12 dingen om te doen in Praag in November

Met Kerstmis voor de deur biedt Praag in de maand november een feestelijk en gezellig schouwspel. Vol met muziek, nationale festiviteiten, circusacts en goede films, kom je tijd te kort om veel te doen!

Katherine Betances

Katherine Betances

11 minuten lezen

12 dingen om te doen in Praag in November

Besneeuwde daken in Praag. | ©Wojtek Witkowski

November is een fantastische maand om de prachtige stad Praag te bezoeken. Met de komst van het koude weer nemen de binnenactiviteiten toe en vind je terugkerende muziek- en dansfestivals, circusartiesten en goede bioscopen voor het vermaak van de lokale bevolking en toeristen. Daarnaast kun je genieten van de eerste overblijfselen van de kerstvieringen. Laat je bij het plannen van je vakantie inspireren door deze lijst om er zeker van te zijn dat je niets belangrijks mist.

1. Neem in november deel aan de viering van Sint-Maarten.

Sint-Maarten| ©Jaromir Kavan
Sint-Maarten| ©Jaromir Kavan

Martinus van Tours wordt in Praag gevierd op 11 november. Het leukste op de viering van Sint-Maarten zijn de kinderen die met hun eigen handen kleurrijke lampions maken en deelnemen aan de lampionoptochten terwijl ze liedjes zingen.

Enkele hoogtepunten van de viering van Sint-Maarten zijn het kijken naar de lampionoptocht, het bijwonen van creatieve workshops als je met kinderen naar Praag komt, het bijwonen van traditionele gebraden gansproeverijen en het drinken van jonge wijn. Voor meer informatie over wat je kunt eten in Praag raad ik je aan om onze post te lezen waarin je ziet wat de beste gerechten van de Tsjechische gastronomie zijn.

In veel wijken van Praag wordenlampionoptochtengeorganiseerd. De activiteiten en optochten die plaatsvinden in het Riegrovy sady Park en het Vyšehrad Fort zijn bijzonder mooi.

ProeverijenHet eten van gebraden gans is een traditie op Sint-Maarten, dus je vindt een verscheidenheid aan evenementen om eten en drinken te proeven in Praag. Hoewel ze van jaar tot jaar kunnen verschillen, worden de meest traditionele op de volgende locaties gehouden:

 • Jiriho z Podebrad Plein
 • Kubáň Boerenmarkt
 • Smichov Promenade

Boek een gastronomische rondleiding door Praag

2. Treed in de voetsporen van de Praagse lantaarnman

Verlichting van de Karelsbrug| ©.martin
Verlichting van de Karelsbrug| ©.martin

Van 28 november tot de dag voor Kerstmis kun je in Praag getuige zijn van een heel bijzondere en mooie ceremonie: de verlichting van de Karelsbrug en de lantaarns van de Stare Mesto. De Karelsbrug is de enige brug ter wereld die nog steeds het gaslantaarnsysteem gebruikt voor de verlichting. Hoewel de brug wordt verlicht door een automatisch systeem, begint met de komst van Kerstmis in Praag de handmatige verlichtingsceremonie.

Deze bestaat uit de stadslantaarnopsteker, historisch gezien de hoogste inwoner van Praag, die rondloopt met een fakkel in zijn hand en de lampjes één voor één aansteekt. Als je deze dagen toevallig in Praag bent, mag je deze prachtige ceremonie niet missen.

Waar het plaatsvindt

Het begint op het Křižovnické náměstí-plein, loopt door de Oude Stad en steekt de hele Karelsbrug over om de lichtjes aan te steken. De lampaansteker keert terug naar het beginpunt waar het laatste licht van de rondleiding wordt ontstoken.

Boek een rondleiding door Praag met cruise

3. Maak een rondleiding door de historische cafés van Praag

Binnen in het Savoy Café| ©Mr No
Binnen in het Savoy Café| ©Mr No

November is de beste maand om een rondleiding door Praag te nemen en de beroemde historische cafés van de stad te verkennen, waarvan er nogal wat zijn. Toen de stad deel uitmaakte van het Oostenrijks-Hongaarse Rijk, was Praag de thuisbasis van intellectuelen en belangrijke figuren die de loop van de geschiedenis veranderden. Deze figuren gebruikten de prachtige Tsjechische cafés als ontmoetingsplaats en velen van hen bespraken niet alleen de kwesties die de natie zouden vormen, maar herschreven ook de geschiedenis.

Waar moet je heen?

Deze locaties staan in Praag bekend als "Grand Café Houses" en zijn overal in de stad te vinden. Hieronder vind je een lijst van de meest prominente, ik raad je aan om ze op te nemen in je route samen met de beste dingen om te doen in Praag.

