Beste Nacht Tours in Sevilla

Slenteren door de oude wijk van de Andalusische hoofdstad is altijd een goed idee. Vooral als je het na zonsondergang doet.

Matteo Gramegna

Matteo Gramegna

10 minuten lezen

Beste Nacht Tours in Sevilla

Sevilla, Torre de Oro | ©Avinash Bhat

Als de avond valt, verandert Sevilla in een sprookjesstad. Slenteren door de steegjes is als een reis terug in de tijd. U waant zich in de Gouden Eeuw, toen Sevilla een centrale as was in de handel met Amerika. Na zonsondergang gloeien de monumenten in het donker en weerspiegelt het water van de Guadalquivir het licht. Kunt u zich voorstellen dat u verhalen te horen krijgt terwijl u 's nachts door de Andalusische hoofdstad slentert? Een van de beste dingen om 's avonds in Sevilla te doen is ongetwijfeld een rondleiding en dit zijn de beste.

1. Nachtelijke rondleiding door Sevilla met flamenco show

Plaza de España| ©Guzmán Lozano
Plaza de España| ©Guzmán Lozano

We beginnen met een klassieke route die enkele monumenten en bezienswaardigheden aandoet voordat we eindigen bij een tablao. Zoals gebruikelijk richten deze routes zich op het gebied rond het Palacio de San Telmo en omvatten zij de volgende etappes:

 • Plaza de España, het juweel van Aníbal González. Het beslaat een oppervlakte van 50.000 vierkante meter en wordt gedomineerd door een paleis in regionalistische stijl. In het onderste gedeelte stellen tegels de Spaanse provincies voor en loopt een bevaarbaar kanaal rond de omtrek van het plein. Deze prachtige plek is gebruikt als decor voor het grote en kleine scherm; films ("The Dictator", "Lawrence of Arabia", "Star Wars: Attack of the Clones", enz.) en series ("Game of Thrones") zijn hier opgenomen.
 • Torre del Oro, een wachttoren gebouwd in de Almohad periode. Het beperkte de toegang tot de oude haven van Sevilla.
 • María Luisa Park. De mooiste tuin van de stad ligt op een steenworp afstand van Plaza de España en is een ware oase van rust. Het bevat vijvers, fonteinen, monumenten en het Archeologisch Museum. Het draagt de handtekening van de Franse tuinman Jean-Claude Nicolas Forestier, die ook de berg Gurugú ontwierp, een miniatuurreplica van de gelijknamige berg in Melilla. Het is een eerbetoon aan de gevallenen van de Rifoorlog. Vanaf de top kunt u genieten van een van de beste uitzichten van Sevilla.
 • Plaza de América, een elegante ruimte in het park. Een vijver met waterlelies omlijst een paviljoen van de Ibero-Amerikaanse Expositie van 1929 waarin nu het Museum voor Volkskunsten en -Douane is ondergebracht.
 • Casino de la Exposición, een klein paleis gebouwd door de Valenciaanse architect Vicente Traver y Tomás in neo-barokke stijl. Momenteel vinden er kunsttentoonstellingen en culturele activiteiten plaats.

Zoals u zult hebben begrepen, zijn deze rondleidingen gericht op de erfenis van de Ibero-Amerikaanse Tentoonstelling van 1929, een gebeurtenis die het gezicht van Sevilla heeft veranderd. Na de wandeling neemt de gids u mee naar een flamencotablao waar u kunt genieten van de optredens van de dansers. Deze rondleidingen zijn meestal inclusief een drankje en een of meer tapas.

 • Duur: meer dan 3 uur
 • Prijs: vanaf €50

Boek uw ticket voor een flamenco show in Sevilla

2. Nacht tour in Triana

s Nachts in de Capilla del Carmen in Triana| ©wally nelemans
s Nachts in de Capilla del Carmen in Triana| ©wally nelemans

Triana is de bekendste en meest pittoreske wijk van Sevilla. Het is gelegen aan de oevers van de Guadalquivir en zijn geschiedenis is verbonden met zowel de rivier als de maritieme ontdekkingsreizen.

Het was de thuisbasis van een school voor zeevaarders die de bemanningen opleidde die naar Amerika voeren. De beroemde reis rond de wereld van Magellan en Elcano begon bijvoorbeeld hier.

