Cookies helpen ons om onze services te leveren. Door gebruik te maken van onze website, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Kom meer te weten.

10 Dingen om te Doen in Sevilla in January

Januari is een van de beste maanden om Sevilla te bezoeken, want de winter is niet te koud en nodigt uit om van de vele bezienswaardigheden te genieten, rond te slenteren en van het moment te genieten.

Ana C.R.

Ana C.R.

9 minuten lezen

10 Dingen om te Doen in Sevilla in January

Uitzicht op Sevilla | ©Jordan Fischer

Januari markeert het begin van een nieuw jaar en is traditioneel een goed moment om er even tussenuit te gaan, zoveel mogelijk van een nieuwe plek te zien en energie op te doen voor de komende maanden. Sevilla is een bijzonder aantrekkelijke bestemming, want deze Spaanse stad lokt altijd zowel toeristen als plaatselijke bewoners met plannen en activiteiten om met vrienden en familie van te genieten.

Als u Sevilla in januari bezoekt, kunt u nog steeds profiteren van veel van de attracties die de stad voorbereidt voor de kerst- en Drie Wijzenfeesten en natuurlijk ook enkele van de evenementen bijwonen die typisch zijn voor deze maand. Dit alles uiteraard zonder alles te vergeten wat u gewoonlijk in Sevilla kunt zien en doen.

1. Geniet van de laatste kerstactiviteiten in Sevilla

Kerstmarkt van Sevilla| ©SMN
Kerstmarkt van Sevilla| ©SMN

Anders dan in andere landen, duren de kerstfestiviteiten in Spanje tot de eerste week van januari. Sevilla is geen uitzondering en als u in deze tijd van het jaar komt, kunt u genieten van de laatste activiteiten van het seizoen.

Om te beginnen, als je oudejaarsavond in de stad hebt doorgebracht, heb je een geweldig plan. Ga naar Plaza Nueva om naar het klokkenspel te luisteren terwijl u de traditionele twaalf druiven eet. Zoek daarna een goed plekje om naar het vuurwerk te kijken en slenter, als u daar zin in hebt, langs de bars om de komst van het nieuwe jaar te vieren.

Wat ik u ook aanraad te doen is een van de kerstmarkten van de stad te bezoeken. Daar kunt u cadeaus kopen, de prachtige versieringen bewonderen of zelfs gaan schaatsen. Een perfect plan als je met kinderen naar Sevilla komt.

Tot slot is er nog tijd om de kerststalroute te nemen, een van de meest traditionele activiteiten van de stad. Veel kerken, culturele centra en oude gebouwen hebben spectaculaire kerststallen. Bovendien hoeft u in januari gelukkig niet te wachten in de lange rijen die zich gewoonlijk eind december vormen.

2. Geniet van het Nieuwjaarsconcert

Maestranza Theater| ©Rafa Gallegos
Maestranza Theater| ©Rafa Gallegos

Elk jaar geeft het Real Orquesta Sinfónica de Sevilla een nieuwjaarsconcert in het Teatro de la Maestranza. In deze Andalusische versie van het traditionele Nieuwjaarsconcert in Wenen worden verschillende dirigenten en solisten bijeengeroepen om het publiek te verblijden met een aantrekkelijk programma voor muziekliefhebbers.

Het is een muzikaal evenement van betekenis waar muziekliefhebbers van genieten en naar uitkijken. Is er een betere manier om het nieuwe jaar te verwelkomen?

Aangezien dit een steeds populairder wordend evenement is, raad ik u aan uw kaartjes van tevoren te kopen op de officiële website van ROSS, het Koninklijk Symfonieorkest van Sevilla.

Praktische informatie

 • Waar: Teatro de la Maestranza, Paseo de Cristóbal Colón
 • Prijs: van ongeveer 30 € tot ongeveer 50 €.
 • Wanneer: begin januari, meestal vanaf 20.00 uur.

