Praags eten: de gerechten die u niet mag missen

Hoewel Praag een van de meest bezochte steden van Europa is, is de gastronomie niet erg bekend buiten de Tsjechische grenzen. Als je nieuwsgierig bent naar wat je in de restaurants kunt vinden, heb ik een korte lijst met de beroemdste gerechten samengesteld.

Joaquín Montaño

Joaquín Montaño

8 minuten lezen

Praags eten: de gerechten die u niet mag missen

Restaurant in Pragra | ©R Boed

Als je een lijstje aan het maken bent van wat je moet zien en doen in Praag, is er één ding dat je niet mag vergeten: de gastronomie. Het maakt tenslotte deel uit van de cultuur van het land en zal je tijdens je hele reis vergezellen. Je moet weten dat de Tsjechische keuken veel gemeen heeft met die van de rest van Centraal-Europa, met een sterke aanwezigheid van vlees en de gewoonte om grote hoeveelheden te serveren.

Varkensvlees, kalfsvlees en kip zijn de belangrijkste ingrediënten van de Praagse keuken, met een aanzienlijke aanwezigheid van eend in enkele van de meest populaire recepten. Dit betekent dat het geen gemakkelijke bestemming is voor vegetariërs, hoewel er vegetarische opties beschikbaar zijn. De meeste gerechten worden vergezeld door verschillende soorten sauzen en de alomtegenwoordige knedliky.

1. Koleno (Varkensknokkel)

Koleno eten| ©Luke Porwol
Koleno eten| ©Luke Porwol

Als er één gerecht is dat in bijna alle beste restaurants van Praag te vinden is, dan is het wel de knokkel van varkensvlees. Sterker nog, als je op gastronomische tournee gaat, komt dit recept vast en zeker voorbij.

Varkensknokkel is een echte traktatie voor vleesliefhebbers, want de smaak en de malse bereidingstechniek maken van dit recept een onvergelijkbare hap, met een knapperige buitenkant en een smeltende binnenkant.

Het hoofdingrediënt is natuurlijk de varkensknie, die enkele uren wordt gebakken zodat het vlees mals is en gemakkelijk van het bot valt. Het wordt meestal gekruid met ui, chilipeper, knoflook, zwarte peper en andere kruiden en geserveerd met mierikswortel, roggebrood en mosterd.

Ik raad je aan om het tijdens de lunch te proberen, want het kan een te zware maaltijd zijn voor rond etenstijd.

Boek een gastronomische rondleiding door Praag

2. Schnitzel

Schnitzel| ©Bianca Bueno
Schnitzel| ©Bianca Bueno

Dit gerecht komt oorspronkelijk uit buurland Oostenrijk, zoals je misschien hebt gemerkt als je een reis naar Wenen hebt gemaakt. Praag heeft het recept echter met kleine aanpassingen overgenomen en tegenwoordig is het erg populair in alle restaurants. Op veel menukaarten vind je het onder de naam Řízek (in het Engels, gepaneerd).

Een van de voordelen van dit gerecht is de veelzijdigheid wat betreft de presentatie. In Praag wordt het meestal bereid met varkensvlees, maar ook met kip.

Het is vrij eenvoudig te bereiden, want het enige wat je hoeft te doen is een filet marineren, deze vervolgens paneren en in olie goudbruin bakken.

Boek een gastronomische rondleiding door Praag

3. Česká Bramborová,

Česká Bramborová,| ©Mercado Calabijo
Česká Bramborová,| ©Mercado Calabijo

Soepen zijn een integraal onderdeel van de Tsjechische keuken. In de koude maanden zijn ze de perfecte manier om een maaltijd te beginnen en bovendien zijn er zoveel verschillende soorten dat je elke dag van je verblijf een andere kunt proberen.

Een van de populairste soepen in de Tsjechische hoofdstad is Ceská Bramborová, zo populair dat velen het als de nationale soep beschouwen.

De basis van deze soep bestaat uit aardappelen en champignons, waaraan groenten en meestal stukjes kalfsvlees worden toegevoegd. Maar net als bij zoveel andere populaire gerechten vind je in elke regio van Tsjechië kleine variaties in de ingrediënten.

4. Chlebíček

Chlebíček| ©Juan de Vojníkov
Chlebíček| ©Juan de Vojníkov

Hoewel een groot deel van de Tsjechische keuken gebaseerd is op vlees en de bijbehorende sauzen, vind je ook enkele lichtere gerechten die als aperitief kunnen worden gegeten. Dit is het geval met chlebíček, sneetjes brood die worden bedekt met boter, smeerbare kaas of salade en belegd met een verscheidenheid aan ingrediënten.

