Boottochten vanuit Mahón

Mahón is de hoofdstad van Menorca: de pittoreske straatjes zijn een must-see en de grote zeehaven maakt het de ideale plek voor een boottocht.

Carmen Navarro

Carmen Navarro

5 minuten lezen

Boottochten vanuit Mahón

Lekker zwemmen voor de kust van Menorca | ©Mor Shani

De haven van Mahón is zeker een van de mooiste van Spanje. Beschut door de orografie van de stad en vol kleurrijke huisjes is het een ansichtkaart waardig. Als u helemaal tot hier bent gekomen om een boottocht naar de baaien van Menorca te maken, aarzel dan niet om van uw bezoek gebruik te maken om de haven en de omliggende straten te verkennen.

Maar tijdens uw vakantie zult u zeker in het turquoise water willen springen en deelnemen aan een van de boottochten in Menorca.

Welke boottocht te kiezen in Mahón

Boottocht vanuit Mahón| ©Patrick Lalonde
Boottocht vanuit Mahón| ©Patrick Lalonde

Afhankelijk van de route die u wilt volgen, kunt u kiezen tussen verschillende maatschappijen die in de haven van Mahón actief zijn. Sommige nemen u mee op een schilderachtige route rond de stad, terwijl andere u meenemen naar de ongerepte baaien in het noorden of de paradijselijke stranden in het zuiden. Let op:

Boottocht rond de haven

Yellow Catamarans organiseert bijvoorbeeld rondvaarten door de haven zelf om van het beste uitzicht op de stad te genieten. Deze kunnen online worden geboekt en kosten slechts 12 euro voor volwassenen. U krijgt op deze tocht echter niet de kans om een duik te nemen of ongerepte baaien te bezoeken. Deze tocht voert langs de stad en is een goede gelegenheid om foto's te maken van de kustlijn.

Iets vergelijkbaars wordt georganiseerd door Rutas Marítimas de la Cruz. Aan boord van hun boot kun je de haven in de diepte verkennen en hun boot heeft ook panoramische onderwaterramen zodat je ook de zeebodem kunt ontdekken.

Reis naar de baaien in het zuiden

Dezelfde maatschappij, Rutas Marítimas de la Cruz, organiseert dagelijks vertrekken vanuit de haven van Mahón naar de baaien in het zuiden en Ciudadela: de tocht duurt een hele dag (7 uur) en er wordt wel gestopt om te zwemmen. De prijs is 44 € per volwassene en brengt u naar de bekende baaien van Macarella, Macarelleta, Turqueta en andere.

Er is ook sangria en een heerlijke paella aan boord, zodat u zich nergens zorgen over hoeft te maken.

Bootverhuur zonder schipper in Mahón

Als u een vergunning hebt om zelf de boot te besturen of zelfs een kleine boot durft te huren waarvoor u geen speciale vergunning nodig hebt, kunt u ook een boot huren in de haven van Mahón. Deze optie geeft u veel vrijheid om te gaan en staan waar u wilt, zonder dat u zich moet aansluiten bij een vaste route of een groep toeristen. U kunt de beschikbaarheid en prijzen controleren bij Nautal.

Boek een boottocht naar Mahón

Hoeveel kost een boottocht vanuit Mahon?

Uitzicht vanaf een boot| ©Alix Greenman
Uitzicht vanaf een boot| ©Alix Greenman

De prijzen voor boottochten vanuit Mahón variëren afhankelijk van de route en de boot die u wilt nemen: u kunt een tocht van een uur rond de haven maken in een grote boot voor ongeveer 12 € en als u naar de zuidelijke baaien wilt varen voor een hele dag op zee, kan de prijs oplopen tot ongeveer 50 €. U kunt altijd een boot zonder schipper huren om te varen zonder u aan een georganiseerde tocht te houden: in dat geval kan de prijs variëren van 200 tot 1000 euro.

Houd er rekening mee dat hoe groter de tour en hoe meer passagiers aan de excursie deelnemen, hoe goedkoper de activiteit zal zijn. Het goede is dat de grotere boten zeer goed zijn uitgerust en zelfs eten en drinken aan boord serveren, zodat u zich nergens zorgen over hoeft te maken.

De exclusiviteit van het huren van een privéboot met of zonder schipper maakt de ervaring meestal duurder. Om de prijsklassen te vergelijken: een excursie van een hele dag in het noorden van Menorca kan bijvoorbeeld ongeveer 110 euro per persoon kosten, maar er zitten slechts 10 passagiers op elke boot.