 • Kavárna Slavia Het oudste café in Praag, dat niet alleen een prachtig uitzicht biedt op de stad Praag, de Karelsbrug en de Praagse Burcht, maar waar je ook Tsjechische operazangers en acteurs kunt zien optreden. Bovenaan het menu: chocolade, koffie of warme cider in de winter.
 • Café Savoy Het hoge plafond versierd in de zuiverste renaissancestijl is maar liefst 7 meter hoog, wat resulteert in een van de mooiste interieurs die je ooit in een stadscafé zult zien. Inwoners van Praag gaan naar Café Savoy voor een warme kop koffie en een heerlijke ořechový dort (hazelnootcake).
 • Café Louvre Bekend als het centrum van de intelligentsia, is het een van de beroemdste omdat het een ruimte is die diende als werkkamer voor intellectuelen zoals Albert Einstein en Franz Kafka. Kun je je voorstellen dat je aan dezelfde tafel zit waar "De Metamorfose" werd geschreven? Als je naar Café Louvre gaat, serveer dan bij je warme drankje de beroemde cheesecake met perziken.

Boek de Kafka Tour in Praag

4. Jazz er op los! Met het Internationale Jazzfestival van Praag

Mensen tijdens de Jazzweek| ©Brett Sayles
Mensen tijdens de Jazzweek| ©Brett Sayles

Praag is ongetwijfeld de beste plek in heel Tsjechië om van dit muziekgenre te genieten. Verspreid over de stad vind je verschillende gerenommeerde clubs en als je wilt, kun je een kroegentocht door Praag boeken. Daarnaast wordt elk najaar het Prague International Jazz Festival gehouden en de festivaloptredens beginnen meestal op 30 september en duren meer dan 30 dagen tot 5 of 10 november.

Het werd opgericht in 1964 en is daarmee een van de oudste festivals, niet alleen in Praag maar in heel Europa. Door de jaren heen is jazzmuziek nauw verbonden geweest met de geschiedenis van Tsjecho-Slowakije zelf; tijdens de donkere dagen van het communisme symboliseerde jazz de persoonlijke en artistieke vrijheid van een hele natie.

Waar het plaatsvindt

Elk jaar leent het festival de podia van de beroemde Reduta Jazz Club en Lucerna Music Bar. In de loop van de geschiedenis zijn er optredens geweest van BB King, Big Joe Tunner, Duke Ellintong en nog veel meer.

Tickets kopen

Je kunt de kalender en data van optredens bekijken op de officiële website van de Reduta Jazz Club

Boek een kroegentocht in Praag

5. Snaren van de herfst

Kasteel van Praag| ©Tetraigofotos
Kasteel van Praag| ©Tetraigofotos

Tijdens de eerste dagen van november is het mogelijk om te genieten van de laatste optredens van het beroemde Strings of Autumn festival. Het werd opgericht in 1996 en is een uniek muziekfestival dat op het podium verschillende artistieke stijlen combineert, van jazz tot klassieke muziek en experimentele ritmes.

Tijdens het festival vinden elk jaar verschillende concerten plaats volgens een ander schema; om het grote aantal optredens beter te programmeren hebben de organisatoren het programma van presentaties onderverdeeld in drie zwaartepunten: Inspiration, Crossover en Luminaries.

Waar het plaatsvindt

In de eerste acht jaar werd het evenement bijna volledig gesponsord door de overheid, dus werd het concert gehouden in het Kasteel. Je kunt het beste de officiële website van Strings of Autumn raadplegen om het schema van de optredens in de gaten te houden voor je reisdatum.

Boek een kroegentocht in Praag

6. Doe mee aan het culturele feest om de Fluwelen Revolutie te vieren

Nationaal Museum Praag| ©Otto8
Nationaal Museum Praag| ©Otto8

Praag herdenkt de dag van de Fluwelen Revolutie op 17 november. Overal in het land, en vooral in Praag, vinden verschillende herdenkingen plaats in de vorm van culturele evenementen die enerzijds tot doel hebben om over deze historische gebeurtenis te onderwijzen en anderzijds om de huidige situatie te analyseren en de privileges en vrijheden van onze huidige samenlevingen kritisch te evalueren. Je vindt ook gratis tentoonstellingen inveel grote musea in de stad.

