Cookies helpen ons om onze services te leveren. Door gebruik te maken van onze website, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Kom meer te weten.

boottochten-in-menorca

Je bent niet op Menorca geweest als je niet per boot de geheime baaien hebt ontdekt, genietend van het kristalheldere water en ver weg van de drukte: mis deze essentiële ervaring niet.

Carmen Navarro

Carmen Navarro

13 minuten lezen

boottochten-in-menorca

De wateren van de Middellandse Zee bevaren | ©Franz Schmitt

Menorca is één van de juwelen van de Middellandse Zee: haar prachtige stranden zullen u rust brengen en het bezoeken van haar steden en dorpen zal u een zekere vreugde geven die alleen op vakantie te vinden is.

Maar deze vakantie zal niet compleet zijn zonder te genieten van de mooiste en meest unieke aanblik van Menorca. Het eiland zien vanaf een boot in het midden van de zee is een wonder, en terwijl u bezig bent kunt u rondwandelen en de baaien ontdekken en tussen de vissen zwemmen. Wilt u weten hoe u een boottocht rond Menorca kunt maken? Lees dan verder!

Zuidelijke favoriet

Menorca zuidelijke stranden boottocht

De beste excursie om een hele dag rond te zeilen in het zuiden van Menorca

U reist langs de zuidkust van het eiland en de ongelooflijke stranden van Macarelleta, Son Saura, Es Talaier en Turqueta, met lunch inbegrepen en verschillende stops om te zwemmen en te snorkelen.

Duur: 7 uur

Deze 1-daagse boottocht rond de baaien in het zuiden van Menorca duurt ongeveer zeven uur en neemt u mee om de beroemdste baaien te ontdekken. U vertrekt rond 10 uur 's ochtends vanuit Ciudadela en vaart naar de zuidelijke stranden. U komt onder andere langs Cala Macarelleta, Son Saura, Es Talaier en Cala'n Turqueta.

U heeft voldoende tijd om verschillende stops te maken in het midden van de zee en in enkele baaien, waar u tussen de vissen kunt zwemmen en de zeebodem kunt bekijken. Het is ook inclusief lunch, een typisch gerecht van paella en drankjes, zodat u zich nergens zorgen over hoeft te maken dan over het genieten van uw vakantie.

Waarom ik deze optie leuk vind: Zoals ik al zei, lijkt het me de optie met de beste prijs-kwaliteitverhouding. Het is de langste tour, het is inclusief eten en drinken en je stopt om te zwemmen en te snorkelen op de beste plekken langs de kust.

Aanbevolen als... je genoeg tijd hebt en je zin hebt om een hele dag op zee door te brengen zonder je reisbudget te breken.


Noordelijke favoriet

Menorca noordelijke stranden boottocht

De beste optie om een hele dag met een boot te varen in het noorden van Menorca.

Bezoek het noorden van het eiland en zijn ongelooflijke stranden: Cala Pregonda, Fornells of Playa de Cavalleria. Geniet van snacks terwijl u verschillende stops maakt om te zwemmen en te snorkelen.

Duur: 3 uur 30 minuten

Deze 3 en een half uur durende tour rond de baaien in het noorden van Menorca brengt je naar beroemde stranden zoals Cala Pregonda, Playa de Cavalleria of Fornells. De noordelijke baaien zijn heel bijzonder, het zand is roodachtig, de zee is veel wilder en de kliffen zijn donker. Het is dus een heel andere ervaring dan het zuiden.

Hoewel het een kortere wandeling is, heeft u genoeg tijd om midden op zee en in sommige baaien te stoppen. Je krijgt de gelegenheid om te zwemmen en te snorkelen als je zin hebt in een duik in de onderwaterwereld. Er zijn ook snacks inbegrepen tijdens de hele activiteit, zodat u ten volle kunt genieten van de merkwaardige kusten van het noorden van Menorca.

Waarom ik deze optie leuk vind: Het is een kortere route en een heel ander landschap dat het contrast waard is. Het omvat ook snacks die u kunt nuttigen bij de stops, terwijl u in de zee zwemt of snorkelt.

Aanbevolen als... je weinig tijd hebt voor een boottocht of als je een complete ervaring rond het hele eiland wilt.

