Sevilla in 2 Dagen: alles wat je moet weten

Als je een vrij weekend hebt en de indrukwekkende stad Sevilla wilt komen ontdekken, verzeker ik je dat je er geen spijt van zult krijgen. Ik heb een plan ontworpen waarmee u alles kunt zien wat u moet zien en tevreden kunt zijn over de Andalusische hoofdstad.

Carmen Navarro

Carmen Navarro

11 minuten lezen

Sevilla in 2 Dagen: alles wat je moet weten

Plaza de España | ©Joan Oger

Sevilla is een stad vol bezienswaardigheden en dingen om te doen. De hoofdstad van Andalusië is een van de meest bezochte steden van Spanje, vanwege het enorme volksverleden, de traditie en, zoals ze hier zeggen, de "duende". Als je het altijd al hebt willen zien en je hebt twee dagen vrij in je agenda, dan is dit je kans!

Ik heb een complete route voor je ontworpen om Sevilla in twee dagen te zien en geen van de essentiële dingen te missen. U maakt uitgebreid kennis met zijn grote monumenten zoals de Giralda en Plaza España, u eet traditionele tapas, wandelt door de wijk Triana, vaart over de Guadalquivir en ziet een live flamencoshow. Gaat u het missen?

1. Dag Kennismaking met het meest traditionele Sevilla

Toegang tot het Alcázar van Sevilla| ©ArminFlickr
Toegang tot het Alcázar van Sevilla| ©ArminFlickr

Je bent net aangekomen in Sevilla en je weet zeker dat je niet kunt wachten om naar buiten te gaan en alle straten te verkennen. Maak je geen zorgen, want zelfs als je net genoeg tijd hebt, heb ik een plan ontworpen waarmee je alles kunt zien.

Op deze eerste dag heb ik een hele route voor je uitgestippeld om de belangrijkste delen van de oude stad te zien, zoals de Alzacar, de Giralda en de kathedraal, gelegen in een van de beste wijken van Sevilla.

Vervolgens bezoek je, na de meest traditionele tapas als lunch, het enorme en populaire Plaza España en sluit je de dag af met een prachtige boottocht op de Guadalquivir, dus aan de slag!

Maak kennis met het Alcázar van Sevilla

Het Alcázar van Sevilla is een van de meest iconische bezienswaardigheden van de stad en ligt in het hart van de wijk Santa Cruz. De beste manier om er te komen vanuit uw verblijfplaats is naar de halte Puerta de Jerez te gaan, die zowel met de metro als met de tram te bereiken is.

Vanaf hier kan de rest van de dag zonder problemen te voet worden afgelegd. Eenmaal aangekomen is het interessant om het Alcázar zowel van binnen als van buiten te bezoeken.

Het Alcázar is een van de meest bezochte plaatsen van het hele land en de oorsprong ervan gaat terug tot de 9e eeuw. Het is een ommuurde ruimte die bestaat uit verschillende tuinen en paleizen met een mix van stijlen, variërend van Mudejar tot gotiek en renaissance. Het is een echte must-see en u moet er minstens twee uur voor uittrekken om het te waarderen zoals het verdient.

De zaak opent haar deuren vanaf 9.30 uur, dus u kunt vroeg opstaan en 's ochtends als eerste gaan om het beste van de dag te maken. De toegangsprijs is ongeveer 12€ en ik kan u verzekeren dat het goed besteed is.

Boek uw bezoek aan het Alcázar van Sevilla

Bezoek en betreed de kathedraal

Bij de uitgang van het Alcázar, op een steenworp afstand, staat een ander groot architectonisch wonder van Sevilla: de kathedraal. Dit indrukwekkende gebouw werd samen met de Giralda en het Archivo de Indias jaren geleden door de UNESCO tot werelderfgoed verklaard.

Tegenwoordig wordt zij beschouwd als de grootste gotische kerk ter wereld, en bovendien herbergt zij binnenin een grote schat die alle toeristen willen zien. Het is het graf van Christoffel Columbus zelf.

De kathedraal is gewoonlijk geopend van dinsdag tot zondag van 10.45 tot 16.45 uur. Ik zou zeggen dat het betreden van het interieur een must is, omdat u nog nooit zoiets groots heeft gezien en het kost u maar ongeveer 10€, en u heeft ook toegang tot de Giralda, uw volgende halte.

De kathedraal, het Alcazar en de Giralda zijn enkele van de beste monumenten in Sevilla die uw ochtend compleet maken.

