Cookies helpen ons om onze services te leveren. Door gebruik te maken van onze website, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Kom meer te weten.

10 dingen om te doen op Menorca in december

Veel mensen denken dat Menorca alleen een zomerbestemming is, maar als u het in december bezoekt, zult u tal van activiteiten vinden waarvan u net zo veel, zo niet meer, zult genieten dan op de stranden.

Ana Caballero

Ana Caballero

7 minuten lezen

10 dingen om te doen op Menorca in december

Kerstboom in Menorca | ©Kevin Madsen

Alles wat er te zien en te doen is in Menorca maakt het tot een prachtig eiland, en niet alleen tijdens het zomerseizoen. In december biedt het eiland interessante ervaringen voor zijn bezoekers, waarvan vele verband houden met de komende kerstvakantie.

Als u besloten hebt om in december naar Menorca te gaan, vindt u alles van kerstmarkten tot merkwaardige tradities zoals het zwemmen in de haven van Mahón, zonder te vergeten dat u kunt genieten van de gastronomische specialiteiten die typisch zijn voor deze data of, als u durft, kunt gaan surfen in het water.

1. Slenter over de beroemde straatmarkt van Mahón

Mahón Markt| ©Gary dpi
Mahón Markt| ©Gary dpi

In de stad Mahón, de belangrijkste stad van het eiland, wordt met Kerstmis de beroemdste straatmarkt van heel Menorca gehouden.

Het beste aan de kerstmarkt van Mahón is dat u er allerlei artikelen kunt vinden, van decoratieve artikelen, kleding, schoenen, diverse handwerken en natuurlijk lekkere zelfgemaakte plaatselijke kerstmaaltijden.

De Fira de Nadal in Mahón, de naam van deze markt, beslaat de Plaza de Colón, de straat Ses Moreres en de Plaza de la Constitución.

Uiteraard is dit niet de enige markt van dit type die in de maand december op het eiland wordt gehouden; andere steden en dorpen hebben ook hun eigen markt.

Dus als u bijvoorbeeld besloten hebt om alles wat Ciutadella te bieden heeft te bezoeken, zult u ook de gelegenheid hebben om over een van deze markten te slenteren. In dit geval valt de markt op door zijn indrukwekkende decoratie. Het wordt gewoonlijk rond 6 december gehouden in de oude wijk.

Boek een rondleiding op Menorca

2. Kom kijken hoe de Llumets de kerstverlichting in Mahon verlichten.

Llumets die de lichten aandoen| ©manuel m. v.
Llumets die de lichten aandoen| ©manuel m. v.

Zoals in een groot deel van de wereld is het ontsteken van de kerstverlichting een fundamentele mijlpaal in de maand december. Van al zijn locaties raad ik u aan naar Mahón te gaan om het te zien, gewoonlijk op de eerste zondag van de maand.

Volgens de traditie zijn de mensen die de lichtjes moeten aansteken elfen die Llumets worden genoemd. Volgens de legende leven deze vriendelijke wezens op het eilandje Culóm, voor de haven van de stad.

Op een mooie dag viel daar een ster en gaf de Llumets de kracht om alles wat ze aanraakten in licht te veranderen. Daarom gaan ze met Kerstmis naar alle dorpen op het eiland om de verlichting aan te steken.

In Mahón moet je naar het Plaza de la Constitución. Om het evenement te vieren, zijn er concerten en een optocht. Natuurlijk mag je de Llumets niet missen die aan de kerk van Santa Maria hangen.

Zonder twijfel, als u dingen zoekt om te doen in Menorca met kinderen, is dit een ervaring die ze geweldig zullen vinden.

Praktische informatie

  • Waar: Plaza de la Constitución in Mahón
  • Prijs: gratis
  • Wanneer: de eerste zondag in december

3. Mis geen kerstconcert

Hoofdtheater van Maó| ©Félix Casals
Hoofdtheater van Maó| ©Félix Casals

Als u van kerstliederen houdt, vindt u in Menorca twee geweldige concerten gewijd aan dit soort muziek.

