10 dingen om te doen in Praag met Kerstmis

De kou van het seizoen doet niets af aan de schoonheid van Praag in de kersttijd. Het tegendeel is waar: de stad is op haar mooist met straatverlichting, kerstmarkten en vele andere activiteiten.

Joaquín Montaño

Joaquín Montaño

10 minuten lezen

10 dingen om te doen in Praag met Kerstmis

Praag met Kerstmis | ©Travis Wise

Welke tijd van het jaar je ook gaat, alles wat er in Praag te zien is maakt het tot een magische stad die bezoekers fascineert vanaf het moment dat ze door de straten lopen. Van het prachtige kasteel tot de barokke gebouwen, van de geschiedenis die verborgen ligt in de Joodse wijk tot de schoonheid van de Karelsbrug, de Tsjechische hoofdstad stelt nooit teleur.

Al de magie die het uitstraalt lijkt te versterken wanneer je naar Praag reist voor Kerstmis. De straten, monumenten en etalages krijgen een andere dimensie dankzij de kerstverlichting en de pleinen zijn gevuld met fantastische markten die dienen als ontmoetingsplaats voor zowel bezoekers als inwoners. Als je besluit Praag in deze tijd van het jaar te bezoeken, zijn hier enkele activiteiten die je niet mag missen.

1. Bezoek in alle rust de kerstmarkt op het Oude Stadsplein in Praag

Kerstmarkt op het Oude Stadsplein, Praag| ©Nisha D
Kerstmarkt op het Oude Stadsplein, Praag| ©Nisha D

Een van de grote attracties van Praag in de kersttijd zijn zonder twijfel de kerstmarkten die op veel van de pleinen worden gehouden. De belangrijkste is die op het Oude Stadsplein, waar u in de stemming moet komen om rustig te wandelen en te genieten van de geweldige sfeer.

Gedurende de hele maand december wordt dit plein een van de kerstcentra van heel Europa. De kerstmarkt op het Oude Stadsplein bestaat uit ongeveer 30 kraampjes die van alles verkopen, van handwerk tot de klassieke kerstgerechten van de gastronomie van het land.

De hele dag door, vanaf de vroege ochtenduren, heerst er op het hele plein een onvergetelijke sfeer. Als u 's nachts gaat, kunt u een nachtelijke rondleiding door Praag nemen, een van de beste rondleidingen door de stad, om de hoekjes en gaatjes te ontdekken onder de kerstverlichting.

Boek een nachtelijke rondleiding door Praag

2. Zoek naar andere niet te missen kerstmarkten

Kerstmarkten in Praag| ©Redazadi
Kerstmarkten in Praag| ©Redazadi

Ondanks de bekendheid van de markt op het Oude Stadsplein zijn er nog vele andere plaatsen in Praag waar dit soort markten worden gehouden. Ik raad u aan om er een paar te bezoeken:

 • Markt van de Praagse Burcht: als u al eens op een van deze rondleidingen door de Praagse Burcht bent geweest, zult u gezien hebben dat de faam van deze markt welverdiend is. Wat u misschien niet weet is dat er met Kerstmis een vlooienmarkt is die, ondanks zijn kleinere omvang, een must is voor de omgeving. De kraampjes bevinden zich in het ommuurde gebied, net achter de kathedraal.
 • Markt op het Wenceslasplein: dit is de enige markt in de hele stad die qua omvang kan concurreren met die op het Oude Stadsplein. De kraampjes bieden typische levensmiddelen voor deze tijd van het jaar en ambachtelijke producten. Het heeft ook een grote kerstboom. Deze markt opent gewoonlijk om 10.00 uur 's ochtends en sluit pas om 22.00 uur, hoewel de eetkraampjes hun openingstijden verlengen tot middernacht.
 • Markt op het Námêsti Republiky Plein: Op een ander plein in het centrum is een kerstmarkt, gespecialiseerd in voedsel. Een deel van zijn charme ligt in de bijna uitsluitend lokale sfeer, aangezien er doorgaans weinig toeristen komen. Het is open van 10:00 tot 19:00 uur.
 • Havelmarkt: als u terug in de tijd wilt reizen, is deze markt perfect voor u. Om te beginnen wordt het al sinds de 13e eeuw gehouden en de organisatoren hebben geprobeerd dezelfde esthetiek te behouden voor het plezier van de bezoekers. Het opent om 6:00 in de ochtend en sluit om 18:30.

