10 Dingen om te Doen in Sevilla met kerst

Dus u denkt erover om Sevilla de komende kerst te bezoeken, wat een fantastisch nieuws! Sevilla is 365 dagen per jaar betoverend, maar Kerstmis geeft het een speciaal tintje en de lijst met activiteiten die ik hier met u deel, zal u helpen die te ontdekken.

Katherine Betances

Katherine Betances

10 minuten lezen

10 Dingen om te Doen in Sevilla met kerst

Kerstmis in Sevilla | ©david

Dankzij de vele activiteiten en attracties die Sevilla te bieden heeft, is de stad uitgegroeid tot een van de meest bezochte van het continent.

In de kersttijd neemt het aantal leuke en recreatieve activiteiten alleen maar toe, dus naast de meer traditionele sightseeing tours, nodig ik u uit om zoveel mogelijk van de volgende activiteiten te genieten en het meeste uit Kerstmis in Sevilla te halen zoals de lokale bevolking dat doet.

1. Woon de kerstverlichting ceremonie bij.

Kerstmis in Sevilla| ©Jose Antonio Lagier Martin
Kerstmis in Sevilla| ©Jose Antonio Lagier Martin

Eind november wordt in Sevilla de kerstverlichting ontstoken. Deze ceremonie is slechts de openingshandeling die zal uitmonden in de verlichting van bijna 300 straten en winkels in de hele stad.

Het gemeentebestuur, samen met kooplieden en medewerkers, slaan de handen ineen om de straten van Sevilla tijdens de kerstperiode te vullen met kleur en charme.

Daarom is het zeer aan te bevelen om naast de Avenida de la Constitución ook de meest iconische straten van de oude stad van Sevilla niet te missen, zoals Sierpes, Tetuán, Campana, Laraña, Plaza Nueva en andere.

Als u dacht dat Sevilla bij nacht een mooie stad was, zult u verrast zijn hoe oogverblindend het wordt verlicht met kerstverlichting en -motieven.

Nuttige informatie

 • Adres: De verlichtingsceremonie vindt plaats op het belangrijke Plaza Nueva, waar zich het stadhuis bevindt.
 • Tijd: De openingsceremonie vindt 's avonds plaats, meestal rond 19:00 uur.
 • Prijsklasse: Gratis voor het grote publiek. Kom vroeg als je een goede plek wilt hebben.

2. Bezoek de kerststal van Sevilla

Kerststallen van Sevilla| ©RetalesCulturales
Kerststallen van Sevilla| ©RetalesCulturales

Van half november tot 23 december wordt in Sevilla een populair kerstevenement gehouden dat bekend staat als de Kerststalmarkt.

Dit evenement wordt al jaren georganiseerd door de Asociación de Comerciantes del Belén (ACOBE) en heeft tot doel het talent en het werk van een aantal plaatselijke kunstenaars, die gespecialiseerd zijn in de kunst en de vervaardiging van kerststallen, te presenteren.

Hier vinden Sevillianen en bezoekers alles wat ze nodig hebben om thuis een kerststal te maken, met stukken die opvallen door hun originaliteit. Hoewel het een evenement is dat volledig gewijd is aan kerststallen, is afwisseling gegarandeerd, aangezien elk jaar meer dan een dozijn exposanten meedoen.

Nuttige informatie

 • Adres en routebeschrijving: Voor de kathedraal van Sevilla en het Archivo de Indias in het hart van Sevilla, in de Constitución Avenue.
 • Openingstijden: maandag tot vrijdag van 10:30u tot 14u, 's middags van 17u tot 21u. Op zaterdag, zondag en feestdagen van 11 tot 15 uur en van 16 tot 21 uur.
 • Prijsklasse: Gratis toegang voor het grote publiek.

3. Koop kerstcadeaus op de Creative Crafts Fair

Kerststal Fair| ©AMSC Onda Joven Sevilla
Kerststal Fair| ©AMSC Onda Joven Sevilla

Van half december tot de dag voor Driekoningen (5 januari) wordt een creatieve beurs gehouden met een kerstthema, maar met een grote verscheidenheid aan kramen en veel variatie.

Elk jaar komen gemiddeld 70 exposanten bijeen op het Plaza Nueva van Sevilla om een gevarieerde catalogus van geschenken en curiosa te presenteren, allemaal handgemaakt met verschillende technieken en materialen.

