10 Dingen om te Doen in Sevilla in de Zomer

Een bezoek aan Sevilla in de zomer is een beetje als een bezoek aan de Noordpool in de winter. De "caló" van Sevilla is misschien iets dat velen liever vermijden, maar als je je activiteiten plant rond de meest geschikte tijden en meeneemt wat je nodig hebt voor de zomerzon, kan Sevilla (net als de Noordpool) een heerlijke reiservaring zijn.

Ana C.R.

Ana C.R.

10 minuten lezen

10 Dingen om te Doen in Sevilla in de Zomer

Zonsondergang over de Torre del Oro | ©Victor Santos

Sevilla is een van die steden die deel moeten uitmaken van elke toeristische route in Spanje, zelfs midden in de zomer.

Maak u klaar om architectonische juweeltjes te ontdekken waarin de Arabische, joodse en christelijke culturen hun erfenis hebben achtergelaten, te beginnen met de monumentale kathedraal en de paleizen van het Real Alcázar. Dwaal door de Barrio de Santa Cruz, proef heerlijke tapas of woon een pure flamencoshow bij. Dit, naast alle dingen die te zien en te doen zijn in Sevilla wachten hier op u!...En met het weer dit seizoen, hoeft u niet in de rij te staan.

1. Bezoek de kathedraal van Sevilla en zijn prachtige toren: La Giralda

De kathedraal van Sevilla| ©Sevilla Congress & Convention Bureau
De kathedraal van Sevilla| ©Sevilla Congress & Convention Bureau

Een van de eerste dingen die u moet doen als u in de stad aankomt, is de imposante kathedraal bezoeken. De ruime ruimten brengen u even weg van de hoge temperaturen op straat, dus er gaat niets boven een toevlucht nemen tot haar unieke schoonheid.

Het is niet zomaar "de kathedraal van de stad", ik heb het over de kathedraal in gotische stijl en de derde grootste tempel (na de Sint Pieter in Rome en de St. Paul's in Londen) ter wereld. Dit buitengewone en oude bouwwerk zal uw beste welkom in de stad zijn.

De tempel, die ook het graf van Christoffel Columbus herbergt , is gebouwd op wat ooit een moslimmoskee was, waarvan elementen zoals enkele deuren, een binnenplaats en het unieke herkenningspunt, de minaret of "La Giralda", bewaard zijn gebleven."

Om meer te weten te komen over de Moorse en christelijke geschiedenis achter deze architectonische werken, raad ik u een rondleiding aan vanaf 30 euro, die u binnen in de kathedraal brengt naar de top van de prachtige Giralda, waar u een van de beste uitzichten over de stad heeft!

Boek tickets voor de kathedraal zonder in de rij te staan

2. Neem een pauze in de wijk Santa Cruz

Triunfo Plein| ©Pedro Szekely
Triunfo Plein| ©Pedro Szekely

In hetzelfde gebied, tegenover de kathedraal, ligt de beroemde Barrio de Santa Cruz. Deze charmante wijk, met huizen genesteld tussen steegjes, schuilplaatsen en sinaasappelbomen, weerspiegelt het Joodse erfgoed van de stad.

Doelloos wandelen door deze smalle, rustige straatjes, geleid door wat je opvalt, is misschien wel een van de interessantste manieren om deze buurt te ontdekken en je erin te verdiepen, ondanks haar gruwelijke geschiedenis. De smalle, schaduwrijke straatjes, met af en toe een binnenplaatsdeur op een kier, is een groot voordeel om dit seizoen in de buurt te komen zonder je in het zweet te werken, zelfs als je het overdag doet.

Maar, referenties zijn altijd nodig. Hier zijn de haltes die u niet mag missen in de Barrio de Santa Cruz:

  • Plaza del Triunfo. Omringd door de meest emblematische gebouwen zoals de kathedraal van Sevilla, het Archivo General de Indias en de Reales Alcázares, is dit plein gewoonweg niet te missen.
  • Patio de Banderas. Deze plaats was de oude paradeplaats van het Alcázar en op de oude toegangspoort waren vlaggen getekend. Tegenwoordig is het een merkwaardig plein vol sinaasappelbomen en omgeven door huizen waar mensen als de schrijver Fernán Caballero en de schilder Joaquín Domínguez Bécquer woonden
  • Plaza de Santa Cruz. Hier komen de belangrijkste straten van de Joodse wijk van Sevilla samen. Op dit plein staat het beroemdste kruis van Sevilla: het Cruz de la Sierpes (Sierpes-kruis)
  • Calle Verde. De echte naam is San Bartolomé, maar vanwege de overvloedige vegetatie en de koelte die het biedt tijdens de warme middagen van Sevilla, heeft het deze naam verdiend.
  • Kerk van Santa María la Blanca. Met haar eenvoudige architectuur is deze kleine kerk een van de meest verbazingwekkende, omdat zij opmerkelijke elementen bezit van de drie grote historische invloeden van de stad: Arabische, Joodse en Christelijke.

Boek een rondleiding door Barrio Santa Cruz

3. Wat dacht je van een duik in de Isla Magica attracties?

Genieten van Isla Magíca| ©david
Genieten van Isla Magíca| ©david

Sevilla heeft geen strand maar wel een fantastisch waterpark genaamd Isla Magica, waar je met het gezin kunt genieten van meerdere attracties, waaronder een watergebied met een golfslagbad, glijbanen en zand dat een echt strand simuleert.

Je hebt veel mogelijkheden om Sevilla met kinderen te ontdekken, maar dit is zeker een goed plan. Want Isla Mágica, gelegen in Isla de la Cartuja, zeer centraal en goed verbonden met het openbaar vervoer, biedt ook shows, spelletjes, winkels en heeft binnen restaurants.

Voor ongeveer 25 of 30 euro kun je je een hele dag vermaken en vooral afkoelen en genieten van een oase midden in de Sevilliaanse hitte. Ik raad je echter aan je kaartjes hier online te kopen, want de prijs aan de kassa is veel hoger.

Bezoek het Aquarium van Sevilla

Een andere aanbeveling om aan de Sevilliaanse hitte te ontsnappen is om naar het Aquarium van Sevilla te gaan. Het is een ruimte met meer dan 7000 dieren, dicht bij het centrum, naast de Tuin der Lusten en aan de oever van de Guadalquivir, met talrijke watertanks waar u haaien, zeeschildpadden en vele andere soorten kunt ontdekken.

Boek tickets voor het Aquarium van Sevilla

4. Wandeling door de oude ruimtes van La Casa de Pilatos

Huis van Pilatus| ©Enric Rubio Ros
Huis van Pilatus| ©Enric Rubio Ros

Perfect om te schuilen voor de hoge Sevilliaanse temperaturen is het Casa de Pilatos, een unieke plek om de geschiedenis van de Andalusische hoofdstad uit de eerste hand te ervaren.

Tijdens de Renaissance was de stad Sevilla versierd met prachtige architectuur. Het was een tijd waarin rijke families woningen bouwden, geïnspireerd door...jawel, de Reales Alcázares.

Een begane grond met een binnenplaats en verschillende zalen eromheen, en een bovenverdieping waar alle kamers waren, was het basisontwerp van deze huizen, die refereerden aan het Mudejar paleis.

Het Casa Pilatos, is een uitstekend voorbeeld van deze ontwerpen. Het bevatte duidelijk Mudejar pleisterwerk, samen met elementen van gotische en renaissance architectuur en beeldhouwwerk. Een decor dat het waard is om live en zelfs in de bioscoop gezien te worden ("Kingdom of Heaven" van Ridley Scott).

Het Casa Pilatos bevindt zich op het Plaza de Pilatos, vlakbij Calle Águilas en de Joodse wijk. De toegangsprijs is ongeveer 10 euro.

5. Woon een zeer Sevilliaans straatfeest bij: de Velá de Santa Ana

La Velá de Santa Ana in Betis Street, Triana| ©Plothar
La Velá de Santa Ana in Betis Street, Triana| ©Plothar

Als er één populair Sevilliaans festival bij uitstek is, dan is het wel de Velá de Santa Ana. Het wordt eind juli gehouden in de beroemde wijk Triana. Een must als u de stad in deze tijd van het jaar bezoekt.

De oorsprong ervan gaat terug tot het midden van de 13e eeuw. Er wordt gezegd dat toen koning Alfonso X werd genezen van een oogziekte na te zijn aangeraakt door de hand van de Maagd van Santa Ana, de koning uit dankbaarheid opdracht gaf tot de bouw van een tempel: de Tempel van Santa Ana.