Triana is veel: bakermat van de flamenco, thuishaven van de eerste Spaanse luchtvaartindustrie, centrum van de Inquisitie en vooral een wijk met een eigen identiteit.

Bij een nachtelijk bezoek kunt u de monumenten van de stad zien oplichten door de straatlantaarns en, met een beetje geluk, door het schijnsel van de volle maan. De routes hebben gewoonlijk de volgende etappes:

 • Capilla del Carmen, een icoon van de buurt. Het bevindt zich naast de Isabel II-brug en heeft de bijnaam "el mechero" (de aansteker) vanwege de gelijkenis met de oude tondelaanstekers. Het project is ontworpen door Aníbal González, dezelfde architect die een van de monumenten van Sevilla ontwierp die je niet mag missen, Plaza España.
 • Castillo de San Jorge, een verdedigingsbastion dat het centrum werd van de inquisitie van Sevilla. Het herbergt nu een museum gewijd aan religieuze onderdrukking.
 • Patio de Monipodio, een huis op de hoek van Calle Troya en Calle Betis. Miguel de Cervantes "gebruikte" het als decor voor zijn roman "Rinconete y Cortadillo".
 • Capilla de los Marineros (Kapel van de zeelieden), de tempel waarin de Virgen de la Esperanza van Triana is gehuisvest. Naast de figuur van Maria is de kapel bekend om haar rijkelijk versierde plafond van rood vurenhout.
 • Cava de los gitanos, vandaag de Calle Pagés del Corro. Het was de thuishaven van een grote zigeunergemeenschap en men gaat ervan uit dat de flamenco in dit deel van de stad is ontstaan.
 • Isabel II brug, de elegante voetgangersbrug gebouwd door de Franse ingenieurs Steinacher en Bernadet. Het was de eerste brug over de Guadalquivir.

Triana is prachtig en als de avond valt krijgt het een magisch tintje. Maak van de gelegenheid gebruik om naar de uitleg van de gids te luisteren en suggestieve foto's te nemen. Houdt u er rekening mee dat deze tours meestal niet inclusief eten en drinken zijn. Als je stopt voor een drankje, is dat op je eigen kosten.

 • Duur: ongeveer 2 uur
 • Prijs: tussen 10 € en 5 €.

Boek een rondleiding in Triana

3. Nachtelijk bezoek aan de kathedraal

De kathedraal van Sevilla bij nacht| ©Gilberto Mendes
De kathedraal van Sevilla bij nacht| ©Gilberto Mendes

Wist u dat de kathedraal van Sevilla de grootste gotische kathedraal ter wereld is? Het werd in verschillende fasen gebouwd en is een waar symbool van de stad, samen met de Giralda, de klokkentoren die eraan vastzit. De buitenkant is al een juweeltje op zich, maar binnen valt er nog veel meer teontdekken...

Naast de graven van Christoffel Columbus en andere koningen en aristocraten, ziet u talrijke altaren, kapellen en beeldhouwwerken die door de beste kunstenaars van die tijd zijn gemaakt. Nachtelijke rondleidingen omvatten vaak een wandeling benedendeks. U krijgt een vogelperspectief van de kathedraal en ontdekt de verhalen van de mensen die haar hebben gebouwd.

Houdt u er rekening mee dat het erg druk is in de tempel en dat rondleidingen vaak snel uitverkocht zijn. Ik raad aan uw tickets op voorhand te boeken. Voor meer info raad ik u aan het bericht te lezen hoe de kathedraal van Sevilla en de Giralda te bezoeken.

 • Duur: 1 uur en een half
 • Prijs: ongeveer 20 €.

Boek uw bezoek aan de kathedraal van Sevilla

4. Nachtelijke bezoeken aan het Real Alcázar van Sevilla

Plaza del Triunfo en het Real Alcázar van Sevilla| ©mbell1975
Plaza del Triunfo en het Real Alcázar van Sevilla| ©mbell1975

Lang vóór de Herovering gaf de Kalief van Cordoba Abderrahman III opdracht tot de bouw van een vesting op de fundamenten van een Romeins gebouw: zo ontstond het Real Alcázar van Sevilla.

Het gebouw werd zowel door zijn opvolgers als door de christelijke koningen uitgebreid en gewijzigd, en heeft tegenwoordig vijf verschillende stijlen: Mudejar, Gotiek, Maniërisme, Renaissance en Barok.

