Praag in 5 dagen: tips, wat te zien, en nog veel meer

Je bent in Praag voor een vijfdaagse vakantie - hoe geweldig! Gevestigd als een van de aantrekkelijkste bestemmingen van Europa, is een vijfdaagse reis genoeg om een beetje van alles te ervaren en ik zal je vertellen hoe je dit kunt organiseren.

Katherine Betances

Katherine Betances

11 minuten lezen

Praag in 5 dagen: tips, wat te zien, en nog veel meer

Karelsbrug, Praag | ©Rodrigo Ardilha

Ik moet bekennen dat vijf dagen genieten van Praag mijn perfecte reisplan is. Met de juiste volgorde van te bezoeken attracties en evenementen kun je niet alleen alles zien en doen wat Praag te bieden heeft, maar kun je ook nabijgelegen attracties en steden bezoeken. Wil je weten hoe je dit kunt bereiken? Gebruik de volledige vijfdaagse gids, van 's ochtends tot 's avonds, die ik voor je heb samengesteld.

DAG 1: Bekijk de Praagse Burcht en de wijk Malá Strana

Kasteel van Praag| ©Govisity
Kasteel van Praag| ©Govisity

Breng de eerste dag van je Praag avontuur door met het verkennen van de wijken aan het westelijke deel van de rivier: Hradčany, bekend om de Praagse Burcht en Malá Strana, beroemd om zijn oudheid en schoonheid.

Verken de Praagse Burcht en de omgeving

Een van de beste manieren om de wonderen van Praag te ontdekken is een bezoek aan een van de meest iconische monumenten: de Praagse Burcht. De rij voor de ingang is vaak lang op bepaalde tijden van het jaar, dus het kan een verstandige beslissing zijn om kaartjes voor de Praagse Burcht te kopen voor je reis of om een rondleiding door de Praagse Burcht te boeken die meestal een toegangspas bevat.

Binnen de muren vind je verschillende bezienswaardigheden van grote historische waarde, zoals de Sint-Jorisbasiliek en het klooster, de Sint-Vituskathedraal, het voormalige Koninklijk Paleis en het iconische Gouden Straatje van Praag.

Je kunt ook een rondleiding maken rond de Praagse Burcht, waar je enkele van de mooiste herenhuizen en middeleeuwse huizen van de stad vindt.

 • Openingstijden: de monumenten zijn voor het publiek geopend van november tot maart, dagelijks van 9.00 tot 16.00 uur en van april tot oktober dagelijks van 9.00 tot 17.00 uur.
 • Toegangsprijs: ongeveer €16 per persoon.
 • Duur van het bezoek: 2 of 3 uur.

Boek een rondleiding door Praag + rondvaart

Breng de middag door met het leren kennen van Malá Strana

Slenteren door de straten van Mala Strana| ©Andrew Milligan
Slenteren door de straten van Mala Strana| ©Andrew Milligan

Je kunt kiezen voor een lekkere lunch in een van de vele restaurants in de Burchtwijk en dan beginnen aan je wandeling door Mala Strana, beroemd als een van de oudste wijken van Praag en de thuisbasis van vele attracties van groot historisch en cultureel belang. Het beste is dat het een niet al te groot gebied is, zodat je van het ene punt naar het andere kunt lopen. Hoewel er veel te zien en te doen is in dit gebied zal ik je een lijst geven van de must-see attracties in Malá Strana:

 • Het kleine stadsplein: het favoriete ontmoetingspunt van de inwoners sinds de oprichting.
 • De kerken: in de buurt van het plein vind je de twee meest emblematische religieuze monumenten van het gebied, de Kerk van Onze Lieve Vrouw van de Overwinning en de Kerk van Sint Nicolaas.
 • Kampa-eiland: het mooiste en meest bezochte tuingebied in Praag.
 • De Muur van John Lennon: een spontaan kunstwerk dat diende als symbool van verzet tegen de opgedrongen voorschriften van het Sovjetregime aan de Tsjechische bevolking.

Geniet van de zonsondergang bij de Petrin Toren

De Petrin berg ligt binnen de grenzen van Malá Strana en is een grote groene long vol natuur. Ik raad je aan om je eerste dag in Praag te eindigen met een verkenning van de omgeving. Op de Petrin Berg vind je twee bezienswaardige attracties: het Spiegeldoolhof en de Petrin Toren. De toren is een van de beste plekken om een panoramisch uitzicht over Praag te krijgen, dus neem je camera mee en wacht op de zonsondergang om adembenemende foto's te maken.

