Cookies helpen ons om onze services te leveren. Door gebruik te maken van onze website, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Kom meer te weten.

boottochten-in-menorca

Je bent niet op Menorca geweest als je niet per boot de geheime baaien hebt ontdekt, genietend van het kristalheldere water en ver weg van de drukte: mis deze essentiële ervaring niet.

Carmen Navarro

Carmen Navarro

15 minuten lezen

boottochten-in-menorca

De wateren van de Middellandse Zee bevaren | ©Franz Schmitt

Menorca is een van de juwelen van de Middellandse Zee: de prachtige stranden zullen u rust brengen, en het bezoeken van de steden en dorpen zal u een zekere vreugde geven die alleen op vakantie te vinden is.

Maar deze vakantie zal niet compleet zijn zonder te genieten van het mooiste en meest unieke uitzicht van Menorca. Het eiland bekijken vanaf een boot midden op zee is een wonder, en als je dan toch bezig bent, maak dan een wandeling rond het eiland en ontdek de baaien en zwem tussen de vissen. Wil je weten hoe je een boottocht in Menorca kunt maken? Lees dan verder!

Onze favoriete

Excursie door de stranden van zuidelijk Menorca met paella inbegrepen HolaCruise

De voordeligste excursie voor een hele dag zeilen in Menorca

U bezoekt de populairste baaien in het zuiden (Macarelleta, Son Saura, Es Talaier en Turqueta) met lunch inbegrepen en met verschillende stops om te zwemmen en te snorkelen.

Duur: 7 uur

Deze 1-daagse boottocht rond de baaien in het zuiden van Menorca duurt ongeveer zeven uur en laat u de bekendste baaien ontdekken. Je vertrekt rond 10 uur vanuit Ciudadela naar de zuidelijke stranden. U komt onder meer langs Cala Macarelleta, Son Saura, Es Talaier en Cala'n Turqueta.

U heeft voldoende tijd om verschillende stops te maken in het midden van de zee en in enkele baaien, waar u tussen de vissen kunt zwemmen en de zeebodem kunt bekijken. Het omvat ook de lunch, een typisch gerecht van paella en drankjes, zodat u zich nergens zorgen over hoeft te maken dan over het genieten van uw vakantie.

Waarom ik deze optie goed vind: Zoals ik al zei, lijkt het me de optie met de beste prijs-kwaliteitverhouding. Het is de langste tocht, inclusief eten en drinken en je stopt om te zwemmen en snorkelen op de beste plekken langs de kust.

Aanbevolen als... je genoeg tijd hebt en zin hebt om een hele dag op zee door te brengen zonder je reisbudget te breken.


De goedkoopste

Boottocht van een halve dag langs de zuidkust van Menorca

Een kortere tocht maar tegen een onklopbare prijs

Als u niet veel tijd (of budget) hebt om te zeilen, is dit de beste optie om de populairste baaien in het zuiden van het eiland te ontdekken (Turqueta, Macarella, Mitjana of Trebalúger) en een stop te maken om te snorkelen.

Duur: 3 uur 30 minuten

Deze boottocht van een halve dag langs de zuidkust van Menorca vertrekt vanuit Cala'n Bosch en neemt u mee naar spectaculaire baaien die alleen te voet of vanuit zee bereikbaar zijn, zoals Cala Turqueta, Cala Macarella, Cala Mitjana en Cala Trebaluger.

Als onderdeel van de ervaring zal de boot ook aanmeren bij een van de baaien zodat u op het strand kunt zwemmen, snorkelen of het zeeleven door de glazen vloer kunt observeren. U kunt ook een drankje bestellen aan de bar van de boot of zitten luisteren naar een audiogids die u alle details over de baaien vertelt. De boot heeft glijbanen, die de zwemstop nog leuker maken.

Het tijdschema voor deze activiteit is vrij flexibel, want u kunt ervoor kiezen om de activiteit 's ochtends om 10.00 uur te doen of 's middags, met vertrek om 14.00 uur (als u voor de middagoptie kiest, is er een extra stop in Cala Galdana). In ieder geval zult u genieten van een rustige zee en geen drukte, want deze baaien zijn niet per auto bereikbaar.