Het evenement wordt georganiseerd door de Federatie van Ambachtslieden van Sevilla, in nauwe samenwerking met het stadsbestuur, en is wellicht de beste plek in de stad om kerstinkopen te doen en echt originele artikelen te vinden.

Nuttige informatie

 • Adres en routebeschrijving: De beurs wordt gehouden op het Plaza Nueva van Sevilla, in de onmiddellijke nabijheid van het stadhuis.
 • Openingstijden: Dagelijks van 11 tot 15 uur en van 17 tot 21 uur. Op 24 en 31 december werken ze alleen 's ochtends.
 • Prijsklasse: Gratis voor het grote publiek.

4. Woon de Drie Wijzen Parade in Sevilla bij

Cavalcade van de Drie Wijzen| ©Jose Javier Martin
Cavalcade van de Drie Wijzen| ©Jose Javier Martin

Als u Sevilla met kinderen bezoekt, is een van de leukste dingen om te doen tijdens de kerstperiode in de stad wellicht het bijwonen van de traditionele Driekoningenparade.

De verschillende wijken van de stad vieren de komst van de koningen met een prachtige optocht vol muziek en kleur waarbij ook snoepjes worden uitgedeeld voor de kleintjes.

Drie Wijzen Parade in Sevilla

De belangrijkste optocht van het feestseizoen wordt georganiseerd door de Ateneo de Sevilla en vindt plaats op 5 januari 's avonds. Het is een evenement dat verschillende muziekgroepen, een koor van klokkenluiders, honderden bedoeïenen en meer dan 30 prachtig versierde praalwagens bijeenbrengt.

Het evenement begint gewoonlijk rond 16.30 uur bij de Universiteit van Sevilla. Ik raad mijn reisvrienden echter aan de website On Sevilla dagen van tevoren te bezoeken om op de hoogte te zijn van de route en de officiële dienstregeling.

Andere kleine parades

In de verschillende wijken van Sevilla worden dit soort kleine evenementen gehouden als lokale vieringen. Hier zijn enkele van de meest populaire en mijn favorieten, data en tijden zijn bij benadering en kunnen soms gewijzigd worden, ik raad aan de informatie voor uw reis te controleren.

 • Padre Pio Parade: vindt gewoonlijk plaats op 4 januari tussen 17:00u en 22u. De route begint bij Plaza Antonio Ruiz.
 • De parade van Zijne Eminentie op 5 januari om ongeveer 15.30 uur begint bij Ceip Adriano del Valle.
 • Cavalcade van San Gerónimo: 6 januari om 10:30u, vertrek aan het Civic Centre.
 • Pino Montano parade: op 06 januari rond 11:00u, start bij Calle Deliniantes.
 • Triana Cavalcade: 6 januari om ongeveer 17:30u, start op de Plaza de Monte Pirolo.

5. Maak een rondleiding door de stad om de kerststalroute in Sevilla te zien

Bethlehem van het handelscircuit| ©Mario
Bethlehem van het handelscircuit| ©Mario

Kerststallen zijn een van de meest iconische kersttradities van Spanje en omdat Sevilla zo'n stad is die bol staat van traditie en cultuur, is een van de leukste dingen om te doen in de stad in de kersttijd zeker de populaire route van de Sevilliaanse kerststallen.

Locaties

Hoewel sommige locaties al bekend zijn vanwege hun ondersteuning van de traditie van de kerststal, worden er elk jaar nieuwe en interessante plaatsen aan de route toegevoegd, die variatie en aantrekkingskracht toevoegen. Hoe dan ook, hier zijn de plaatsen waar u historisch gezien de beste kerststallen in Sevilla kunt zien.

Ik raad aan om dagen voor de datum van uw reis de plaatselijke evenementenpagina's zoals On Sevilla te bezoeken om op de hoogte te zijn van de beschikbare tentoonstellingen.