3. Neem deel aan "La Cabalgata de Los Reyes"

Cavalcade van de Drie Wijzen| ©Jose Javier Martin
Cavalcade van de Drie Wijzen| ©Jose Javier Martin

Of u nu met kinderen naar Sevilla reist of niet, of u in de nacht van 5 januari nog steeds vol spanning uw schoentjes bij de kerstboom zet om te zien of u een cadeautje van de Drie Wijzen krijgt of niet, de optocht van de Drie Wijzen is een van de spannendste activiteiten die u in Sevilla kunt meemaken.

De Cabalgata de Reyes wordt elk jaar op 5 januari gehouden. Tijdens dit traditionele kinderfeest trekken prachtige praalwagens door de hoofdstraten van de stad in een kleurrijke en extravagante optocht.

Zowel kinderen als volwassenen verheugen zich op de praalwagens met Melchior, Gaspar en Baltazar en op het snoepgoed dat de Drie Wijzen uit hun wagens gooien.

Het is zonder twijfel een van de must-do activiteiten om met de jongste leden van het gezin te ondernemen als u in januari in Sevilla bent. Dit is al een traditioneel evenement in de stad, dat in 1918 voor het eerst door de Ateneo werd georganiseerd.

De optocht vertrekt rond 17.00 uur vanaf de universiteit en keert gewoonlijk rond 22.00 uur terug, na de rondas, het centrum, Macarena, Triana en Los Remedios te hebben doorkruist.

Praktische informatie

 • Waar: overal in het stadscentrum
 • Prijs: volledig gratis
 • Wanneer: middag-avond van 5 januari

Boek een rondleiding in Sevilla

4. Mis de Roscón de Reyes niet

Roscon de Reyes| ©Claudio Lobos
Roscon de Reyes| ©Claudio Lobos

6 januari markeert niet alleen de aankomst van de Drie Wijzen in Sevilla, maar het is ook de dag waarop de Sevillianen de Roscónde Reyes kunnen proeven, een van de lekkerste confituren van Spanje.

De Roscón de Reyes is een ringvormig gebakje gevuld met room en versierd met geglazuurde vruchten alsof het een koninklijke kroon is.

Als u wilt doen wat de Sevillianen doen, haal er dan een bij een patisserie of café en geniet ervan als ontbijt met een dampende kop café con leche.

5. Profiteer van de uitverkoop!

Verkoop| ©cottonbro
Verkoop| ©cottonbro

Na de geschenkenruil op 6 januari beginnen de winkels in Sevilla met de uitverkoop, een unieke gelegenheid om van de voordeligste prijzen te profiteren en geschenken voor de hele familie en vrienden te kopen.

Het is een bijzonder interessante periode voor toeristen, die kunnen genieten van een rustigere en comfortabelere winkelervaring, omdat zij de drukte van de dagen voor Kerstmis kunnen vermijden.

Of u nu kiest voor de grote winkels of voor de winkelcentra Torre Sevilla of Nervión, u zult zien hoe ze met elkaar concurreren om te zien welke de aantrekkelijkste prijzen en aanbiedingen heeft om potentiële klanten te verleiden.

Ik stel voor dat u andere winkelgebieden verkent waar u ook meer betaalbare prijzen kunt vinden. Ik beveel vooral die in San Jacinto, Triana, Los Remedios of het winkelcentrum Los Arcos aan.

6. De kathedraal van Sevilla bewonderen zonder de drukte

De kathedraal van Sevilla en de Giralda| ©salva u.f.
De kathedraal van Sevilla en de Giralda| ©salva u.f.

De kathedraal van Sevilla is de grootste christelijke gotische tempel en is zonder twijfel een van de mooiste religieuze gebouwen van Europa. Hoewel het hele jaar door geopend is, kunt u het in januari bezoeken zonder de gebruikelijke drukte van andere perioden van het jaar.

