10 dingen om te doen in Praag in the winter

De Tsjechische hoofdstad heeft een speciale magische charme in het winterseizoen: de markten, de lichtjes en de algemene feestelijke sfeer maken het een ideaal seizoen om Praag te bezoeken.

Katherine Betances

Katherine Betances

11 minuten lezen

10 dingen om te doen in Praag in the winter

Uitzicht op Praag | ©R Boed

Hoewel Praag een betoverende bestemming is ongeacht de tijd van het jaar waarin je reist, moet je de stad ten minste één keer in de winter bezoeken.

Naast bijna alle rondleidingen door de stad kun je tijdens dit seizoen genieten van unieke evenementen en vieringen, zoals de carnavalsfestiviteiten en de magische kerstmarkten. Houd bij het plannen van je vakantie rekening met de onderstaande lijst en maak zoveel mogelijk plannen.

1. Bewonder de Praagse Burcht in een deken van sneeuw

Kasteel van Praag| ©Govisity
Kasteel van Praag| ©Govisity

Het maakt niet uit in welke tijd van het jaar je Praag bezoekt, een uitstapje naar de Praagse Burcht is een must op je lijst van dingen die je moet zien en doen in de stad. Maar een bezoek aan dit belangrijke historische monument in de winter kan nog specialer zijn dan je zou denken.

Ten eerste zul je merken dat er dan heel weinig toeristen zijn, waardoor je veel meer kunt genieten van de prachtige interieurs van het complex. Daarnaast vindt in december in het kasteelcomplex een van de meest luxueuze kerstmarkten van Praag plaats met de meest exclusieve producten en het fijnste vakmanschap.

Tot slot wordt de Praagse Burcht tijdens de winterse sneeuwval gehuld in een prachtige witte mantel, wat zorgt voor een dromerig uitzicht op ansichtkaarten. Boek je ticket naar de Praagse Burcht en neem je camera mee! Aan het einde van je tour kun je een wandeling maken door de Hradčany wijk om een van de mooiste gebieden van de stad te ontdekken.

Boek tickets voor de Praagse Burcht

2. Geniet van de beste tijd voor een rondleiding door de musea en historische cafés

Toegang tot het Museum van het Communisme| ©Dimitrij Ovčinnikov
Toegang tot het Museum van het Communisme| ©Dimitrij Ovčinnikov

De winter in Praag is zonder twijfel mijn favoriete tijd van het jaar om de historische cafés in de stad te bezoeken en van de musea te genieten. De reden hiervoor is dat plannen om binnen te doen ende koude straten te ontvluchten altijd een heerlijk plan zijn; bovendien kun je door de lage toeristenstroom in deze tijd echt even in een café zitten of naar de musea gaan zonder je opgejaagd te voelen.

De beste musea in Praag

 • Nationaal Museum van Praag: Gelegen aan het historische Wenceslasplein, herbergt het Nationaal Museum een van de meest indrukwekkende zoölogische collecties.
 • Mucha Museum: Als je van de Belle Epoque houdt, mag je het museum gewijd aan het leven en werk van Alfons Mucha niet missen.
 • Praags Museum van het Communisme: Historisch museum gewijd aan de onderdrukkende jaren van het regime in Tsjechië.
 • Franz Kafka Museum: Zo eigenaardig als zijn eigen werk, het beste deel van het Kafka Museum is de intense en verwarrende tentoonstelling over zijn werk De metamorfose.

De historische cafés van Praag

 • Kavárna Slavia: Populair als het oudste café van de stad. Hier kun je lokale artiesten aantreffen die Tsjechische opera's uitvoeren op het podium.
 • Café Savoy: Het heeft een van de mooiste interieurs die je ooit in een café zult zien.
 • Café Louvre: beroemd als favoriete plek van historische figuren als Kafka en Einstein zelf.

Boek je ticket voor het Museum van het Communisme in Praag

3. Woon het ontsteken van de lantaarns op de Karelsbrug bij

Verlichting van de Karelsbrug| ©.martin
Verlichting van de Karelsbrug| ©.martin

Hoewel bijna heel Praag sinds de jaren 1950 elektrisch wordt aangedreven, maken de Karelsbrug en nog eens 700 lantaarns in de oudere wijken van de stad nog steeds gebruik van het gassysteem. Het hele jaar door brandt dit systeem automatisch, maar met de komst van de winter wordt een mooie historische traditie weer opgepakt: het aansteken van de lampen door de lantaarnopzichter.

