Mysteries en Legendes Rondleiding in Sevilla

Ontdek de verborgen kant van Sevilla met een rondleiding. Je zult een angstaanjagende maar fascinerende kant van Sevilla zien.

Matteo Gramegna

Matteo Gramegna

7 minuten lezen

Mysteries en Legendes Rondleiding in Sevilla

Ansichtkaart van Sevilla | ©Gerardo Roca

Sevilla is even mooi als intrigerend. Zijn lange geschiedenis is doorspekt met tragische gebeurtenissen, pestilentiën, onbeantwoorde liefdes en meedogenloze inquisiteurs: de perfecte cocktail voor elke liefhebber van enigma's en mysteries.

Onder de dingen die in Sevilla te zien en te doen zijn, is een mystery tour altijd een goede optie. Er zijn tientallen verschillende routes en de eerste richt zich op spookhuizen. Sommige geesten achtervolgen nog steeds de levenden...

1. Spookhuis Tour

Binnen in het Britse Instituut| ©Onur S
Binnen in het Britse Instituut| ©Onur S

Omdat het zo'n mooie stad is, is het niet verwonderlijk dat sommige zielen besloten hier te blijven. De Sevillianen zijn goed bekend met de legenden over geesten en sommigen zweren een vrouw in een nachtjapon te hebben gezien in het Álvarez Quintero Theater of een 19e eeuwse monnik in het stadhuis van Sevilla zelf.

De spookplaatsen liggen verspreid over de oude wijk, van de wijk Santa Cruz tot Triana.

Het British Institute en zijn witte dame, de Don Cecilio Bookshop en het gelijknamige spook of Casa Fabiola met zijn geest van de aartsbisschop van Westminster zijn slechts enkele van de etappes van deze rondleidingen. Over het algemeen zijn dit soort tochten bedoeld voor mensen ouder dan 12 jaar.

 • Duur: 1,5 uur
 • Prijs: ongeveer €10

2. Sevilla en zijn inwoners: Romeinen, zigeuners, joden, islamieten en katholieken

Hercules en Caesar's zuilen| ©Álvaro C.E
Hercules en Caesar's zuilen| ©Álvaro C.E

Deze routes verkennen de multiculturele geschiedenis van de hoofdstad van Sevilla, waarbij de nadruk ligt op de mysteries die verbonden zijn met de volkeren die hier hebben gewoond.

Sevilla was een kruispunt van culturen. Hoewel de oorsprong ervan teruggaat tot de Tartessiërs, werd het een belangrijk handelscentrum in de Romeinse tijd. Het stond bekend als Hispalis en sporen van dit tijdperk zijn tot op de dag van vandaag bewaard gebleven.

De zuilen van Hercules en Caesar in de Alameda de Hercules en de overblijfselen van het aquaduct in het nabijgelegen Carmona zijn twee getuigen van het Romeinse verleden.

Sevilla verloor zijn belang niet, noch in de Visigotische periode, noch in de Islamitische periode toen het bekend werd als Isbiliya. Hoewel zij afhankelijk was van het kalifaat van Córdoba, was zij een van de belangrijkste steden van Al-Andalus.

Vóór de komst van de christenen was er ook een grote joodse kolonie die voornamelijk woonde in wat nu de wijk Santa Cruz is. Vermeldenswaard is ook de aanwezigheid van zigeuners, die vooral geconcentreerd was in Triana, de meest pittoreske wijk van Sevilla.

 • Duur: min of meer 2 uur
 • Prijs: tussen 5 € en 10 €.

Boek uw tour naar Carmona en Cordoba vanuit Sevilla

3. Mysteries en legenden van Triana

Triana wijk| ©Lorena a.k.a. Loretahur
Triana wijk| ©Lorena a.k.a. Loretahur

Ken je het verhaal van prinses Cava? Heb je ooit gehoord van de Pinzón broers? De geschiedenis van Sevilla is in deze buurt geschreven en dit zijn slechts twee voorbeelden van de vele legenden.

Als geboorteplaats van de flamenco doen enkele verhalen de ronde over het ontstaan van deze kunst die door Unesco is uitgeroepen tot immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid.

