Kajakken in Menorca

Bereid je voor op de mooiste kajakroutes in Menorca, die je meenemen om de zeegrotten en ontoegankelijke baaien van het eiland te ontdekken, die op geen enkele andere manier te bereiken zijn.

Alex Grande

Alex Grande

6 minuten lezen

Kajakken in Menorca

Een kajakexcursie in Menorca voorbereiden | ©Joan Mesquida

Menorca is natuurlijke schoonheid en wildernis in haar puurste vorm en is een van die plaatsen die diegenen beloont die avontuurlijk durven zijn. Om de ongetemde kant van het eiland te ontdekken, heb je een kajak en een snorkelbril nodig.

Alleen zo kun je zeegrotten en baaien bereiken die anders ontoegankelijk zijn, en je verwonderen over de schatten die tussen de kliffen en onder de zee verborgen liggen.

De voordeligste optie

Menorca Kajakverhuur

Huur je eigen kajak om in je eigen tempo langs de kust van Menorca te peddelen.

Als je wordt verleid door het idee van peddelen in de kristalheldere Middellandse Zee, kun je een kajak huren om de peddeltocht op eigen houtje te doen en voor een onverslaanbare prijs. Budget zal geen excuus zijn!

Duur: 5 uren

Als je het aandurft om op eigen houtje te peddelen, kun je kiezen voor deze voordeligere optie waarbij je de benodigde uitrusting huurt om op eigen houtje te gaan kajakken: je krijgt een zwemvest, peddel en kajak en je kunt uitvaren waar je maar wilt en wanneer je maar wilt.

Natuurlijk zal het team van lokale experts die je van de uitrusting voorzien je de nodige aanwijzingen geven, zowel voor het peddelen als voor het vinden van de beste plekken om het landschap te bekijken of om te stoppen om te zwemmen en te genieten van een ontoegankelijk strand.

Hoewel je de uitrusting ook alleen kunt huren, kun je het beste met minstens twee personen op deze tocht gaan om de excursie veiliger te maken.

Waarom ik deze optie leuk vind: als je met je eigen kajak op pad gaat zonder aan een tour deel te nemen, heb je de vrijheid om tijden en routes te kiezen en om te stoppen als je een pauze nodig hebt of gewoon de perfecte plek vindt voor een duik.

Aanrader als... je zin hebt om te kajakken maar geen zin hebt om je aan te sluiten bij georganiseerde groepen of als je ervaren genoeg bent om de turquoise wateren van Menorca op eigen houtje te bevaren.


Waar kun je het beste kajakken in Menorca?

Tamarells Baai| ©Charlotte Nadadora
Tamarells Baai| ©Charlotte Nadadora

Bij deze activiteit kun je kiezen tussen twee verschillende routes op twee van de beste plekken van het eiland.

Op de route door de grotten bezoek je de noord- en zuidkust van het eiland en ontdek je unieke plekken zoals de Cueva de los Ingleses, Sa Torreta, een gebied met prachtige weiden, en de maagdelijke stranden van Tamarells, waar je een enorme fauna en flora onder de zee kunt observeren met de snorkeluitrusting die je van je instructeurs krijgt.

Op de route door de baai van Fornells kom je langs Cala Blanca, Cala Teulera, Punta de Ses Salines, het eiland Sargantana waar je een wachttoren kunt zien die door de Britten is gebouwd tijdens de bezetting van Menorca aan het begin van de 19e eeuw. Daarna ga je naar de monding van de baai om te snorkelen.

Welke route je ook kiest, je eindigt in Cabra Salada, het strand van Fornells, om te genieten van een aperitief en een koud drankje en met je groepsgenoten te delen wat je allemaal onder het zeeoppervlak hebt gezien.

Hoe kies je tussen de twee routes? Beide zijn spectaculair en de grottentocht is opwindender, maar fysiek iets zwaarder. Als je liever een ontspannen kajaktocht maakt langs de kust en geniet van de zee en de lucht, kies dan voor de Fornells Bay route.

Praktische informatie: voor je boekt

Natuur en goed gezelschap| ©Thomas Lardeau
Natuur en goed gezelschap| ©Thomas Lardeau

Moet ik een goede conditie hebben om de excursie te doen?

Je hoeft geen goede conditie te hebben om te kajakken, want de routes zijn niet al te lang en vereisen geen bijzondere fysieke inspanning. Houd er wel rekening mee dat je een tijdje zult moeten peddelen, maar het uitzicht en de omgeving zijn het waard!

Als je nog nooit hebt gekajakt, maak je dan geen zorgen: je krijgt een volledige uitrusting en een briefing voordat de ervaring begint en je wordt altijd begeleid door een deskundige kajakgids.

