Top Bezienswaardigheden in Praag

Wij hebben een lijst samengesteld van de beste uitzichtpunten in Praag!

Matteo Gramegna

Matteo Gramegna

9 minuten lezen

Top Bezienswaardigheden in Praag

Karelsbrug, Praag | ©Rodrigo Ardilha

Het is geen geheim, bij elke vakantie of uitstapje in een Europese hoofdstad hoort een uitzichtpunt. Een vogelvlucht over de daken is een prachtige manier om de geografie van een stad te begrijpen en te genieten van een onvergetelijk landschap en zeker een van de must-do dingen om te doen in Praag.

1. Geniet van het 360° panorama van de Petřín toren

Uitzicht vanaf de Petřín toren| ©Dennis Jarvis
Uitzicht vanaf de Petřín toren| ©Dennis Jarvis

Wist je dat Praag een miniatuurversie van de Eiffeltoren heeft? Ja, de Petřín uitkijktoren (Petřínská rozhledna) werd in 1891 gebouwd ter gelegenheid van de Jubileumtentoonstelling en is een kleinere replica van zijn Franse neef.

De toren is omgeven door een groot park met de Lobkowicz-tuinen, het Štefánik-observatorium en het Letohrádek Kinských Etnografisch Museum. Tijdens de warmere maanden komen inwoners en toeristen van Praag hierheen om aan de drukte te ontsnappen en de 299 treden van de wachttoren te beklimmen om de skyline te bewonderen.

De Petřín-toren is niet erg hoog (63 meter), maar omdat hij op de top van de gelijknamige heuvel staat, kijkt hij uit over de stad. Professionele fotografen komen hier vaak om twee redenen: het onvergelijkbare uitzicht en de afwezigheid van glazen of plastic barrières. Op heldere dagen is het mogelijk de hoogste top van het land te zien, Snezka, een berg 150 km verderop, precies op de grens tussen Tsjechië en Polen.

 • Adres: Petřínské sady 633
 • Hoe er te komen: De beste manier om hier te komen is met de kabelbaan. Dit vervoermiddel vertrekt vanuit de wijk Malá Strana (Ujezd Straat) en komt aan de voet van de wachttoren. U kunt ook de tram nemen (lijn 22 of 23) naar de halte Pohořelec.

Boek een privérondleiding door Praag

2. Rondleiding door de muren van de Praagse Burcht

Toegang tot de Praagse Burcht bewaakt door de Koninklijke Wacht| ©Ryan Park
Toegang tot de Praagse Burcht bewaakt door de Koninklijke Wacht| ©Ryan Park

De Praagse Burcht, gesticht in de 9e eeuw, is het grootste kasteel ter wereld. De 45 hectare omvatten vestingwerken, tuinen, historische paleizen en twee belangrijke gebedshuizen: de Sint-Vituskathedraal en de Sint-Jorisbasiliek. Vanaf de hoogten is het uitzicht over de stad adembenemend.

Naar mijn mening is de beste optie om dit gebied bij zonsondergang te bezoeken. Als het daglicht plaats maakt voor de nacht, wordt de sfeer magisch. Als u meer informatie wilt over dit fort, raad ik u de post aan over de 10 beste rondleidingen in de Praagse Burcht.

 • Adres: Hradčany, 119
 • Hoe er te komen: de gemakkelijkste manier om er te komen is met de tram (lijn 22).

Boek tickets voor het kasteel van Praag

3. Neem een pauze in het Letná Park

Letná Park| ©Aktron
Letná Park| ©Aktron

Letná Park is een van de mooiste parken in de Tsjechische hoofdstad. Het ligt op de westelijke oever van de rivier en heeft een bijzonder kenmerk: vanaf hier kun je alle bruggen van Praag zien. Deze groene long is een echte stedelijke oase. In het voorjaar en de zomer trekken toeristen en plaatselijke bewoners naar het Letná-park om te skaten, te fietsen of gewoon wat rond te hangen.