Boek een rondleiding door Praag

DAG 2: Verken de oudste delen van Praag

Joodse begraafplaats van Praag| ©Midnight Believer
Joodse begraafplaats van Praag| ©Midnight Believer

Breng je tweede dag door met het verkennen van de oudste wijken op de oostelijke oever van de rivier: Staré Město en Josefov.

Doe een rondleiding door de Joodse wijk

Begin de ochtend van je tweede dag in Praag met een rondleidingdoor de Joodse wijk van Praag. Het is de moeite waard om door de straten te lopen om meer te leren over de geschiedenis van het Joodse volk in Tsjecho-Slowakije en ook om hun tradities en cultuur te bewonderen. Stop in de Joodse wijk om de Oude Joodse Begraafplaats en de zes synagogen te bezoeken. Een rondleiding van een paar uur op deze begraafplaats is een aanrader.

 • Openingstijden: van 9.00 tot 16.30 uur (november tot maart) en tot 18.00 uur (april tot oktober). De begraafplaats is op zaterdag gesloten.
 • Toegangsprijs: ongeveer €4,5. Tegen een extra vergoeding kun je een pas krijgen waarmee je alle synagogen en de begraafplaats kunt bezoeken.
 • Duur van het bezoek: 2 tot 3 uur.

Boek een rondleiding door de Joodse wijk

Leer het beste van Staré Město kennen

Geen bezoek aan Praag is compleet zonder een rondleiding door de Oude Stad van Praag. Je kunt de middag doorbrengen met het bewonderen van de architectuur en slenteren door straten zoals Kaprova, die als een van de mooiste van het centrum wordt beschouwd. Wat betreft architectonische en historische bezienswaardigheden in de Oude Stad die je moet bezoeken:

Clementrium

Na de Burcht is het Clementinum het grootste complex in de stad. Binnen vind je de Nationale Bibliotheek van Praag, die wordt beschouwd als een van de mooiste ter wereld dankzij het barokke interieur. Er is ook de Astronomische Toren, beroemd vanwege het gebruik voor astronomische waarnemingen sinds de 18e eeuw.

 • Openingstijden: zondag tot en met donderdag van 10.00 tot 17.00 uur; vrijdag en zaterdag van 10.00 tot 17.30 uur.
 • Toegangsprijs: ongeveer €13 per volwassene.
 • Duur van het bezoek: ongeveer een uur.

Oude Stadsplein en omgeving

Oude Stadsplein.| ©Jorge Franganillo
Oude Stadsplein.| ©Jorge Franganillo

Een wandeling van 8 minuten vanaf het Clementinum brengt je naar het Oude Stadsplein. Rond het plein zie je het oude stadhuis met de astronomische klokkentoren en de kerk van Onze-Lieve-Vrouw van Týn.

Boek je toegangsticket voor de Astronomische Klokkentoren

Zonsondergang bij de Poedertoren

Praag wordt niet voor niets de stad van de honderd torens genoemd: je vindt er verschillende en allemaal even indrukwekkend. De Poedertoren is echter een van de beroemdste en meest historische. Als je voor zonsondergang aankomt, kun je naar de top klimmen voor een fantastisch uitzicht over de stad.

 • Openingstijden: dagelijks 10.00-18.00 uur (november tot februari). Dagelijks van 10:00-20:00 (maart en oktober). Elke dag van 10:00-22:00 (april-september).
 • Toegangsprijs: ongeveer €9,50 per persoon.

Geniet van een ontspannen avond met tapas en biertjes

Nadat je de dag hebt doorgebracht met het bezichtigen van de straten en monumenten, kun je de avond ontspannen en genieten van een avond tapas en bier in een van de traditionele pubs. Dit is een geweldige kans om een aantal van de beste Tsjechische ambachtelijke bieren ter wereld te proeven. Hier is een lijst met plaatsen waar je lekker kunt eten en genieten van goed Tsjechisch bier in de buurt van Staré Město.

Boek een kroegentocht in Praag

DAG 3: Bekijk een nazi-concentratiekamp.

Binnenplaats van kamp Tezerin| ©ho visto nina volare
Binnenplaats van kamp Tezerin| ©ho visto nina volare

Op de derde dag van je reis bezoek je het getto aan de rand van Praag, wandel je over de beroemde Karelsbrug en bezoek je elk van de standbeelden.

Concentratiekamp Terezin

Net als in veel andere Europese steden markeerde de Tweede Wereldoorlog een keerpunt in de geschiedenis van Tsjecho-Slowakije. In de buurt van Praag was het Terezin Concentratiekamp het decor van deze donkere episode.

