12 Dingen om te Doen in Sevilla in Oktober

Sevilla is een van de mooiste steden van het land, zelfs in de maand oktober, als de herfst het versiert met prachtige en unieke kleuren.

Ana C.R.

Ana C.R.

9 minuten lezen

12 Dingen om te Doen in Sevilla in Oktober

Sevilla | ©Kent Wang

Als je van plan bent om in oktober een bezoek te brengen aan Sevilla, zul je zien dat er naast de gebruikelijke attracties ook een aantal evenementen plaatsvinden op deze data, waarvan sommige gerelateerd zijn aan de ontdekking van Amerika.

Een van de voordelen van deze maand om de stad te bezoeken is dat de temperaturen vrij mild zijn. De zinderende hitte van de zomer ligt achter ons, maar de kou van de winter is nog niet gearriveerd. Hierdoor kun je een groot deel van de tijd buiten zijn.

1. Profiteer optimaal van het warme weer tijdens een fietstocht

Fietsen in Sevilla| ©Katie Beuerlein
Fietsen in Sevilla| ©Katie Beuerlein

Mijn eerste suggestie is om te genieten van de meer dan 170 kilometer aan fietspaden in Sevilla. Met het milde weer in oktober zul je genieten van de rit en tegelijkertijd sporten. Als je geen fiets hebt, geen zorgen, je hebt twee opties tot je beschikking:

In de laatste optie nemen gidsen je mee langs de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad. Maar als je voor de eerste optie kiest, raad ik je aan om te genieten van het uitzicht op de rivier Guadalquivir als je over de Isabel II-brug rijdt en verder gaat langs de Paseo de Cristóbal Colón. Ik nodig je ook uit om langs de arena van de Real Maestranza te rijden en richting de Guadalquivir te gaan en de tuinen in te gaan. Ik weet zeker dat je een geweldige dag zult hebben.

Boek een fietstour in Sevilla

2. Bezoek het monument en het graf van Christoffel Columbus.

Kathedraal van Sevilla en de Giralda| ©salva u.f.
Kathedraal van Sevilla en de Giralda| ©salva u.f.

Als je van geschiedenis houdt en rond 12 oktober in Sevilla bent, mag je een bezoek aan de kathedraal van Sevilla niet missen.

Afgezien van de eigen artistieke waarde, vind je in het lagere gedeelte het graf van Christoffel Columbus en, in het rechter transept, een grafmonument ter ere van de ontdekkingsreiziger, dat de kist van de navigator toont die wordt vastgehouden door vier herauten, vertegenwoordigers van de vier grote koninkrijken van Spanje.

Het is ongetwijfeld een must-see, gezien het feit dat dit de beroemdste navigator uit de geschiedenis is, die een reis maakte die Spanje de baas maakte over de halve wereld.

Praktische informatie

 • Waar: Kathedraal van Sevilla, aan de Avenida de la Constitución.
 • Prijs: een interessante rondleiding kost ongeveer 30 €.
 • Dienstregeling: dinsdag t/m zaterdag: 11.00 - 17.00 uur / zondag: 14.30 - 18.00 uur.
 • Voor meer informatie... Bezoek het artikel Hoe de kathedraal van Sevilla te bezoeken.

Boek een rondleiding door de kathedraal van Sevilla

3. Volg de route van de ontdekking van Amerika

Archief van Indië| ©Anual
Archief van Indië| ©Anual

Aangezien je hebt besloten om Sevilla in oktober te bezoeken, wanneer de ontdekking van Amerika wordt herdacht, zou het een goede activiteit zijn om een korte route door de stad te nemen die een aantal plaatsen omvat die verband houden met deze gebeurtenis.

Deze route die ik voorstel is niet uitputtend, dus je bent vrij om andere toe te voegen of te elimineren waar je geen zin in hebt.

 • Archivo de Indias: een must voor geschiedenisliefhebbers. Het gebouw zelf, een oude handelsbeurs in renaissancestijl, is al een bezoek waard, maar als je naar binnen gaat kun je een groot aantal documenten zien die te maken hebben met de ontdekking van Amerika en het daaropvolgende koloniale bestuur.
 • Kapel van San Pedro: bevindt zich in de kathedraal. Diego Deza, de aartsbisschop van Sevilla die bemiddelde tussen Christoffel Columbus en de katholieke vorsten, ligt hier begraven.
 • Kapel van de Virgen de la Antigua: ook in de kathedraal. Naast de vlaggen van de verschillende Zuid-Amerikaanse landen is er een gedenkplaat voor Juan Sebastián El Cano.
 • Real Alcázar: net als de kathedraal is een bezoek aan het Real Alcazar van Sevilla bijna verplicht voor alle toeristen. Over Columbus gesproken, deze plek valt op omdat het de plek was waar Columbus werd ontvangen na zijn tweede reis.

Boek een bezoek met gids aan het Real Alcazar van Sevilla

4. Vier Halloween op Isla Magica

Halloween bij Isla Magica| ©Antonio Fuentes Camacho
Halloween bij Isla Magica| ©Antonio Fuentes Camacho

Als je hebt besloten om met het hele gezin te reizen en je bent op zoek naar dingen om te doen in Sevilla met kinderen, dan mag je dit bezoek aan het themapark van de stad niet missen: Isla Mágica. Praktisch gedurende de hele maand oktober viert het park Halloween, hoewel het grote feest natuurlijk op de 31e komt.

