Beste Buurten in Sevilla

Leer de wijken van Sevilla kennen, elk met een eigen identiteit, vol geschiedenis en emblematische gebouwen, die samen een van de mooiste steden van Spanje en Europa vormen.

Lorena Morales

Lorena Morales

10 minuten lezen

Beste Buurten in Sevilla

Uitzicht op Sevilla | ©Anne Scott Turner

Sevilla is de op drie na grootste stad van Spanje en de dichtstbevolkte stad van Andalusië. De oude binnenstad is een van de grootste van Spanje en hier bevinden zich de meeste van de oudste monumenten, kerken, musea en pleinen. In de oude binnenstad liggen de wijken Santa Cruz, San Gil, Museo, San Bartolomé, Arenal en Feria.

In de wijken San Jerónimo en Santa Cruz zijn nog steeds sporen te vinden van de geest van de Joodse wijk die deze plaatsen bewoonde. En de wijk Triana is een van de charmantste aan de oevers van de Guadalquivir. Als je je afvraagt wat er te zien en te doen is in Sevilla, brengt een rondleiding door de emblematische wijken je naar het hart van deze Andalusische stad.

1. De wijk Santa Cruz

Alcazar van Sevilla| ©Anna & Michal
Alcazar van Sevilla| ©Anna & Michal

De wijk Santa Cruz is ongetwijfeld een van de interessantste wijken om te bezoeken in Sevilla. Het ligt in de Oude Stad, waar je gebouwen kunt zien die dateren van voor de Industriële Revolutie.

Het Casco Antiguo is qua grootte het op vijf na grootste van Europa. Hier zie je gebouwen die in 1987 door UNESCO tot werelderfgoed werden verklaard, zoals de kathedraal van Sevilla, het Alcázar Real en het Archivo de Indias.

Dit is een wijk die vroeger werd bewoond door de Joden tot hun verdrijving in 1481, waarvan de sporen diep in de wijk zijn doorgedrongen. Enkele bezienswaardigheden in Santa Cruz zijn Calle Aqua en de Murillo Tuinen. Geschiedenisliefhebbers mogen een bezoek aan het Archivo de Indias, gevestigd in een gebouw uit de 16e en 17e eeuw, niet missen.

De kathedraal en de Giralda

De kathedraal van Santa María de la Sede y de la Asunción in Sevilla is een van de grootste en meest ongelooflijke gotische kathedralen ter wereld.

De bouw begon in 1401 op de plaats van een afgebroken aljama moskee en werd voltooid in 1593. De Patio de los Naranjos en het onderste deel van de Giralda, een van de beroemdste klokkentorens van de kerk, die bijna 100 meter hoog is, zijn overgebleven van de oude moskee.

Naast de gotische stijl vind je in deze kathedraal ook verschillende stijlen terug, zoals Almohad, Mudejar, Renaissance, Barok en Neogotiek. De kathedraal staat ook bekend om de schilderijen van Murillo, Goya, Alfonso Cano, beeldhouwwerken en goud- en zilverwerk dat je binnen kunt zien.

Het Koninklijke Alcazar van Sevilla

Het Real Alcázar van Sevilla is een ommuurd paleizencomplex in Mudejar en gotische stijl dat in de Hoge Middeleeuwen werd gebouwd. Met andere woorden, er zijn verschillende paleizen in hetzelfde gebouw.

Vele koningen en heersers zijn door de kamers gegaan en hebben de sporen van elk tijdperk achtergelaten. Het is echt indrukwekkend in al zijn prachtige details: de paleizen, tegels, tuinen, het bad van Maria, de vijvers en galerijen. Het is niet voor niets het decor geweest voor vele films en series, zoals Game of Thrones.

Bezoek het Alcázar en de kathedraal van Sevilla

2. Triana wijk

Plein Altozano| ©Anual
Plein Altozano| ©Anual

Tegenover de wijk Arenal ligt de wijk Triana, op de andere oever van de rivier Guadalquivir. Het staat bekend als de geboorteplaats van kunstenaars, vooral flamencoartiesten zoals Isabel Pantoja en Antonio Canales. Het staat ook bekend als een wijk van pottenbakkers en ambachtslieden. Op het Plaza del Altozano, naast de Triana-brug, komen de pottenbakkers samen om hun kunst te tonen.