Waarom ik deze optie leuk vind: Deze halve dag trip neemt u mee om de beste baaien van het eiland te ontdekken. Overdag kunt u zwemmen, snorkelen en zelfs genieten van een drankje op het dek van de boot. En dit alles tegen de laagste prijs van het eiland.

Aanbevolen als... u weinig tijd hebt en slechts een halve dag aan deze activiteit kunt besteden of als u gewoon de beste baaien wilt ontdekken en er later tijdens uw reis meer tijd aan wilt besteden.


Voor groepen

Halve dag bootverhuur op Menorca

Een privé boot met schipper voor u en uw gezelschap voor een halve dag.

Als u met een groep naar Menorca reist, is het zeer waarschijnlijk de moeite waard om deze privé-optie te boeken: de boot biedt plaats aan maximaal 12 personen, wat € 50 per persoon kost. U kunt de route en de stops om te zwemmen zelf bepalen.

Duur: 3 uur 30 minuten

Perfect voor groepen, deze privé boottocht laat u en uw vrienden, of familie, of partner beslissen over de route en plaatsen die u per boot bezoekt. Met drankjes en snacks inbegrepen, en de kans om een peddelsurfplank te gebruiken om de wateren van Menorca op uw gemak te verkennen, plus een snorkelervaring inbegrepen, is deze aanpasbare Menorca boottocht de beste als u op zoek bent naar een privétour om de dag door te brengen zoals u dat wilt.

Waarom ik deze optie goed vind: Hoewel het misschien te duur lijkt, betalen grote groepen vaak meer als ze besluiten zich bij een grote georganiseerde groep aan te sluiten. Als je de eindjes aan elkaar kunt knopen, is deze tour veel meer premium, privé en aanpasbaar. U brengt een dag door aan boord van een luxe schip dat op uw gemak vaart.

Aanbevolen als... u in een groep reist en de voorkeur geeft aan een privé-ervaring met uw gezelschap.


We vergelijken de 3 excursies


Hoeveel kost een boottocht in Menorca: prijzen en wat ze meestal inhouden

Zeilen in Menorca
Zeilen in Menorca

Een boottocht in Menorca kan tussen 30 en 150 € per persoon per dag kosten. Het hangt allemaal af van het type boot, de lengte van de excursie en hoeveel mensen er aan boord zijn. Bij sommige excursies zijn eten, drinken en uitrusting voor kajakken of snorkelen inbegrepen; deze extra's komen bovenop de prijs van de excursie.

Gelukkig is het aanbod van boottochten op het eiland Menorca heel gevarieerd: u vindt er opties voor alle smaken (en alle budgetten!). In het algemeen zult u eerst moeten kiezen tussen een privé-boottocht of een georganiseerde tocht met andere reizigers.

Een andere variabele is de lengte van de reis. Een particuliere boot zal uiteraard duurder zijn en u kunt deze met of zonder schipper huren. De Hellotickets privéboottocht bijvoorbeeld kost 600 euro, maar er kunnen maximaal 12 passagiers mee, dus de prijs per persoon is 50 euro.

De prijs hangt ook af van de grootte van de boot. Zo kan een dag doorbrengen op een catamaran in een kleine groep (met slechts 10 personen) ongeveer 110 € per persoon kosten (inclusief snorkeluitrusting, peddelsurfen en eten en drinken). Dezelfde optie maar dan voor een halve dag kost 66 €.

Hoe boekt u een boottocht in Menorca

Snorkelen in Menorca| ©Jacob Owens
Snorkelen in Menorca| ©Jacob Owens

U kunt het beste online en vooraf reserveren, vooral als u van plan bent in het hoogseizoen te reizen (half juni tot half september). Kies het aantal passagiers aan boord, het tijdstip en het vertrekpunt en boek uw excursie. U moet bij de reservering betalen om uw plaats veilig te stellen.