Het hele Isla Mágica verandert van uiterlijk en wordt versierd met grafstenen, vleermuizen, spinnenwebben, pompoenen en griezelige verlichting als de avond valt.

Daarnaast zijn er mysterieuze shows en een gang van verschrikking voor kinderen (en volwassenen ook) om van te genieten terwijl ze bang zijn.

Praktische informatie

 • Waar: Isla Mágica Rotunda (Isla de la Cartuja),
 • Prijs: volwassenen betalen ongeveer € 24 voor de hele dag, terwijl kinderen slechts € 18 betalen.
 • Openingstijden: van 12:00 tot 22:00 uur ongeveer.

5. Maak een uitstapje naar het Doñana Park

Park van Doñana| ©Caro C
Park van Doñana| ©Caro C

Op iets minder dan een uur rijden van Sevilla ligt een ecosysteem met een unieke biodiversiteit, het Doñana Nationaal Park. Dit is het leefgebied van bedreigde diersoorten zoals de Iberische lynx en de keizerarend, maar ook de broedplaats van duizenden Afrikaanse en Europese vogels. Maar het zijn vooral de grote moerassen die in het oog springen.

De herfst is de tijd waarin duizenden vogels aankomen in Doñana, dat hun laatste overwinteringsbestemming is na hun reis door Noord-Europa. Oktober is daarom de perfecte maand om het park te bezoeken en de ongelooflijke zwermen te zien overvliegen.

Maar oktober is ook de ideale maand voor fotografieliefhebbers, omdat de zon dan minder hoog staat en het licht zachter is om het perfecte beeld vast te leggen.

Praktische informatie

 • Hoe bezoek je het Doñana Park: de beste manier om het park te bezoeken is met de auto, maar je kunt ook een excursie naar Doñana boeken met een haal- en brengservice vanuit Sevilla.
 • Openingstijden: in oktober van 8.30 tot 15.00 uur.

Boek je excursie naar Doñana vanuit Sevilla

6. Ontdek Sevilla vanuit een ander perspectief per boot

Boottocht| ©Alberto Rada
Boottocht| ©Alberto Rada

Wist je dat de Guadalquivir de enige bevaarbare rivier in Spanje is? De rivier is ook getuige geweest van historische momenten in de geschiedenis van de stad. Als je zin hebt om het mee te maken, is oktober een geweldige tijd om Sevilla vanuit een ander gezichtspunt te herontdekken, want de zinderende hitte van Zuid-Spanje begint af te nemen en het weer wordt aangenamer.

Boottochten op de Guadalquivir rivier in Sevilla duren meestal ongeveer 1 uur en zijn inclusief een audiogids, zodat je terwijl je van het uitzicht geniet ook interessante feiten over het gebied te weten komt.

Praktische informatie

 • Prijs van de activiteit: vanaf €17.
 • Route: tijdens de tour zie je monumenten zoals het kasteel van San Jorge, de Torre del Oro, Triana en de Isabel II brug.
 • Voor meer informatie... Mis het artikel over De beste boottochten in Sevilla niet

Boek een boottocht op de rivier Guadalquivir

7. Bezoek het spannende Pabellón de la Navegación (Navigatiepaviljoen)

Navigatiepaviljoen.| ©Raul SG Bru
Navigatiepaviljoen.| ©Raul SG Bru

Een andere plek die, hoewel het het hele jaar door bezocht kan worden, vooral rond 12 oktober relevant is, is het Pabellón de la Navegación (Navigatiepaviljoen). Als je daarheen gaat, is de kans groot dat je er evenementen vindt die speciaal voor deze data worden georganiseerd.

Tentoonstellingen en theatervoorstellingen zijn gebruikelijk in het Pabellón de la Navegació tijdens deze herdenkingsdag. Op 12 oktober kun je dus genieten van deze museumruimte aan de oevers van de Guadalquivir.

Aangezien dit paviljoen werd gebouwd voor de Wereldtentoonstelling van Sevilla, kun je natuurlijk ook werken over andere thema's bekijken en deelnemen aan aanvullende activiteiten. Het enige wat je hoeft te doen is de dagen waarop de evenementen worden gehouden te noteren.

Praktische informatie

 • Waar: Camino de los Descubrimientos, 2
 • Prijs: de evenementen zijn meestal gratis

8. Dompel jezelf onder in de mix van culturen tijdens het Festival van de Naties.

Festival van de Naties| ©tegioz
Festival van de Naties| ©tegioz

Dit festival is een openluchttentoonstelling waar kraampjes staan met ambachtelijke producten en etenswaren uit meer dan 50 landen uit alle vijf de continenten.

Het vindt plaats in Sevilla in de herfst, van half september tot begin november. Dus als je Sevilla in oktober bezoekt, kun je aanwezig zijn bij deze culturele unie die gehouden wordt in de tuinen van Prado de San Sebastián in Sevilla.