Historisch gezien werd de taak van stadslantaarnopsteker toegewezen aan de langste man in de stad, die van fakkel naar fakkel moest gaan en onderweg de lampen moest aansteken. Van de laatste week van november tot 23 december kun je getuige zijn van dit romantische spektakel.

De traditie is om de hele Koningswandeling te verlichten, die begint bij de Poedertoren in Stare Mesto, door de straten loopt op weg naar het Oude Stadsplein en vandaar naar de climax bij de Karelsbrug gaat. Ik raad je aan om een rondleiding door Praag te boeken en te genieten van de verlichting van al deze prachtige bezienswaardigheden.

Boek een rondleiding door Praag

4. Ontdek de kerstmarkten van Praag

Kerstmarkt Praag| ©Bruce Tuten
Kerstmarkt Praag| ©Bruce Tuten

Praag heeft het langste kerstmarktseizoen van Europa en ook een van de mooiste. De markten beginnen meestal op 27 of 28 november en eindigen na 6 januari. In de prachtig versierde huizen met glitter, lichtjes en kleuren kun je van alles vinden: traditioneel Tsjechisch eten, warme dranken, handwerk, souvenirs, shows en entertainment.

Mijn aanbeveling om deze prachtige traditie niet te missen is om een rondleiding door Praag te boeken, waarbij je wordt geïnformeerd over de belangrijkste bezienswaardigheden en informatie krijgt over hoe je er kunt komen. Je weet ook zeker dat je onderweg langs de meest centrale komt.

 • Oude Stadspleinmarkt De meest levendige en populaire markt van de stad bevindt zich op het Oude Stadsplein. Bij de kraampjes vind je eten, handgemaakte cadeaus, glühwein, speelgoed, sieraden en entertainment.
 • Wenceslas Square Market Een markt gespecialiseerd in handgemaakte cadeaus van hout en staal. Je vindt er ook eetkraampjes en warme dranken.
 • Republic Square Market Hier vind je een uitgebreide collectie kerstproducten, alles wat je nodig hebt om cadeaus te maken en je huis te versieren; maretakken, adventskransen, geurkaarsen, speelgoed en nog veel meer.
 • Kerstmarkt op de Praagse Burcht De verkopers op de kerstmarkt op de Praagse Burcht zijn zorgvuldig geselecteerd om het publiek kerstproducten van topkwaliteit te bieden.

Boek een rondleiding door Praag

5. Mis het traditionele winterse stijldansen in Praag niet

Ballroomdansen| ©Ardian Lumi
Ballroomdansen| ©Ardian Lumi

De traditie van stijldansen is in Praag niet helemaal verloren gegaan. Daarom is een van de meest verwachte sociale evenementen het traditionele Operabal, dat jaar na jaar plaatsvindt in de winter, meestal in februari. Iedereen die gezien wil worden in Praag bezoekt dit belangrijke evenement, en hoewel het het prestige en de internationale bekendheid van het beroemde bal in Wenen mist, is de realiteit dat blitse glamour altijd de ster van de avond zal zijn.

Het feest wordt bijgewoond door mensen van alle leeftijden en elk jaar wordt er een ander thema gekozen, waar de gasten en deelnemers aan moeten voldoen. Dit evenement vindt altijd plaats op de beste locaties in Praag, de meest luxueuze en elegante zalen. Favoriete locaties zijn het Luzernepaleis of de Marmeren Zaal van de Staatsopera van Praag.

Het basisticket voor het grote publiek kost meestal meer dan €100 en is inclusief onbeperkt eten en drinken. Als je tickets wilt kopen, houd dan de officiële portals in de gaten waar details worden gedeeld over de komende data. En als je geen plaatsen meer hebt, raad ik je aan om kaartjes te boeken voor een concert in de Sala Mozart met diner en het plezier van klassieke muziek in deze prachtige stad niet te missen.

Boek tickets voor een concert in de Mozartzaal

6. Bewonder het talent van acteurs en dansers tijdens het Winterfestival van Praag

Nationaal Theater Praag| ©Lynx1211
Nationaal Theater Praag| ©Lynx1211

Het Winterfestival van Praag begon zijn traditionele voorstellingen in 1972, in de jaren dat Tsjechië onder communistische heerschappij stond. Het wordt elk jaar in januari gehouden, meestal aan het begin van het jaar. Januari is in Praag synoniem met de koudste maand van het jaar, dus het Winterfestival is een perfecte manier om binnen te blijven en te genieten van het enorme talent van Tsjechische artiesten.