Het getto van Theresienstadt werd opgericht in 1941 en was drie jaar in gebruik. In die tijd werd het voornamelijk gebruikt als doorgangskamp naar de belangrijkste vernietigingscentra in Polen en Wit-Rusland. De slechte leefomstandigheden en dwangarbeid waren zo ontworpen dat oudere of ongezonde Tsjechische Joden hier zouden sterven voordat ze op andere, wredere bestemmingen zouden aankomen.

Als je geïnteresseerd bent in de schrijnende geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog, is dit een excursie die je niet mag missen. Het getto van Theresienstadt ligt op minder dan een uur van het centrum van Praag en er zijn verschillende bedrijven die rondleidingen naar Terezin aanbieden.

 • Prijs: ongeveer €55 per persoon.
 • Tijd: meestal in de ochtend.
 • Duur van de ervaring: Met de transfer van en naar het ontmoetingspunt, reserveer je ongeveer 5 uur van je reisschema.
 • Meer informatie: Terezin Concentratiekamp Dagtrips vanuit Praag.

Boek een excursie naar Terezin

Ga voor zonsondergang naar de Karelsbrug

Karelsbrug voor zonsondergang| ©R Boed
Karelsbrug voor zonsondergang| ©R Boed

Na een bezoek aan het concentratiekamp Terezin kom je in Praag aan met genoeg tijd om een aantal bezienswaardigheden te bekijken die je de vorige dagen misschien niet hebt kunnen bewonderen. Als dit het geval is, haal dan het beste uit de late namiddag en ga naar de Karelsbrug om erlangs te wandelen en de zonsondergang over het water van de rivier de Moldau te bekijken.

We hebben het hier over de oudste en mooiste voetgangersbrug van heel Praag; het dient en diende van oudsher als verbindingspunt tussen twee van de mooiste en meest toeristische gebieden: Staré Město en Mala Strana. Vanwege de bevoorrechte locatie steken er dagelijks honderden toeristen meerdere keren per dag over.

De Karelsbrug is op zichzelf echter ook gewoon een toeristische attractie in Praag. De Karelsbrug is prachtig versierd met ongeveer 30 standbeelden en je kunt er rondlopen en ze allemaal bewonderen. Besteed speciale aandacht aan het standbeeld van de heilige Nepomuk, een nationale martelaar die door de koning werd veroordeeld en van wie wordt verondersteld dat hij wensen vervult. Vanwege de bevoorrechte locatie biedt het ongelooflijke beelden - neem je camera mee!

Boek een fietstour door Praag

Doe de spooktocht door Praag

Een van de beste ervaringen die je in Praag kunt hebben na zonsondergang is <a href="link|text=neem een "spooktocht door Praag"|element=pa-1034">neem een "spooktocht door Praag"</a> door het historische centrum. Met de nachtverlichting worden de monumentale Tsjechische gotische gebouwen nog indrukwekkender en als je dit vergezeld laat gaan van enge verhalen over lokale geloven en legendes, heb je een nacht om nooit te vergeten!

Je kunt rondleidingen in het Engels vinden, maar ik raad aan om zo ver mogelijk van tevoren te boeken, want de groepen raken snel vol. Een aantal van de stops op de tour zijn: wandelen door de oude steegjes van de Joodse wijk, het bezoeken van kleine kerken, kloosters en middeleeuwse huizen.

 • Tijdschema: begint meestal na zonsondergang om Praag bij nacht te leren kennen.
 • Prijs van de ervaring: vanaf €19 per persoon.
 • Duur: ongeveer 2 uur sightseeing.

Boek de spooktocht

DAG 4: Leer Nové Město kennen, het moderne deel van Praag

Wenceslasplein| ©Jonathan Fuchs
Wenceslasplein| ©Jonathan Fuchs

Op dag 4 in Praag zie je het beste van Nové Město, leer je meer over de moderne geschiedenis van Praag en sluit je de avond af met een boottocht.

Verken 's ochtends het Wenceslasplein en de omgeving.

Wenceslasplein Breng de ochtend van je vierde dag door met het verkennen van de omgeving van het Wenceslasplein. Dit langgerekte plein aan de voet van het Nationaal Museum is het toneel geweest[van protesten en revoluties](escenario de protestas y revoluciones){target="_blank" rel="noopener"} die de moderne geschiedenis van Praag hebben bepaald. In de directe omgeving vind je een verscheidenheid aan commerciële instellingen, waaronder luxe hotels, modeboetieks en goede restaurants.

Nationaal Museum van PraagHet Nationaal Museum van Praag ligt aan de zuidkant van het plein en is het grootste museum van de stad. Vanwege de indrukwekkende zoölogische collectie is het een leuke en leerzame halte als je Praag bezoekt met kinderen. Het gebouw zelf is een attractie vanwege de renaissancegevel en het prachtige interieur.