Boek een rondleiding door Praag met toegang tot het kasteel

3. Voel je als de hoofdpersoon van een sprookje in de Golden Lane

Golden Alley met Kerstmis| ©TripNotice
Golden Alley met Kerstmis| ©TripNotice

Als je hebt onderzocht wat er in de burchtwijk te doen is, staat een wandeling door de zogenaamde Callejón del Oro (Goudsteegje) zeker op je lijstje. Als u in de kersttijd gaat, is het bezoek nog belangrijker, want dan waant u zich in een sprookje.

Naast de charme van deze plek, is er met Kerstmis een decoratie die bijdraagt aan de magie ervan, te beginnen met de maretak die op de kleine deuren van elk gebouw wordt geplaatst.

Volgens de legende leefden in dit gebied in de oudheid alchemisten die probeerden metalen in goud te veranderen. Van deze zoektocht komt de naam van de steeg, die tegenwoordig een van de meest bezochte toeristische attracties van de stad is geworden.

Gelukkig kunt u, als u in december naar Praag gaat, niet alleen genieten van de kerstsfeer, maar ook het gebied bezoeken zonder de drukte die typisch is voor het hoogseizoen.

Boek een rondleiding door de Oude Stad en de Kerkers van Praag

4. Beklim de stadhuistoren om de kerstboom op het Oude Stadsplein te zien

Kerstboom in de oude stad| ©Boris Tylevich
Kerstboom in de oude stad| ©Boris Tylevich

Het uitzicht vanaf de stadhuistoren is prachtig, ongeacht wanneer je hem beklimt. Als je het echter in de kersttijd doet, zul je een ander spektakel aantreffen. Vanuit de hoogte heeft u een volledig zicht op de markt op het Oude Stadsplein en bovendien kunt u de enorme boom die in deze tijd van het jaar wordt geplaatst, vanuit het best mogelijke standpunt bekijken.

Deze kerstboom is ongeveer 19 meter hoog en wordt elk jaar vervoerd uit de regio Midden-Bohemen. Om het nog spectaculairder te maken, worden duizenden versieringen aangebracht, evenals fantastische verlichting.

Een goed moment om de toren te beklimmen is rond 16.30 uur 's middags, wanneer de boom wordt verlicht met een onvergetelijk schouwspel van lichtjes en muziek. Als u op dat tijdstip niet kunt komen, geen nood: de show wordt elk uur herhaald tot 20.30 uur.

En bezoek zeker de kerststal op het plein

Om optimaal van het plein te genieten, mag u de sensationele levende kerststal die er staat opgesteld niet missen. Het is ongetwijfeld een van de leukste dingen om te doen als u met kinderen naar Praag bent gereisd, omdat zij naast de klassieke kerststalfiguren ook enkele dieren zoals geiten en ezels kunnen zien.

5. Laat u verrassen door de kerstverlichting op de Karelsbrug en de nabijgelegen straten

Karelsbrug, Praag| ©Alistair Young
Karelsbrug, Praag| ©Alistair Young

Geen enkele bezoeker aan Praag mag alles missen wat de Karelsbrug te bieden heeft. Een wandeling over de brug is een van de beste ervaringen in de stad en biedt een prachtig uitzicht op het kasteel. In de kersttijd wordt deze charme versterkt door prachtige verlichting en soms sneeuw.

De oudste brug van de stad, gebouwd in 1402, is prachtig versierd voor de kersttijd. Als het sneeuwt, wordt de wandeling absoluut magisch. Ik raad u aan te stoppen om het verlichte kasteel te zien en, als u kunt, er een foto van te maken.

Niet alleen de Karelsbrug profiteert van de kerstverlichting. Alle hoofdstraten van de stad zijn vanaf de laatste dagen van november versierd met lichtjes, kerstfiguren en slingers. Tot de meest aanbevolen gebieden behoren de Karlova-straat en de wijk Malá Strana aan de andere kant van de rivier.

6. Vier oudejaarsavond in Praag

Vuurwerk op de Karelsbrug, Praag| ©TijsB
Vuurwerk op de Karelsbrug, Praag| ©TijsB

Als u van plan bent oudejaarsavond in de Tsjechische hoofdstad door te brengen, kan ik u alleen maar feliciteren. Ondanks het koude weer zijn er weinig plaatsen als Praag om afscheid te nemen van het jaar en het nieuwe jaar in te luiden.