---.

Hoeveel kost een boottocht in Menorca: prijzen en wat ze meestal inhouden?

Varen in Menorca
Varen in Menorca

Een boottocht in Menorca kan tussen de 30 en 150 € per persoon per dag kosten. Alles hangt af van het type boot, de duur van de excursie en hoeveel mensen er aan boord zijn. Bij sommige excursies zijn eten, drinken en uitrusting voor kajakken of snorkelen inbegrepen en deze extra's komen bovenop de prijs van de excursie.

Gelukkig is de keuze aan boottochten op het eiland Menorca vrij gevarieerd: u vindt opties voor alle smaken (en alle budgetten!). In het algemeen zult u eerst moeten kiezen tussen een privé boottocht of een georganiseerde tocht met andere reizigers.

Een andere variabele is de lengte van de tocht. Het is duidelijk dat een privéboot duurder zal zijn en u kunt deze met of zonder schipper huren. De Hellotickets privéboottocht kost bijvoorbeeld 600 euro, maar er kunnen maximaal 12 passagiers mee, dus de prijs per persoon is 50 euro.

De prijs hangt ook af van de grootte van de boot. De dag doorbrengen op een catamaran in een kleine groep (met slechts 10 personen) kan bijvoorbeeld ongeveer €110 per persoon kosten (inclusief snorkeluitrusting, peddelsurfen en eten en drinken). Dezelfde optie maar dan voor een halve dag kost 66 €.

Boek uw boottocht in Menorca

Hoe boekt u een boottocht in Menorca

Snorkelen in Menorca| ©Jacob Owens
Snorkelen in Menorca| ©Jacob Owens

U kunt het beste online en vooraf boeken, vooral als u in het hoogseizoen (half juni tot half september) wilt reizen. Kies het aantal passagiers aan boord, het tijdstip en het vertrekpunt en boek uw excursie. U moet bij de boeking betalen om uw plaats veilig te stellen.

U moet er rekening mee houden dat de plaatsen op de boottochten vrij krap zijn (Menorca probeert overvol toerisme te vermijden), dus zodra u uw vlucht of ferry boekt om er te komen, moet u ervoor zorgen dat u een plaats krijgt op de boottocht van uw keuze.

Een andere tip bij het boeken van uw boottocht is te proberen deze tijdens de eerste dagen van uw reis te boeken. Ten eerste omdat het je zal helpen je weg te vinden en verschillende baaien te ontdekken waar je dan op eigen houtje naar terug kunt keren, maar ook omdat je bij slecht weer -wat in de zomer vrij onwaarschijnlijk is- meer mogelijkheden hebt om de excursie uit te stellen zodat je hem niet hoeft te missen.

Boek uw boottocht in Menorca

Maak een boottocht in Menorca met kinderen

Menorca met kinderen| ©Torsten Dederichs
Menorca met kinderen| ©Torsten Dederichs

Bijna alle maatschappijen die boottochten in Menorca organiseren zijn aangepast om de kleintjes te ontvangen: ze kunnen zwemmen, zich vermaken aan boord en met het hele gezin op de boot eten. Op de grotere boten is er ruimte om hun kinderwagens op te bergen en het kalme water van Menorca maakt het praktisch onmogelijk voor hen om aan zeeziekte te lijden. Bovendien zijn er vaak gereduceerde tarieven voor kinderen en tieners en reizen baby's gratis. Controleer dit voordat u boekt.

Als ze het nodig hebben , kunnen vesten worden verstrekt of u kunt ze meenemen. In sommige gevallen, zoals bijvoorbeeld bij de boottocht van een halve dag, heeft de boot glijbanen die de duik nog leuker maken.

Alle boten hebben toiletten, wat de dag aan boord ook gemakkelijker maakt voor de kleintjes. Op alle boten zijn er schaduwplekken, waar ze kunnen rusten zonder de hele dag in de zon te hoeven zitten. Voor één dag hoef je niet in de hitte naar de meest ontoegankelijke baaien te lopen, dus dat zullen ze zeker waarderen. Vergeet je hoed en zonnebrandcrème niet... en geniet met het hele gezin!