Als je van keramiek houdt, mag je het Triana Keramiekcentrum niet missen, waar je versteld zult staan. De Triana-brug, die eigenlijk de Isabel II-brug heet, is de oudste brug van de stad en werd gebouwd op de plaats van een voormalige Almohad-brug.

Betis Street is een van de meest traditionele en mooie straten in de buurt en biedt het beste uitzicht op de stad en de rivier. Als je op zoek bent naar gastronomisch aanbod, is Calle San Jacinto de plek bij uitstek. Je kunt ook typische etenswaren en producten vinden op de Triana Markt, waar de overblijfselen van het oude 12e-eeuwse Moorse kasteel van San Jorge worden tentoongesteld.

Volg een rondleiding door de Triana-wijk

3. Museumkwartier

Museum van Schone Kunsten| ©Elliott Brown
Museum van Schone Kunsten| ©Elliott Brown

De Museumwijk dankt zijn naam aan het Museo de Bellas Artes de Sevilla, dat in 1841 werd geopend. De wijk ligt aan de oever van de rivier Guadalquivir en bevindt zich in de oude binnenstad.

Het gebouw van het Museum voor Schone Kunsten was een voormalig klooster van de Orde van de Merced. Het museum is gewijd aan het behoud van barokke kunstwerken uit Sevilla, zoals die van Murillo, Zurbarán en Valdés Leal, evenals Andalusische schilderijen uit de 19e eeuw.

Het bevindt zich op het Plaza del Museo, waar een beeldhouwwerk gewijd aan Murillo staat dat in 1874 werd ingewijd. Sabino de Medina, de beeldhouwer, maakte een tweede reproductie die op een van de gevels van het Prado Museum in Madrid staat.

Bezoek het Museum voor Schone Kunsten

4. Arenal Wijk

Een bezoek aan de Torre del Oro| ©Ramon Bacas
Een bezoek aan de Torre del Oro| ©Ramon Bacas

De Arenal wijk ligt in de Casco Antiguo wijk van Sevilla, aan de oever van de Guadalquivir rivier, op de linkeroever. Het grenst aan de wijken Museo, Santa Cruz en Alfalfa. De wijk heeft een kosmopolitische uitstraling, omdat het lange tijd een belangrijk havengebied was.

Wandelen bij zonsondergang over de met bomen omzoomde promenade Marqués de Contaderos aan de oever van de Guadalquivir en de Torre del Oro (Gouden Toren) tegenkomen is echt een ansichtkaart. In de Arenal kun je de overblijfselen zien van een oude muur die in verbinding stond met de muur van het Alcázar en andere gebouwen, zoals de Torre del Oro, de Torre de la Plata en de Torre Abd el Aziz, die werden gebruikt om de haven te verdedigen.

Andere bezienswaardigheden in de wijk zijn de Maestranza Bullring, het Maestranza Theatre, het Hospital de la Caridad (in barokstijl), de Arenal Food Market en de Sevilla Scheepswerven, die worden beschouwd als Spaans Historisch Erfgoed.

De Torre del Oro (Gouden Toren)

De Torre del Oro is een oogverblindende 12-kantige toren aan de oever van de Guadalquivir rivier. Hij werd in verschillende fases gebouwd: de basis in 1220, de tweede romp in de 15e eeuw en de derde in 1760.

Het werd gebruikt als kapel, opslagplaats voor buskruit en zelfs als gevangenis. Vandaag de dag herbergt het het Marinemuseum, waar je onder andere een 16e eeuws kanon, kompassen, zeekaarten, gravures en allerlei documenten kunt zien.

Het Cabildo-plein

Het Plaza del Cabildo is een prachtig halfrond plein met drie verdiepingen. Op de begane grond is een galerij met bogen en zuilen, versierd met schilderijen van José Palomar.

Het rechte deel van het plein, waar de halve cirkel zich sluit, is een deel van een oude muur van Sevilla. Ervoor staat een waterfontein. Op het plein zijn verschillende antiek-, filatelistische en restauratiewinkels, en zelfs een snoepwinkel. Als je van verzamelen houdt, moet je het plein op zondagochtend bezoeken. Je vindt er postzegels, filatelie, munten, mineralen en andere curiosa.