Anderen komen hier voor hun biergarten, letterlijk een "biertuin". Dit is een ruimte met houten banken en tafels waar mensen kunnen zitten en een paar biertjes kunnen drinken. Als u geïnteresseerd bent in het onderwerp, raad ik u aan het artikel over de beste biertuinen in Praag te lezen.

Dit groene gebied ligt op korte afstand van het centrum en is een must op elke vakantie of lang weekend in de Tsjechische hoofdstad. U kunt echter niet van deze bezienswaardigheden genieten als u in de herfst of winter reist. Letná Park opent namelijk in het voorjaar en sluit in oktober. In dat geval raad ik u aan een kleine gids te raadplegen met 10 dingen die u in de winter in Praag kunt zien en doen.

 • Adres: Letná, 170
 • Hoe komt u er: Als u in de oude stad verblijft, kunt u in ongeveer 20 minuten de Letná-heuvel oplopen. Als u geen zin hebt om te lopen, kunt u de tram nemen (lijn 2 of 18) en uitstappen bij het station Chotkovy sady.

Boek een fietstocht in Praag

4. Zet je mond wijd open op het dakterras van Hotel U Prince

Dakterras van het U Prince Hotel| ©Nan Palmero
Dakterras van het U Prince Hotel| ©Nan Palmero

Het Oude Stadsplein (Staroměstské náměstí) is het hart van de Oude Stad en een van de belangrijkste toeristische attracties van Praag, samen met de Karelsbrug en de Burcht. In dit centraal gelegen gebied bevinden zich de beroemde astronomische klok, het ensemble van gebouwen die samen het oude stadhuis vormen, de Týn-kerk (Týnský chrám) en het Kinský-paleis, een juweel van rococostijl.

Hotel U Prince ligt op een hoek van het plein en het restaurant op het dak biedt een onvergelijkbaar uitzicht op de nabijgelegen gebouwen. Een foto zegt meer dan duizend woorden, dus ik moedig je aan om het Instagram-profiel van het hotel te bekijken. Het gastronomische menu wordt aangevuld met een uitgebreide cocktailkaart waarvan u kunt genieten terwijl het daglicht plaatsmaakt voor de nacht.

 • Adres: Staroměstské náměstí 29
 • Hoe er te komen: Het Oude Stadsplein is het zenuwcentrum van de Tsjechische hoofdstad. Maak je geen zorgen, je zult hier meer dan eens zijn tijdens je vakantie.

5. Beklim de belvedère van kasteel Vyšehrad

Vyšehrad Vesting| ©Dmitry Djouce
Vyšehrad Vesting| ©Dmitry Djouce

Het kasteel Vyšehrad, gesticht in de 10e eeuw, staat op de oostelijke oever van de rivier de Moldau. Vanuit zijn bevoorrechte positie domineert het fort de stad en zijn uitkijkpunt is een balkon met uitzicht op de Karelsbrug en de daken van de Oude Stad. Omdat het minder bekend is dan het laatgotische kasteel in de wijk Hradcany, vindt u er minder toeristen en kunt u er rustig wandelen.

Op de heuvel bevinden zich ook de Gorlice (een ondergrondse opslagplaats met zes beelden die ooit de Karelsbrug sierden), de Slavin begraafplaats (waar vele persoonlijkheden begraven liggen die hun naam verbonden hebben met de geschiedenis van Tsjechië) en de ruïnes van de Libuse baden.

Libuse was een prinses die de eerste vrouw werd die in Praag regeerde. Volgens de legende trouwde Libuse met een eenvoudige boer Premysl en samen begonnen zij de Premyslidendynastie die 400 jaar lang zou regeren. Zij was ook een profetes en voorspelde de stichting van Praag door te zeggen: "Ik zie een grote stad, waarvan de roem de sterren zal bereiken".

