10 Dingen om te Doen in Sevilla in de Winter

Verre van een trieste en saaie stad te zijn, behoudt Sevilla in de winter haar charme met het voordeel dat er geen toeristen zijn en je ervan kunt genieten met de plannen die ik in deze post voorstel.

Carlos Bleda

Carlos Bleda

9 minuten lezen

10 Dingen om te Doen in Sevilla in de Winter

Waterrad op de kade | ©Pedro Javier Montero

Er zijn geen betere tijden om een stad te bezoeken dan andere. Elk seizoen heeft zijn voordelen en zijn publiek. De winter is bijvoorbeeld het ideale seizoen voor degenen die alles willen leren kennen wat Sevilla te bieden heeft en tegelijkertijd de hitte en de drukte willen ontvluchten. Een seizoen waarin de kou geen belemmering vormt en waarin er geen tekort is aan plannen en ideeën om een andere kant van de Andalusische stad te leren kennen.

In de wintermaanden zijn er ook festivals en evenementen die met bijzonder enthousiasme in de stad worden gevierd, evenals natuurlijk de beste monumenten en traditionele plaatsen gezien vanuit het perspectief van de rust die de winter in Sevilla kenmerkt.

1. De kathedraal en het Alcázar van Sevilla zijn een must-see met minder toeristen dan in andere tijden van het jaar

Kathedraal van Sevilla en de Giralda| ©salva u.f.
Kathedraal van Sevilla en de Giralda| ©salva u.f.

Een bezoek aan de kathedraal van Sevilla en het Alcazar is het eerste wat je moet doen als je in de stad aankomt. Hoewel het klinkt als een typisch plan en het het hele jaar door gedaan kan worden, is de waarheid dat het zien van dit monumentale complex in de winter een groot voordeel heeft. Er zijn veel minder mensen dan tijdens de rest van het jaar.

Als je je kaartjes voor de kathedraal van Sevilla of het Alcazar van tevoren boekt, kun je alle wonderen van deze plekken zien zonder in de rij te hoeven staan. Onthoud dat beide monumenten meer dan 2 miljoen bezoekers per jaar ontvangen.

De kathedraal van Sevilla is niet zomaar een kathedraal, maar de grootste gotische kathedraal ter wereld, en het Alcazar is de oudste actieve koninklijke residentie in Europa. Bovendien staan beide monumenten op de Werelderfgoedlijst.

Koop een ticket voor de kathedraal van Sevilla

2. Januari is de hipste maand voor Flamenco

We houden van flamenco| ©pitusa
We houden van flamenco| ©pitusa

Flamencoliefhebbers die in januari naar Sevilla reizen, vinden een rood gemarkeerde datum op de kalender. In de eerste maand van het jaar wordt al meer dan tien jaar We Love Flamenco gehouden, een evenement gericht op flamencomode waar de beste ambachtslieden en fabrikanten de mooiste jurken uitbrengen voor de catwalks die in verschillende delen van de stad worden gehouden.

Dit evenement dient als voorbereiding op de beroemde beurs van april en van de gelegenheid wordt gebruik gemaakt om speciale flamencoshows en -optredens te organiseren waarbij de wijk Triana zoals gewoonlijk het podium en de bakermat van dit karakteristieke muziekgenre is.

Of je nu van mode of muziek houdt, dit evenement is de beste attractie in de winter.

Boek je flamenco show in Sevilla

3. Neem een gastronomische tour om je op te warmen

Andalusische stoofpot| ©DaniFernández
Andalusische stoofpot| ©DaniFernández

Gastronomie is een van de sterke punten van Sevilla en nooit beter gezegd. Het is waar dat de winter niet bijzonder koud is in de stad, maar de vochtigheid van de Guadalquivir en af en toe een koudere dag zorgen ervoor dat het eten van goede warme gerechten erg op prijs wordt gesteld.

En hiervoor kunnen we een gastronomische tour door de stad maken en een aantal van haar winterse lekkernijen proberen:

  • Andalusische stoofpot, vergelijkbaar met cocido madrileño maar met bepaalde bijzonderheden.
  • Eieren "a la flamenca", een gerecht met gebakken eieren als hoofdingrediënt, meestal geserveerd met een bodem van gebakken tomaat en wat groenten of worstjes op een warm bord.
  • Geroosterde kastanjes, die in kraampjes op straat worden verkocht.
  • Churros met chocolade als ontbijt.
  • Stoofpot van ossenstaart, een winterse delicatesse.

Boek een tapastour door Sevilla

4. Schuil voor de kou in de musea

Museum schilderijen| ©Laura
Museum schilderijen| ©Laura

Wanneer je in de winter een Europese stad bezoekt , is het altijd een goed idee om een plan te hebben voor het geval je op een koude dag of dagen terechtkomt. In deze gevallen raad ik meestal aan om musea te bezoeken als de stad in kwestie een interessant museumaanbod heeft. En gelukkig is dat in Sevilla het geval. Er zijn verschillende musea in Sevilla, sommige met unieke thema's in de wereld.