5. Wijk San Gil

Macarena Poort| ©Raul SG Bru
Macarena Poort| ©Raul SG Bru

Deze wijk ligt in de wijk Casco Antiguo en is een van de wijken met de sterkste Moorse invloed in Sevilla, vooral vanwege de Puerta de la Macarena, die in de 12e eeuw werd gebouwd door sultan Ali Ibn Yusuf.

De Puerta de la Macarena is een van de drie overgebleven poorten van de oude Almohadmuur in de stad, samen met de Puerta de Córdoba en de Postigo del Aceite, en een deel van de muur dat aansluit op de Puerta de Córdoba. Vanwege hun historisch belang werden ze in 1985 uitgeroepen tot Goed van Cultureel Belang.

Naast de Barqueta-brug staat de 45 meter hoge Torre de los Perdigones, die deel uitmaakte van een oude fabriek die in 1885 werd gebouwd. Er omheen ligt een prachtig park met tuinen, fonteinen en een kinderspeelplaats.

Je kunt het uitkijkpunt bezoeken en de Camera Obscura, die een soort "fotografie in beweging" biedt van wat er gebeurt in monumenten, de rivier, kerken en andere plekken in de stad. Vlakbij is er ook een restaurant dat typisch Andalusische gerechten serveert.

6. Wijk San Jeronimo

Klooster van San Jeronimo| ©Janusz Jakubowski
Klooster van San Jeronimo| ©Janusz Jakubowski

De wijk San Jerónimo ligt in de noordelijke wijk van Sevilla, aan de oever van de rivier Guadalquivir. Het is vernoemd naar het klooster van San Jerónimo de Buenavista, dat in 1414 werd gesticht. De locatie van de wijk heeft te maken met de aanleg van de spoorlijn tussen 1850 en 1860.

Het klooster van San Jerónimo bood vroeger onderdak aan de koningen van Spanje, wat waarschijnlijk een reden was voor de grandeur van de wijk. Vandaag de dag is het klooster echter bijna een ruïne, met uitzondering van een deel dat dienst doet als cultureel centrum en een barokke klokkentoren. Veel kunstwerken die werden teruggevonden, zijn naar het Museum voor Schone Kunsten gebracht.

Aan de oever van de rivier ligt de Paseo de la Ribera, die via een loopbrug verbonden is met het Alamillo Park. Een interessant beeldhouwwerk aan deze promenade is het 30 meter hoge Monument voor Christoffel Columbus van Zurab Tsereteli, dat vanwege zijn vorm bekend staat als het Ei van Columbus.

Een ander zeer opvallend en historisch beeldhouwwerk en gebouw is te zien in het noorden van de wijk, bekend als Templete de San Jerónimo of humilladero de San Onofre, dat is opgetrokken in de Mudejar stijl uit de 15e eeuw.

7. Wijk San Bartolomé

Kerk van San Bartolomé| ©Jorge Franganillo
Kerk van San Bartolomé| ©Jorge Franganillo

Dit is een wijk in het centrum van Sevilla die bij de wijk Casco Antiguo hoort. De wijk ligt ten noorden van de Barrio Santa Cruz en net als de Barrio Santa Cruz heeft de Joodse wijk die hier woonde een bijzondere identiteit aan de wijk gegeven.

De oorsprong gaat terug tot de Andalusische periode. Twee van de kerken in de buurt waren eerst moskeeën, toen synagogen en uiteindelijk christelijke kerken. Dit zijn de kerken van San Bartolomé en Santa María la Blanca.

De kerk van San Bartolomé werd gebouwd tussen 1780 en 1796 in barokstijl. De kerk van Santa María la Blanca, oorspronkelijk gebouwd in 1391, werd in de 17e eeuw gerestaureerd. Het is een kerk in barokstijl met interessante gipsen versieringen op de plafonds.

Je kunt in deze buurt ook het Casa de Pilatos zien, gebouwd in de 15e eeuw, waar renaissance en Mudejar stijlen worden gecombineerd. Het wordt ook wel het paleis van Medinaceli genoemd, omdat de hertogen van die familie hier momenteel verblijven. Mis de prachtige tegels en binnentuinen niet.

Andere bezienswaardigheden zijn het paleis van Mañara, het paleis van Altamira en de kloosters van María de Dios en Santa María de Jesús.

