Zeilboot daguitstappen vanuit Menorca

Er zijn maar weinig sensaties te vergelijken met zeilen op het geluid van de wind en de golven. En als je dat doet in het kristalheldere water van Menorca... wordt de ervaring een (betaalbare) luxe waar je tijdens je vakantie optimaal van moet genieten.

Carmen Navarro

Carmen Navarro

6 minuten lezen

Zeilboot daguitstappen vanuit Menorca

Zeilen bij zonsondergang | ©Josh Sorenson

Menorca is waarschijnlijk het meest natuurlijke en best bewaarde eiland van de Balearen. Je zult er genieten van de zee en de natuur zoals op weinig andere plekken ter wereld, vooral als je meegaat op een boottocht in Menorca. Als je er in plaats van zomaar een boot voor kiest om je reis compleet te maken met een zeiltocht, dan wil je er wel blijven wonen (gewaarschuwd is gewaarschuwd).

Laat je meeslepen door het deinen van de golven, de kracht van de wind en de stilte van de meest spectaculaire ongerepte baaien van Europa. Ik zal je vertellen wat de beste opties zijn om dit avontuur aan te gaan:

De beste optie

Menorca noordelijke stranden boottocht

Een excursie van een hele dag per zeilboot in de noordelijke baaien

Je scheept in Fornells in op een authentieke zeilboot en de schipper volgt het ritme van de wind om de ervaring zo authentiek mogelijk te maken. Je ontdekt de baaien van het noorden en hebt tijd om te zwemmen en snorkelen.

Duur: 3 uren 30 minuten

De baaien in het noorden van het eiland worden gekenmerkt door het feit dat ze praktisch ongerept zijn. Je wordt niet alleen niet op elk strand omringd door toeristen, maar je reist ook op een zeilboot met slechts 10 andere mensen, wat deze excursie tot een intiemere en veel authentiekere ervaring maakt.

Je vertrekt 's ochtends vanuit Fornells en je hebt de hele dag de tijd om de wind (en de schipper) de route te laten bepalen. De bemanning garandeert dat je het grootste deel van de tijd aan het zeilen bent en van de beste plekjes in het noorden van Menorca kunt genieten.

Pak een handdoek, zwemkleding, zonnebril en een pet in en maak je verder geen zorgen. Gedurende de dag zul je verschillende stops maken om te zwemmen en snorkelen om een perfecte dag compleet te maken.

Waarom voor deze tour kiezen: voor een zeer goede prijs-kwaliteitverhouding zul je een dag op zee doorbrengen om de beste baaien in het noorden te ontdekken. Lunch is inbegrepen en de boot is uitgerust zodat je kunt snorkelen en het onderwaterleven van Menorca kunt ontdekken.

Aanbevolen als... je een zeiltocht in Menorca wilt maken zonder je zakken te hoeven breken door een privéboot te huren. Dit is de beste optie voor een intieme tocht in zeer kleine groepen.


s Avonds

Menorca catamaran cruise

Vier het einde van de dag met een zeiltocht bij zonsondergang

De beste zonsondergang op het eiland is te zien vanaf de zee: neem een duik in de late namiddag en profiteer van de laatste zonnestralen voor een aperitiefje aan boord en geniet van de rust van de Middellandse Zee aan het einde van de dag.

Duur: 3 uren 30 minuten

Het is duidelijk dat zeilen iets magisch is, maar als je het laat op de dag doet zal het resultaat zeker de meest romantische avond van je vakantie zijn. Kort voor 19:00 ga je aan boord van een echte zeilboot en zet je koers naar de baaien in het noorden. Een paar uur lang zul je genieten van de wind, de golven en de zee.

Je hebt de tijd om de laatste duik van de dag te nemen en de zonnestralen op te vangen voordat hij ondergaat, en je keert terug naar de boot om de zonsondergang te bekijken terwijl er aan boord een aperitief wordt geserveerd. Neem wat kleren mee om je om te kleden, want je gaat laat in de avond terug naar de haven. Het gevoel van varen in de duisternis van de zee is iets wat je niet snel zult vergeten als je terugkomt van je trip.

Waarom voor deze excursie kiezen: Met deze excursie kun je een perfecte vakantiedag helemaal afmaken. De lichtjes bij zonsondergang, een aperitiefje aan boord en de zonsondergang van de Middellandse Zee zullen ervoor zorgen.

Aanrader als... je zin hebt in een rustig plan om van de natuur te genieten.


Hoeveel kost een zeiltocht in Menorca?

Zeilen op een zeilboot| ©Unsplash
Zeilen op een zeilboot| ©Unsplash

De prijzen van de zeilexcursies liggen iets hoger dan die van de drukkere boottochten. Houd er rekening mee dat je in kleine groepen reist en dat de ervaring veel exclusiever is, dus je betaalt ongeveer 60 € voor 4 uur zeilen of 110 € voor de hele dag.

