10 Dingen om te Doen in Barrio Santa Cruz in Sevilla

Klaar om een van de mooiste wijken van Sevilla te leren kennen? De wijk Santa Cruz is een must-see tijdens een rondreis door Sevilla, dus vandaag deel ik met jullie alle leuke, interessante en verbazingwekkende dingen die je hier kunt doen.

Katherine Betances

Katherine Betances

8 minuten lezen

10 Dingen om te Doen in Barrio Santa Cruz in Sevilla

Sevilla | ©Strafefox

Beroemd als een van de meest emblematische en toeristische wijken van Sevilla, is een wandeling door de smalle straatjes en mooie pleinen van de Barrio Santa Cruz een van de beste dingen om te zien en te doen in de stad, zodat u de geschiedenis, traditie, kleur en architectonische schoonheid van Sevilla in u op kunt nemen.

Net als andere reizigers die Sevilla voor het eerst bezoeken, vraagt u zich misschien af wat u prioriteit moet geven en waar u meer aandacht aan moet besteden. Dit artikel gaat die vragen beantwoorden. Neem deze lijst met activiteiten als inspiratiebron en neem er, afhankelijk van uw reisschema, zoveel mogelijk van op om optimaal van Sevilla te genieten!

1. Woon een flamenco show bij

Flamenco show| ©Elliott Brown
Flamenco show| ©Elliott Brown

Genieten van een flamencoshow is een van die activiteiten die eerder in Sevilla dan waar ook ter wereld de moeite waard zijn, vanwege de sterke historische band van deze prachtige stad met de flamencocultuur.

Gelukkig zijn er in de stad en vooral in de mooie wijk Santa Cruz volop mogelijkheden om te genieten van een show van eersteklas artiesten.

In Spanje worden de plaatsen waar traditionele flamencovoorstellingen worden gehouden tablaos genoemd, de benaming voor het podium of platform waarop de artiesten optreden.

Waar kunt u een flamencoshow zien in Barrio Santa Cruz?

 • Flamenco Los Gallos Deze tablao werd opgericht in 1966, de voorstellingen beginnen om 19:00u en kosten ongeveer 35€ per kaartje.
 • La Casa del Flamenco Hier treden ze elke dag op, hoewel de showtijden variëren afhankelijk van het seizoen. Tickets verkrijgbaar vanaf 20€ per persoon.
 • Casa de la guitarra Een cultureel centrum met uitstekende referenties en een grote favoriet bij reizigers. Kaartjes voor volwassenen zijn verkrijgbaar vanaf 18 euro.

Boek uw ticket voor een flamencoshow

2. Bezoek het iconische Hospital de los Venerables

Hospital de los Venerables| ©kkmarais
Hospital de los Venerables| ©kkmarais

Als u meerdere dagen in de stad zult zijn, zeg 3 dagen Sevilla of meer, en u kunt wat tijd besteden aan het verkennen van het Hospital de los Venerables, vindt u een van de meest indrukwekkende gebouwen in barokstijl in de Sevilliaanse architectuur.

Opgericht in 1675 als tehuis voor daklozen, bejaarden en gepensioneerde priesters, is de decoratieve rijkdom van het interieur een ontspannen bezoek waard.

Wandel door de twee verdiepingen van het complex Hospital de lo Venerables en bewonder de interieurs, en sta even stil bij de prachtige centrale binnenplaats waaromheen het complex is georganiseerd en aangelegd.

 • Adres: Het ziekenhuis ligt aan het gelijknamige plein, Plaza Venerables.
 • Openingstijden: Afhankelijk van het seizoen; het hele jaar door vanaf 10.00 uur, maar in de winter werken ze in Sevilla slechts tot 18.00 uur.
 • Kosten: ongeveer 10 euro voor een volwassene.

Boek een rondleiding door de wijk Santa Cruz in Sevilla

3. Doe een tapastour in de wijk Santa Cruz in Sevilla

Bar Catedral in Sevilla| ©abbilder
Bar Catedral in Sevilla| ©abbilder

Wat zou een bezoek aan Spanje zijn zonder de heerlijke Spaanse tapas te proeven? Wat zou een bezoek aan Sevilla zijn zonder de fantastische gastronomie te proeven?

De beste manier om beide elementen te combineren tot een unieke en gedenkwaardige tour is een tapastour en de Barrio Santa Cruz leent zich uitstekend voor deze activiteit.