Boek uw bezoek aan de kathedraal van Sevilla

De Giralda, het icoon van Sevilla

In de tijd van Al Andalus, toen de kathedraal nog een moskee was, was de Giralda een minaret van waaruit werd opgeroepen tot het gebed. Tegenwoordig is het een van de torens van de kathedraal en, zonder twijfel, een van de grote symbolen van Sevilla door de mix van stijlen en het perfecte behoud ervan.

Een bezoek aan het Alcázar, de kathedraal en de Giralda is het hoogtepunt van elke goede reis naar Sevilla en bovendien, als u de algemene toegang tot de kathedraal hebt gekocht voor ongeveer 10€, geeft deze pas u ook toegang tot het interieur van de Giralda.

Vanaf de top kunt u genieten van een prachtig uitzicht over de hele stad Sevilla en kunt u van bovenaf de beroemde binnenplaats met sinaasappelbomen van de kathedraal in detail bekijken. Je zult je voelen als een echte sultan.

Ontdek de erfenis van het Archivo de Indias

Archief van Indië| ©Anual
Archief van Indië| ©Anual

Na een ochtend vol geschiedenis en cultuur van de Andalusische hoofdstad, denkt u er waarschijnlijk al over om een hapje te gaan eten, maar voordat u dat doet, stel ik voor dat u even stopt bij een andere belangrijke plek in dit gebied, die letterlijk vlak naast de kathedraal ligt.

Dit is het Archief van Indië, een plek die in zijn tijd door Karel III is gebouwd en waar alle documentatie over de overzeese veroveringen van het Spaanse Rijk en natuurlijk de verovering van Amerika wordt bewaard.

Het is een plaats van enorm documentair belang die een bezoek meer dan waard is. De toegang is gratis en de rondleiding duurt niet langer dan een half uur.

Tapas in de Joodse wijk

Nu moeten je ingewanden wel brullen. Maar maak je geen zorgen, want ik heb voor de lunch een van de meest typische lunches in het zuiden gereserveerd, tapas. In de hele oude stad zijn er tal van bars en restaurants met proeverijen van de meest typische gerechten en tapas.

U kunt op eigen houtje de verschillende plaatsen uitproberen, hoewel ik u aanraad een van de tapastours te volgen die in het centrum van Sevilla worden georganiseerd. Voor ongeveer 70€ kunt u een tour maken langs de meest populaire plaatsen en de typische gerechten proberen met alles inbegrepen - een echte traktatie!

Boek een tapastour in Sevilla

Wandeling rond de immensiteit van Plaza España

Na de lunch in de Joodse wijk wacht u een mooie wandeling van niet meer dan 10 minuten als u zich langzaam een weg baant naar een ander populair knooppunt van de stad: Plaza España.

Onderweg raad ik u aan te stoppen om de Jardines de Murillo te bekijken, waarvan de rotondes een van de belangrijkste groene plekken in het centrum van Sevilla zijn.

Wanneer u bij Plaza España aankomt, vindt u in totaal 50.000 vierkante meter voor u. Dit enorme plein heeft de vorm van een halve cirkel en is omgeven door een kanaal waar u de boten voorbij kunt zien varen. Het werd oorspronkelijk gebouwd aan het begin van de 20e eeuw om een grote tentoonstelling te huisvesten en vandaag is het een van de meest iconische en gefotografeerde plaatsen in de stad.

Het is ideaal als u bij zonsondergang komt, want dan zijn de kleuren nog indrukwekkender. Ook staan er in totaal 28 banken verspreid over het plein, die alle provincies van Spanje symboliseren.

Bezoek en beklim de Torre del Oro

Na een bezoek aan Plaza España raad ik u aan de route door het meest typische Sevilla te volgen en naar de Torre del Oro te lopen, aan de oever van de Guadalquivir.

Deze mooie en hoge toren had eeuwen geleden een defensief doel, maar tegenwoordig is het een zeer populair uitkijkpunt geworden en bovendien bevindt zich binnenin het Marinemuseum.

De toegang kost slechts 3€ en het is heel vermakelijk om de grote erfenis te zien die de stad heeft in termen van marineverleden en strategisch punt van de belangrijkste expedities die de kroon verlieten.

Geniet van een boottocht op de Guadalquivir rivier

Als u de dag goed hebt geïnvesteerd, zal het al donker zijn geworden en voor dit speciale moment van de dag heb ik een plan voorbereid waarmee u afscheid kunt nemen van deze eerste dag in Sevilla.