Houd er rekening mee dat de plaatsen op de boottochten vrij krap zijn (Menorca probeert overvol toerisme te vermijden), dus zodra u uw vlucht of ferry boekt om er te komen, zorg er dan voor dat u een plaats krijgt op de boottocht van uw keuze.

Er is ook de mogelijkheid om de boottocht te boeken zodra u op het eiland aankomt (u kunt altijd naar een jachtclub of pier gaan en het daar aan de professionals vragen), maar ik raad dit niet aan als u midden in de zomer reist: niet alleen bieden ze geen last-minute aanbiedingen, maar u loopt ook het risico dat u geen plaats krijgt op het tijdstip of de route die u wilt.

Een andere tip bij het boeken van uw boottocht is om te proberen deze tijdens de eerste dagen van uw reis te boeken. Ten eerste omdat het u helpt uw weg te vinden en in één excursie meerdere baaien te ontdekken, waar u dan op eigen gelegenheid naar terug kunt keren, maar ook omdat u bij slecht weer - wat in de zomer vrij onwaarschijnlijk is, maar je weet maar nooit - meer mogelijkheden hebt om de excursie uit te stellen, zodat u deze niet hoeft te missen.

Hoe boekt u een boottocht in Menorca met kinderen?

Menorca met kinderen| ©Torsten Dederichs
Menorca met kinderen| ©Torsten Dederichs

Praktisch alle maatschappijen die boottochten in Menorca organiseren zijn aangepast om de kleintjes te ontvangen: ze zullen kunnen zwemmen, plezier maken aan boord en met het hele gezin op de boot eten. Op de grotere boten is er ruimte om hun kinderwagens op te bergen en het rustige water van Menorca maakt het praktisch onmogelijk voor hen om aan zeeziekte te lijden. Bovendien zijn er vaak gereduceerde tarieven voor kinderen en tieners en reizen baby's gratis. Zorg ervoor dat u dit controleert voordat u boekt.

Dus vraagt u zich nog steeds af of het een goed idee is om het hele gezin mee te nemen op vakantie? Natuurlijk is dat zo! Kinderen vinden het bijna leuker om aan boord te zijn dan volwassenen. Als ze het nodig hebben, kun je ze een reddingsvest geven of je kunt ze een paar mouwen brengen. In sommige gevallen, bijvoorbeeld bij de boottocht van een halve dag, heeft de boot glijbanen die het nog leuker maken.

Alle boten hebben toiletten, wat de dag aan boord ook makkelijker maakt voor de kleintjes. Ze hebben allemaal schaduwplekken waar ze kunnen rusten zonder de hele dag in de zon te zitten. Voor één dag hoef je niet in de hitte naar de meest ontoegankelijke baaien te lopen. Vergeet je pet en zonnecrème niet... en geniet met de hele familie!

Een boot huren zonder vaarbewijs in Menorca

Genieten van een duik| ©Daniel Ferrandiz
Genieten van een duik| ©Daniel Ferrandiz

Als u in plaats van deel te nemen aan een tour of een privé-excursie met bemanning liever een boot huurt die u zelf bestuurt, is dat ook mogelijk. Dit zijn meestal kleine boten met motoren met een vrij laag vermogen, zodat u ze zonder risico kunt besturen. U vindt ze vanaf ongeveer 200 € en naarmate de boot groter wordt, gaat de prijs omhoog. Verhuur wordt meestal per uur betaald.

Bij Nautal kun je bijvoorbeeld online boeken en op de dag van de excursie geeft de verantwoordelijke je de instructies die je nodig hebt om te weten hoe je moet rijden. Zorg ervoor dat u weet hoeveel passagiers er op de boot passen (ze zijn meestal vrij klein) voordat u hem huurt en plan een beetje welke baaien u wilt bezoeken, want het zal praktischer zijn om de boot in een of andere haven te huren om sneller toegang te krijgen tot het gebied waarin u geïnteresseerd bent.

