10 dingen om te doen op Menorca in februari

Menorca wordt in de maand februari geïdentificeerd met Carnaval, maar het eiland biedt vele andere plannen die je zullen verbazen. Ontdek ze!

Jhonfrank  Sánchez

Jhonfrank Sánchez

9 minuten lezen

10 dingen om te doen op Menorca in februari

Menorca | ©Kaj Schmidt

Februari wordt op Menorca gekenmerkt door de komst van carnaval. Het eiland viert optochten, kostuumwedstrijden en andere activiteiten die de komst van de lente inluiden. Maar er zijn ook andere interessante activiteiten te doen, zoals rondleidingen door de archeologische vindplaatsen van de Talayotische cultuur, de route van de zeven vuurtorens en rondleidingen door het Museum van Menorca.

Bovendien blijft de pracht van de natuur je verbazen, zelfs in de winter, en dat zul je snel ontdekken als je een wandeling maakt langs de Camí de Cavalls of het natuurreservaat S'Albufera d'Es Grau. Ontdek alle activiteiten die Menorca in februari te bieden heeft!

1. Kom en maak een jeeptocht over de Camí de Cavalls

Langs de Camí de Cavalls| ©Damià Vinent Olives
Langs de Camí de Cavalls| ©Damià Vinent Olives

In Menorca staan in de maand februari de historische, sportieve, natuurbeschouwende en vooral paardrijroutes in het middelpunt van de belangstelling van de toeristen die het eiland bezoeken, en één route in het bijzonder, de Camí de Cavalls, combineert al deze ... .

De Camí de Cavalls is een 185 km lang pad dat langs de hele kustlijn van het eiland loopt. Deze uitgebreide route is verdeeld in 20 etappes en sommige daarvan hebben unieke charmes, zoals toegang tot archeologische vindplaatsen of natuurlijke plekken van buitengewone schoonheid. Het boeken van een paardrijtocht in Menorca langs de Camí de Cavalls is zeker een activiteit die je niet mag missen.

Bovendien word je te allen tijde begeleid door een professionele gids die je alle details geeft van deze landelijke route naar Cala Mitjana, een ongerepte baai aan de zuidkust van het eiland.

Boek een tocht te paard in Menorca

2. Reis naar het verre verleden van het eiland via de archeologische vindplaatsen

Naveta des Tudons| ©Sole Perez
Naveta des Tudons| ©Sole Perez

Het klimaat, nog steeds winters in februari, maar minder gematigd in dit deel van de Middellandse Zee dan op het vasteland, maakt een bezoek aan de archeologische vindplaatsen van de Talayotische cultuur een geweldige optie. Dus als je gepassioneerd bent door geschiedenis, mag je de kans niet missen om deze tour te doen, want het zal een van de beste dingen zijn om te doen in Menorca.

Als je een ticket boekt voor Naveta des Tudons krijg je het hele verhaal te horen van de Talayotische cultuur die zich tussen 2.000 en 1.500 v.Chr. op Menorca vestigde . De typische bouwwerken van deze oude beschaving waren de navetas, enorme collectieve grafkamers, vergelijkbaar met een omgekeerde boot, en de talayots, kegelvormige wachttorens. Dergelijke bouwwerken zijn gemaakt van grote, rechthoekige stenen.

Ik stel voor dat je (ten minste) twee van de meest emblematische bouwwerken van deze cultuur leert kennen:

  • La Naveta de Tudons, dat verrassend is vanwege zijn omvang en uitstekende staat van bewaring.
  • De Talayot van San Agustín, met een grote binnenkamer die je kunt betreden en waar je een stukje van de antieke wereld van dichtbij kunt bekijken.

Boek een ticket voor Naveta des Tudons

3. Geniet van de parade van comparsas tijdens het carnaval van Mahon

Mahón Carnaval| ©Gema Valencia
Mahón Carnaval| ©Gema Valencia

Eén van de belangrijkste activiteiten die het Carnaval van Mahón -de hoofdstad van Menorca- onderscheidt van de activiteiten die in de rest van het eiland gevierd worden, is de prachtige parade van groepen en praalwagens, die je zeker zal fascineren.

Boek een rondleiding door Mahón en geniet van de parade waarin je kunt zien hoe de verschillende praalwagens de centrale straten van Mahón met leven vullen. Tegelijkertijd geniet je ook van de muziek van de passacalles (muziekbands) en het visuele spektakel van de pittoreske reuzen, enorme dansende figuren die eruit zien als iets uit een sprookje.

De route van de parade loopt door verschillende centrale straten van de stad voordat de route eindigt op het Plaza de s'Planada. Daar worden prijzen uitgereikt voor de meest creatieve praalwagens en groepen, zowel groot als klein. Maak van deze unieke parade een van de leukste dingen om te doen met kinderen in Menorca.