Er is veelte zien in Triana en een wandeling met gids is de ideale manier om de natuur vast te leggen. Er zijn verschillende routes en bijna alle routes raken de essentie van de wijk - Iglesia de Santa Ana, Castillo de San Jorge, Casa de la Esperanza, Calle Betis en de oude Cava de los gitanos - en in sommige gevallen gaan ze bijna tot aan Isla de la Cartuja.

 • Duur: 2 uur
 • Prijs: ongeveer 10 €.

Boek een rondleiding in Triana

4. Tour van Tempeliers Sevilla

Buhaira Tuinen| ©aelena
Buhaira Tuinen| ©aelena

De Tempeliers speelden een fundamentele rol tijdens de Herovering. Koning Ferdinand III beloonde hun hulp met een aantal concessies, waarvan er vele in Sevilla zijn gevestigd.

De laatste jaren hebben sommige toeristische agentschappen zich gespecialiseerd in routes gewijd aan het Tempeliersverleden die de volgende punten aansnijden:

 • Barrio de San Bernardo, een wijk die zijn naam dankt aan Sint Bernardus van Clairvaux. De Franse monnik verheerlijkte de Tempeliers in zijn werk "Glories of the New Militia".
 • De tuinen van Buhaira, een groengebied dat de stad verfrist sinds de tijd van Al-Mutamid, de laatste abtkoning van Sevilla. De Tempeliers vestigden zich op deze plek voordat ze de stad aanvielen.
 • Kerk en ziekenhuis van Caridad, een barok meesterwerk. De bouw ervan is te danken aan Miguel de Mañara, een lid van de Orde van Calatrava.
 • El Arenal, een wijk met een prachtig verleden. Tijdens het koloniale tijdperk kwamen goud en zilver uit Amerika aan land in het nabijgelegen Canal de Alfonso XIII. Het belangrijkste icoon is het elegante Plaza del Cabildo. Elke zondagochtend is er een numismatische en filatelistische vlooienmarkt.
 • Patio de los Naranjos, een bijgebouw van de kathedraal van Sevilla met zijn typische citrusbomen. Tijdens de Gouden Eeuw werd het bezocht door mensen van twijfelachtige faam; aangezien het in een kerk was gevestigd, viel het niet onder de burgerlijke wetgeving.

De Orde van de Tempel was zeer machtig en toch had zij een nog geduchtere vijand: Filips IV "de Schone". De koning van Frankrijk ging een enorme schuld aan bij de Tempeliers en toen hij die niet kon betalen, verklaarde hij de beweging vogelvrij. Een pauselijke bul maakte ook in ons land een einde aan het verhaal.

 • Duur: tussen 1 en 1,5 uur.
 • Prijs: min of meer 10 €.

5. Gedramatiseerde rondleiding op de San Fernando begraafplaats

San Fernando Begraafplaats| ©Alexwing
San Fernando Begraafplaats| ©Alexwing

De begraafplaats gewijd aan San Fernando is de meest monumentale van Sevilla en herbergt de graven van haar meest illustere zonen. Het werd gebouwd in de 19e eeuw en is geïnspireerd op de Parijse begraafplaats Père-Lachaise. Zijn pantheons en beeldhouwwerken vormen het perfecte decor voor de gedramatiseerde rondleidingen.

In sommige gevallen staan de routes in het teken van de opvoering van Don Juan Tenorio, het beroemde toneelstuk van José Zorrilla. Bij andere gelegenheden brengen nachtwandelingen u naar verschillende hoeken van de begraafplaats en brengen acteurs de verhalen van de overledenen tot leven. De gids kent tientallen huiveringwekkende verhalen en legendes.

Als klap op de vuurpijl zal een violist u vermaken en helpen een mysterieuze sfeer te scheppen. Vanwege de inhoud worden deze tours niet aanbevolen voor kinderen onder de 14 jaar. Als u met kinderen naar Sevilla reist, raad ik u aan het betreffende artikel te lezen.

 • Duur: 1 uur en een half
 • Prijs: tussen 10 € en 15 €.

6. Sevilla en de pest

Mint| ©Efrén Madroñal
Mint| ©Efrén Madroñal

In 1649 werd de hoofdstad van Sevilla getroffen door de ergste epidemie uit haar geschiedenis. Het was een rampzalig jaar voor de stad: de slechte graanoogst en een overstromende Guadalquivir rivier maakten de weg vrij voor de pest die aan meer dan 60.000 mensen het leven kostte.