Een boot huren zonder vaarbewijs in Menorca

Genieten van een duik| ©Daniel Ferrandiz
Genieten van een duik| ©Daniel Ferrandiz

Als je in plaats van deel te nemen aan een tour of een privé-excursie met bemanning te boeken liever een boot huurt die je zelf bestuurt, dan kan dat ook. Dit zijn meestal kleine boten met een vrij laag vermogen zodat je ze zonder risico kunt besturen. U vindt ze vanaf ongeveer 200 € en naarmate de boot groter wordt, gaat de prijs omhoog. De huur wordt meestal per uur betaald.

Bij Nautal bijvoorbeeld kunt u online reserveren en op de dag van de excursie zal de verantwoordelijke persoon u de nodige instructies geven om te weten hoe u de boot moet besturen. Zorg ervoor dat u weet hoeveel passagiers er op de boot passen (ze zijn meestal vrij klein) voordat u hem huurt en plan een beetje welke baaien u wilt bezoeken, want het zal praktischer zijn om de boot in een of andere haven te huren om sneller toegang te krijgen tot het gebied waarin u geïnteresseerd bent.

Wat te bezoeken per boot in Menorca

De turquoise wateren van Menorca| ©Ricardo Frantz
De turquoise wateren van Menorca| ©Ricardo Frantz

In Menorca zijn er twee belangrijke gebieden die de belangstelling van alle bezoekers trekken: de baaien in het zuiden en de baaien in het noorden. De zuidelijke baaien zijn beter bekend om hun fijne witte zand en kristalhelder water. De noordelijke stranden zijn ruiger, maar je vindt er bijna niemand, wat het zeilen heel bijzonder maakt.

De baaien in het zuiden

De bekendste zijn Macarella (en zijn kleine zusje Macarelleta), Turqueta, Son Saura...enz. Maar de waarheid is dat het onmogelijk is om er slechts één te kiezen, dus is het een goed idee om een excursie naar de zuidelijke baaien te boeken, zodat u ze allemaal kunt bezoeken en afhankelijk van de wind van de dag of het aantal bezoekers, zal de schipper de beste plek voor u kiezen om te stoppen en te snorkelen. Sommige van deze stranden worden geflankeerd door grotten en rotsen waar zich een grote opeenhoping van onderwaterleven bevindt. Maak van de gelegenheid gebruik om er met uw duikbril in te duiken (snorkeluitrusting is bij bijna elke boottocht inbegrepen) en bewonder de kleurrijke vissen - niemand kan zien dat u niet in de Caraïben zwemt!

Noordelijke baaien

Aan de andere kant zijn er de ongerepte stranden van het noorden: hier vind je geen strandbars of massa's toeristen. De meeste stranden zijn volledig onbereikbaar te voet, dus een bezoek per boot is een goed idee. Cala Tortuga, Cala Pilar, Cala Pregonda of Fornells zijn spectaculair. Hier is het zand niet zo fijn, maar het water is net zo schoon, doorzichtig en turquoise als in de baaien in het zuiden, maar u bent er vrijwel alleen. Klinkt goed, nietwaar?

Boek een boottocht naar de baaien in het noorden van Menorca

Maak een boottocht bij zonsondergang in Menorca

Geniet van de prachtige zonsondergangen in Menorca| ©Johannes Plenio
Geniet van de prachtige zonsondergangen in Menorca| ©Johannes Plenio

Tijdens uw tocht ziet u de zonsondergang vanaf ongelooflijke plaatsen op het eiland: de vuurtorens, kapen en verborgen hoekjes maken elke zonsondergang magisch. Maar als u op zoek bent naar iets echt unieks, kunt u de zonsondergang bekijken vanuit het midden van de zee, na een duik in de laatste stralen van het daglicht en genietend van een aperitief aan boord.

Om ongeveer 19.00 uur in de zomer gaan sommige boten de wateren van Menorca op voor degenen die op zoek zijn naar een unieke ervaring. Bij terugkeer vaart u tot ver in de avond terug naar de haven, wat de dag afrondt met een beetje avontuur.

Als uw favoriete moment van de dag echter de zonsondergang is, vindt u hier een gids over waar u kunt genieten van het laatste licht van de dag in Menorca: Beste zonsondergang plekken in Menorca.