Zoals veel festiviteiten, deze religieuze oorsprong en motief, werd in de loop der tijd de meer feestelijke toon toegevoegd met muziek, dans en eten, die niet kan worden gemist. Flamencodansen, schildertentoonstellingen, concerten, theatercycli, goede gastronomie en zelfs cucaña-wedstrijden voor de rivier zijn enkele van de dingen die u op deze lange zomeravonden zult aantreffen.

De Calle Betis, aan de oever van de Guadalquivir, is de sterlocatie.

6. Reserveer een diner op de zomerterrassen

Sevilla Terras| ©Anna Kaminski
Sevilla Terras| ©Anna Kaminski

Tijdens het zomerseizoen is een van de meest "beoefende" en genoten activiteiten in Sevilla het dineren op de zomerterrassen.

Voor tapas, de wijk Santa Cruz. Dit is de beste plek om te schuilen voor de hitte en te genieten van deze gerechten en verfrissende drankjes in een zeer Sevilliaanse sfeer in elke zin van het woord. Ik laat je hier zien wat er te zien en te doen is in de wijk Santa Cruz.

De wijk Plaza de El Salvador blijft ook niet ver achter, de bars hier zijn vooral erg populair bij jongeren en houden de oude wijk Alfalfa levendig .

Als je zin hebt om deze gerechten te proeven en niet weet met welke bar je moet beginnen, raad ik je aan een gastronomische tapastour te doen. Met een prijs vanaf 65 euro kunt u verschillende bars bezoeken en verschillende opties van hun menu proberen. Een rondleiding van drie tot vier uur in het gezelschap van een kleine groep met dezelfde interesse: genieten van het eten en plezier maken.

Boek een tapastour in Sevilla

7. Ontsnap naar een excursie vol natuur: Nationaal Park Doñana

Zonsondergang in het park| ©miguel churruca
Zonsondergang in het park| ©miguel churruca

Een leuke activiteit in dit warme seizoen is een dagje naar het strand. Het Nationaal Park Doñana is een geschikte optie, omdat het op korte afstand ligt, het klimaat milder is en, het beste van alles, u een van de beroemdste natuurgebieden voor het spotten van vogels in dit deel van het continent kunt ontdekken.

Het park onderhoudt een zeer divers mozaïek van ecosystemen die dienen als thuisbasis voor unieke soorten. En zoals gezegd, is het van groot belang als doorgangs-, broed- en overwinteringsplaats voor duizenden vogelsoorten van het Europese en Afrikaanse continent.

In de laatste weken van de zomer is het beter mogelijk om vogels te zien. Maar, als u op andere tijden gaat, maak u geen zorgen, het leren kennen van dit arrangement van landschappen en het zwemmen in zijn stranden is nog steeds een zeer waardevolle ervaring.

Er zijn enkele tours vanuit Sevilla naar het park die ik aanbeveel. De prijs begint bij 72 euro, ze duren de hele dag en het vervoer is aan boord van 4x4 voertuigen. Naast het park bezoekt u onderweg ook andere plaatsen, zoals de Ermita de El Rocío en het strand van Matalascañas.

Boek een reis naar Doñana

8. Geniet van de nachtelijke openlucht muziekshows

Plaza del Triunfo en Real Alcázar van Sevilla| ©mbell1975
Plaza del Triunfo en Real Alcázar van Sevilla| ©mbell1975

Tijdens deze maanden is de nacht het toneel van muziekshows in verschillende delen van de stad.

Een plek die u niet mag missen zijn de tuinen van het Alcázar. Hier worden al tientallen jaren dagelijks concerten gegeven en zijn volle zalen gebruikelijk geworden. Optredens van oude muziek, klassieke muziek en uiteraard flamenco zijn enkele van de voorstellingen. U kunt het programma bekijken op de volgende link. De Patio de la Montería is een andere locatie op het terrein van het Alcazar waar af en toe openluchtconcerten worden gehouden.

Buiten het paleis is het Centro Andaluz de Arte Contemporáneo ook een populaire locatie voor concerten op zomeravonden.

9. Maak een cruise op de Guadalquivir

Triana wijk| ©Lorena a.k.a. Loretahur
Triana wijk| ©Lorena a.k.a. Loretahur

Sevilla en de Guadalquivir hebben veel geschiedenis. Het is het beste geschenk dat de stad vanaf het begin had kunnen hebben, het plaatste haar in de wereld als handelscentrum met Amerika, een route voor conquistadores, een bron van vis en water, recreatie en, vandaag de dag, als een zeer belangrijk toeristisch vaargebied.