De beste tapasbars in Santa Cruz

Als het gaat om tapasbars en typische restaurants is de Barrio Santa Cruz vol alternatieven om uit te kiezen; hoewel ik u hieronder een kleine lijst van mijn favorieten achterlaat, nodig ik u uit uw eigen onderzoek te doen.

 • Cervecería Giralda Een van de oudste plaatsen in de stad, geopend in 1923 in wat ooit een oude hammam of Arabisch bad was.
 • Bar Catedral Een huis uit 1923 dient als ruimte voor een fantastische pianobar gespecialiseerd in tapas en waar u kunt genieten van live jazzmuziek.
 • Casa Tomate Een ruimte die de cultuur van de flamenco en het stierenvechten in het zuiden van Spanje oproept. Het menu wordt gekenmerkt door de selectie van lokale producten.
 • Taberna Belmonte Belmonte was een belangrijke Spaanse stierenvechter en deze taverne eert de historische figuur. De decoratie van de ambiance omvat talrijke stierenkoppen die aan de muren hangen.

Boek een tapastour in Sevilla

4. Bezoek het Alcázar van Sevilla, een van de oudste paleizen ter wereld.

Alcazar van Sevilla| ©Anna & Michal
Alcazar van Sevilla| ©Anna & Michal

Het Real Alcázar van Sevilla wordt beschouwd als een van de mooiste voorbeelden van Moorse architectuur in Spanje en is een must op elke rondleiding door de stad.

Mijn aanbeveling is dat u indien mogelijk een rondleiding door het Alcázar van Sevilla boekt, met de bedoeling de delicate interieurs, het prachtige decoratieve werk van de vele bogen waaruit het bouwwerk bestaat en natuurlijk de rustige binnenplaatsen in detail te leren kennen en waarderen.

Een bezoek aan het Alcázar van Sevilla komt het dichtst bij een reis door de tijd en de geschiedenis van de stad, want het architectonische ensemble behoort tot de oudste nog in gebruik zijnde paleizen ter wereld.

Het is uitgeroepen tot werelderfgoed, net als andere belangrijke architectonische juweeltjes van Sevilla.

 • Adres: Het is gelegen aan de Plaza Patio de Banderas.
 • Openingstijden: van oktober tot maart van 09:30u tot 18:00u en van april tot september verlengde openingstijden tot 20:00u.
 • Kosten: ongeveer 15 euro voor een volwassene.

Boek uw bezoek aan het Alcazar van Sevilla

5. Bezoek aan de kerk van Santa María la Blanca

Kerk van Santa María la Blanca| ©sftrajan
Kerk van Santa María la Blanca| ©sftrajan

Aan al mijn reizigersvrienden die geïnteresseerd zijn in architectuur en geschiedenis raad ik aan een moment te nemen om kennis te maken met een religieus gebouw dat tot de mooiste tempels van Sevilla behoort, vooral vanwege de opmerkelijke culturele mix die het vertegenwoordigt.

Bij de plaatselijke bevolking bekend als de Kerk van Las Nieves, fungeerde de tempel na de bouw als moskee, maar in 1391 werd hij omgevormd tot een christelijke kerk. Daarom zijn de sporen en de invloed van beide culturen duidelijk zichtbaar in zowel de kunst als de architectuur van de site.

Het meest opvallende kenmerk van Santa María la Blanca is misschien wel het contrast tussen de belangrijkste architectonische elementen, met een gevel die opvalt door zijn eenvoud en soberheid, maar met interieurs die rijkelijk versierd zijn in wit en goud en in de zuiverste barokstijl.

 • Adres: Het is gelegen op nr. 5, Calle Sta. María la Blanca.
 • Openingstijden: maandag t/m zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur. s Avonds van 18u tot 20:30u.
 • Kosten: ongeveer 3€.

6. Bekijk een verzameling documenten uit de jaren van de verovering in het Archief van Indië

Archief van Indië| ©Anual
Archief van Indië| ©Anual

In het hart van Sevilla ligt een van de belangrijkste monumenten en tevens een gebouw van onschatbaar historisch belang. Het gebouw, dat door de UNESCO tot werelderfgoed is verklaard, werd in 1875 gebouwd om de documentatie over het bestuur van de Spaanse koloniën, voornamelijk in de Nieuwe Wereld, veilig te bewaren.

Wanneer u het Archivo de Indias in Sevilla bezoekt, vindt u niet alleen een prachtig gebouw, maar ook een indrukwekkende collectie archieven, kaarten, documenten en allerlei historische bronnen, georganiseerd in zo'n 43.000 mappen - indrukwekkend!