 • Adres: V Pevnosti 159
 • Hoe er te komen: Kasteel Vyšehrad ligt op slechts enkele kilometers van de oude stad. Om hier te komen kunt u tram 18 nemen vanaf de halte Staroměstská en uitstappen bij Ostrčilovo náměstí. Het duurt minder dan vijf minuten om de top te bereiken.

6. Trakteer uzelf op een diner met uitzicht

Het Dansende Huis.| ©Charles16e
Het Dansende Huis.| ©Charles16e

Dit unieke gebouw aan de oever van de rivier de Moldau is een juweel van avant-gardistische architectuur. Het werd ontworpen door wereldberoemde architecten - Vlado Milunić en Frank O. Gehry - die zich lieten inspireren door een paar dansers: Fred Astaire en Ginger Rogers. Het Dansende Huis (Tančící dům) heeft een oppervlakte van meer dan 5.000 m2; op de middelste verdiepingen is het hoofdkantoor van de Nationale-Nederlanden bank gevestigd, terwijl op de andere verdiepingen een hotel is gevestigd.

Het restaurant op de zevende verdieping heeft een prachtig uitzicht over de Tsjechische hoofdstad en is de perfecte plek voor een romantische avond. De grote ramen kijken uit over Hradčany, de burchtwijk. Vanuit deze bevoorrechte positie kunt u genieten van een heerlijke maaltijd met uitzicht op de torens van het grootste kasteel ter wereld in de verte. Als u de Tsjechische gastronomie wilt ontdekken, raad ik u aan het bericht over de 10 beste restaurants in de Tsjechische hoofdstad te lezen.

 • Adres: Jiráskovo námestí
 • Hoe komt u er: als u geen haast heeft, kunt u vanuit de oude stad lopen. De reis duurt twintig tot dertig minuten. U kunt ook de metro nemen. De halte Karlovo náměstí ligt in de directe omgeving van het gebouw.

7. Laat u betoveren door de sfeer van de Karelsbrug

Karelsbrug voor zonsondergang| ©R Boed
Karelsbrug voor zonsondergang| ©R Boed

De Karelsbrug is de oudste brug van de stad en verbindt de Oude Stad met de wijk Malá Strana. Het is een waar symbool van Praag en wordt door duizenden toeristen bezocht. Maar weinigen beklimmen de Oude Stadstoren (Staromestska mostecka vez). Deze wachttoren bevindt zich aan een uiteinde van de brug en werd gebouwd bij testament van koning Karel IV. De toren is 50 meter hoog en is een belvedère met uitzicht op de westelijke oever van de rivier de Moldau.

Om de top te bereiken moet je 138 treden beklimmen, maar ik verzeker je dat het de moeite waard is. Malá Strana is de meest charmante wijk van de Tsjechische hoofdstad. In de 16e eeuw vestigden enkele edelen zich hier en bouwden er hun residenties. De prachtige barokke gebouwen die vandaag de dag te zien zijn, zijn aan hen te danken. Vanaf de hoogte kunt u de grote koepel van de St. Nicolaaskerk zien.

 • Adres: Karlův most, 110
 • Hoe komt u er: de metrohaltes Staroměstská en Mustek liggen op enkele meters van de brug. U kunt ook de tram nemen. De lijnen 12, 20, 22 en 57 zetten u af bij Malostranské náměstí, terwijl de lijnen 17, 18 en 53 u naar Karlovy lázně brengen, beide op loopafstand van de bezienswaardigheid van de stad.

8. Bereik de top van het hoogste gebouw in Tsjechië

Zizkov TV Toren| ©Norbert Požár
Zizkov TV Toren| ©Norbert Požár

Om van het beste uitzicht te genieten, moet je soms zo hoog mogelijk klimmen. In de Tsjechische hoofdstad is dit de Zizkov TV toren. Deze gigantische toren, gebouwd tussen 1984 en 1989, domineert de hele stad en is een nogal controversieel monument. Volgens een onderzoek van een website is het het op één na lelijkste gebouw ter wereld. Naar mijn mening is het resultaat een beetje oneerlijk, maar ik heb liever dat je het persoonlijk beoordeelt.