Sevilla ontdekken per boot geeft u een andere kijk op de stad. Er zijn dagelijks tochten vanaf 19 euro die u meenemen langs het water van deze rivier. Als je het in de zomer doet, heb je het voordeel van rustig water, maar ik raad je aan het beter 's nachts te doen. De hitte zal minder zijn en de stadslichten zullen het tafereel sieren.

Boek een boottocht op de Guadalquivir rivier

10. Maak een wandeling door de Triana markt

Wandelen door de Triana markt| ©Karan Jain
Wandelen door de Triana markt| ©Karan Jain

Er wordt gezegd dat een van de beste manieren om de cultuur van een plaats te leren kennen en op te snuiven een bezoek is aan een van de markten en in Sevilla is de Triana-markt de gelegenheid om dat te doen. Het is ook een goede optie om te schuilen voor de zomerstralen.

Het meest interessante aan deze markt is dat het tegelijkertijd een functioneel museum is, want onder de fundamenten bevinden zich de overblijfselen van een Almohadische begraafplaats, evenals die van het Castillo de San Jorge, de zetel van het oude Inquisitietribunaal.
Door het verstrijken van de tijd en de overstromingen van de Guadalquivir, werd het lange tijd verlaten, totdat er een marktplein werd aangelegd, gunstig gelegen op dit strategische punt van de rivier.

Hier vindt u de typische markt: groenten en fruit, vlees, kaas en worst... maar ook een culturele ruimte met een theater, overblijfselen van historische gebouwen rondom en een promenade met kunsttentoonstellingen aan de oever van de rivier. Heeft u er zin in?

Het weer in Sevilla in de zomer

Zomer in Sevilla| ©a_fourier
Zomer in Sevilla| ©a_fourier

Zoals ik u heb verteld, is de zomer in Sevilla erg warm, omdat het een van de eerste Spaanse steden is waar de thermometer hoger staat. De heetste maand van het jaar in deze stad is juli, wanneer de gemiddelde maximumtemperatuur rond de 35°C ligt (hoewel het meer dan 40°C kan worden).

Gelukkig "voelt" de zomer kort aan, er zijn weinig dagen met beruchte maximumtemperaturen, maar u moet er toch op voorbereid zijn om veel te drinken, lichte kleding en lichte kleuren te dragen, bescherming tegen de zon te gebruiken en, zoals gezegd, de activiteiten die u voor uw bezoek hebt gepland zo aan te passen dat de directe blootstelling aan de zon tot een minimum wordt beperkt.

Aantal toeristen in Sevilla in de zomer

Straten van Sevilla in de zomer| ©a_fourier
Straten van Sevilla in de zomer| ©a_fourier

Het is precies deze "caló" die veel bezoekers (en zelfs de plaatselijke bevolking) ervan weerhoudt om overdag op straat aanwezig te zijn. De hitte moest een voordeel hebben (denk je niet?).

Daarom zijn er in de zomer, hoewel de stad niet helemaal leegloopt van toeristen, over het algemeen minder mensen op straat. De plaatselijke bevolking profiteert van de vakantie om aan de hitte te ontsnappen en trekt naar de nabijgelegen stranden.

De prijzen verschillen niet veel van de rest van het jaar.

Wat u in uw koffer moet doen voor Sevilla in de zomer

Bagage| ©Craig Adderley
Bagage| ©Craig Adderley

Het meest comfortabele dat u in de zomer naar Sevilla kunt meenemen is natuurlijk lichte kleding, korte broeken, T-shirts en sportschoenen om de geplaveide straten van het historische centrum te bewandelen.

Het wordt 's nachts zelden koeler, maar pak voor de zekerheid een shirt of topje met lange mouwen in voor het geval de vochtigheid van de rivier 's avonds een briesje veroorzaakt. Aan de oevers van de Guadalquivir kunt u in uw zwemkleding zonnebaden, dus het is een goed idee om wat in uw koffer mee te nemen. Natuurlijk samen met uw zonnebrandcrème, want de zon is sterk en de ultraviolette stralen zijn krachtig in de zomermaanden.