Chlebíček zijn niet weg te denken bij sociale evenementen in Praag, van verjaardagen tot school- en bedrijfsfeesten. Ze zijn zelfs te vinden op begrafenissen.

Waar vind je ze in Praag

In de Tsjechische hoofdstad kun je dit gerecht in verschillende winkels in de hele stad vinden. Hier zijn er drie voor het geval je ze wilt proberen:

  • Sisters: deze kleine winkel in de oude stad wordt beschouwd als de plek die de verkoop van chlebíček terugbracht naar het grote publiek, na een tijd waarin ze alleen in tehuizen te vinden waren. Naast de meer traditionele bieden ze ook een aantal met meer fantasierijke ingrediënten, zoals gerookte aardappelen met ham of champignons.
  • Lahudky Zlaty Kriz: Deze winkel ligt vlakbij het Wenceslasplein en wordt gekenmerkt door het aanbieden van ouderwetse chlebíček. Dit heeft het een favoriet gemaakt voor de lokale bevolking, die vaak even langskomt om wat van hun favorieten te kopen voor een snelle snack.
  • Chlebicky Letná: Letná is de afgelopen jaren een van de meest levendige buurten van de stad geworden, met de opening van verschillende entertainmentcentra en restaurants. Een van de meest succesvolle is deze populaire winkel met meer dan 20 verschillende soorten chlebíček. Het is een perfecte keuze voor degenen die een kleine picknick willen houden in het Letná Park terwijl ze genieten van het uitzicht op de Oude Stad.

Boek een gastronomische tour door Praag

5. Grilované klobásy

Grilované klobásy.| ©Fredie033
Grilované klobásy.| ©Fredie033

Tijdens een reis is het niet ongewoon om te proberen snel een hapje te eten voordat je verder gaat met het bezoeken van de bezienswaardigheden van de stad. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren in Praag na een rondleiding door de Joodse wijk en tegen lunchtijd ben je op weg naar het Oude Stadsplein. De oplossing is simpel en lekker: bestel een goede Grilované klobásy bij een kraampje.

Ondanks de ingewikkelde naam is deze maaltijd gewoon een gegrilde worst geserveerd op een heerlijk broodje met de saus van jouw keuze. Ondanks de eenvoud moet je het niet zien als iets dat lijkt op een hotdog, want door het verschil in kwaliteit van het worstvlees en de aanraking van de grill is het veel lekkerder.

Tijdens je rondreis door de stad zul je heel wat kraampjes tegenkomen die dit gerecht serveren. De populairste onder toeristen (en veel inwoners) zijn die op het Wenceslasplein en in de buurt van het Oude Stadsplein.

6. Smazeny syr

Smazeny syr| ©GALAXY 2018 A7
Smazeny syr| ©GALAXY 2018 A7

Smazeny syr, een van de culinaire specialiteiten van Praag, is te vinden in zowel restaurants als straatstalletjes. Het kan heel eenvoudig worden omschreven als een gebakken plak kaas, maar het is eigenlijk een beetje uitgebreider.

Dit gerecht wordt meestal gemaakt met Edammer kaas die in een plak van ongeveer 15 centimeter dik wordt gesneden. Het wordt dan gedoopt in bloem, ei en paneermeel en gebakken in zeer hete olie. Bij het serveren worden meestal salade, frietjes en een stuk brood geserveerd. Soms wordt het ook overgoten met de Tsjechische versie van tartaarsaus.

Het resultaat zal zeker in de smaak vallen bij kaasliefhebbers, die zullen genieten van een knapperig, smakelijk en vullend gerecht. Volgens de inwoners van Praag is het echter essentieel om het te eten terwijl het nog warm is.

7. Knedliky

Knedliky| ©valcs
Knedliky| ©valcs

Als je de menukaart van een restaurant in Praag bekijkt, word je vaak getroffen door het aantal gerechten met wat ze in het Engels vertaald hebben als dumplings. In eerste instantie denk je misschien aan een soort gevulde pasta, maar in Tsjechië zijn ze een heel ander product.

De naam van dit eten in het Tsjechisch is knedliky en ze worden gemaakt met bloem, ei, zout, melk en gist. Het resultaat wordt gesneden als brood en gebruikt als garnering voor veel stoofschotels.

De smaak van knedliky is erg mild, maar door de textuur absorbeert het perfect de smaak van de saus die bij gerechten als goulash of svíčková hoort.