Optredens omvatten opera, ballet en klassieke muziekconcerten. Je kunt verwachten dat het festival in de eerste week van januari begint, maar om het zekere voor het onzekere te nemen is het de moeite waard om de officiële website van het Winterfestival van Praag te raadplegen voor details over de optredens van dit jaar.

De evenementen vinden plaats op verschillende locaties, de belangrijkste zijn het Nationaal Theater van Praag, het Staatstheater en in de Dvořák concertzaal in het Rudolfinum. Het gemeenschappelijke kenmerk van al deze locaties is ongetwijfeld de weelderigheid van hun interieurs. Vergeet niet dat een alternatief muzikaal plan is om kaartjes te boeken voor een concert in de Mozartzaal met diner.

Boek tickets voor een concert in de Mozartzaal met diner

7. Geniet van het Festival Bohuslav Martinů

Mensen die klassieke muziek spelen| ©Vlada Karpovich
Mensen die klassieke muziek spelen| ©Vlada Karpovich

Het Bohuslav Martinů Festival begint gewoonlijk in november in Praag en heeft een kalender met concerten tot de tweede helft van december. Als je Praag in deze periode bezoekt en geïnteresseerd bent in klassieke instrumentale muziek met een modern tintje, dan is dit een evenement dat je moet bijwonen.

De belangrijkste optredens vinden meestal plaats in de laatste dagen van het festival (dat meestal ongeveer vier weken duurt). Deze laatste optredens worden gegeven door de getalenteerde artiesten die de Bohuslav Martinů Prijs van de gelijknamige stichting hebben gewonnen.

Het Bohuslav Martinů Festival beslaat de mooiste podia en concertzalen in Praag, zoals de verschillende zalen van het Liechtensteinpaleis, het Rudolfinum en de Praagse Burcht. Vanwege de verschillende locaties van het evenement delegeert de organisatie van het festival de kaartverkoop rechtstreeks aan de (virtuele of fysieke) kassa van de locatie die voor elk optreden is gereserveerd. Controleer vooraf het programma op de website van de Bohuslav Martinůc Stichting.

8. Doe mee aan de Winterrace van Praag

Winterloop| ©Camilla B
Winterloop| ©Camilla B

Hoewel de meeste mensen hardlopenin Praag associëren met beter weer, zoals de lente en de zomer, vindt elk jaar eind februari in Praag de Winterloop plaats, ook wel Winter Run genoemd, die gericht is op alle liefhebbers van deze sport.

Hardlopen in de koude winter is moeilijker dan je denkt en vergt misschien meer fysieke inspanning dan verwacht. Je zult je echter geweldig voelen na de uitdaging en ik durf te wedden dat je het weer zult doen als je de kans krijgt. Het is verstandig om de officiële website van de Winter Run te raadplegen voor alle informatie over registratie en de exacte data. Wat betreft de locatie van het evenement en de circuits, worden over het algemeen de volgende gehouden:

 • In Ladronka Park: een cross van 8,4 km voor volwassenen en een cross van 4,2 km voor volwassenen.
 • In Ladronka Park: een 800m race voor kinderen en een 400m race.

9. Feest mee met Masopust

Bij Masopust| ©Donald Judge
Bij Masopust| ©Donald Judge

Tijdens het winterseizoen in Praag, bijna altijd in februari, heb je de gelegenheid om deel te nemen aan de Masopustvieringen, de Slavische naam voor de carnavalsperiode, die qua concept lijkt op het populaire Mardi Gras, een leuke activiteit als je Praag met kinderen bezoekt.

Controleer de kalender van tevoren en als je bezoek aan het prachtige Praag samenvalt met de Masopustvieringen, woon dan een van de traditionele optochten en vieringen bij die overal in de stad plaatsvinden. Vastenavond of Masopust is de dag waarop een vijfdaagse feestperiode ten einde loopt. Tijdens het seizoen vinden er verschillende evenementen plaats in de stad. Hier zijn de hoogtepunten:

 • Parade op het Jiriho z Podebradplein: De belangrijkste en meest in het oog springende parade vindt plaats op het Jiriho z Podebradplein, gelegen in de Zizkovwijk. Dit is de plek voor de ceremoniële parade van de gemaskerde figuren. Er is geen gebrek aan monsterlijke figuren in de vorm van demonen, boerderijdieren of andere unieke personages. Prachtig versierde praalwagens zullen ook door het gebied paraderen, alles begeleid door muziek en dans.
 • Mardi Gras in Letná: Het Nationaal Technisch Museum in Praag biedt een gevarieerd entertainmentprogramma met theatervoorstellingen, muziek en dans, traditioneel eten en carnavalsoptochten met maskers.
 • Mardi Gras in Mala Strana: Een van de leukste Mardi Gras-festiviteiten vindt plaats in de wijk Malà Strana, beginnend bij het Loretanska-plein en eindigend in de wijk Kampa Park.