Neem de tijd om de prachtige architectuur van de kathedraal van Sevilla te bewonderen. Het werd gebouwd op de plaats van een Almohad-moskee en de Moorse architectuur voegde later Mudejar-, gotische, renaissance- en zelfs barokelementen toe, die in veel van de altaren te zien zijn.

Het interieur van de kathedraal is al even mooi, prachtig versierd en weelderig. Ik raad u aan deel te nemen aan een van de rond leidingen die worden aangeboden om meer te weten te komen over de geschiedenis van de stad en de illustere historische figuren die hier begraven liggen. Wist u dat hier de graven liggen van onder andere Christoffel Columbus, Alfonso X de Wijze en Pedro I de Wrede?

Aangezien het een van de populairste plaatsen is onder toeristen die in Sevilla aankomen, kunt u, als u de kathedraal van Sevilla 's morgens vroeg bezoekt, zonder u te haasten het interieur en de prachtige voorgevel bewonderen, vanaf de Puerta del Príncipe tot aan de Puerta del Perdón. Vervolgens kunt u de laatste oversteken voor een wandeling door de prachtige Patio de los Naranjos.

Als afsluiting van deze rondleiding mag u de beklimming van de klokkentoren van de kathedraal niet missen, de beroemde Giralda, een van de meest herkenbare symbolen van Sevilla. Oorspronkelijk was het de hoofdminaret van de Grote Almohad Moskee, maar na de herovering werd het de klokkentoren van de kathedraal. In die tijd werden er twee niveaus aan toegevoegd, bekroond door een renaissance windwijzer.

De Giralda is zo indrukwekkend dat hij vanaf verschillende punten in Sevilla te zien is. Het is een getrouwe vertegenwoordiger van de Moorse architectuur en het is voor bouwliefhebbers een genot om even halt te houden en al zijn details te bewonderen.
Voor het geval u het nog niet wist, u kunt niet alleen van onderaf van de Giralda genieten, maar u kunt hem ook beklimmen.

Bij de ingang van de kathedraal bestaat de mogelijkheid de kathedraal van binnen te bezoeken na de 35 hellingen te hebben beklommen. Het is een inspanning die bijna iedereen kan leveren en ik verzeker u dat de panoramische uitzichten over de stad die u van daar kunt genieten, oogverblindend zijn.

Praktische informatie

 • Waar: Av. de la Constitución, s/n
 • Prijs: de rondleiding met gids en de beklimming van de kathedraal kost ongeveer 35 €.
 • Openingstijden: in januari geopend van 10.45 uur tot ongeveer 17.00 uur.

Boek een geleid bezoek aan de Kathedraal en de Giralda

7. Bestrijd de kou met een glas wijn en wat tapas

Tapas en wijn tour| ©rob thompson
Tapas en wijn tour| ©rob thompson

Als u in de winter naar Sevilla bent gereisd, zult u hebbengemerkt dat het niet zo streng is als in andere delen van Spanje. De temperatuur kan echter soms oplopen tot bijna 3ºC, dus het is altijd een goed idee om even bij een bar te stoppen voor wat heerlijke tapas in combinatie met een glas goede lokale wijn.

Tapas zijn gerechten die in kleine hoeveelheden worden opgediend en allerlei ingrediënten bevatten. Het beste is dat u verschillende specialiteiten kunt proberen zonder dat u zich volpropt met één portie.

Om de beste plekjes van Sevilla te leren kennen, raad ik u aan om met een Sevilliaan mee te gaan. Als u dat niet kunt, aarzel dan niet om een van de tapasrondleidingen te boeken die in de stad worden aangeboden.

Boek een tapas tour in Sevilla

8. Ga naar een flamenco show

Flamenco Show| ©Elliott Brown
Flamenco Show| ©Elliott Brown

Zelfs in Sevilla kunt u tijdens sommige nachten in januari uw plannen beter binnenshuis houden. Een van de meest aanbevolen activiteiten is het bijwonen van een flamencovoorstellingin een tablao
in een tablao in de stad...