Je kunt genieten van artistieke en muzikale optredens, heerlijk eten en kennismaken met schilderijen, beeldhouwwerken en antiek uit verschillende delen van de wereld. En het beste is dat de toegang gratis is, inclusief de voorstellingen en concerten. Waar wacht je nog op? Voeg het toe aan je lijst van dingen om te doen in Sevilla.

Praktische informatie

 • Waar: Tuinen van het Prado de San Sebastián.
 • Prijs: de toegang is gratis
 • Openingstijden: Maandag t/m donderdag en zondag van 11.00 tot middernacht; vrijdag, zaterdag en feestdagen van 11.00 tot 1.00 uur.

9. Neem deel aan de Noche en Blanco

Kaartjes voor de Witte Nacht in Sevilla| ©Alba Navas
Kaartjes voor de Witte Nacht in Sevilla| ©Alba Navas

Als je op de eerste vrijdag van oktober in Sevilla bent, hoef je je geen zorgen te maken of je wel iets te doen vindt. Die nacht vind je in de stad een breed scala aan activiteiten op het gebied van literatuur, fotografie, muziek en meer.

Elk jaar wordt La Noche en Blanco in Sevilla georganiseerd en gepresenteerd met als doel een eerbetoon te brengen aan de culturele sector in Sevilla en Spanje door middel van een herdenkingsprogramma.

Tijdens deze nacht vinden er een groot aantal culturele activiteiten plaats in verschillende delen van de stad. Je kunt je onder andere inschrijven voor rondleidingen, bierproeverijen, tentoonstellingen, theater of concerten. In bijna alle gevallen is de toegang gratis.

10. Ontdek unieke plekken tijdens de Week van de Architectuur

Sevilla| ©Neil
Sevilla| ©Neil

Tijdens de eerste weken van oktober vindt in de Andalusische stad de Week van de Architectuur plaats, een evenement dat wordt geleid door het Officiële College van Architecten van Sevilla en rondleidingen, wedstrijden, tentoonstellingen en conferenties organiseert.

Het thema van het evenement is elk jaar anders, maar het doel is altijd om toeristen en de lokale bevolking kennis te laten maken met de architectuur van de stad. Het is een manier om meer te weten te komen over de geschiedenis en de gebouwen van Sevilla.

Voor de activiteiten moet je je echter wel eerst registreren. Dus als je geïnteresseerd bent, kun je je kaartje kopen en de volledige activiteitenkalender bekijken op de officiële website van het evenement.

11. Ga naar de Ambachtsbeurs "Made in Sevilla"

Ambachtsbeurs
Ambachtsbeurs "Made in Sevilla| ©20Minutos

In een bevoorrechte omgeving, vlakbij de kathedraal en het Archivo de Indias, wordt in september de Creatieve Ambachtenbeurs "Made in Sevilla " gehouden. Als je op zoek bent naar een souvenir van je bezoek aan de stad, is dit de beste plek om het te vinden.

Er zijn meestal meer dan 30 exposanten waar lokale ambachtslieden hun creaties in onder andere sieraden, keramiek, leer en aardewerk presenteren.

Deze beurs wordt beschouwd als een van de belangrijkste in het hele land vanwege de kwaliteit van de tentoongestelde producten, dus ik raad je ten zeerste aan om een kijkje te nemen bij de exposanten.

Praktische informatie

 • Waar is het: Calle Fray Ceferino González
 • Prijs: Je hoeft alleen te betalen voor wat je koopt
 • Openingstijden: 10.30 tot 14.30 uur en 17.00 tot 21.00 uur

12. Geniet van het seizoen in het Teatro de la Maestranza

Theater Maestranza| ©Rafa Gallegos
Theater Maestranza| ©Rafa Gallegos

Hoewel het meerdere maanden duurt, begint het seizoen in het Teatro de la Maestranza in oktober met optredens van het Symfonieorkest van Sevilla.

Als je een muziekliefhebber bent, kun je in deze maand ook operavoorstellingen, flamencovoorstellingen, dans en andere evenementen van hoge kwaliteit bijwonen.

Wees echter gewaarschuwd dat het niet gemakkelijk is om kaartjes te vinden, dus als je iets in het programma ziet dat je bijzonder aanspreekt, raad ik je aan om ze zo snel mogelijk te kopen.

Praktische informatie

 • Locatie: Paseo de Cristóbal Colón 22
 • Openingstijden: de meeste voorstellingen beginnen om 19:00 of 20:00 uur.

Het weer in Sevilla in oktober

Zonsondergang bij de kathedraal van Sevilla| ©Gary Campbell-Hall
Zonsondergang bij de kathedraal van Sevilla| ©Gary Campbell-Hall

Een van de beste dingen aan Sevilla in oktober is de temperatuur. Terwijl het in andere delen van het land al koud begint te worden, is het in de Andalusische hoofdstad meestal vrij mild.

De gemiddelde maxima zijn 26º, terwijl de minima gemiddeld 14º zijn. Zoals je kunt zien, een perfecte temperatuur om door de straten te slenteren. Vergeet voor de zekerheid in ieder geval niet om kort voor vertrek de weersverwachting te checken.