 • Belén de la Fundación Cajasol: De Fundación Cajasol is met haar tentoonstelling het belangrijkste evenement dat het seizoen van de kerststallen in Sevilla inluidt. De tentoonstelling, met een oppervlakte van ongeveer 140 m2, is de grootste van de stad en toont een collectie figuren met meer dan 150 stukken uit de Cajasol-collectie. De tentoonstelling is vanaf begin december tot begin januari bijna een maand lang toegankelijk voor het publiek.
 • Kerststal van het Circuito Mercantil: Al meer dan 20 jaar maakt de kunstenaar Silvio Torilo prachtige collecties die van begin december tot de eerste dagen van januari in het Circuito Mercantil worden tentoongesteld. Het is een van de drukste tentoonstellingen in Sevilla, dus het kan zijn dat u in de rij moet staan.
 • Belén del Hogar Canario in het stadhuis: In het stadhuis van Sevilla wordt sinds half december traditioneel een bijzondere kerststal tentoongesteld, die zich volledig afspeelt op de Canarische Eilanden en waarvan de figuurtjes de traditionele kleding van het eiland Tenerife in de 18e eeuw voorstellen. Mis het niet!
 • Levende kerststal in het Centro Cívico La Buhaira: Als u een kerststal wilt zien die wordt gepresenteerd door levende wezens, dan heeft het Centro Cívico La Buhaira een tentoonstelling die slechts drie dagen duurt, maar werkelijk spectaculair is. De tentoonstelling gaat na 15 december open voor het publiek en trekt gemiddeld 100 mensen.

6. Woon het kerstconcert in het Maestranza Theater bij

Maestranza Theater| ©Rafa Gallegos
Maestranza Theater| ©Rafa Gallegos

In de laatste dagen van de maand organiseert de stad Sevilla een van de meest verwachte traditionele evenementen voor haar burgers en een die ik al mijn vrienden die Sevilla in december bezoeken van harte aanbeveel: het speciale kerstliedjesconcert in het Teatro de la Maestranza.

Zoals de naam al aangeeft, brengt het evenement getalenteerde lokale muzikanten samen die elk jaar een repertoire van populaire kerstliederen ten gehore brengen: Blanca Navidad, Noche de paz, Campana sobre campana en nog veel meer.

Voor details over de exacte datum, uitvoeringstijden en het programma van het evenement raad ik aan enkele dagen voor de reis de website van het Teatro de la Maestranza te raadplegen.

Nuttige informatie

 • Adres: Teatro de la Maestranza, Paseo de Cristóbal Colón.
 • Openingstijden: 's middags vanaf 12 uur.
 • Prijsklasse: tussen €13 en €30.
 • Hoe tickets te kopen: rechtstreeks aan de kassa of online bij het Teatro de la Maestranza.

7. Een kerstlunch of diner in een restaurant in Sevilla

Binnen in het Manolo León Restaurant| ©Felipe
Binnen in het Manolo León Restaurant| ©Felipe

Wat zou Kerstmis zijn zonder lekker eten? Als uw vakantieplannen inhouden dat u in Sevilla bent voor de festiviteiten, laat dit dan geen excuus zijn om geen goed kerstdiner of lunch in echte Spaanse stijl te nuttigen.

Restaurants met kerstmenu's voor de feestdagen

Zoals te verwachten viel, doen veel restaurants mee aan de viering van deze belangrijke feestdag. Hier is een selectie van goede restaurants in de stad die hun gasten vaste menu's aanbieden voor de feestdagen, die u hopelijk wat inspiratie geven.

 • Azotea Gelegen aan de Calle Conde de Barajas, 12.
 • Entrecárceles Centenary taverne gelegen aan Calle Faisanes, 1.
 • O'Neills Ierse pub en restaurant gelegen in Calle Enramadilla en Calle Adriano, 34.
 • Manolo León Gelegen op verschillende locaties in Sevilla zoals Calle Guadalquivir, 8 en Calle Juan Pablos, 8.
 • Al Solito Posto Italiaans restaurant in Alameda de Hércules, 16.

Boek een tapastour in Sevilla

8. Probeer de torteras! het meest kerstige snoepje van Triana

Torteras| ©salva u.f.
Torteras| ©salva u.f.

Sinds enkele jaren hebben enkele banketbakkers in Sevilla voor de feestdagen een traditioneel dessert uit de wijk Triana, bekend als Torteras, in ere hersteld. Het lijkt erg op mantecado en zijn oorsprong gaat terug tot vóór het eerste decennium van de 20e eeuw.

Mijn aanbeveling? Probeer één of twee recepten uit tijdens uw uitstapjes in de stad. Tenslotte is een van de beste dingen van een bezoek aan Sevilla in elk jaargetijde ongetwijfeld het heerlijke eten. Zoals u in uw verkenningstocht zult kunnen bevestigen, heeft elke kok zijn of haar eigen bijzondere touch en sommigen vullen ze met zoete aardappel of cider - erg lekker!