Boek een boottocht naar Mahon

Hoe boekt u een boottocht in Mahon

Boottocht rond Menorca| ©Jordan Irving
Boottocht rond Menorca| ©Jordan Irving

U kunt het beste online en vooraf reserveren. Er zijn momenteel verschillende maatschappijen actief in de haven van Mahón en elke maatschappij heeft verschillende routes, boten en dienstregelingen. Ik raad u echter aan ruim van tevoren te reserveren om zeker te zijn van een plaatsje. De vraag in de zomermaanden is gewoonlijk zeer groot. Check: Yellow Catamarans, Rutas Marítimas de la Cruz en Nautal voor beschikbaarheid en prijzen.

Zodra u duidelijk bent over uw data en budget, kiest u uw route en boekt u deze vanaf uw mobiel of computer. Controleer de inclusies (maaltijden, drankjes, snacks, snorkeluitrusting, enz.) om er zeker van te zijn dat u de optie kiest die het beste bij u past.

Boek een boottocht in Mahon

Dienstregeling van de boottochten vanuit Mahón

Zonsondergang in Menorca| ©Loreta Pavoliene
Zonsondergang in Menorca| ©Loreta Pavoliene

Afhankelijk van het type route en boot dat u kiest, zal de dienstregeling verschillen. Er zijn elk uur vertrekken voor de korte ritten rond de haven, dus als u voor deze optie kiest, zijn de dienstregelingen zeer flexibel. Om de zuidelijke baaien te bereiken, moet u er rekening mee houden dat de route langer zal zijn, zodat de excursie normaal gesproken een hele dag (ongeveer 8 uur) in beslag zal nemen en dat u 's morgens (rond 10.00 uur) moet vertrekken om te kunnen profiteren van de centrale uren van de dag.

Duur van de boottochten

Catamaran| ©Brett Jordan
Catamaran| ©Brett Jordan

In Mahón is er veel variatie om uit te kiezen: u kunt kiezen uit boottochten van 7 en 8 uur om de dag zeilend door te brengen tot korte tochtjes van een uur rond de haven. Wat u moet weten is dat volledige dagtochten meestal een lunch omvatten om de logistiek van de excursie te vergemakkelijken. Als u liever een privéboot huurt voor u en uw gezelschap, kunt u met de eigenaars onderhandelen over de tijden en de duur (in dat geval betaalt u meestal per uur, dus de duur hangt af van uw budget).

Route van de excursies

Inham in Menorca| ©JR Harris
Inham in Menorca| ©JR Harris

De meest voorkomende beperken zich tot een wandeling rond de haven van Mahón: ze nemen u mee om de stad vanuit verschillende perspectieven van de kustlijn te bekijken en in slechts 60 minuten bent u terug in de haven. Als u een hele dag wilt zwemmen in het kristalheldere water van het meest natuurlijke deel van het eiland, gaat de route meestal naar de baaien in het zuiden: u bezoekt onder meer Macarella, Macarelleta, Turqueta, Cala Mitjana en Trebaluguer. Er zijn excursies die zelfs tot Ciudadela gaan.

Ze keren allemaal aan het eind van de dag terug naar de haven van Mahón, zodat de excursie eindigt op hetzelfde beginpunt van de route.

Boottochten vanuit andere baaien of steden

Ciudadela, Menorca| ©JR Harris
Ciudadela, Menorca| ©JR Harris

Als u geen zin heeft om een boottocht vanuit Mahón te boeken, geen nood. Het aanbod op het eiland is zo ruim dat u kunt kiezen uit excursies en routes die vanuit andere havens van Menorca vertrekken. Er zijn bijvoorbeeld dagelijkse boottochten naar de zuidelijke baaien vanuit Ciudadela of boottochten die vertrekken vanuit Cala Galdana. Als u de noordelijke baaien wilt ontdekken, is de meest praktische manier het boeken van een boottocht vanuit Fornells.

Wat kan ik nog meer doen in Menorca?

Het eiland heeft veel te bieden op cultureel gebied: de dorpen, landschappen, kliffen, gastronomie en mensen zullen ervoor zorgen dat u er een tijdje wilt blijven wonen. Maar als we reizen is tijd geld, dus heb ik een reisgids voor je gemaakt om in gedachten te houden wat je niet mag missen in Menorca.