De stad viert de gelegenheid in stijl. De centrale plaats voor de festiviteiten is het Oude Stadsplein, waar de Astronomische Klok de laatste seconden van het jaar aftelt. Zodra het aftellen voorbij is, wordt de hemel van Praag verlicht door een enorm vuurwerk.

Dit vuurwerk is niet alleen vanaf het plein te zien, want er zijn ook andere plaatsen die een spectaculair uitzicht bieden, zoals de Karelsbrug zelf of een van de uitzichtpunten in de kasteelwijk.

Voor het nieuwjaarsdiner kunt u kiezen uit verschillende interessante opties. Voor wie iets informeels zoekt, is de beste optie om naar een kerstmarkt te gaan en bij de eetkraampjes een typisch gerecht te bestellen.

Wie de voorkeur geeft aan een formeler diner heeft ook geen probleem, want enkele van de beste restaurants van de stad bieden een vast menu voor de avond.

Diner aan boord van een boot op de Moldau

Onder de opties voor oudejaarsavond is er een heel bijzondere: een kleine cruise op de Moldau. Deze cruises zijn inclusief diner, live muziek en dansen tot het ochtendgloren, en niet te vergeten een geweldige plek om naar het vuurwerk te kijken.

Boek een dinercruise in Praag

7. Durf te schaatsen in het centrum van Praag

Letná Park| ©Charley1965
Letná Park| ©Charley1965

Een van de meest verwachte winteractiviteiten voor Tsjechen in Praag is schaatsen. Met Kerstmis, wanneer er meer vrije tijd is, zoeken steeds meer mensen een van de ijsbanen op die overal in de stad zijn opgesteld voor een paar uur plezier. Als je je bij hen wilt aansluiten, aarzel dan niet om schaatsen te huren en de sprong te wagen.

Aangezien verschillende van deze ijsbanen open zijn, zult u geen moeite hebben er een te vinden die u bevalt. Om u wegwijs te maken zijn hier enkele van de populairste:

 • Letná Park: dit prachtige park heeft meestal twee verschillende schaatsbanen, een voor volwassenen en een voor kinderen. Het heeft ook een verwarmd zitgedeelte voor het geval je moet wachten op degenen die het aangedurfd hebben om te schaatsen.
 • Fruitmarkt van Praag: In het centrum van Praag, niet ver van het Staatstheater, vindt u de fruitmarkt. Hier vindt u wat wordt beschouwd als de mooiste ijsbaan van de stad, die wordt geholpen door de omgeving vol historische gebouwen. De toegang tot de ijsbaan is gratis, maar u moet wel schaatsen huren.
 • Tv-toren van Praag: de picknickplaats onder deze grote toren herbergt ook elk jaar een drukke schaatsbaan.
 • Winkelcentra: als het slecht weer is, maar u wilt deze activiteit niet missen, dan hebben verschillende winkelcentra in de stad hun eigen schaatsbaan. De populairste zijn in de Harfa Galerie en het Arkády Pankrác winkelcentrum.

8. Profiteer van kortingen bij theaters en andere culturele evenementen

Opera van Praag| ©Funkjoker
Opera van Praag| ©Funkjoker

Een van de voordelen van reizen naar Praag met Kerstmis is dat u kunt profiteren van interessante kortingen op het culturele leven in de stad. Omdat het laagseizoen is, bieden veel theaters kaartjes aan tegen lagere prijzen dan normaal.

Het culturele aanbod in de Tsjechische hoofdstad is behoorlijk intensief en Kerstmis vormt daarop geen uitzondering. U kunt theater, ballet, opera en kerkconcerten bijwonen voor aanzienlijk minder dan normaal.

Bovendien gebruiken de plaatselijke bewoners zelf een truc wanneer ze niet in staat zijn geweest van tevoren kaartjes te kopen: ze gaan kort voor het begin van het evenement naar de kassa om te zien of er een vrije plaats beschikbaar is. In dat geval wordt de prijs meestal nog verder verlaagd.

Een van de meest interessante evenementen om bij te wonen met Kerstmis zijn de concerten van de Praagse Opera, hoewel de concerten die in sommige kerken worden georganiseerd niet ver achterblijven qua kwaliteit. Hoe dan ook, als u er geen kunt bijwonen, kunt u altijd luisteren naar de vele straatmuzikanten die zich op de grote pleinen van de stad opstellen.