8. Feria wijk

Alameda de Hércules| ©Toni Hermoso Pulido
Alameda de Hércules| ©Toni Hermoso Pulido

De Feria-wijk ligt in de oude wijk en de naam heeft een merkwaardige geschiedenis. Het is vernoemd naar de emblematische Feria-straat, waar al sinds de 13e eeuw een jaarmarkt wordt gehouden.

Deze markt is de oudste van de stad en vandaag de dag is het gewijd aan de verkoop van antiek, vintage kleding, voorwerpen voor een euro en er zijn zelfs kunstenaars die er hun kunst maken. Het wordt ook wel de donderdagmarkt genoemd, omdat het op donderdagochtend wordt gehouden. Calle Feria is ook een straat die bekend staat om zijn gevarieerde gastronomische aanbod.

In de wijk Feria ligt een van de oudste pleinen van Europa, de Alameda de Hércules. De oorsprong ervan gaat terug tot 1570, hoewel het in 1781 werd omgevormd. De Alameda is een rechthoekig plein en staat bekend om zijn twee zuilen met beelden van Hercules en Julius Caesar aan beide uiteinden. Er zijn ook andere zuilen met leeuwen op een ander deel van het plein die werden toegevoegd aan het einde van de 18e eeuw.

Een andere bezienswaardigheid is het Palacio de los Marqueses de La Algaba, in Mudejar stijl en beschouwd als een Goed van Cultureel Belang. De bouw van het paleis begon in 1474. Vandaag de dag herbergt het het Centro de Arte Mudéjar (Mudejar Kunstcentrum ) waar je verschillende stukken van deze kunststijl kunt vinden.

9. Wijk San Lorenzo

Basiliek van Jesús del Gran Poder| ©Enrique RG
Basiliek van Jesús del Gran Poder| ©Enrique RG

De wijk San Lorenzo ligt ook in de wijk Casco Antiguo, op de linkeroever van de rivier Guadalquivir. Het is een wijk met een rijke geschiedenis, waarvan de meest representatieve plek het Plaza de San Lorenzo is, in gotisch-Mudejarstijl, dat in de 13e eeuw werd gesticht.

Op het plein staat de kerk van San Lorenzo, ook uit de 13e eeuw, de Basiliek van Jesús del Gran Poder, geïnspireerd op het Romeinse Pantheon van Agrippa, en het Monument voor Juan Mesa, van Sebastián Santos Calero.

10. De wijk Macarena

De Cordobapoort| ©ctj71081
De Cordobapoort| ©ctj71081

La Macarena is niet echt een wijk, maar een district dat bestaat uit 23 kleine buurten, hoewel het algemeen bekend staat als één enkele wijk. Hier zie je historische gebouwen zoals de Basílica de la Macarena, het Hospital de las Cinco Llagas, de Puerta de Córdoba en de San Luis de los Franceses kerk.

Het is een wijk die veel mogelijkheden biedt voor het proeven van typische gerechten, en wordt ook doorkruist door de straat Feria.

De Cordoba poort

Deze maakt deel uit van het gebouw van de San Hermenegildo-kerk en behoorde tot de muur die de stad Sevilla omringde. Het is de oudste overgebleven poort van deze muur. De sleutels zijn in bewaring gegeven aan de broederschap van de kerk, die waakt over het behoud ervan, en het is niet elke dag open voor het publiek.

Ziekenhuis van de Cinco Llagas

De bouw van het Hospital de las Cinco Llagas begon in 1546 en werd ingewijd in 1556. Tot 1972 fungeerde het als ziekenhuis en in 1992 werd het de zetel van het parlement van Andalusië. Het stond ook bekend als het Hospital de la sangre.

Het is gebouwd in renaissancestijl en heeft ongeveer 8 binnenplaatsen (hoewel het de bedoeling was om er 10 te bouwen), aangezien natuurlijke verlichting essentieel was voor deze bouwstijl. De voormalige kerk doet nu dienst als plenaire zaal.

Het kan 2 dagen per week 's middags worden bezocht, na reservering, van half september tot de eerste week van juni. Voor groepen zijn de bezoekuren van maandag tot vrijdag van 10 tot 14 uur, behalve in juli en augustus. Aangezien dit een officieel gebouw is, moet je contact met hen opnemen om via deze website te reserveren.