Wat te bezoeken per boot in Menorca

De turquoise wateren van Menorca| ©Ricardo Frantz
De turquoise wateren van Menorca| ©Ricardo Frantz

In Menorca zijn er twee hoofdgebieden die de belangstelling van alle bezoekers trekken: de baaien in het zuiden en de baaien in het noorden. De zuidelijke baaien zijn beter bekend om hun fijne witte zand en kristalhelder water. De noordelijke stranden zijn meestal ruiger, maar je vindt er bijna niemand, wat het zeilen heel bijzonder maakt.

De baaien in het zuiden

De bekendste zijn Macarella (en het zusje Macarelleta), Turqueta, Son Saura...enz. De waarheid is dat het onmogelijk is om er slechts één te kiezen, daarom doen de boottochten die langs de zuidelijke stranden varen ze meestal allemaal aan en afhankelijk van de wind van de dag of het aantal bezoekers, kiest de schipper de beste plek voor u om te stoppen en te snorkelen. Sommige van deze stranden worden geflankeerd door grotten en rotsen waar zich veel zeeleven ophoopt. Maak van de gelegenheid gebruik om met uw duikbril (snorkeluitrusting is bij de meeste boottochten inbegrepen) een duik te nemen en u te vergapen aan de kleurrijke vissen - niemand kan zien dat u niet in het Caribisch gebied zwemt!

De inhammen van het noorden

Aan de andere kant zijn er de ongerepte stranden van het noorden: hier vindt u geen strandtenten of massa's toeristen. De meeste stranden zijn volledig ontoegankelijk te voet, dus een bezoek per boot is een goed idee. Cala Tortuga, Cala Pilar, Cala Pregonda of Fornells zijn spectaculair. Hier is het zand niet zo fijn, maar het water is net zo schoon, doorzichtig en turquoise als in de baaien in het zuiden, maar u bent er vrijwel alleen. Klinkt goed, hè?

Boottocht bij zonsondergang in Menorca

Geniet van de prachtige zonsondergangen van Menorca| ©Johannes Plenio
Geniet van de prachtige zonsondergangen van Menorca| ©Johannes Plenio

Tijdens uw reis ziet u de zonsondergang vanaf ongelooflijke plaatsen op het eiland: de vuurtorens, kapen en verborgen hoekjes maken elke zonsondergang magisch. Maar als u echt iets unieks zoekt, kunt u de zonsondergang bekijken vanuit het midden van de zee, na een duik in de laatste zonnestralen en genietend van een aperitief aan boord.

In de zomer varen rond 19 uur enkele boten de wateren van Menorca binnen voor het plezier van degenen die op zoek zijn naar een unieke ervaring. Op de terugweg vaart u 's avonds laat terug naar de haven, waardoor de dag met een beetje avontuur wordt afgesloten.

Maar als de zonsondergang uw favoriete moment van de dag is, is hier een gids voor waar u kunt genieten van het laatste licht van de dag in Menorca: Beste zonsondergang plekken in Menorca.

Boottochten vanuit Fornells

Zeilen in een zeilboot| ©Jacob Meissner
Zeilen in een zeilboot| ©Jacob Meissner

Boottochten vanuit Fornells varen meestal langs de noordelijke stranden. De baai van Fornells is bijzonder mooi en wordt niet veel bezocht door bezoekers van het eiland, dus parkeren om aan de excursie te beginnen is vrij eenvoudig.

Deze zeilexcursie neemt u bijvoorbeeld mee op het ritme van de wind om de noordelijke stranden te ontdekken. U stopt onderweg om te zwemmen en te snorkelen en hoewel de route kan variëren afhankelijk van de windrichting, zal de schipper ervoor zorgen dat u het meeste uit het zeilen haalt. In Fornells kunt u ook een kajak-excursie maken die uw bezoek aan het noorden van het eiland een beetje avontuurlijker maakt.