Houd er echter rekening mee dat zeilexcursies meestal inclusief drankjes en een snack zijn. Bij de excursie van een hele dag is ook de lunch aan boord inbegrepen, dus je hoeft je verder geen zorgen te maken. Als je op zoek bent naar iets voordeligers, kun je altijd deelnemen aan een grotere georganiseerde excursie, zoals sommige van de excursies die langs de zuidelijke baaien voeren (voor €50 voor een hele dag en €28 voor vier uur).

Boek een boottocht in Menorca

Waarom een zeiltocht de moeite waard is

Paradijselijke stranden van Menorca| ©Unsplash
Paradijselijke stranden van Menorca| ©Unsplash

Het antwoord is duidelijk: de ervaring is veel beter. Om te beginnen kunnen de zeilboten maximaal 12 passagiers meenemen, waardoor het bijna privétochten zijn. Je vaart weg van de drukte (en het lawaai) van de massa en de excursie laat je nog meer genieten van de natuur.

Aan de andere kant kun je dichter bij de bemanning komen, je vragen stellen aan de schipper, je favoriete plekjes bespreken zodat hij kan stoppen en jij kunt zwemmen, enz. Bovendien is zeilen niet te vergelijken met inschepen op een veel grotere boot (er zijn boten die plaats bieden aan meer dan 200 personen).

Op dit punt is het onbetwistbaar dat je het beste van het kristalheldere water van Menorca kunt genieten vanaf zee. Het aanbod van tochten op het eiland is echter heel gevarieerd en je vindt routes en excursies voor elk budget. Als zeilexcursies niet bij je passen, maak je dan geen zorgen, er zijn meer opties.

Boek een boottocht in Menorca

Hoe boek je een zeilexcursie

Genieten van een duik bij zonsondergang| ©Unsplash
Genieten van een duik bij zonsondergang| ©Unsplash

De gemakkelijkste manier is om online te boeken. Op Hellotickets kun je de dienstregelingen, prijzen en beschikbaarheid controleren. De belangrijkste aanbeveling is om van tevoren te boeken. Zeilboten hebben een zeer beperkte capaciteit en als je in de zomer reist, is de vraag vaak erg groot. Boek je boottocht zodra je je vliegtickets hebt, zodat je niet zonder plaats komt te zitten aan boord.

Hoe lang duurt een zeiltocht?

Zeilen| ©Unsplash
Zeilen| ©Unsplash

Als je van plan bent een zeiltocht te boeken, kun je de duur kiezen. Er zijn meestal tochten van een hele dag (de prijs is ongeveer 110-120 €) of van een halve dag. Zeiltochten van een halve dag duren meestal ongeveer 3,5 uur en zijn meestal lang genoeg om de belangrijkste baaien in het gebied te zien.

Boek een boottocht in Menorca

Excursie dienstregelingen

Genieten van het transparante water van het eiland| ©Unsplash
Genieten van het transparante water van het eiland| ©Unsplash

Als je voor de dagtocht kiest, moet je 's ochtends (normaal rond 10:00) aan boord gaan om optimaal van het daglicht te kunnen genieten. Je keert rond 17:00 uur terug in de haven na een spectaculaire dag zeilen langs de kust van Menorca en lunch aan boord. Als je voor de middagexcursie kiest, ga je rond 19:00 uur aan boord om de zonsondergang vanaf de boot te bekijken en keer je laat in de avond terug naar de haven.

Route van de zeilbootexcursies

Zeilboten op de stranden van Menorca| ©Unsplash
Zeilboten op de stranden van Menorca| ©Unsplash

De zeiltochten vertrekken meestal vanaf de noordkust van het eiland. De thuishaven is altijd Fornells en van daaruit zeil je, letterlijk, waar de wind je brengt. En daar hoef je je geen zorgen over te maken. Ten eerste omdat je met de ervaring van de schipper de meest spectaculaire en verborgen plekjes in het noorden zult bereiken en ten tweede omdat het hele gebied spectaculair is, dus waar je ook gaat, je zult versteld staan.

De bekendste baaien aan de noordkust zijn Cala Tortuga, Cala Pregonda, Cala Pilar en Cap de Cavalleria. Je zult versteld staan.

Andere boottochten in Menorca

Gaan zwemmen in Menorca| ©Unsplash
Gaan zwemmen in Menorca| ©Unsplash

Als je het turquoise water dat het eiland Menorca omringt wilt verkennen, maar je bent niet overtuigd om dat aan boord van een zeilboot te doen, dan raad ik je ook aan om een excursie met een catamaran te maken. Zo niet, dan kun je altijd mijn gids voor de beste boottochten in Menorca raadplegen om de beste routes en het volledige aanbod aan prijzen te ontdekken.

Als je zeker wilt zijn van een boottocht in de buurt van je hotel of appartement, heb ik ook een lijst samengesteld van de beste boottochten met vertrek vanuit elke grote inham of stad op het eiland: