10 Dingen om te Doen in Triana in Sevilla

Aan de andere kant van de rivier ligt een wijk met een eigenaardig karakter: Triana. Geen reis naar Sevilla is compleet zonder hier langs te komen.

Matteo Gramegna

Matteo Gramegna

9 minuten lezen

10 Dingen om te Doen in Triana in Sevilla

Triana | ©Guzmán Lozano

Hoewel de Andalusische hoofdstad niet aan de kust ligt, was het tijdens de Gouden Eeuw de belangrijkste haven van Spanje. De beroemde expeditie van Magellan en Elcano vertrok vanuit de haven van Triana.

Deze wijk aan de oevers van de Guadalquivir staat ook bekend om zijn flamencotraditie, zijn tapasbars en als vertrekpunt voor riviercruises. Het lijdt geen twijfel dat een bezoek eraan een van de essentiële dingen is om te zien en te doen in Sevilla.

Hoe lang duurt het om Triana te bezoeken?

Triana Brug| ©afloresm
Triana Brug| ©afloresm

Volgens mij moet je er minstens een halve dag aan besteden. Het is een zeer charmante buurt en het is de moeite waard om er de tijd voor te nemen. Aangezien het een zeer bekende bestemming is voor tapastours, kunt u er rond lunchtijd aankomen en wat calorieën verbranden met een wandeling langs de oevers van de Guadalquivir.

1. Wandeling rond het kasteel van San Jorge

Kasteel van San Jorge| ©Andres Guzman
Kasteel van San Jorge| ©Andres Guzman

Het fort staat aan de overkant van de Isabel II-brug (ook bekend als de Triana-brug) en houdt al sinds de Visigotische tijd de wacht over de rivier. De oorsprong ervan is enigszins onzeker, maar men denkt dat het werd opgericht om de stad te verdedigen tegen de aanvallen van Leovigild, een Gotische koning die zich onderscheidde door zijn succesvolle militaire campagnes.

Het kasteel van San Jorge bereikte zijn hoogtepunt in de 15e eeuw, de zogenaamde "Gouden Eeuw". De inquisitie vestigde haar hoofdkwartier in het fort in 1481 en bezette het pand tot 1785.

Een deel van St. George's Castle werd in de 19e eeuw gesloopt en wat overblijft herbergt een centrum voor de interpretatie van de ruïnes en religieuze onderdrukking.

Praktische informatie

 • Adres: Plaza del Altozano s/n
 • Openingstijden: dinsdag t/m zaterdag, van 10.00 tot 13.30 uur en van 17.00 tot 19.30 uur. Op zon- en feestdagen kunt u van 10.00 tot 13.30 uur terecht.
 • Prijs: de toegang is gratis

2. Bewonder de beste dansers van de stad

Flamenco show| ©Elliott Brown
Flamenco show| ©Elliott Brown

Als u op zoek bent naar een flamencoshow in Sevilla, bent u in de juiste buurt. Er wordt gezegd dat de uitvinders van deze kunstvorm in Triana woonden, omdat daar een grote zigeunergemeenschap woonde. Om op zeker te spelen raad ik een bezoek aan het Teatro Flamenco Triana aan, dat **in 2020 TripAdvisor's "Travelers' Choice" won.

Er zijn dagelijks voorstellingen op twee tijdstippen: 19:30 en 21:00 uur. Het gebouw ligt aan de Calle Pureza 76, op korte loopafstand van de Guadalquivir en de Capilla de los Marineros. Als u geen plek kunt vinden, kunt u kiezen voor andere tablao's zoals Teatro Pura Esencia Flamenco (Calle Betis 56) en Baraka (Calle Pureza 107).

Boek uw ticket voor een flamencoshow

3. Ontdek de binnenplaatsen van Triana

San Eloy binnenplaats in Triana, Sevilla| ©Agustin C
San Eloy binnenplaats in Triana, Sevilla| ©Agustin C

Deze wijk heeft het grootste aantal patio's en corralas in Sevilla. Ze zijn erg mooi en hebben de typische Andalusische charme. Ze werpen schaduw en zijn bezaaid met klimplanten en vazen.

Bij sommige gelegenheden organiseert het stadsbestuur bezoeken aan acht binnenplaatsen in Triana: Cerca Hermosa, Corral de Los Corchos, Casa Quemada, Hotel Triana, Corral Largo, Patio de las Flores, Corral San Jorge en Corral de la Encarnación. Dit evenement vindt meestal plaats in de herfst.

Boek een rondleiding door Triana

4. Bereid een tapasroute voor

Tapas en Wijn Tour| ©rob thompson
Tapas en Wijn Tour| ©rob thompson

Tapas is een manier van leven in Andalusië en de hoofdstad vormt daarop geen uitzondering. Triana is de thuisbasis van een groot aantal bars en tavernes waar u goed kunt eten zonder een arm en een been uit te geven en de onderstaande lijst onthult de beste:

 • Casa Ruperto, de tempel van de kwartels. Het is een eenvoudige bar met een klassieke rode luifel en een wit opschrift. De beroemde vogels worden gekweekt in de provincie Lérida en ik verzeker u dat ze heerlijk zijn. Ik raad u ook aan de stoofpot van slakken en cabrillas te proberen, een serranito of de pringá, een broodje gemaakt met het vlees van de stoofpot (Avenida Santa Cecilia 2).
 • Bar Juan Carlos, een paradijs voor kaasboeren. Het assortiment zuivelproducten is indrukwekkend - er zijn meer dan 100 soorten - en wordt aangevuld met wildpatés, cecina, octopus op Galicische wijze en andere lekkernijen. Het onderscheidt zich ook door zijn uitstekende nationale en internationale bieren (Calle Febo 6).
 • Freiduría Reina Victoria, de ideale plek om kabeljauw in beslag te eten, evenals babyinktvis, gemarineerde vis, inktvis en nog veel meer. Het is een eenvoudig etablissement met ruime kamers en betaalbare prijzen (Calle Rodrigo de Triana 51).
 • Bar Salomón, dé plek voor pinchos en gegrild vlees (Calle López de Gómara 11).
 • Las Golondrinas, een must in Triana. Er zijn twee bars onder dezelfde naam: de eerste is traditioneler, terwijl de tweede een eigentijdse stijl heeft. De specialiteiten zijn entrecote, gegrilde champignons, Iberische wangen en caballitos de jamón, gefrituurde sneetjes brood met daarop sappige ham (Calle Pagés del Corro).
 • Blanca Paloma, een buurtklassieker. De faam is te danken aan de bocaditos de mejillones, een zeer smakelijke viskroket. Andere gerechten om te proberen zijn de aubergines gevuld met garnalen, ansjovis of met makreel gekruide aardappelen ( Calle San Jacinto 49).

Boek een tapastour in Sevilla

5. Zeil mee op de Guadalquivir

Boot op de Guadalquivir| ©Mark Schofield
Boot op de Guadalquivir| ©Mark Schofield

De Guadalquivir is de enige bevaarbare rivier in Spanje. Het rustige water is de attractie voor duizenden Sevillianen en toeristen die naar de oevers komen om te kanoën, te wandelen of een riviercruise te maken.

De meeste boottochten op de Guadalquivir vertrekken vanuit Triana. Enkele minuten na het uitvaren varen de cruisers onder een icoon van Sevilla door, de Isabel II-brug.

Het zijn meestal geen lange tochten, omdat ze gericht zijn op het bevaarbare kanaal dat tijdens het bewind van Alfonso XIII werd aangelegd. Afhankelijk van het betaalde bedrag heeft u recht op een drankje (glas wijn, bier, frisdrank, enz.).

Een nieuwe praktijk wint de laatste jaren echter aan populariteit. Natuurlijk heb ik het over Paddle Surf of SUP, een discipline die erin bestaat zich rechtop op een surfplank voort te bewegen, waarbij elke beweging met een peddel wordt voortbewogen. Deze sport is in de jaren zestig in Polynesië ontstaan en heeft beetje bij beetje aanhangers in andere continenten gekregen.

Balans is essentieel, maar met een beetje oefening kun je gemakkelijk bewegen en tegelijkertijd je spieren ontwikkelen. In Triana kunt u kiezen voor Sup Guadalquivir (Mercado de Triana stand 29) of Paddle Surf Sevilla (Calle Betis 19).

Boek een boottocht in Sevilla

6. Bezoek het keramiekcentrum

In het Keramiekcentrum| ©Plothar
In het Keramiekcentrum| ©Plothar

De aardewerkindustrie is dubbel verbonden met Triana. Vroeger was de aardewerkproductie in dit deel van de stad geconcentreerd en het centrum in de Calle Antillano Campos doet de ambachtelijke traditie herleven.

U leert de woordenschat van het vak en ziet de 16e-eeuwse ovens en een selectie van stijlvolle en kleurrijke stukken.

Het Keramiekcentrum ligt achter de Trianamarkt en is geopend van 11.00 tot 18.00 uur (dinsdag tot en met zaterdag) en van 10.00 tot 15.00 uur (zon- en feestdagen). De prijs is zeer betaalbaar - ongeveer 2 € - en daarom de moeite waard.

7. Boek een tour van mysteries en legendes

Kapel van de Virgen del Carmen| ©Kent Wang
Kapel van de Virgen del Carmen| ©Kent Wang

In Triana staat het kasteel van San Jorge, een fort dat van de 15e tot de 18e eeuw de zetel van de inquisitie was.

Achter de muren werden bekentenissen afgedwongen met zeer onorthodoxe methoden en velen werden gedood na bloedige martelingen. Het fort is gehuld in een web van legendes die u kunt ontdekken door een nachtelijke rondleiding door Sevilla te boeken.

Niet alleen het kasteel is de hoofdpersoon van dit verhaal. Rondleidingen brengen u naar andere delen van de wijk, zoals de Patio de Monipodio, Calle Pagés del Corro (de oude Cava) of de kapel van de Virgen del Carmen. Triana is verbonden met het ontstaan van de flamenco en de zeereizen, en aan verhalen geen gebrek.

Praktische informatie

 • Duur: anderhalf uur
 • Prijs: ongeveer 10 €.

8. Ontspannen op een terras

Restaurant María Trifulca, in Sevilla| ©Abariltur
Restaurant María Trifulca, in Sevilla| ©Abariltur

Triana ligt aan de oever van de Guadalquivir en de hoogste gebouwen kijken uit over de oude stad. Dankzij de bevoorrechte ligging geniet het een onvergelijkbaar uitzicht over Sevilla. Als u in de zomer naar Sevilla reist, kunt u de hitte ontvluchten op de terrassen van de wijk.

Hier zijn enkele opties op de hoogten (of niet) die je de adem zullen benemen:

 • María Trifulca, het restaurant van de Sevilliaanse jetset. Het is niet ongewoon om een voetballer of een ander beroemd persoon te zien. Het heeft een ruime keuze aan gerechten op basis van verse vis en zeevruchten, zoals de heerlijke witte garnalen of rode tonijndelicatessen. Er zijn ook vleesopties evenals pasta, rijstgerechten en andere lekkernijen. Vanaf het terras kunt u de smalle straatjes van Triana, de kathedraal en de arena (Plaza del Altozano 1) bewonderen.
 • Puerto de Cuba, het mekka van de cocktailbar. Het terras boven het water is een bevoorrecht uitkijkpunt over de Torre de Oro en de ideale plek om de avond te beginnen met een drankje (Calle Betis s/n).
 • Hotel Ribera de Triana, de perfecte keuze om uzelf te verwennen. U hoeft geen kamer te hebben om te genieten van LEVEL 5th, een bar met panoramisch terras, solarium en zwembad. De design tafels en ligstoelen en het betoverende blauwe licht creëren een exclusieve en ontspannende ruimte (Plaza de Chapina s/n).
 • Betis 7 Triana Experience, een restaurant op een steenworp afstand van de Isabel II-brug. De recepten herinterpreteren de Andalusische traditie door accenten uit het Oosten, Italië en andere wereldkeukens toe te voegen. Om de avond te verlengen en van het uitzicht te blijven genieten, kunt u een caipirinha of een Martini bestellen (Calle Betis 7).

9. Herbeleef de geschiedenis in Calle Betis

Betis straat in Sevilla| ©Emilio Ortiz Coral
Betis straat in Sevilla| ©Emilio Ortiz Coral

Deze straat loopt parallel aan de rivier en zijn oorsprong gaat terug tot de 18e eeuw toen er een grote muur werd gebouwd om de overstromingen van de Guadalquivir in te dammen. Wat vandaag een drukke bestemming is voor canas en tapas, was in het verleden een drukte van jewelste met zeelieden, kooplieden en admiraals.

In dezelfde straat was de Universidad de Mareantes, een school die de bemanningen opleidde die tussen Sevilla en Amerika reisden. Vandaag is er geen spoor meer van, maar in de plaats staat het Casa de las Columnas, een elegant gebouw waarin tegenwoordig een gemeenschapscentrum is ondergebracht. Een keramische plaquette herdenkt

Neem de tijd om rond te wandelen en de kleurrijke gevels van de huizen en het uitzicht over de rivier te bewonderen. Trouwens, als u geïnteresseerd bent in uitzichtpunten raad ik u aan het bericht over de beste uitzichten van Sevilla te lezen.

10. Ga de kerk van Santa Ana binnen

Kerk van Santa Ana| ©Anual
Kerk van Santa Ana| ©Anual

Op het kruispunt tussen de straten Pureza, Vázquez de Leca, Bernardo Guerra en Pelay Correa staat een tempel met meer dan zeven eeuwen geschiedenis. Het werd gebouwd in de 13e eeuw en lag oorspronkelijk buiten de muren.

Na de herovering, de daaropvolgende aankomst van de Spanjaarden in Amerika en de aardbeving van Lissabon veranderde alles plotseling.

Het barokke aspect maakte plaats voor de mengeling van Mudejar en gotiek die we nu kunnen zien en de mannen die terugkeerden uit de koloniën.

Als u eind juli naar Sevilla reist, kunt u genieten van het belangrijkste evenement: de Novena voor Señora Santa Ana. Een tip: op enkele meters van de kerk vindt u De Triana, een winkel met kleding, accessoires en voorwerpen die verband houden met deze traditionele wijk.