Waar het plaatsvindt

 • Korzo Národní: In het gebied rond Národní třída wordt het hele gebied omgetoverd tot een grote galerie met audiovisuele installaties en lichtshows. Je kunt ook door de vele straattentoonstellingen lopen om meer te leren over de periode van het communisme en je kunt zelfs een rondleiding door het communisme in Praag boeken waarbij je kaartjes voor de nucleaire bunker krijgt.
 • Gratis musea: Naast de openluchttentoonstellingen die je overal in de stad kunt vinden, vooral in gebieden zoals het Wenceslasplein en de Praagse Burcht, doen veel Praagse musea mee aan de viering door hun deuren gratis of tegen een gereduceerd tarief voor het publiek te openen. Historisch gezien zijn de locaties die deze open dag aanbieden: De Nationale Galerie van Praag en het Nationaal Museum van Praag.

Tickets kopen

De evenementen zijn meestal gratis, je hebt geen kaartjes nodig voor het evenement.

Boek een Praag Communisme Tour

7. Doe een sightseeing bustour door Praag

Terug op het centraal station van Praag|©Mike
Terug op het centraal station van Praag|©Mike

Wat vind je ervan om Praag te leren kennen tijdens een tour van een hele dag in een toeristenbus? Het idee is dat je geen enkel detail van de stad mist en het niet koud hebt. De winter in Praag kan een beetje streng zijn, met sneeuwval in deze tijd van het jaar, dus als je een sightseeing bustour boekt, voorkom je dat slecht weer je reis verpest.

Plus, deze ervaring is super compleet, want het omvat een 3-gangen lunch en een cruise op de rivier de Moldau.

Waar de tour plaatsvindt

De tour haalt je op bij je hotel en duurt ongeveer 7 uur. Je bezoekt alle meest karakteristieke plekken van Praag: je wandelt langs de buitenkant van de Praagse Burcht, het Wallenstein Paleis en de tuinen, het Oude Stadsplein, de Joodse wijk en je ziet de Poedertoren, het Nationaal Theater, het Jan Palach Monument en de John Lennon Muur.

Tickets kopen

Tickets voor de begeleide bustour door Praag kunnen online worden gekocht en kosten ongeveer 65 euro.

Boek een rondleiding per bus door Praag

8. Geniet van een concert in de Mozartzaal met een luxe diner

Mozart Diner in Grand Hotel Bohemia|©R Boed
Mozart Diner in Grand Hotel Bohemia|©R Boed

En wat is een betere manier om de lage temperaturen te bestrijden dan het bijwonen van een concert met een luxe diner in een van de meest emblematische en traditionele concertzalen van de stad? We raden je aan een concertavond in de Mozart Hall met diner te boeken, om te genieten van de beroemdste stukken van de musicus uitgevoerd door twee zangers en vijf musici uit Tsjechische operahuizen. Het concert is verdeeld in 3 delen van elk ongeveer 20 minuten.

Waar het concert plaatsvindt

Het concert vindt plaats in de Mozartzaal in Praag, in de indrukwekkende Boccacciozaal.

Tickets kopen

Je kunt je kaartjes voor het concert in de Mozartzaal met diner in Praag van tevoren online kopen. De prijs is ongeveer 89 euro.

Koop je kaartjes voor een concert in de Mozartzaal

9. Kom naar het Letní Letná circusfeest!

Letní Letná circus| ©Andres F
Letní Letná circus| ©Andres F

Het Letní Letná talentenfestival werd opgericht in 2004 en brengt elk jaar de beste circusartiesten en shows van over de hele wereld naar Praag. Het evenement begint midden oktober en duurt tot de eerste dagen van november, dus als je Praag rond deze tijd bezoekt, wil je dit zeker op je programma hebben staan.

Op het programma staan actuele producties die de Tsjechische en Centraal-Europese artistieke scène willen verrijken, want een van de belangrijkste doelstellingen van het festival is om het nieuwe circus in Tsjechië te ondersteunen en bij te dragen aan de evolutie en groei ervan.

Waar het plaatsvindt

Voor de duur van het evenement gebruiken de circusartiesten het grote Letná Park aan de oever van de rivier de Moldau als podium.

Tickets kopen

Je kunt je kaartjes rechtstreeks kopen op de officiële Letní Letná website

10. Italiaanse cinema komt naar Praag met het Mittel CinemaFest

Bioscoop| ©Luis Quintero
Bioscoop| ©Luis Quintero

Het grootste promotie-evenement voor de Italiaanse film toert elk jaar van de eerste dagen van november tot de eerste dagen van december door Midden-Europa. De steden Boedapest, Bratislava en Praag worden een week lang aangedaan om de nieuwste Italiaanse bioscoopreleases te laten zien. Omdat Praag de laatste stad op de tour is, zijn de data van de presentaties meestal gepland voor midden tot eind november. Naast Praag worden ook andere Tsjechische steden zoals Brno en Ostrava aangedaan.

Het festival begon in 2005 en op de website van FILMITALIA, een organisatie die zich inzet voor de internationale promotie van de Italiaanse film, kun je de geschiedenis van het evenement bekijken met veel producties die in de loop der jaren zijn vertoond.