8. Svíčková

Svíčková| ©Matyáš Havel
Svíčková| ©Matyáš Havel

"Svíčková na smetaně" of direct svíčková is de naam van een van de meest populaire gerechten onder de inwoners van Praag en het hele land.

Het recept bestaat uit dungesneden runderlende die een paar uur wordt gemarineerd zodat het zacht wordt en de smaak van de toegevoegde aromatische kruiden kan opnemen. Vervolgens wordt er een dikke, romige saus gemaakt met een zoete, zoute en zure smaak.

Hoewel je dit gerecht in elk restaurant in Praag kunt vinden, of misschien zelfs op een Vltava diner cruise, wordt het beschouwd als een gerecht voor speciale vieringen in Praag, zoals bruiloften.

Verschillende plakjes knedliky worden geserveerd met de saus om het eindresultaat af te ronden.

9. Goulash

Goulash| ©Dova
Goulash| ©Dova

Als we het over goulash hebben, denken we meestal aan Hongarije, het land van oorsprong van dit recept. De Tsjechen hebben het gerecht echter aangepast door veel van de kruidigheid van de Hongaarse paprika weg te laten en een aantal elementen toe te voegen.

Zo wordt goulash in Praag gemaakt met minder groenten en meer vlees, bijna altijd rundvlees. In restaurants vind je twee soorten goulash, een die lijkt op een stoofpotje en de andere met meer bouillon en geserveerd als een soep.

Het wordt vaak geserveerd in een broodkom en natuurlijk vergezeld van een aantal stukken knedliky.

10. Pečená kachna (Eend)

Pečená kachna (Eend)| ©Martin Sklenar
Pečená kachna (Eend)| ©Martin Sklenar

Terwijl de meeste vleesgerechten in Praag worden gemaakt met varkensvlees, kalfsvlees en kip, zal het je opvallen hoeveel menukaarten er adverteren met recepten gemaakt met eend.

Tijdens mijn bezoek aan de stad zag ik deze advertenties het vaakst in de eetgelegenheden in de buurt van de Praagse Burcht, maar je kunt ze zeker ook in andere buurten vinden.

Het hoofdgerecht met dit dier is pečená kachna, oftewel geroosterde eend. Het resultaat is zeer mals vlees bedekt met een knapperig korstje en geserveerd met zoete kool.

Boek een culinaire rondreis door Praag

Als bonus een straatzoetigheid: de trdelnik.

De trdelnik| ©Tamorlan
De trdelnik| ©Tamorlan

Als je door het centrum van de stad loopt (of je nu in de zomer of in de winter naar Praag bent geweest), zul je op veel plaatsen een eigenaardige geur van snoep opmerken. De reden hiervoor is het grote aantal winkels en kraampjes die trdelnik verkopen, een soort geroosterde deegcilinder bedekt met suiker.

Hoewel ze heel typerend zijn voor de kerstmarkten in Praag, kun je ze ook vinden als het weer warmer wordt. Er zijn echter verschillen tussen de twee seizoenen. Bij koud weer worden ze meestal alleen of met warme chocolademelk gegeten, terwijl ze bij warmer weer meestal worden gevuld met ijs van verschillende smaken.

De begeleider van elke maaltijd in Praag: bier.

Bier serveren| ©Gonzalo Remy
Bier serveren| ©Gonzalo Remy

Als je bedenkt dat Tsjechië het land is met de hoogste bierconsumptie per hoofd van de bevolking, is het geen wonder dat bij elke maaltijd bier wordt geserveerd.

Het populairste commerciële bier is Pilsner Urquell, waarvan je de brouwerij kunt bezoeken als je een uitstapje maakt naar Pilsen. Daarnaast vind je ook een groot aantal kleinere of ambachtelijke bieren, waar je meer over kunt leren tijdens een rondleiding door een aantal kleinere brouwerijen en de vele brouwerijen in Praag.

Zijn kraampjes met straatvoedsel betrouwbaar?

Straatkraampjes| ©timfilbert
Straatkraampjes| ©timfilbert

De straten van Praag, vooral de pleinen, staan vol met kraampjes die fastfood aanbieden voor zowel bezoekers als de lokale bevolking. Je kunt er van alles bestellen , van worstjes tot hamburgers, maar ook uitgebreidere gerechten.

Over het algemeen kun je er zonder problemen eten. Tenzij je duidelijke hygiëneproblemen ziet, worden de kraampjes goed gecontroleerd en zijn ze veilig.