10. Bekijk de schaatsbanen van de stad

Ovocny trh ijsbaan| ©Donald Judge
Ovocny trh ijsbaan| ©Donald Judge

Het is geen geheim dat Tsjechen dol zijn op ijssporten, vooral ijshockey. Daarom zijn een van de leukste en langverwachte activiteiten in het winterseizoen in Praag de ijsbanen die overal in de stad opengaan als de temperaturen beginnen te dalen. Een extra bonus die je kunt zien en doen tijdens je bezoek aan Praag.

Je vindt zowel binnen- als buitenbanen in zowel de oude als de moderne wijken van de stad. Het beste deel? Je hoeft geen schaatsen mee te nemen, want bij veel banen kun je materiaal huren.

 • Na Frantisku ijsbaan: Dit is een van de populairste ijsbanen in de Joodse wijk Josefov, waar je kunt schaatsen tussen middeleeuwse gebouwen. Afmetingen: 40 x 20 meter. Openingstijden: maandag tot vrijdag van 8.00 tot 17.30 uur en in het weekend van 10.00 tot 19.00 uur. Prijs: 3 € entree, schaatshuur 3 €.
 • Zizkov Tower Rink: Gelegen naast het elegante restaurant MIMINOO. Als je moe bent van het schaatsen kun je aan de tafels gaan zitten en genieten van een warme chocolademelk. Afmetingen: 30 x 14 meter. Openingstijden: doordeweeks van 12.00 tot 19.00 uur; in het weekend van 9.00 tot 19.00 uur. Prijs: ongeveer 5 € en 3 € voor schaatshuur.
 • Ovocny Trh ijsbaan: Een andere favoriete ijsbaan van de lokale bevolking, gelegen in het centrum van Praag, wordt beheerd door de gemeente en is gratis. Afmetingen: 30 x 14 meter. Openingstijden: Dagelijks van 10.00 tot 22.00. Prijs: Gratis, schaatshuur vanaf €3.
 • IJsbaan in winkelcentrum Harfa: Een heel bijzondere ijsbaan op het dak van het winkelcentrum met een fantastisch uitzicht over de stad Praag. Afmetingen: 30 x 20 meter. Openingstijden: Dagelijks van 13.00 tot 18.30 uur. Prijs: Ongeveer €3 voor toegang en €3 voor schaatshuur.

Temperaturen in Praag in de winter

Praag onder sneeuw| ©Dario Garavini
Praag onder sneeuw| ©Dario Garavini

De stad Praag wordt gekenmerkt door een landklimaat, wat polaire temperaturen betekent. De winters zijn erg streng en koud, terwijl de zomers erg heet zijn.

In december beginnen de temperaturen in Praag te dalen, maar het is de warmste maand van de drie en de drukste. De koudste wintermaand in Praag is januari met een laagterecord van -4 graden Celsius; in februari begint het op te warmen, maar het zal nog steeds kouder zijn dan in december.

Boek een rondreis door Praag

Wat moet je meenemen naar Praag in de winter

Houd er bij het inpakken van je koffer rekening mee dat de winter in Praag niet alleen gaat over kou en lage temperaturen, maar ook over sneeuw, ijzige straten, hagelbuien en regen.

Je moet goed voorbereid zijn op al deze scenario's door het complete winterse overlevingspakket in je koffer mee te nemen: wollen truien en jassen voor de kou, waterdichte kleding, warme en waterdichte schoenen, leggings, thermisch ondergoed, jeans, handschoenen, wintermutsen, sjaals en een paraplu.

Boek een rondreis door Praag

Toeristische drukte in Praag in de winter

Haven van Praag in de winter| ©Cecilia Rodriguez
Haven van Praag in de winter| ©Cecilia Rodriguez

Het aantal toeristen in Praag tijdens het winterseizoen is het laagst van het jaar, met uitzondering van de weken rond Kerstmis wanneer de stroom toeristen, zowel binnenlands als internationaal, toeneemt om de kerstmarkten te bezoeken.

In januari en februari in Praag is de stad een oase van rust en een uitstekende tijd voor degenen die liever van de stad genieten zonder de drukte of die geld willen besparen op hun vakantie. Alleen als je een goede tolerantie hebt voor het koude weer kan dit seizoen de beste tijd zijn om Praag te bezoeken.

Boek een gastronomische rondleiding door Praag