 • Adres: Gelegen aan de Avenida Constitución.
 • Openingstijden: Gesloten op maandag; dinsdag t/m zaterdag van 09:30u tot 16:45u, zondag en feestdagen van 10:00u tot 13:45u.
 • Kosten: Het is een gratis attractie voor alle publiek.

7. Maak een wandeling door de Murillo Tuinen

Murillo Gardens| ©Ramon Bacas
Murillo Gardens| ©Ramon Bacas

Als u van de natuur wilt genieten in het hart van Sevilla, raad ik u een snel bezoek aan de Murillotuinen in Sevilla aan, genoemd naar de beroemde Sevilliaanse schilder Bartolomé Esteban Murillo, een van de belangrijkste historische figuren van de Spaanse barok.

De prachtige tuin ligt vlak achter het Alcázar van Sevilla in een rechthoekig en langwerpig oppervlak van ongeveer 8500 m2.

De tuin is ontworpen door de architect Juan Talavera Heredia, met talrijke wandelpaden en vele mooie priëlen.

Zoals u zult zien tijdens uw verkenning van Santa Cruz, wordt het wandelen over de paden van de tuinen een heel aangename ervaring, vooral als u in de lente in Sevilla bent.

8. Wandeling door de Callejón del Agua

Water Alley| ©Joaquín O.C.
Water Alley| ©Joaquín O.C.

Wandelen langs de Callejón del agua in Sevilla, een van de architectonische en historische monumenten van de stad, is een van de meest romantische wandelingen in de stad.

De stenen muur, kleurrijke gevels en balkons met weelderige bloembakken geven de wandeling een zeer nostalgische sfeer, vooral als u besluit 's nachts door het historische centrum van Sevilla te lopen.

De straat loopt ongeveer 140 meter langs de oude stadsmuur en aan het eind van de route vindt u de tuinen van Murillo. De steeg en het gebied eromheen is ook de bron van talrijke legenden en mythen, en daarom maken veel spook- en mysteriereizen in Sevilla deze wandeling tot een van hun activiteiten.

9. Bezoek aan de Santa Cruz parochiekerk en het graf van Murillo

Kerk van Santa Cruz waar de overblijfselen van de schilder liggen.| ©Gpedro
Kerk van Santa Cruz waar de overblijfselen van de schilder liggen.| ©Gpedro

De parochiekerk die zijn naam geeft aan de wijk is natuurlijk ook een van de oudste religieuze tempels van Sevilla. De kleine voorgevel, gebouwd in 1391, werd tussen 1665 en 1728 in conservatieve barokstijl bijgewerkt tot de huidige kerk.

Vanwege de conservatieve afmetingen is een bezoek aan de kerk van Santa Cruz een kort bezoek dat u gemakkelijk kunt inpassen in een korte trip naar de stad, zoals een tweedaagse trip naar Sevilla.

Tijdens uw bezoek kunt u het graf van de beroemde schilder Bartolomé Murillo bezichtigen.

 • Adres: Gelegen in Calle Mateos Gago.
 • Openingstijden: van 09:30 tot 12:30 uur en van 19:00 tot 21:00 uur.
 • Kosten: gratis toegang

10. Maak een route langs de mooiste pleinen van de wijk Santa Cruz.

Alfaro Plein| ©Raul SG Bru
Alfaro Plein| ©Raul SG Bru

Als we het hebben over de wijk Santa Cruz, vinden we specifieke elementen die de identiteit en het karakter van deze locatie bepalen.

Deze elementen kunnen in drie groepen worden ingedeeld: de smalle, gastvrije straatjes, de huizen met kleurrijke gevels en de mooie pleinen waar kinderen, ouderen en de Sevilliaanse burgers in het algemeen hun dagelijks leven doorbrengen.

Ik nodig u uit om al deze sfeer op te snuiven door een tocht te maken langs de mooiste pleinen die Santa Cruz te bieden heeft. Hier is een lijst van mijn favorieten en wat in elk ervan het bewonderen waard is.

 • Het Plaza del Alfaro, als u bekend bent met de Italiaanse opera De Barbier van Sevilla, moet u weten dat dit plein het beroemde balkon is waar Figaro declameerde in afwachting van het antwoord van zijn geliefde.
 • Plaza de Doña Elviraen betoverendplein vol kleine tegeltjes van Triana-keramiek. Het is de moeite waard om te gaan zitten en te genieten van de fontein met bloemen en de schaduw van de sinaasappelbomen.
 • Plaza de los Refinadores Hier staat het standbeeld van de beroemde veroveraar Don Juan Tenorio.