Boek een boottocht bij zonsondergang

Boottochten vanuit Fornells

Varen in een zeilboot| ©Jacob Meissner
Varen in een zeilboot| ©Jacob Meissner

Boottochten vanuit Fornells varen meestal langs de noordelijke stranden. De baai van Fornells is bijzonder mooi en wordt weinig bezocht door bezoekers van het eiland, dus daar parkeren om aan de excursie te beginnen is vrij eenvoudig.

Als u bijvoorbeeld kiest voor een zeilexcursie, vaart u op het ritme van de wind om de noordelijke stranden te ontdekken. U stopt onderweg om te zwemmen en te snorkelen en hoewel de route kan variëren afhankelijk van de windrichting, zal de schipper ervoor zorgen dat u het maximale uit het zeilen haalt. In Fornells kunt u ook een kajak excursie boeken die een beetje avontuur toevoegt aan uw bezoek aan het noorden van het eiland. Anders is de beste optie een boottocht langs de stranden in het noorden van het eiland.

Boek een boottocht langs de baaien in het noorden van Menorca

Boottochten vanuit Cala Galdana

Het kristalheldere water van Son Bou| ©Elizabeth Lies
Het kristalheldere water van Son Bou| ©Elizabeth Lies

Cala Galdana is één van de drukste stranden in het zuiden van Menorca. Hier staan twee van de grootste hotels van het eiland en veel boottochten naar het zuiden vertrekken vanuit Cala Galdana. Er zijn ligbedden, parasols, enz. op dit strand zelf, dus het is niet bijzonder charmant als u er langs vaart, maar het is erg handig om het als referentiepunt te hebben als u daar of in de omgeving een excursie maakt.

Macarella, Macarelleta of Turqueta liggen vrij dichtbij, dus het paradijs ligt op slechts enkele meters afstand. Als u bijvoorbeeld een boottocht naar de zuidelijke baaien kunt boeken, is er 's middags een speciale stop om passagiers op te halen en af te zetten. Maar als u besluit hier in of uit te stappen en u moet met de auto reizen, wees dan geduldig met parkeren en verwacht dat het even duurt - u wilt niet te laat komen voor uw afspraak met de boot!

Boek een boottocht langs de baaien van Zuid-Menorca

Boottochten vanuit Ciudadela

Ciudadela| ©Jr Harris
Ciudadela| ©Jr Harris

Ciudadela is waarschijnlijk een van de mooiste plaatsen van het eiland en combineert perfect de strandvakantie waar u van droomt met de charme van een mooie stad vol sfeer op alle uren van de dag. Omdat het een van de meest populaire bezienswaardigheden is onder toeristen, zijn er veel mogelijkheden om deel te nemen aan een boottocht vanuit Ciudadela.

Deze boottocht langs de zuidelijke baaien, de populairste op het eiland, vertrekt vanaf de Passeig del Mol in Ciudadela en keert terug naar hetzelfde vertrekpunt. Maak op de terugweg van de boottocht van de gelegenheid gebruik om rond te wandelen langs de ambachtelijke kraampjes in het havengebied, de barretjes en terrasjes en de geplaveide straatjes.

Boottochten vanuit Mahón

Es Mercadal straat, in Mahón| ©Héctor J Rivas
Es Mercadal straat, in Mahón| ©Héctor J Rivas

Mahón is een must op uw reis naar Menorca. Wanneer u de weg kwijt lijkt te zijn, vindt u een straat die naar de zee leidt met een spectaculair uitzicht, en de haven is waarschijnlijk een van de mooiste van Spanje. Er is dus geen enkele reden meer om het beste uit uw bezoek te halen door een boottocht vanuit Mahón te maken.

Het grote voordeel van een boottocht vanuit Mahón is dat u door de centrale ligging kunt beslissen of u liever de baaien in het noorden of het zuiden bezoekt, want beide liggen op vergelijkbare afstand van de stad. En als u de ervaring compleet wilt maken, kunt u een rondleiding door Mahón huren en de stad bezoeken met een lokale gids die u meeneemt van de meest emblematische plekjes naar de meest geheime hoekjes.