De Movistar-serie legt dit hoofdstuk van de Sevilliaanse geschiedenis heel goed uit.

De pest van de 17e eeuw heeft sporen nagelaten in verschillende delen van de stad en er zijn routes die de mysteries van deze donkere periode onthullen.

De eerste halte is gewoonlijk de oude haven van Indië, waar schepen uit de Amerika's aan land kwamen, beladen met goud, specerijen en, helaas, ook zwarte muizen die de bacterie Yersinia pestis bij zich droegen. De routes bereiken ook de volgende punten:

 • Alameda de Hércules. Wat vandaag een groot plein met bomen is, was in de oudheid een moerassig gebied: de ideale habitat voor de ontwikkeling van ziekten. Er zijn veel bars en sommige tapastours komen hier langs.
 • Casa de la Moneda, een kleine wijk die de rijkdommen bewaakte die uit Amerika kwamen. In de 17e eeuw was Sevilla zeer belangrijk omdat het het vertrekpunt was voor de handel met de Nieuwe Wereld.
 • Reales Atarazanas, een scheepswerf voor de bouw van galeien die werd gebouwd tijdens het bewind van Alfonso X. Het was de toegangspoort tot de pest in Sevilla.
 • Casa de Monardes, de woning van de gelijknamige arts en botanicus. Het hielp de zieken tijdens het hoogtepunt van de epidemie.
 • Hospital de las Cinco Llagas, het sanatorium dat de stervenden opnam.

De gids zal u de belangrijkste details uitleggen, zodat u een andere kant van de stad kunt ontdekken. Soms zijn deze stedelijke routes geïnspireerd op de Movistar-serie en stoppen ze voor de gebouwen waar de opnames plaatsvonden. Rondleidingen vertrekken meestal vanaf een centrale plaats zoals de kathedraal of de Torre del Oro.

 • Duur: tussen 1,5 en 2 uur.
 • Prijs: ongeveer 10 € per persoon

Zijn deze routes geschikt voor kinderen?

Tapas van Iberische ham| ©Zakalwe2009
Tapas van Iberische ham| ©Zakalwe2009

De meeste van deze rondleidingen laten geen kinderen onder 12 of 14 jaar toe. In ieder geval, als u of uw metgezel beïnvloedbaar zijn, is het misschien beter om een andere route te kiezen.

U kunt bijvoorbeeld kiezen voor een tapastour in Sevilla of een fietstour.

Boek een tapas tour door Sevilla

Waarom zou ik kiezen voor een mysterie en legenden tour?

Exterieur van de kerk en het Hospital de la Caridad die deel uitmaken van de rondleiding| ©Cristina Medrano
Exterieur van de kerk en het Hospital de la Caridad die deel uitmaken van de rondleiding| ©Cristina Medrano

Sevilla is een charmante stad en is bezaaid met prachtige monumenten. Als u genoeg hebt van het traditionele sightseeing en zin hebt in iets anders, is een rondleiding langs mysteries en legenden een aanbevolen optie. U zult de stad van een andere kant zien zonder haar geschiedenis op te geven.

Bovendien vinden deze rondleidingen plaats in de namiddag/avond; een zeer belangrijk element als u Sevilla in de zomer bezoekt. Tussen juni en begin september bereiken de dagtemperaturen 40º en in sommige gevallen zelfs 45º. Gelukkig daalt de kwikkolom na zonsondergang en stabiliseert zich rond 20º.

Is het de moeite waard om in de winter een mysterie- en legendenwandeling te maken?

Plaza España in de winter| ©jimsawthat
Plaza España in de winter| ©jimsawthat

Natuurlijk doet het dat! In zekere zin kunnen we zeggen dat de winter nauwelijks bestaat in de hoofdstad van Sevilla. De koudste maand is januari, maar verwacht geen vrieskou: de temperaturen schommelen meestal tussen 6º en 16º. Een warme jas en een lichte sjaal zijn voldoende voor een ongecompliceerde wandeling.

Voor meer informatie over wat te doen in de koude maanden, raad ik aan de post te lezen over wat te doen in Sevilla in de winter.