Het Real Alcázar van Sevilla is de oudste nog in gebruik zijnde koninklijke residentie van Europa. Het is gelegen in het hart van de stad, op een steenworp afstand van het Paleis van San Telmo en de Kathedraal van Santa María. De belangrijkste attractie is het Paleis van Pedro I, een verzameling kamers, tuinen en gangen voor het exclusieve gebruik van de vorst. Andere hoogtepunten zijn onder andere het Casa de la Contratación, de Cuarto Real Alto (de officiële residentie van de Koningen) en het Gotische Paleis.

De nachtelijke bezoeken zijn meestal gedramatiseerd en hebben betrekking op de schilder Bartolomé Esteban Murillo. Hij was de meester van het clair-obscur en de tenebristechniek die hij leerde van de Vlaamse kunstenaars, Velázquez en de Italiaanse renaissancekunstenaars. Hij woonde bijna altijd in Sevilla en in het Real Alcázar hangt een van zijn schilderijen: San Francisco Solano en de Stier.

De voorstelling begint met de voorstelling van een jonge Murillo die in het paleis van koning Don Pedro aankomt nadat hij van een schip met bestemming Amerika is afgewezen. Van hieruit ontvouwt zich het hele verhaal. De avondrondleidingen vinden plaats in het weekend en zijn voor groepen van maximaal 45 personen.

 • Duur: 1 uur en een half
 • Prijs: ongeveer 15 €.

Boek uw ticket naar het Real Alcázar van Sevilla

5. Nachtwandeling in Santa Cruz

Binnen in de kerk van Santa María la Blanca| ©Thomas The Baguette
Binnen in de kerk van Santa María la Blanca| ©Thomas The Baguette

Vóór het edict van Granada en de daaropvolgende verdrijving van de Sefardim, was de wijk Santa Cruz de Joodse wijk van Sevilla. In deze straten lijkt de tijd te hebben stil gestaan, en als u er na zonsondergang komt, zult u nog meer genieten van de ontspannen sfeer. De nachtelijke routes zullen u helpen de belangrijkste hoekjes en monumenten te ontdekken:

 • Kerk van Santa María la Blanca, een van de mooiste kerken van Sevilla. Hoewel de buitenkant nogal eenvoudig is, gaat achter de drempel een prachtig interieur schuil. Het rijk versierde gewelf is spectaculair, evenals de beeltenis van Nuestra Señora de las Nieves (Onze-Lieve-Vrouw van de Sneeuw).
 • Plaza de Santa Cruz, de plaats die zijn naam geeft aan de wijk. Op deze plek stond vroeger een synagoge.
 • Calle del Agua, een straat genoemd naar een oud aquaduct.
 • Murillo Gardens. Tot 1862 maakten zij deel uit van de Koninklijke Alcazaren van Sevilla, terwijl zij vandaag de dag een van de aantrekkelijkste plekjes van de Andalusische hoofdstad zijn. U loopt onder sinaasappelbomen, ficus- en magnoliabomen.
 • Calle Fabiola en de overblijfselen van de oude stadsmuren.
 • Plaza de la Alfalfa, het hart van het Romeinse Sevilla. Hier vindt u enkele van de beste tapasbars vande stad.

Meer dan een grote stad doet dit deel van Sevilla denken aan een Andalusisch dorp met zijn typische steegjes omzoomd met sinaasappelbomen.

De gids zal u de verhalen vertellen die verbonden zijn met de wijk en de legende van de Susona, een joodse vrouw die bekend stond om haar grote schoonheid. De rondleidingen beginnen meestal voor het Casa de la Memoria, een cultureel centrum waar flamencovoorstellingen en tentoonstellingen worden georganiseerd (Calle Cuna 6).

 • Duur: ongeveer 2 uur
 • Prijs: ongeveer 10 €.