Zeilexcursies in Menorca

Zeilen in Menorca| ©Jr Harris
Zeilen in Menorca| ©Jr Harris

Reizen per zeilboot rond Menorca heeft een romantisch tintje dat moeilijk te vergelijken is met andere boten. Zich laten meeslepen door het ritme van de wind en de richting van de golven geeft een vleugje authenticiteit aan de excursie die andere boten niet bereiken. Bovendien betekent de kleine omvang van de zeilboot (altijd in vergelijking met andere boten) dat de groepen altijd kleiner zijn, zodat u zich beter kunt verbinden met de natuur en het landschap: aan het eind van de dag zult u het gevoel hebben een ontspannende dag te hebben doorgebracht, genietend van de Middellandse Zee.

U moet er echter rekening mee houden dat de snelheid van de zeilboot, in voor- en tegenspoed, niet buitensporig is, dus als u op zoek bent naar een excursie op alle terreinen, waarbij u hoe meer hoe beter kunt zien, dan is dit niet iets voor u. Maak je echter geen zorgen, want de schipper zorgt ervoor dat je het maximale uit de route haalt, afhankelijk van de weersomstandigheden.

Catamaran tochten in Menorca

Zeilen op een catamaran| ©Miguel Gelabert
Zeilen op een catamaran| ©Miguel Gelabert

Het is moeilijk om niet aangetrokken te worden door de luxe van een catamarantocht rond Menorca. De boot is zeer stabiel, gebruikt meestal het momentum van de wind om onder zeil te gaan en er is veel ruimte om in alle comfort te zonnebaden aan boord.

Aan boord van een catamaran is meestal plaats voor 10 tot maximaal 12 personen, dus privacy is gegarandeerd, dus leg je camera klaar want je zult de afgunst van al je vrienden zijn!

Boek uw catamaran excursie in Menorca

Kan ik zeeziek worden tijdens een boottocht in Menorca?

Varen bij zonsondergang| ©Loreta Pavoliene
Varen bij zonsondergang| ©Loreta Pavoliene

Dat is vrij onwaarschijnlijk. Om te beginnen zijn de wateren rond het eiland zeer rustig en zijn er zelden golven, zelfs als het waait. Maar toch, als je de neiging hebt een beetje duizelig te worden als je op een boot stapt, raad ik je aan zeilboten te vermijden (bij het zeilen hebben ze de neiging zich meer te laten meeslepen door het ritme van de golven) en een excursie te zoeken die op een grote boot plaatsvindt. Catamarans, llauts en grote veerboten zijn zeer stabiel en u merkt er helemaal niets van.

Wat u nog meer moet weten over boottochten in Menorca

Zeilen in Menorca| ©Franco Vannini
Zeilen in Menorca| ©Franco Vannini
  • Alle activiteiten waarover ik je heb verteld vinden alleen plaats bij goed weer. Als het erg bewolkt, regenachtig of besneeuwd is, wordt de boottocht geannuleerd en wordt u aangeboden de ervaring te verplaatsen of een volledige terugbetaling te ontvangen.
  • Neem zwemkleding, een zonnebril, een handdoek, een fles water en zonnebrandcrème mee - alle belevenissen hebben een strandstop en u zult genieten van het liggen in de zon aan zee.
  • Als u op zoek bent naar een meer intieme ervaring, raad ik de catamarantocht of de privétour aan, aangezien de andere ervaringen soms grotere groepen hebben.
  • Wanneer je je boeking bevestigt, ontvang je een e-mail met alle gegevens die je hebt opgegeven. Controleer of alles klopt en bewaar deze om op de dag van de belevenis aan de kapitein van de boot te laten zien.

Boek een boottocht in Menorca

Andere ervaringen die u kunnen interesseren

Duiken in Menorca| ©Marco Assmann
Duiken in Menorca| ©Marco Assmann

Naast het maken van een boottocht in Menorca zijn er nog veel meer dingen te doen op het eiland om van een onvergetelijke reis te genieten. Als u wilt lezen wat u nog meer niet mag missen op uw vakantie, lees dan hier verder: Wat te doen in Menorca.

En als je na de boottocht zin hebt in meer maritiem avontuur, geen zorgen Menorca heeft nog veel meer te doen. Waarom geen kajakrace? Lees hier hoe: Kajakken in Menorca.

Maak een kajaktocht in Menorca