De Guadalquivir is een van de belangrijkste rivieren van Spanje en heeft zelfs liedjes en gedichten geïnspireerd. Ik kan geen betere manier bedenken om er hulde aan te brengen dan door enkele van de beste boottochten te maken die worden georganiseerd.

De meeste beginnen meestal vlak voor de Torre del Oro, dus als u deze Sevilliaanse bezienswaardigheid verlaat, bent u slechts een paar stappen verwijderd om een van deze aangename ritjes te maken.

Bij aankomst op de pier kunt u genieten van een anderhalf uur durende rit langs de rivierbedding en enkele bezienswaardigheden van de stad, zoals de Triana-brug en het kasteel van San Jorge, vanaf het water bekijken voor ongeveer 20€.

Boek een boottocht in Sevilla

2. Dag Las Setas de Sevilla, Triana en Flamencoshow

Flamenco show| ©Elliott Brown
Flamenco show| ©Elliott Brown

Ik weet zeker dat je na gisteren een goed idee hebt van hoe deze prachtige stad is, maar er is meer!

Deze tweede dag is wat rustiger, zodat u niet uitgeput raakt, maar u kunt nog steeds enkele van Sevilla's must-see en zeer typische wijken bezoeken, zoals het beroemde gebouw Las Setas, het populaire Plaza de Toros en natuurlijk de charismatische wijk Triana.

Tot slot neemt u afscheid van de stad met een flamencoshow in stijl - de perfecte afsluiter!

Boek een flamenco show in Triana

Las Setas, de enorme houten constructie

Sevilla staat bol van de traditie, maar als u naar modernere iconen wilt, mag u het beroemde gebouw Las Setas niet missen, dat wordt beschouwd als een van de grootste houten constructies ter wereld.

Om er te komen, kunt u de bus nemen naar de halte Plaza de la Encarnación op buslijn 27 of 32. Bij aankomst vindt u een onregelmatig houten plafond dat u zal omhullen vanaf het eerste moment dat u het ziet.

Als het mooi weer is, mis dan niet de kans om naar boven te gaan, waar zich een uitkijkplatform bevindt dat bestaat uit loopbruggen.

Er zijn ook enkele waardevolle archeologische overblijfselen uit de Romeinse tijd op de begane grond en, als u zonder ontbijt komt, kunt u iets eten op de Mercado de la Encarnación. Dit alles voor een toegangsprijs van ongeveer 5€- niet slecht, toch?

Bezoek het stadhuis

Op minder dan 10 minuten lopen van Las Setas ligt een ander belangrijk gebouw van Sevilla: het stadhuis. Voordat u er bent, kunt u door de straat lopen om voor een pittoreske kerk in het centrum langs te gaan, de barokke Iglesia Colegial del Divino Pastor. Je hoeft niet naar binnen als je geen zin hebt, maar het is de moeite waard om het van buiten te zien.

Als je bij het stadhuis komt, kun je de buitenkant in renaissancestijl waarderen. Het gebouw ligt in de Plaza Nueva. Omgeven door bomen, is het ideaal als u wilt stoppen voor een pauze en een kopje koffie in een van de meest centrale gebieden van Sevilla.

Wandeling over het grote Plaza de Toros

Verder lopend, en op slechts 5 minuten afstand van Plaza Nueva, vindt u het beroemde Plaza de Toros de la Maestranza. Dit is een van de grootste arena's van Spanje, met een lange traditie van stierengevechten in Andalusië.

Als u een fan bent van het stierenvechten, kunt u voor ongeveer €10 een kaartje kopen en onder begeleiding van een gids de arena van binnen bekijken.

Als u echter geen fan bent van het stierenvechten, hoeft u de arena niet van binnen te bekijken. Wat ik u wel aanraad is dat u het gebouw en zijn afmetingen van buitenaf bekijkt, waar u de barokke stijl en de felle kleuren die typisch zijn voor het zuiden van het land kunt waarderen.

Steek de Triana brug over

Triana Brug| ©Daniel GB
Triana Brug| ©Daniel GB

Een paar stappen van het Plaza de Toros, de Paseo de Cristóbal Colón volgend, bereikt u een van de beroemdste bruggen van Sevilla. De Triana-brug, ook bekend als de Isabel II-brug, is de toegangspoort tot de iconische wijk Triana. Het is een boogbrug die de hele rivier overspant en u meeneemt naar deze charismatische wijk.