Boek een rondleiding door Mahón

4. Stel je creativiteit op de proef bij de verkleedwedstrijd van Mahón

Mensen in kostuum| ©Aleks Magnusson
Mensen in kostuum| ©Aleks Magnusson

Een andere traditie die carnaval in Mahón bijzonder maakt is de verkleedwedstrijd, waarbij verschillende prijzen worden uitgereikt aan de deelnemers. Als verkleden jouw manier is om je creativiteit te uiten, mis dan niet de kans om deel te nemen aan deze wedstrijd! Maar als je er meer van houdt om de originaliteit van de kostuums tussen de menigte te zien, dan zal het je verheugen om te weten dat Mahón wordt beschouwd als de meest kosmopolitische stad van het eiland. Je kunt de hoofdstad van Menorca beter leren kennen als je een rondleiding door Mahón boekt.

Je kunt ook naar de wake van de Camestortes gaan, een van de meest unieke gebruiken van het carnaval op Menorca. De Camestortes is een populair personage dat het oude jaar en de winterkou symboliseert, en daarom "begraven" de Menorcanen hem wanneer de lente nadert zodat het leven weer kan opkomen.

Van alle plaatsen in Menorca waar deze wake wordt gehouden, raad ik je aan om die in Mahón te zien, omdat de Camestortes daar door een persoon wordt uitgebeeld en niet door een lappenpop, zoals in andere plaatsen.

Boek een rondleiding door Mahón

5. Ontdek de route van de 7 vuurtorens en maak een ontspannen boottocht

Vuurtoren Punta Nati| ©Josep Trepat Font
Vuurtoren Punta Nati| ©Josep Trepat Font

Als jij iemand bent die graag in alle rust de wonderen van de natuur aanschouwt, dan is de route van de 7 vuurtorens van Menorca in februari een ideale ervaring voor jou. In deze tijd van het jaar zijn er aanzienlijk minder toeristen, wat betekent dat je meer tijd kunt doorbrengen op de top van de vuurtorens, om foto's te maken of in alle rust de schoonheid van het landschap te bewonderen.

Het feit dat er minder toeristen zijn, betekent ook dat je meer vrijheid hebt om het interieur van de vuurtorens te bekijken. Als je echter niet genoeg tijd hebt om ze allemaal te bekijken, raad ik je aan om er (ten minste) twee in het bijzonder te bezoeken:

  • De vuurtoren van Cavalleria, die niet alleen fotografisch interessant is, maar ook van historisch belang, want voordat hij klaar was, vonden er meer dan 700 schipbreuken plaats in de baai die hij nu beschermt.
  • De vuurtoren Favàritx is verrassend door zijn visuele aantrekkingskracht - deels door zijn kleuren - en zijn donkere rotsachtige omgeving, die doet denken aan een maanlandschap.

Een goede manier om de kustlijn van Menorca te verkennen en de vuurtorens te bereiken is door een van de boottochten rond Menorca te boeken. De kalme zee en de zonsondergangen in deze tijd van het jaar geven je een uniek perspectief van Menorca en haar ongelooflijke landschappen.

Boek een boottocht in Menorca

6. Bezoek een traditionele boerderij en ontdek hoe de traditionele Mahón kaas wordt gemaakt

Subaida kaasfabriek| ©TRAVEL2BALEARES
Subaida kaasfabriek| ©TRAVEL2BALEARES

Jezelf beschermen tegen de milde februaritemperaturen en een superieure gastronomische toeristische ervaring opdoen, dat zijn twee dingen die je kunt doen als je een les kaasmaken in Mahón boekt.

In deze originele ervaring, die ongeveer twee en een half uur duurt, bezoek je een boerderij en leer je over het proces van het maken van deze kaas die liefhebbers van lekker eten in vervoering heeft gebracht. Het omvat ook een proeverij van zelfgemaakte kazen.

Boek een Mahon kaasmaakles

7. Maak een rondleiding door het natuurpark van s'Albufera d'Es Grau

Natuurpark S'Albufera d'Es Grau| ©Nicolas G. Mertens
Natuurpark S'Albufera d'Es Grau| ©Nicolas G. Mertens

Het winterweer versterkt de schoonheid van het natuurpark S'Albufera d'Es Grau, dus het is een goed idee om het in februari te bezoeken. In de meer dan 5.000 hectare van dit groene reservaat kun je verschillende ecosystemen bezoeken (wetlands, regenwouden, duinen, stranden en kliffen), die samen een perfect evenwicht vormen.