Waar het plaatsvindt

Het evenement vindt plaats in Kino Lucerna, dat wordt beschouwd als de belangrijkste locatie voor de Praagse filmcultuur.

Tickets kopen

Je kunt kaartjes kopen en het schema van de voorstellingen bekijken op de website van Czech Mittel CinemaFest

.

11. Woon de opening van de kerstmarkten van Praag bij

Kerstmarkt Praag| ©Bruce Tuten
Kerstmarkt Praag| ©Bruce Tuten

In de laatste dagen van november arriveren de traditionele en magische kerstmarkten in Praag. Als je voor de feestdagen in de stad bent, mis dan niet de kans om te genieten van deze prachtige plek waar je een ruime keuze aan kerstcadeaus vindt, waaronder mutsen, wintersjaals, handgemaakte lokale ambachten, kerstboomdecoraties, kaarsen en aromatische zeepjes met seizoensgeuren en nog veel meer.

De markt staat ook vol met traditionele Tsjechische snacks, warme winterdranken en allerlei snuisterijen.

Waar het plaatsvindt

Kerstmarkten zijn heel gewoon en traditioneel in Praag. Overal in de stad staan houten chalets versierd met glitter en lichtjes. Hier zijn de mooiste traditionele locaties en openingsdata om je te helpen je schema te organiseren.

 • Kerstmarkt op het Oude Stadsplein in Staré Mesto. Begint op 26 november, elke dag open voor publiek.
 • Kerstmarkt op het Plein van de Republiek in Josefov. Begint op 25 november, elke dag open voor publiek.
 • Kerstmarkt op het Wenceslasplein in Nove Mesto. Begint op 27 november, elke dag open voor publiek.
 • Kerstmarkt op het Vredesplein in Nove Mesto. Gaat voor het eerst open op 20 november, dagelijks geopend voor publiek.

Tickets kopen

De markten zijn gratis evenementen met gratis toegang voor het publiek.

12. Maak een ritje met de kersttram van Praag

Kersttram| ©JCKA
Kersttram| ©JCKA

Om in de stemming te blijven met het kerstseizoen in Praag kun je ervoor kiezen om een ritje te maken met de kersttram. Vanaf de laatste week van november tot de eerste week van januari rijdt er een tram versierd met honderden kerstlichtjes door de stad. Het is een ideale manier om het koude winterweer te ontvluchten en een ritje door de stad te maken terwijl je de historische gebouwen van Praag in het winterlandschap bewondert. De route brengt je van het centrum van Stare Mesto naar de Praagse Burcht.

Waar het plaatsvindt

Je kunt route 02 en route 22 van de Praagse Tram nemen; route 22 is de meest toeristische lijn in de hele stad omdat deze helemaal van de wijk Hradčany naar de Praagse Burcht loopt.

Kaartjes kopen

Je moet tramkaartjes kopen; een enkeltje kost ongeveer €1,30, terwijl een driedagenkaartje gemiddeld €13,50 kost en je kunt zoveel met de tram reizen als je wilt. Als je routes plant, is het een goed idee om een kaart met de routes bij de hand te hebben.

Praag in november: Hoe om te gaan met het weer en wat te dragen in november

Je bagage voorbereiden| ©Timur Weber
Je bagage voorbereiden| ©Timur Weber

Als de herfst afscheid neemt van november en de winter ons om de hoek begroet, dalen de temperaturen aanzienlijk. Met een gemiddelde temperatuur van 9°C en een minimumtemperatuur van 1°C kan er in deze maand zelfs wat sneeuw vallen. Er valt ook iets meer regen dan in oktober. Wat betreft het aantal uren zonneschijn, kun je op de helderste dagen gemiddeld maar ongeveer 8 uur verwachten.

Als je Praag in november bezoekt, haal dan je koud-weer-kleding uit de kast en wees goed voorbereid. Houd er rekening mee dat je lange tijd door de straten zult slenteren en monumenten zult bezoeken, dus geef prioriteit aan comfortabel schoeisel zoals warme laarzen; voeg een warme muts toe, een sjaal om je te beschermen tegen de oude man en natuurlijk een dikke jas!

Praag in november: toeristische drukte

Letná Park| ©Aktron
Letná Park| ©Aktron

November is het laagseizoen voor toeristen in Praag, de ideale tijd voor reizigers met een budget of op zoek naar een paar euro's om te besparen omdat het gemakkelijker is om accommodatie met korting te krijgen. Je kunt weer genieten van de cafés en musea, die in juni of juli meestal overvol zijn met toeristen, zonder het ongemak van de drukte.

Boek rondleidingen en excursies in Praag