Er is veel te doen in de wijk Triana. Het is vooral een plek waar het de moeite waard is om rond te lopen om de straten en de charme te leren kennen. De foto bij de Triana-brug is een must en omdat u waarschijnlijk honger krijgt, raad ik u aan de brug over te steken om een hapje te eten in deze bekende wijk.

Boek een rondleiding door Triana

Traditionele lunch in Triana

De wijk Triana is beroemd om zijn smalle straatjes vol bars en kleuren, en daarom zult u niet veel moeite hebben om een goede goedkope plek te vinden om typisch Andalusische gerechten te eten. Maar, voor het geval u het zekere voor het onzekere wilt nemen, zijn er verschillende typische restaurants met traditionele gerechten die u niet mag missen in Triana.

Dit is het geval met Casa Cuesta, een restaurant op enkele meters van de Triana-brug dat de meest traditionele gerechten aanbiedt in een unieke sfeer. Salmorejo, aubergines met honing, Iberische prooi of ossenstaart zijn enkele van zijn specialiteiten, dus geniet ervan!

Gezicht op de kerk van Santa Ana

Na de lunch en een beetje uitgerust te zijn van de ochtendwandeling, is de rest van de middag wat rustiger. Ik stel voor dat u verder naar het zuiden wandelt door de wijk Triana en de kerk van Santa Ana bezoekt, een gebouw in Mudejar-gotische stijl waar u voor 4€ de crypte kunt bezoeken.

Deze plaats is open van maandag tot vrijdag en de avondopenstelling begint om 17.00 uur, dus het kan een zeer vermakelijk plan zijn om na de lunch rond te wandelen.

Slenter langs Calle San Jacinto en doe je laatste boodschappen

Om deze prachtige wijk te leren kennen en tevens afscheid te nemen van de stad Sevilla, moedig ik u aan een wandeling te maken langs een van de belangrijkste winkelstraten van de stad, Calle San Jacinto, slechts twee straten verwijderd van de kerk van Santa Ana. U kunt langs de Parroquia de San Jacinto lopen, het beginpunt van de laan, en wat tijd doorbrengen met winkelen voor geschenken en souvenirs van uw reis.

San Jacinto straat heeft winkels van topmerken, maar ook lokale winkels waar u souvenirs van uw reis naar Sevilla mee naar huis kunt nemen.

Beleef een flamencoshow

Je hebt een drukke dag gehad en om je reis af te maken, heb ik een geweldig plan voor je dat je niet mag missen. Andalusië is de bakermat van de flamenco en Sevilla, als hoofdstad, is een van de plaatsen waar u de meeste flamencoshows kunt vinden.

Om de dag af te sluiten, stel ik voor dat u kaartjes koopt voor een van deze shows. Ze beginnen meestal om 20.00 uur en duren een uur. U kunt genieten van een uniek moment vol magie onder het genot van een drankje voor ongeveer 25€.

Boek uw flamenco show

Beste tijd om Sevilla te bezoeken

Sevilla Toeristische Bus| ©Elliott Brown
Sevilla Toeristische Bus| ©Elliott Brown

Zoals u zich kunt voorstellen, is Sevilla een stad die elk jaar miljoenen toeristen verwelkomt. De Andalusische hoofdstad is van groot cultureel belang en daarom zijn er bijna het hele jaar door toeristen.

Als u op zoek bent naar traditie en folklore, raad ik u aan in april naar Sevilla te gaan, waar u kunt genieten van de beroemde Feria en de meest hartstochtelijke Heilige Week.

Als u echter de drukte wilt vermijden, raad ik u aan om in de zomer naar Sevilla te gaan, maar vermijd de maanden juli en augustus, wanneer het het warmst en het drukst is. U kunt het beste eind juni of begin september gaan, wanneer de temperaturen draaglijker zijn en het niet zo druk is.

Routebeschrijving per dag

Om u een beter idee te geven van wat er allemaal te doen is in twee dagen Sevilla, laat ik hier een vergelijkende tabel achter met de route die ik voor u heb gemaakt.

  • Dag 1
  • Het meest typische van Sevilla
  • Alcázar, Kathedraal en Giralda
  • Tapas Tour
  • Plaza España en Boottocht
  • Dag 2
  • Modern Sevilla en Triana
  • Las Setas en Bullring
  • Traditioneel eten
  • Barrio de Triana en Flamenco Show

Sevilla is een stad die niemand onverschillig laat. Of het nu om zijn kunst, zijn traditie, zijn geschiedenis of zijn mensen gaat, deze plaats stelt zijn bezoekers nooit teleur en wacht hen elk jaar met open armen op.