Tijdens deze maand kun je in het park wandelen, fietsen (in bepaalde gebieden), vogels kijken en zelfs palingvissen. Maar als je liever de natuur aanschouwt, is er in het midden van het reservaat een uitkijkpunt met een spectaculair uitzicht over de lagune, dat je niet onverschillig zal laten.

Om goed voor het park te zorgen, kun je het beste eerst naar het Rodríguez Femenias Onthaalcentrum gaan. Daar geven ze je alle informatie die je nodig hebt over de routes die je in het reservaat kunt nemen, de biodiversiteit en de regels die je moet volgen als je binnen bent. Hier vind je meer informatie over dit park.

8. Beklim Monte Toro, het hoogste punt van Menorca

Op de Monte Toro| ©Eduardo Ortín
Op de Monte Toro| ©Eduardo Ortín

Een activiteit die je niet mag missen in februari is het beklimmen van de top van Monte Toro (het hoogste punt van Menorca, 348 m. hoog) om de horizon te zien. Vanaf hier kun je genieten van het visuele spektakel dat ontstaat wanneer de mist, wolken en zee in de verte lijken samen te smelten.

Dit droomlandschap is alleen in deze tijd van het jaar te zien, dus je zult zeker van de gelegenheid gebruik willen maken om het te fotograferen en deze magische herinnering voor altijd met je mee te nemen.

9. Ontdek de cultuur van het eiland in het Museum van Menorca

Museum van Menorca| ©Tònia.Marti
Museum van Menorca| ©Tònia.Marti

Een bezoek aan het Museum van Menorca in februari is een optie die onverwachte verrassingen inhoudt. Tijdens het laagseizoen biedt deze instelling verschillende leer- en amusementsactiviteiten aan, zoals lezingen, tentoonstellingen en concerten, om de belangstelling van toeristen voor de cultuur en geschiedenis van het eiland te stimuleren.

Ik zei al eerder dat deze maand ideaal is om de archeologische vindplaatsen van Menorca te ontdekken. Je historische rondleiding zal echter pas compleet zijn als je dit museum hebt bezocht, want je vindt er alle informatie die je nodig hebt om de wereld van de Talayotische beschaving echt te begrijpen.

Als je van geschiedenis houdt, zul je het leuk vinden om te weten dat het museum ook rondleidingen aanbiedt voor gezinnen en gemengde groepen. En je kunt zelfs een rondleiding door de Talayotische nederzetting Cornia Nou regelen met de medewerkers van het museum. Wat is een betere manier om meer over het verleden te leren dan van een expert?

10. Bezoek de Xoriguer Ginfabriek, de inheemse gin van Menorca

Xoriguer Ginfabriek| ©E Peter
Xoriguer Ginfabriek| ©E Peter

De Xoriguer Ginfabriek, gelegen in Mahón, is de plek om naartoe te gaan als je wilt opwarmen. Je kunt er niet alleen een souvenirfles kopen, maar ook te weten komen wat Menorcaanse gin zo bijzonder maakt.

Op Menorca kwam de smaak voor gin samen met de Engelsen, die in de 18e eeuw over het eiland heersten. Maar de lokale bevolking creëerde al snel hun eigen recepten, met behulp van oude technieken, zoals het distilleren van de drank boven een houtvuur; vandaar de unieke smaak en aroma's.

Rondreizen op Menorca in februari

Rijden| ©Tobi
Rijden| ©Tobi

In februari, het laagseizoen, is het openbaar vervoer meestal schaars in veel delen van Menorca, wat een probleem kan zijn om je te verplaatsen.

Als je erover denkt om in deze maand naar Menorca te gaan, is mijn advies om een auto te huren. Dit kan op de luchthaven van Mahon zelf - wat ook de enige luchthaven op het eiland is - zodat je geen vertraging oploopt in je reisschema.

Boek een boottocht rond Menorca

Het weer in Menorca in februari

s Middags in Menorca| ©lhourahane
s Middags in Menorca| ©lhourahane

In Menorca duurt de winter, net als in andere delen van Europa, tot februari en zelfs nog iets langer. Maar door de geografische ligging in de Middellandse Zee heeft het eiland een milder en tegelijkertijd aangenamer klimaat dan elders. Ideaal om te genieten van rondleidingen op Menorca.

Tijdens de maand februari is de lage temperatuur 8°C en de hoge 14°C, een ideaal klimaat om te genieten van alles wat er te zien en te doen is op Menorca. Dit betekent dat als je van plan bent om in deze tijd van het jaar naar het eiland te reizen, het aan te raden is om wat warme kleding mee te nemen, samen met wat luchtigere kleding.

Boek een rondleiding door Mahon