Dit is het geval met het Flamencodansmuseum, uniek in zijn onderwerp en een van de belangrijkste in de stad. Het ligt in de wijk Santa Cruz, tussen het Plaza de la Alfalfa en de kathedraal, en heeft ook een voorstellingszaal waar regelmatig concerten worden gehouden. Meer informatie vind je in dit bericht.

Andere alternatieven zijn het Museum voor Schone Kunsten op het Plaza del Museo, of het Maritiem Museum, dat is gevestigd in de beroemde Torre del Oro. Allemaal uitstekende plekken om te bezoeken op koude dagen.

Boek een rondleiding door het Museo de Bellas Artes

5. Doe mee aan de activiteiten van de Andalusiëdag.

Italica leren kennen| ©Paul VanDerWerf
Italica leren kennen| ©Paul VanDerWerf

28 februari is een heel bijzondere datum voor de stad Sevilla en voor Andalusië. Het is een van de meest bijzondere dagen om de hoofdstad van Andalusië te bezoeken, omdat de stad versierd en voorbereid is om tal van activiteiten en evenementen te organiseren.

De musea en archeologische vindplaatsen spelen een hoofdrol bij de activiteiten op deze dag. Het boeken van een excursie naar Italica vanuit Sevilla is een uitstekend idee, omdat er op deze dag theatervoorstellingen worden opgevoerd in de ruïnes van deze oude Romeinse stad.

Naast het officiële activiteitenprogramma is dit een datum die ik van harte aanbeveel om je volledig onder te dompelen in de Sevilliaanse gewoonten. Dit omvat bijvoorbeeld het maken van een boottocht op de Guadalquivir, het boeken van een tapastour in de middag of het bezoeken van de meest karakteristieke plekken in Sevilla met een privétour. Elk excuus is goed om de geest van Sevilla op te snuiven, maar op Andalusië-dag is het nog makkelijker.

Boek een excursie naar Italica vanuit Sevilla

6. Beleef Kerstmis in Sevilla

Kerst in Sevilla| ©Jose Antonio Lagier Martin
Kerst in Sevilla| ©Jose Antonio Lagier Martin

In elke Europese stad is Kerstmis het belangrijkste evenement van de winter. Sevilla is daarop geen uitzondering. Deze festiviteiten worden in Sevilla met veel enthousiasme en traditie gevierd. Kerstmarkten, straatverlichting, kerstsnoepjes en kerstliedjeswedstrijden zijn de klassiekers van Kerst in Sevilla.

Een van de favoriete plannen van Sevilla is om de beroemde route van de kerststallen te volgen. Een route door de kerken van de stad die hun eigen kerststallen hebben opgezet met een prachtig niveau van vakmanschap. Hoe dan ook, als je wilt weten wat Kerstmis in Sevilla allemaal te bieden heeft, kun je dat doen door deze link te volgen.

En als je de kerstverlichting die de hoofdstad van Sevilla siert wilt bewonderen, is er niets beter dan een stoel in de toeristenbus te boeken, van waaruit je de meest representatieve monumenten van Sevilla die voor Kerstmis versierd zijn op een comfortabele en warme manier kunt bekijken.

Boek een stoel in de toeristenbus

7. Vier de Dag van de Onbevlekte Ontvangenis

Dans van de Zessen| ©tegioz
Dans van de Zessen| ©tegioz

Religieuze feesten worden in Sevilla met bijzonder enthousiasme beleefd. Het bewijs hiervan is de beroemde Heilige Week. Maar dit is niet de enige datum die in dit opzicht op de kalender staat. Een andere zeer speciale dag voor de stad is 8 december, wanneer de dag van de onbevlekte ontvangenis wordt gevierd. Een datum waar veel activiteiten en tradities aan verbonden zijn.

De dans van de Zessen is een traditionele dans die wordt uitgevoerd door een groep kinderen in de kathedraal van Sevilla, die gratis toegankelijk is van 8 december tot 15 december.

Er zijn ook speciale vieringen in de kathedraal en zelfs de universiteitstunes spelen op verschillende centrale pleinen van de stad. Maar het hoogtepunt is ongetwijfeld de processie die de maagd door de straten van Sevilla voert en die altijd duizenden toeristen trekt.

Boek een ticket voor de kathedraal van Sevilla

8. Sportseizoen in de Andalusische stad

Deelnemers aan de marathon| ©Juan Ignacio
Deelnemers aan de marathon| ©Juan Ignacio

Aangezien de temperaturen in de winter in Sevilla erg mild zijn en in de lente en zomer erg hoog, is dit een periode van het jaar die ideaal is voor buitensporten. In feite zijn er verschillende belangrijke evenementen tijdens deze maanden, zoals de halve marathon en de marathon van Sevilla.

De halve marathon van Sevilla dient als voorgerecht voor de hele marathon. Deze wordt eind januari gehouden en heeft zowel een volledige 21 km als een kortere 10 km variant. Beide circuits gaan door een aantal van de meest symbolische plekken van de stad.