 • Openingstijden: dagelijks van 10.00 tot 18.00 uur.
 • Toegangsprijs: ongeveer €10 voor het toegangskaartje.
 • Duur van het bezoek: ongeveer twee uur.

Grand Europa HotelVoordat je het Wenceslasplein verlaat, ga je naar het Grand Europa Hotel om een van de mooiste Art Nouveau gevels van de hele stad te bewonderen. Neem wat foto's en vervolg je rondleiding door Nové Město.

Verken de vesting Vyšehrad

Vyšehrad vesting| ©Dmitry Djouce
Vyšehrad vesting| ©Dmitry Djouce

Breng de middag door met het verkennen en leren kennen van de wijk Vyšehrad, het beroemde fort en de belangrijke architectonische werken binnenin. Vanaf het plein vind je verschillende vervoersalternatieven, waaronder het gebruik van de metro of de taxi. Ik raad je echter aan om de tram te nemen: die is snel, goedkoop en onderweg kun je genieten van het prachtige uitzicht dat het zuidelijke deel van de stad te bieden heeft. Vanaf het plein zelf neem je lijn 14 op station Václavské náměstí en stap je uit op station Ostrčilovo náměstí, op slechts een paar minuten lopen van het Vyšehrad Fort.

Het fort ligt bovenop een kleine heuvel en biedt een spectaculair uitzicht over de rivier en de stad. Als je het interieur en de prachtige middeleeuwse gebouwen bezoekt, let dan op het volgende: de beroemde Vyšehrad Galerij, de Sint-Maartens Rotonde, de ondergrondse gangen en natuurlijk de Bakstenen Poort.

 • Openingstijden: van november tot maart van 10.00 tot 17.00 uur; van april tot oktober van 10.00 tot 18.00 uur.
 • Prijs: ongeveer €5.

Maak een nachtelijke boottocht op de Moldau.

Klim in de haven van Praag aan boord van een boot voor een heerlijk diner, vergezeld van livemuziek en spectaculaire beelden van de stad Praag in de schemering. Als de avond valt, worden de prachtige gebouwen gekleurd met een kunstmatig gouden licht. Een van de beroemdste rondleidingen vindt plaats op de Jazz Boat, waar de muzikanten van de boot de hele avond fantastische jazz spelen.

 • Tijd: verzamelen bij het ontmoetingspunt voor etenstijd.
 • Prijs: vanaf €60
 • Duur: minstens drie uur van je avond voor deze activiteit.

Boek een dinercruise in Praag

DAG 5: Geniet van de Tsjechische kuuroorden

Sadová zuilengalerij en uitkijkpunt| ©Christian Zaft
Sadová zuilengalerij en uitkijkpunt| ©Christian Zaft

De laatste dag in het prachtige Praag is om buiten de stadsgrenzen te verkennen en te genieten van de Tsjechische kuuroorden, beroemd om hun schoonheid en helende eigenschappen.

Karlovy Vary kuuroord excursie

Een van de beste excursies vanuit Praag is een bezoek aan de regio Karlovy Vary vanwege de beroemde kuuroorden en prachtige barokke gebouwen. Het werd gesticht door keizer Karel IV en volgens de plaatselijke legende ontdekte de keizer de kuuroorden terwijl hij een hert achtervolgde in het water van het stuwmeer.

Er zijn veel manieren om in de regio Karlovy Vary te komen, maar de handigste is om vanuit Praag een excursie naar Karlovy Vary te boeken. Er zijn veel manieren om in Karlovy Vary te komen, maar de handigste manier is om een excursie naar Karlovy Vary vanuit Praag te boeken. Hoewel de route kan variëren afhankelijk van het bedrijf dat je inhuurt, zijn enkele van de dingen die de moeite waard zijn om te zien in Karlovy Vary: de twaalf kuuroorden in Karlovy en Marianske Lazne, de historische architectuur van Marianske Lazne en de fabelachtige renaissancezuilen in Karlovy.

 • Dienstregeling: Excursies naar Karlovy Vary vertrekken 's ochtends vroeg om ongeveer 9 uur vanuit Stare Mesto.
 • Prijs: ongeveer 100 €.
 • Duur: De excursie met transfer van en naar Karlovy Vary vanuit Praag duurt ongeveer 10 uur en je moet een volledige dag reserveren voor deze excursie.
 • Neem voor meer informatie contact met ons op: Karlovy Vary Dagtrips vanuit Praag

Boek een excursie naar Karlovy Vary vanuit Praag