Zeker is dat het panoramische uitzicht u de adem zal benemen. Als de lucht vrij van wolken is, kun je bouwwerken op een afstand van 100 kilometer zien! Twee snelle liften brengen u naar de top die, naast de belvedère, een gastronomisch restaurant heeft dat de voorkeur geeft aan verse ingrediënten en lokale producten. Bij het natafelen kunt u een cocktail of een digestief drinken terwijl u uitkijkt over de verlichte stad. De toren ziet er nu toch niet meer zo lelijk uit?

 • Adres: Mahlerovy sady 1,
 • Hoe komt u er: als u in de Oude Stad verblijft, neemt u de metro (groene lijn) vanaf Staroměstská en stapt u uit bij de halte Jiřího z Poděbrad.

9. Betreed een van de mooiste kerken van de hoofdstad

St. Nicolaaskerk in Praag| ©Henry Burrows
St. Nicolaaskerk in Praag| ©Henry Burrows

Sint Nicolaas is de beroemdste barokkerk in Praag. Het werd gebouwd door de Jezuïeten die het land in de 17e eeuw verwierven. Op dezelfde plaats stond een ander middeleeuws bedehuis, dat werd afgebroken om plaats te maken voor de huidige kerk. De bouw duurde ongeveer een eeuw en er waren drie generaties architecten bij betrokken: Kryštof Dientzenhofer, Kilián Ignác Dientzenhofer en Anselmo Lurago.

Binnen is de kerk versierd met beelden, fresco's en een orgel dat werd gebruikt door Wolfgang Amadeus Mozart. Een ander hoogtepunt zijn de twee uitkijkpunten met uitzicht op de wijk Malá Strana. Naar mijn mening is het niet nodig om naar de tweede te gaan, aangezien deze "overdekt" is door ramen. Belangrijk: dit monument mag niet verward worden met de gelijknamige kerk in de oude stad.

 • Adres: Malostranské námestí
 • Hoe komt u er: vanuit de oude stad steekt u de Karelsbrug over. De reis duurt ongeveer 20 minuten. Als u liever het openbaar vervoer neemt, kunt u de bus (lijn 194) nemen vanuit Pařížská en uitstappen bij Malostranské náměstí.

10. Geniet van een klassieke Old Town ervaring

Poedertoren| ©maggiejp
Poedertoren| ©maggiejp

De Poedertoren (Prašná brána) is een gotische toren en een van de oorspronkelijke toegangspoorten tot de stad. Dit monument is zeer belangrijk voor de Tsjechische geschiedenis, omdat het het begin markeerde van de Koninklijke Route, een route die toekomstige vorsten volgden op de dag van hun kroning.

Tegenwoordig herbergt het een fototentoonstelling gewijd aan de torens van Praag, terwijl op de top van het monument een belvedère staat. Na het beklimmen van zo'n 186 treden bereikt u een observatiedek met uitzicht op de oude stad. Van hieruit kunt u het Art Nouveau gemeentehuis (Obecni dum) en de Nationale Bank bewonderen.

 • Adres: Malostranské námestí
 • Hoe komt u er: stap op de metro en stap uit bij Náměstí republiky of Můstek (beide op de gele lijn).

We hebben het einde bereikt. Naar mijn mening zijn dit de beste uitzichten op de Tsjechische hoofdstad. Als je weinig tijd hebt en het meeste uit je vakantie wilt halen, raad ik je aan de post Praag in 1 dag te lezen: een gids om het meeste uit je bezoek aan Praag te halen. Als u van plan bent langer te blijven, kunt u Praag in 5 dagen lezen : een gids om het in detail te ontdekken. Een goede reis!