Een paar dagen later, in februari, wordt het hoofdevenement, de marathon, gehouden. Deze is twee keer zo lang en heeft twee keer zoveel internationale erkenning.

9. Geniet van de carnavals

Carnaval van Sevilla| ©david
Carnaval van Sevilla| ©david

Een van de meest gevierde festivals in de winter zijn de carnavalsfeesten. In Andalusië zijn die van Cádiz het beroemdst en wereldberoemd, maar die van Sevilla zijn ook de moeite waard, vooral omdat ze veel dingen gemeen hebben met die van de stad Cádiz.

Sommige groepen en chirigotas uit Cádiz reizen zelfs naar Sevilla na het carnaval van Cádiz. Sommige van deze groepen nemen deel aan de festiviteiten in wijken zoals Triana of in steden in de buurt van Sevilla, zoals Carmona.

In de stad Sevilla wordt begin of midden maart een festival gehouden waarbij de groepen en chirigotas verschillende optredens geven met de karakteristieke Andalusische humor als overheersende noot. Dit festival wordt gehouden in het Cartuja Centre Cite in Sevilla. Een heel leuk plan voor de winter in Sevilla.

10. Beleef een geweldige tijd in een winters themapark: Sevilla On Ice.

Genieten van het park in de winter| ©DAVIDGIBSON
Genieten van het park in de winter| ©DAVIDGIBSON

Met de komst van de winter en Kerstmis wordt er in Sevilla een winterpretpark opgezet, Sevilla On Ice, een park dat elke winter wordt geïnstalleerd in de Muelle de las Delicias, naast de Guadalquivir, en dat de beste plek is om van de winter te genieten, vooral als je naar Sevilla reist met kinderen.

Het park heeft de grootste openluchtijsbaan van Spanje als hoofdattractie, vergezeld door een dozijn attracties zoals een ijsglijbaan, reuzenrad, springkastelen, enz.

Er zijn ook gastronomische gebieden en allerlei soorten entertainment om ondanks het koude weer een geweldige tijd te hebben. Het park is over het algemeen geopend van eind november tot half januari.

Temperaturen in Sevilla in de winter

Schaatsbaan in de winter| ©XTrai
Schaatsbaan in de winter| ©XTrai

Als je op zoek bent naar een Europese stad om in de winter te bezoeken waar kou geen probleem is, dan is Sevilla een van de warmste steden op het continent.

De gemiddelde temperatuur ligt rond de 12 graden Celsius met maxima van meer dan 15 graden Celsius en minima die zelden onder de 5 of 6 graden Celsius komen. Januari is de koudste wintermaand, maar niet veel kouder dan dit.

Naast het feit dat het een milde winter is, is het voordeel dat er zelden regen valt. Ondanks dat het de meest regenachtige tijd van het jaar is, valt er gemiddeld niet meer dan 5 of 6 regenbuien per maand. Als er een nadeel is, dan is het de vochtigheid van de Guadalquivir, waardoor het soms kouder aanvoelt. Maar zoals je kunt zien, is Sevilla de ideale bestemming voor de koudste der koukleumen.

De toestroom van toeristen en de prijzen in Sevilla in de winter

Puerta de la Macarena in de winter| ©Cinthia Bravo
Puerta de la Macarena in de winter| ©Cinthia Bravo

Dit gedeelte vertegenwoordigt nog een van de grote voordelen van een bezoek aan Sevilla in de winter. Dit is de tijd van het jaar waarin er minder toeristen in de stad zijn en er dus minder mensenmassa's zijn en het comfortabeler is om de monumenten te bezoeken.

Het vinden van accommodatie is in deze maanden vrij gemakkelijk. De enige opleving is met Kerstmis, wanneer mensen van de feestdagen profiteren om de stad versierd te zien.

De prijzen dalen ook aanzienlijk door de lage vraag. Het is geen overdreven dure stad, maar als je wilt besparen op je reis kun je het beste maanden als februari kiezen. In ieder geval is Sevilla in de winter erg aantrekkelijk om te zien. Weg van de hitte, de drukte en met lagere prijzen.

Wat je in je koffer moet doen om Sevilla in de winter te bezoeken

Bagage| ©Craig Adderley
Bagage| ©Craig Adderley

Een ander voordeel van reizen naar Sevilla in de winter is het inpakken van je koffer. Als we in de winter naar een Europese stad reizen, is ruimte meestal een probleem vanwege de hoeveelheid warme kleren die we moeten inpakken. Dit is niet het geval.

Om naar Sevilla te reizen is het voldoende om een lichte jas en lichte winterkleding zoals truien mee te nemen. Hoewel het meestal niet regent, is een mackintosh nooit een slecht idee, en het belangrijkste is om comfortabele schoenen te dragen om door de stad te lopen, want het is heel gemakkelijk om de stad te voet te bezoeken.