Welke gegevens moet je opgeven

De stappen om deze ervaring te boeken zijn eenvoudig: geef een datum en aantal deelnemers op en kies de route en starttijd van de excursie. Er wordt om een aantal gegevens gevraagd (zorg ervoor dat je een e-mailadres opgeeft dat je gebruikt) en je wordt naar de afrekenpagina geleid. Zodra je de betaling hebt gevalideerd, ontvang je een bevestigingsmail.

Controleer of alle gegevens correct zijn en ik raad je aan om de e-mail op te slaan zodat je hem bij de hand hebt op de dag van de kajakervaring. Een andere optie is om de bevestiging uit te printen, maar aangezien dit een ervaring op zee is, kan het een beetje omslachtig zijn om een stuk papier mee te nemen.

Annulering is mogelijk voor deze tour

Je kunt op elk moment voor de reis annuleren, maar je krijgt alleen 100% restitutie als je ten minste 24 uur van tevoren annuleert.

Wat gebeurt er als het regent of als het slecht weer is?

Het komt zelden voor dat het slecht weer is in de zomer in Menorca, maar als het regent of als de zee te ruw is, wordt de excursie waarschijnlijk geannuleerd en krijg je of je geld terug of je krijgt een uitgestelde datum aangeboden.

Alex' Reistip

Als u de excursie 's ochtends doet, hebt u het beste licht om het onderwaterleven tijdens het snorkelen te zien, zelfs als u een beetje vroeg moet opstaan.

Waarom het de moeite waard is om een kajakactiviteit in Menorca te doen

Onbemande baaien ontdekken| ©Travelinho
Onbemande baaien ontdekken| ©Travelinho

Je kunt op veel plaatsen kajakken, maar Menorca is zeker de plek waar het de moeite waard is om het te doen, vanwege de mogelijkheid om bezoeken aan je reis toe te voegen die je anders niet zou kunnen bereiken.

Aan de andere kant is het een perfecte activiteit om met het gezin te doen of als je meestal op zoek bent naar ervaringen die wat fysieke activiteit in je vakantie inhouden.

Het is ook een bijzonder mooie ervaring als je geïnteresseerd bent in het zeeleven, omdat je het in al zijn pracht en praal kunt zien in zijn natuurlijke habitat op stranden en inhammen met heel weinig toeristen.

En tot slot, iets dat essentieel is bij deze ervaring is dat de maximale groepsgrootte 12 personen is, wat ervoor zorgt dat de instructeur altijd op je let en de activiteit van begin tot eind interessant blijft.

Wat moet je meenemen naar deze ervaring

Sport, zon, zee en strand| ©Artem Zhukov
Sport, zon, zee en strand| ©Artem Zhukov

Zorg ervoor dat je het volgende in je rugzak meeneemt om comfortabel van de kajakexcursie te kunnen genieten:

  • Zwemkleding en handdoek
  • Synthetisch of lycra T-shirt voor in het water
  • Hoed en zonnebril (bij voorkeur met koord zodat je ze niet verliest in het water)
  • Waterschoenen
  • Zonnebrandcrème
  • Waterfles
  • Andere kleren

Andere interessante activiteiten in Menorca

Voel de snelheid met jetski's in Menorca| ©Bas van den Eijkhof
Voel de snelheid met jetski's in Menorca| ©Bas van den Eijkhof

Misschien hou je wel van de zee, maar niet van nat worden, en als dat zo is, raad ik je aan om de kajakactiviteit te verruilen voor een ontspannen boottochtje vanwaar je de zonsondergang over de baaien en stranden van Menorca kunt zien vallen. Je zult niet naar beneden gaan om ze te verkennen en de onmetelijkheid van het zeeleven onder de oppervlakte te ontdekken, maar je zult hoe dan ook een onvergetelijke ervaring hebben. Als je meer wilt lezen over deze ervaring, kun je hier alle informatie vinden: boottochten-in-menorca.

Een andere activiteit die avontuur combineert met onvergetelijke zonsondergangen is de Jeep tour in Menorca. Je komt door bossen, weiden, steengroeven die zijn omgevormd tot labyrinten en kliffen, om de dag te eindigen met het kijken naar de zonsondergang op een natuurlijk uitkijkpunt terwijl je typische ambachtelijke producten proeft. Lees hier meer: Jeep Safari in Menorca.

En als je nog steeds niet dat ding hebt gevonden dat je een onuitwisbare herinnering aan je reis naar Menorca zal nalaten, is hier een lijst met tien geweldige plannen om van dit juweel van de Balearen te genieten zoals het verdient: 10 Beste Activiteiten in Menorca.