Boottochten vanuit Cala Galdana

Het kristalheldere water van Son Bou| ©Elizabeth Lies
Het kristalheldere water van Son Bou| ©Elizabeth Lies

Cala Galdana is een van de drukste stranden in het zuiden van Menorca. Hier staan twee van de grootste hotels van het eiland en veel boottochten naar het zuiden vertrekken vanuit Cala Galdana. Er zijn ligbedden, parasols, enz. op het strand zelf, dus het is niet bijzonder charmant om er langs te varen, maar het is een handig referentiepunt als u daar of in de omgeving verblijft om een excursie te maken.

Macarella, Macarelleta of Turqueta zijn vrij dichtbij, dus het paradijs ligt op slechts enkele meters afstand. Zo heeft deze boottocht van een halve dag naar de zuidelijke baaien een speciale middagstop om passagiers op te halen en af te zetten. Maar als u besluit hier in of uit te stappen en u moet met de auto reizen, wees dan geduldig met parkeren en verwacht dat het even duurt - u wilt niet te laat komen voor uw afspraak met de boot!

Boottochten vanuit Ciudadela

Citadel| ©Jr Harris
Citadel| ©Jr Harris

Ciudadela is waarschijnlijk een van de mooiste plaatsen van het eiland en combineert perfect de strandvakantie waar u van droomt met de charme van een mooie stad vol sfeer op alle uren van de dag. Omdat het een van de meest populaire bezienswaardigheden is onder toeristen, zijn er veel mogelijkheden om vanuit Ciudadela een boottocht te maken.

Deze boottocht langs de zuidelijke baaien, de populairste op het eiland, vertrekt vanaf de Passeig del Mol in Ciudadela en keert terug naar hetzelfde vertrekpunt. Maak op de terugweg van de boottocht van de gelegenheid gebruik om rond te wandelen langs de ambachtelijke kraampjes in het havengebied, de barretjes en terrasjes en de geplaveide straatjes.

Boottochten vanuit Mahon

Es Mercadal straat, in Mahón| ©Héctor J Rivas
Es Mercadal straat, in Mahón| ©Héctor J Rivas

Mahón is een must op uw reis naar Menorca. Wanneer u de weg kwijt lijkt te zijn, vindt u een straat die naar de zee leidt met een spectaculair uitzicht, en de haven is waarschijnlijk een van de mooiste van Spanje. Er is dus geen reden meer om het beste uit uw bezoek te halen door een boottocht vanuit Mahón te maken.

Het grote voordeel van een boottocht vanuit Mahón is dat u door de centrale ligging kunt beslissen of u liever de baaien in het noorden of het zuiden bezoekt, aangezien beide op vergelijkbare afstand van de stad liggen.

Zeiltochten in Menorca

Zeilen in Menorca| ©Jr Harris
Zeilen in Menorca| ©Jr Harris

Zeilen in Menorca heeft een romantisch tintje dat moeilijk te vergelijken is met andere boten. Zich laten meeslepen door het ritme van de wind en de richting van de golven geeft een vleugje authenticiteit aan de tocht die andere boten niet bereiken. Bovendien zijn de groepen door de kleine omvang van de zeilboot (in vergelijking met andere boten) altijd kleiner, zodat u zich beter kunt verbinden met de natuur en het landschap: aan het eind van de dag heeft u het gevoel een ontspannende dag te hebben doorgebracht aan de Middellandse Zee.

U moet er echter rekening mee houden dat de snelheid van de zeilboot, in voor- en tegenspoed, niet buitensporig hoog is, dus als u op zoek bent naar een excursie waarbij u zoveel mogelijk kunt zien, is dit niet iets voor u. Maakt u zich in ieder geval geen zorgen, want de schipper zorgt ervoor dat u het maximale uit de route haalt, afhankelijk van de weersomstandigheden.

Catamaran excursies rond Menorca

Zeilen op een catamaran| ©Miguel Gelabert
Zeilen op een catamaran| ©Miguel Gelabert

Het is moeilijk om niet aangetrokken te worden door de luxe van een catamaran cruise rond Menorca. De boot is zeer stabiel, gebruikt meestal het momentum van de wind om onder zeil te gaan en heeft veel ruimte om in alle comfort aan boord te zonnen.