De eerste, rond 21 december, vindt plaats in Ciutadella. Het kerstconcert van deze stad wordt gehouden in een zaal die speciaal voor de gelegenheid is ingericht. De volgende dag wordt een soortgelijk concert gehouden in het Teatro Principal van Mahón.

Maar het muzikale programma in Menorca in december beperkt zich niet tot kerstliederen. In het midden van de maand geven de studenten van de beroepsschool van Menorca een concert in het Gemeentelijk Theater van Mahón.

Een paar dagen later geeft de muziekkapel van Mahón een nieuw concert in de aanloop naar het nieuwe jaar. Bij deze gelegenheid is het repertoire zeer gevarieerd.

4. Schaats op het ijs op de prachtige ijsbaan die in het Menorca Paviljoen is geïnstalleerd

Schaatsbaan in Menorca| ©XTRAICE
Schaatsbaan in Menorca| ©XTRAICE

Hoewel u zich midden in de Middellandse Zee bevindt, gaat het niet alleen om snorkelen in Menorca of duiken op het eiland. Als u in december reist, hebt u de mogelijkheid om te gaan schaatsen. Elk jaar, vanaf iets voor het midden van de maand, wordt een grote ijsbaan geopend in de Pabellón Menorca tekst, in de stad Mahón.

De faciliteiten beslaan zo'n 600 vierkante meter en als u niet zo goed kunt schaatsen, kunt u gebruik maken van een kleinere synthetische ijsbaan speciaal voor beginners.

Een andere mogelijkheid om te schaatsen is te vinden in Alaior, meer bepaald in het Gemeentelijk Sportcentrum. Daar is ook sinds half december een ijsbaan geïnstalleerd voor al diegenen die deze sport willen uitproberen.

Boek een duikdoop in Menorca

5. Een stukje wandelen langs de Camí de Cavalls

Langs Camí de Cavalls| ©Damià Vinent Olives
Langs Camí de Cavalls| ©Damià Vinent Olives

Het lijkt u misschien vreemd, maar de beste tijd om te gaan wandelen op Menorca is in de winter: het is minder warm, u zult minder mensen aantreffen en bovenal, het landschap is adembenemend mooi. Als u in december naar het eiland gaat, raad ik u aan van de gelegenheid gebruik te maken om een deel van de Camí de Cavalls te bewandelen.

Dit pad, dat oorspronkelijk werd gebruikt om het eiland te verdedigen tegen mogelijke aanvallen, is 185 kilometer lang. Bij een volgend bezoek, en als u genoeg tijd hebt, raad ik u aan er enkele dagen te gaan wandelen.

Afhankelijk van het weer kunt u kiezen tussen de trajecten langs de kust of een van de meer landinwaarts gelegen trajecten, waar de wind minder sterk zal zijn.

Ik kan u verzekeren dat u zult genieten van het landschap, de verlaten stranden en de weelderige bossen.

6. Proef de winterse gastronomie van Menorca

Kreeften stoofpot| ©Eugene Peretz
Kreeften stoofpot| ©Eugene Peretz

Het mag dan minder bekend zijn dan in andere delen van Spanje, maar Menorca's gastronomie biedt veel variatie en, vooral, kwaliteit. Zoals gewoonlijk heeft elk seizoen zijn eigen typische bereidingen, en als u in december gaat, kunt u gerechten proberen die verder gaan dan de bekendste.

In de beste restaurants van Menorca vindt u uiteraard de gebruikelijke gerechten, zoals Mahón-kaas of kreeftenstoofpot, maar ook andere recepten die meestal alleen worden geserveerd als het koud weer wordt.

Onder deze gerechten kunnen we enkele broodjes gevuld met gehakt noemen, evenals de
cuscussó, een dessert van duidelijk Arabische oorsprong. Ook de moeite waard zijn de pastissets, gebakjes in de vorm van bloemen, en de pomada, een drankje op basis van gin dat zeer typisch is voor de Menorcaanse feesten.