9. Proef typisch Praags kerst eten en drinken

Trdelnik, typische zoetigheden| ©Amanderson2
Trdelnik, typische zoetigheden| ©Amanderson2

Als u al eens op een gastronomische reis bent geweest, hebt u al een idee van de Tsjechische keuken. Zo niet, dan is hier mijn artikel over wat te eten in Praag. Zoals in alle landen zijn er echter enkele gerechten die traditioneel met Kerstmis worden gegeten en die u niet mag missen.

De meesten zijn te vinden op de kerstmarkten die op de pleinen van de stad zijn opgezet. Als er één ding is dat u niet zult missen, dan is het wel svařák, de lokale versie van glühwein die typisch is voor Midden-Europa. In dit geval is de drank iets sterker in citrusvruchten dan in andere landen.

Een andere drank die de Tsjechen met Kerstmis in grote hoeveelheden nuttigen is warme chocolademelk. Net als wijn is het een perfecte drank om de kou in deze tijd van het jaar te verzachten en het is absoluut heerlijk.

Naast deze drankjes kun je Praag niet verlaten zonder een van de volgende gerechten te proberen:

 • Trdelnik: het snoepje bij uitstek van de kraampjes in de stad. Het is een kaneelbroodje dat verkrijgbaar is in een groot aantal winkels in alle straten van het centrum.
 • Pražká šunka: gekookte ham, meestal geserveerd met brood.
 • Worst: Op kerstmarkten vindt u een bijna eindeloos aantal traditioneel gemaakte worsten.
 • Halusky: een gerecht dat gewoonlijk per gewicht wordt verkocht en dat bestaat uit aardappelen, zuurkool en spek.

Boek een biertour in Praag

.

10. Voel je als een kind op Sinterklaasdag

Kerstmis in Praag| ©Studio Sarah Lou
Kerstmis in Praag| ©Studio Sarah Lou

Wie zich op Sinterklaasdag in Praag bevindt, ziet de straten vollopen met griezels en engelen. Dit is geen soort Halloween, maar een van de meest geliefde feesten van de Tsjechen.

Zelfs als je niet verkleed gaat, is de sfeer in de stad buitengewoon en waan je je in een soort middeleeuws sprookje. In zekere zin is dit soort feesten verbonden met de geschiedenis van de stad, waarover u zult leren als u een spooktocht door de Tsjechische hoofdstad maakt.

Op deze dag is de binnenstad gevuld met mensen verkleed als Čertí (de Duivel in het Tsjechisch) en Anděl (de Engel) in een feest met kinderen als hoofdrolspelers.

Volgens de traditie bezoekt Sinterklaas in gezelschap van deze twee personages kindertehuizen. Daar vraagt hij de kinderen hoe ze zich gedragen hebben en wie braaf is geweest, draagt een gedicht voor of zingt een lied en krijgt dan een prijs in de vorm van snoepjes van de Engel.

De kinderen die zich niet zo goed gedragen hebben, krijgen daarentegen alleen een zak kolen en een waarschuwing van de duivel die hen dreigt mee te nemen als ze niet veranderen.

Boek een spooktocht door Praag

.

Het weer in Praag met Kerstmis

Praag in de sneeuw| ©Marketa
Praag in de sneeuw| ©Marketa

Het zal niemand verbazen als ik zeg dat Kerstmis in Praag behoorlijk koud is. De maxima komen meestal niet boven de 2°C, terwijl de minima gemakkelijk -4°C bereiken.

Aan de andere kant is sneeuwval in deze tijd van het jaar vrij normaal, hoewel het voordeel is dat de dagen dat het sneeuwt meestal wat minder koud zijn.

Wat te dragen in Praag met Kerstmis

Sneeuwkleding in Praag| ©Jirka Matousek
Sneeuwkleding in Praag| ©Jirka Matousek

Hoewel het altijd een goed idee is om het weerbericht te controlerenvoordat u op reis gaat, zijn er zeker een paar zaken die u moet inpakken voor uw reis.

Vergeet om te beginnen niet een goede jas in te pakken, evenals een paar warme T-shirts of zelfs leggings voor onder uw broek.

Vergeet niet een sjaal, een muts en een paar goede handschoenen. Zorg voor warme en comfortabele schoenen. Ze moeten ook goede zolen hebben voor het geval het sneeuwt.