Sevilla is een van de bakermatten van de flamenco, dus u zult geen moeite hebben om een voorstelling te vinden. De dansers, zowel de mannen als de vrouwen, zijn absoluut verleidelijk.

De dansers, zowel mannen als vrouwen, zijn absoluut verleidelijk. De vrouwen dragen lange, nauwsluitende jurken met franje en de mannen dragen een donkere broek en een op de borst geknoopt overhemd. Begeleid door gitaren, castagnetten en handgeklap stampen zij met hun voeten op de tablao en bij elke beweging kunnen de toeschouwers hun ogen niet van hen afhouden.

U zult zeker getroffen worden door de snelheid en het ritme waarmee ze met hun voeten stampen en u zult een onbedwingbaar verlangen voelen om ook te gaan dansen. Wie weet, misschien kunt u een paar lessen volgen!

Koop uw kaartje voor een flamencovoorstelling in Sevilla

9. Ontdek Flamenco Mode

Flamenco mode| ©Alex M
Flamenco mode| ©Alex M

Januari markeert het begin van het flamenco modeseizoen in Sevilla. Er vinden verschillende evenementen en modeshows plaats waar men prachtige zigeunerkostuums en flamencomode kan bewonderen.

Het middelpunt van de Flamenco Fashion is de catwalkshow We Love Flamenco, beroemd omdat het de eerste catwalkshow was die de trends van het seizoen presenteerde.

Praktische informatie

 • Waar: Hotel Alfonso XIII in Sevilla
 • Prijs: afhankelijk van de modeshow. Het is raadzaam ruim van tevoren kaartjes te kopen.
 • Wanneer? Half januari, voor ongeveer een week.

10. Ontdek de meest onontdekte bezienswaardigheden zonder in de rij te hoeven staan.

Pilatus' huis| ©Enric Rubio Ros
Pilatus' huis| ©Enric Rubio Ros

Sevilla heeft het grootste historische centrum van Europa. De beste manier om de belangrijkste monumenten te zien is een rondleiding door de stad, die u langs de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad brengt. Het is echter ook de moeite waard om van de gebaande paden af te wijken en minder bekende bezienswaardigheden te bezoeken.

In januari hoef je nergens in de rij te staan, en hoewel het er niet zo druk is als in de kathedraal, zijn er in het hoogseizoen toch heel wat toeristen.

Tot de meest aanbevelenswaardige behoren de paleizen, met name het Casa Pilatos en het Palacio de las Dueñas. Beide hebben een beperkte capaciteit, maar in januari zijn er meestal geen problemen.

Een andere leuke optie voor januari is een bezoek aan de musea van Sevilla. Het is er niet alleen minder druk, maar je kunt er ook een tijdje opwarmen.

Eenbezoek aan het Museum voor Schone Kunsten is altijd zeer aan te bevelen. Niet tevergeefs, het wordt beschouwd als het tweede in Spanje (na het Prado in Madrid) voor zijn collectie Spaanse schilderijen.

Als u liever iets meer folkloristisch wilt, kunt u altijd de
Museum van Flamenco Dans. Misschien krijg je zelfs de kans om er een les te volgen.

Boek uw rondleiding in het Museum voor Schone Kunsten van Sevilla

Wat is het weer in Sevilla in januari

Straten van Sevilla| ©a_fourier
Straten van Sevilla| ©a_fourier

Een van de voordelen van een reis naar Sevilla in januari is dat het weer, in tegenstelling tot andere steden, niet te guur is. De maxima stijgen meestal tot 16º, terwijl de minima zelden onder 6º komen.

Aan de andere kant is het ook geen bijzonder regenachtige maand, met gemiddeld zes dagen neerslag.

In ieder geval is het altijd raadzaam om de weersvoorspellingen een paar dagen voor de reis te controleren.