6. Nachtelijke rondleiding door het paranormale Sevilla

Wandeling door de oude Vilima pakhuizen| ©PaseoSevilla
Wandeling door de oude Vilima pakhuizen| ©PaseoSevilla

In het centrum van de Andalusische hoofdstad zijn de belangrijkste mysteries van de stad geconcentreerd. In deze straten komen spoken en mysteries vaker voor dan u denkt en dankzij deze routes zult u een andere kant van Sevilla ontdekken. De routes stoppen bij alle of sommige van de volgende attracties:

 • Ghost Restaurant, Sevilla's Bermuda Driehoek. Elektronische apparaten stoppen ermee en sommige voorwerpen veranderen van plaats zonder duidelijke reden. De gids zal je vertellen over alle angstaanjagende gebeurtenissen op deze plek.
 • Facultad de Bellas Artes, het voormalige Casa Profesa de la Compañía de Jesús in het hart van de oude stad. Een paar jaar geleden merkten schoonmakers dat er hier iets vreemds aan de hand was...
 • Hospital de las 5 llagas, de zetel van het Andalusische Parlement. De afgevaardigden zijn niet de enigen die door de gangen lopen...
 • Voormalige Vilima pakhuizen, een icoon van de stad dat nooit meer hetzelfde was na een verwoestende brand. Het is gelegen in Calle Lagar, op korte afstand van de Setas de Sevilla. Vanaf de top heb je trouwens een van de mooiste uitzichten over de Andalusische hoofdstad.
 • Cuna maldita, een bedje waar je je kind geen minuut in zou laten liggen.
 • British Institute, de academie in het hart van de wijk Santa Cruz. Enkele jaren geleden, tijdens renovatiewerkzaamheden, werden de resten van een jong meisje gevonden, samen met een bronzen kandelaar.
 • Casa de las Sirenas, een romantisch herenhuis in de Alameda de Hércules. Een verloren ziel geniet nog steeds van de elegante kamers.
 • Plaza San Leandro, een rustige hoek in de stad met een fontein die bekend staat als Pila del Pato (eendenbekken)
 • Casa Fabiola, een 16e eeuws paleis dat het Bellver Museum huisvest, een collectie van meer dan 500 werken van verschillende kunstenaars. Degenen die hier werken zien vaak onverklaarbare fenomenen...

Naast de uitleg van een ervaren gids, bevatten de routes vaak beelden en geluid die op deze zelfde plaatsen zijn opgenomen. Op die manier kunt u zich onderdompelen in de verhalen en nog meer genieten van de rondleiding. De rondleidingen beginnen meestal op een centrale plaats zoals Plaza de la Encarnación of Plaza del Triunfo.

 • Duur: tussen 1,5 en 2 uur.
 • Prijs: ongeveer €15

Waarom is het de moeite waard om Sevilla 's nachts te bezoeken?

De straten van Sevilla bij nacht| ©Jaybee Bondoc
De straten van Sevilla bij nacht| ©Jaybee Bondoc

Misschien komt het door de weerspiegelingen op de rivier of misschien door het silhouet van de in geel verlichte Giralda. Eén ding is zeker, Sevilla is 's nachts nog mooier. De monumenten schitteren in de duisternis en scheppen een romantisch beeld van zeldzame schoonheid.

Bovendien kan het een ideale optie zijn als u de stad in de zomer bezoekt. Overdag lopen de temperaturen vaak op tot 40ºC en wordt lopen moeilijk.

Hoe laat rijdt het openbaar vervoer in Sevilla?

Sevilla Metro| ©Patrick1977Bln
Sevilla Metro| ©Patrick1977Bln

Het hangt af van de dag en het vervoermiddel. Metro Sevilla is een makkelijke en voordelige optie. Je kunt niet fout gaan. Het heeft een enkele lijn. De prijs van een enkele ticket hangt af van de secties en varieert van €1,35 tot €1,8. Wat het tijdschema betreft, dat werkt als volgt:

 • van 6:30 tot 23:00 (maandag tot donderdag)
 • van 6.30 tot 2.00 uur (vrijdag en aan de vooravond van feestdagen)
 • van 7:30 tot 2:00 (zaterdag)
 • van 7.30 uur tot 23.00 uur (zondag en feestdagen)

De bussen in Sevilla worden beheerd door de maatschappij TUSSAM. Het heeft tientallen lijnen die op verschillende tijden werken. Ze beginnen meestal rond 5 uur en eindigen rond middernacht, hoewel er uitzonderingen zijn.

Ik raad u aan eens een kijkje te nemen op de officiële website. Voor meer info raad ik u aan het bericht te lezen over hoe u zich in Sevilla kunt verplaatsen.