De beste plaatsen om torteras te eten in Sevilla.

Als u torteras wilt proberen, maar niet weet waar te beginnen, zijn hier enkele interessante alternatieven ter inspiratie.

Boek een rondleiding door Triana

9. Geniet van Sevilla On Ice, het kerstpretpark van Sevilla.

Genieten van het park in de winter| ©DAVIDGIBSON
Genieten van het park in de winter| ©DAVIDGIBSON

Van eind november tot de eerste dagen van januari vindt elk jaar een van de populairste en meest verwachte attracties van Sevilla plaats. Het is een groot thematisch pretpark met leuke spelletjes voor het hele gezin en een kerstmarkt inbegrepen.

Als u in deze tijd van het jaar drie of meer dagen in Sevilla bent, breng dan een paar uur door met het bezoeken van de faciliteiten; geniet van de spelletjes, het eten en het schaatsen.

Activiteiten en attracties die gewoonlijk in Sevilla On Ice te vinden zijn: een ijsglijbaan, een reuzenreuzenrad en een kinderrad, botsauto's, springkussens, kinderautobanen en een uitgebreide eetgelegenheid.

Nuttige informatie

 • Adres: In het Muelle de las Delicias park, gelegen in de haven van Sevilla.
 • Openingstijden: De openingstijden zijn van 11.00 tot middernacht.
 • Prijsklasse: Sessies op de ijsbanen variëren van ongeveer 7€ tot 9€. Elke sessie duurt 45 minuten voor één persoon.

10. In de straten van Sevilla staan prachtige kerstbomen

Kerstboom in Sevilla| ©Cofradeus
Kerstboom in Sevilla| ©Cofradeus

Net als in andere grote steden in de wereld worden in Sevilla sinds enkele jaren met Kerstmis talrijke kerstbomen geplaatst met een opvallende en lommerrijke versiering. De bomen staan overal in de stad op enkele van de belangrijkste pleinen en monumenten.

Een goed plan voor uw vakantie in Sevilla is een rondleiding om deze prachtige creaties te bewonderen, foto's te maken en de stad beter te leren kennen door door de straten te lopen.

Locaties

Kerstbomen in Sevilla worden op verschillende plaatsen in de stad geplaatst; de belangrijkste zijn: Puerta Jerez, Plaza CUba, Station Santa Justa, de rotonde bij Torreblanca, Glorieta Párroco Gabriel Ramos in de Polígono Sur, Glorieta Presos de los Melonares in de Polígono Este en andere.

Speciale vermelding verdient de LED-boom op de Plaza San Francisco; een indrukwekkend bouwwerk van 40 meter hoog en ongeveer 14 meter in diameter, dat populair is geworden als de hoogste kerstboom van Europa.

11. Een extraatje als je zin hebt: woon de kerstmis bij in de kathedraal van Sevilla

Kathedraal van Sevilla bij nacht| ©Nathan Rupert
Kathedraal van Sevilla bij nacht| ©Nathan Rupert

Of u nu gelovig bent of niet, ik raad u aan uw bezoek aan de stad Sevilla aan te grijpen om de prachtige kathedraal te bezichtigen.

Zoals u inmiddels ongetwijfeld weet, is een bezoek aan de kathedraal van Sevilla een must bij elke rondleiding door de stad, omdat deze als een van de belangrijkste bezienswaardigheden wordt beschouwd.

In de kathedraal worden verschillende kerstmissen gehouden.

De traditionele haanmis voor het kerstfeest vindt elk jaar plaats op 24 december, maar ook op de dag van de Geboorte van de Heer worden eucharistievieringen gehouden om de geboorte van Jezus te vieren.

Het is een perfecte gelegenheid om het prachtige gebouw te leren kennen, deel te nemen aan een traditionele viering en te luisteren naar het live koor van Sevilla.

Nuttige informatie

 • Adres: De kathedraal van Sevilla ligt in het hart van de stad aan de Avenida Constitución.
 • Tijdschema: de nachtmis wordt rond 22.00 uur opgedragen; op 25 december begint de mis om 10.30 uur.
 • Prijsklasse: gratis toegang voor de viering van het woord.

Boek uw bezoek aan de kathedraal