7. Ontspan met een warme chocolademelk in een van Menorca's meest typische cafés

Kopje warme chocolade| ©Polina Tankilevitch
Kopje warme chocolade| ©Polina Tankilevitch

In december, met een veel rustigere sfeer op het eiland en een beetje kouder, voelt het vaak als gewoon ergens zitten en ontspannen. Mijn suggestie voor die momenten is om naar een café te gaan en een lekkere warme chocolademelk te drinken.

Hoewel je dit drankje misschien niet associeert met Menorca, is het toch zo dat er op het hele eiland vele cafés zijn die het serveren. Sommigen hebben zelfs hun eigen recept.

Als u kunt, is mijn advies om een plekje aan zee te zoeken waar u uw warme chocolademelk kunt drinken terwijl u van het uitzicht geniet. En daarbij is er niets beter dan een coca bamba, een typisch plaatselijk snoepje.

8. Durf de golven te trotseren door te windsurfen of te surfen

Surfen in Menorca| ©Víctor Bautista
Surfen in Menorca| ©Víctor Bautista

Menorca ligt aan de kalme Middellandse Zee en wordt gewoonlijk geassocieerd met boottochtjes in haar baaien. Dit kan echter veranderen op bepaalde dagen in december, vooral wanneer de noordenwind, de tramontana, waait.

Als u een windsurf- of surfliefhebber bent, weet u al dat dit het moment is om naar plaatsen als Punta Prima te gaan om wat golven te pakken.

Een andere goede plaats om te windsurfen is Cala Tirant, waar de golven tot vijf meter hoog kunnen worden. Kleinere exemplaren, tot 3 meter, zijn te vinden in Santo Tomás, Son Bou of Addaia.

Boek een boottocht rond Menorca

9. Neem afscheid van het jaar op de stranden van Menorca

Menorca Strand| ©Nicolas Vigier
Menorca Strand| ©Nicolas Vigier

Heeft u besloten om Oudejaarsavond in Menorca door te brengen? Als het antwoord ja is, kunt u niet anders dan de Menorcanen te vergezellen in hun tradities voor die dag.

Normaal gesproken zie je altijd veel in het wit geklede Menorcanen op de stranden om de jaarwisseling bij te wonen. In de nacht van 31 december is de menigte veel groter, maar de traditie om zich in het wit te kleden blijft behouden.

Er zijn waarschijnlijk minder plaatsen om de 12 druiven te eten dan op een strand van de Menorcanen, of om daarna naar het vuurwerk te kijken.

10. Zwemtocht naar de haven van Maó

Haven van Maó| ©Eduardo Ortín
Haven van Maó| ©Eduardo Ortín

Als u niet bang bent voor de kou, is één van de aantrekkelijkste activiteiten in Menorca in december de zwemtocht naar de haven van Maó.

Het evenement bestaat uit het overzwemmen van de haven, zonder zich te laten afschrikken door de 15º temperatuur. De deelnemers aan de oversteek variëren van ervaren zwemmers tot eenvoudige amateurs, en het bewijs van het succes is dat het aantal deelnemers elk jaar toeneemt.

Normaal gesproken wordt dit evenement gehouden op Sint Stefanusdag, 26 december, maar het weer en andere omstandigheden kunnen de datum veranderen.

Zwemmers kunnen zich inschrijven in de haven zelf, waar ze iets meer dan een uur voor ze het water ingaan, rond 12.00 uur, bijeenkomen.

Aan het eind is er een beloning voor iedereen die de route durft af te leggen: een lekker glas warme chocolademelk.

Het weer in Menorca in december

Zonsondergang in Menorca| ©Chris Combe
Zonsondergang in Menorca| ©Chris Combe

December in Menorca is niet bijzonder koud, zeker niet in vergelijking met andere steden. De gemiddelde maximumtemperatuur bereikt 15ºC, terwijl de minimumtemperatuur niet onder 9ºC zakt.

Het is ook geen bijzonder regenachtige maand, maar het is wel iets waar u rekening mee moet houden als u uw koffer inpakt.

In ieder geval is mijn advies om altijd een paar dagen van tevoren het weerbericht te bekijken.