macarella zul je het meteen vinden, het heet Cafetaria Susy, en het heeft een vrij eenvoudig maar smakelijk menu dat je uit de problemen zal helpen als je je zo op je gemak voelt op het strand dat je niet eens weg wilt om te lunchen.

Boek een excursie naar Cala Macarella

Waar te eten in Cala Macarella en Macarelleta

Eten op het strand| ©Denise Van Der Heide
Eten op het strand| ©Denise Van Der Heide

Cafetaria Susy is het enige restaurant-barretje dat je tijdens de excursie naar Cala Macarella vindt en je kunt er eten, maar ook frisdrank drinken of een ijsje of een drankje kopen. Als je meer variatie wilt, moet je het strand verlaten en naar andere nabijgelegen stranden met meer variatie gaan, zoals Cala Galdana. Daar vind je verschillende hotels, restaurants en supermarkten.

Boek een excursie naar Cala Macarella

Bezoek Cala Macarella en Macarelleta met kinderen

Kinderen spelen op het strand| ©Limor Zellermayer
Kinderen spelen op het strand| ©Limor Zellermayer

Een excursie boeken naar Cala Macarella en Cala Macarelleta met kinderen is een goed idee. De weg ernaartoe is gemakkelijk en niet erg lang. Het strand bestaat uit fijn zand en de kinderen zullen genieten van de warme watertemperatuur. Als je een snorkelbril voor ze hebt, zullen ze zich zeker vermaken met zwemmen op zoek naar kleurrijke vissen.

Boek een excursie naar Cala Macarella

Snorkelen in Cala Macarella en Macarelleta Cove

Snorkelen| ©Nicontents
Snorkelen| ©Nicontents

Cala Macarella en Cala Macarelleta zijn twee van de beste stranden van het eiland om te snorkelen. Naast het schone en transparante water dat je op meters afstand kunt zien, vind je hier een grote verscheidenheid aan zeefauna. Als je wilt, kun je het op eigen houtje doen (vergeet niet om een duikbril en snorkel mee te nemen) of je kunt met een boottocht meegaan, want de excursies naar Calas Macarella en Macacrelleta hebben stops in het gebied om te zwemmen met genoeg tijd om te snorkelen (de boot voorziet je ook van de benodigde uitrusting).

Als je het idee van snorkelen in Menorca leuk vindt, zijn er ook andere baaien in zowel het zuiden als het noorden van het eiland waar je van deze sport kunt genieten en het onderwaterleven van Menorca kunt ontdekken, dat zeer uitgebreid is. Ik vertel je meer in mijn artikel over de beste plekken om te snorkelen in Menorca.

Boek een excursie naar Cala Macarella

Inham Macarelleta

Zwemmen in kristalhelder water| ©Daniel Ferrandiz
Zwemmen in kristalhelder water| ©Daniel Ferrandiz

Cala Macarelleta ligt op slechts een paar meter afstand van Cala Macarella en de schoonheid ervan doet niets onder voor die van haar grote zus. Je hoeft maar een paar minuten te lopen om van het prachtige uitzicht van deze kleine baai te genieten. Het is er meestal minder druk, maar er is ook minder ruimte voor bezoekers, dus als je er vroeg bent, maak dan van de gelegenheid gebruik om te blijven en er een tijdje van te genieten.

Boek een excursie naar Cala Macarella