Aan boord van een catamaran is meestal plaats voor 10 tot maximaal 12 personen, dus privacy is gegarandeerd, dus leg je camera klaar want je zult de afgunst van al je vrienden zijn!

Kan ik zeeziek worden tijdens een boottocht in Menorca?

Zeilen bij zonsondergang| ©Loreta Pavoliene
Zeilen bij zonsondergang| ©Loreta Pavoliene

Het is vrij onwaarschijnlijk. Om te beginnen is het water rond het eiland erg rustig en zijn er zelden golven, zelfs als het waait. Toch, als je de neiging hebt een beetje zeeziek te worden als je gaat zeilen, raad ik aan zeilboten te vermijden (bij zeilen word je meer meegesleept door het ritme van de golven) en een excursie te zoeken die plaatsvindt op een grote boot. Catamarans, llauts en grote veerboten zijn zeer stabiel en u merkt er helemaal niets van.

Wat u nog meer moet weten over boottochten in Menorca

Zeilen in Menorca| ©Franco Vannini
Zeilen in Menorca| ©Franco Vannini
 • Alle activiteiten waarover ik u heb verteld vinden alleen plaats bij goed weer. Als het erg bewolkt, regenachtig of besneeuwd is, wordt de boottocht geannuleerd en wordt u aangeboden de ervaring te verplaatsen of een volledige terugbetaling te ontvangen.
 • Neem zwemkleding, een zonnebril, een handdoek, een fles water en zonnebrandcrème mee - alle ervaringen hebben een strandstop en u zult genieten van het liggen in de zon aan zee.
 • Als u op zoek bent naar een meer intieme ervaring, raad ik u de catamarantocht of de privétour aan, aangezien de andere ervaringen soms grotere groepen hebben.
 • Wanneer u uw reservering bevestigt, ontvangt u een e-mail met alle door u verstrekte gegevens. Controleer of alles klopt en bewaar het om op de dag van de ervaring aan de kapitein van de boot te laten zien.

Andere ervaringen die u kunnen interesseren

Duiken in Menorca| ©Marco Assmann
Duiken in Menorca| ©Marco Assmann

Naast het maken van een boottocht in Menorca zijn er nog veel meer dingen te doen op het eiland om van een onvergetelijke reis te genieten. Wil je lezen wat je nog meer niet mag missen op je vakantie, lees dan hier verder: Wat te doen in Menorca.

En als u na de boottocht zin hebt in meer maritiem avontuur, geen nood, op Menorca is nog veel meer te doen. Waarom geen kajakrace? Lees hier hoe: Kajakken in Menorca.

Veelgestelde vragen

 • Is het de moeite waard om een boottocht in Menorca te maken?

  Ja, zonder twijfel. Alleen vanaf zee leert u enkele van zijn beste baaien kennen en vermijdt u overbevolking. Als u zich nergens zorgen over wilt maken, kunt u het beste met een georganiseerde tour meegaan, want dan weet u zeker dat u de beste stranden bezoekt en krijgt u de beste plekken om te zwemmen te zien.

 • Wat is beter, de boottocht naar de noordelijke of zuidelijke baaien van Menorca?

  De zuidelijke baaien zijn de bekendste: Macarella, Macarelleta, Turqueta, Mitjana of Pregonda zijn het paradijs op aarde. Altijd met een kalme zee en kristalhelder water, zijn ze ook de beste plaats om te zwemmen.

 • Kan ik een boot huren zonder vaarbewijs in Menorca?

  Dat hangt af van de grootte van de boot en de motor. Er zijn momenteel boten te huur zonder schipper, maar aansluiten bij een rondleiding is de gemakkelijkste optie.

 • Welke boottocht is meer de moeite waard als ik alleen ga of met z'n tweeën?

  Er zijn zeer voordelige opties waarbij u alleen voor elke passagier betaalt, waardoor ze perfect zijn als u alleen of met z'n tweeën reist. Als u met een groep reist, is een privé-excursie meestal de moeite waard om de boot alleen voor u en de uwen te hebben (alleen de schipper vergezelt u).