Bezoek de Jumeira Moskee in Dubai

Te midden van de hoge betonnen en glazen wolkenkrabbers ligt een verborgen juweeltje, de Jumeriah Moskee. Een must voor de geschiedenis van deze regio en een van de meest multiculturele plekken in Dubai. Ik vertel je alles wat je moet weten om van je bezoek te genieten.

Carlos Bleda

Carlos Bleda

7 minuten lezen

Bezoek de Jumeira Moskee in Dubai

Jumeira Moskee | ©Gavin

De Jumeirah Moskee wordt om verschillende redenen beschouwd als de belangrijkste moskee in de stad Dubai. De belangrijkste reden is dat het een van de weinige moskeeën in de stad is die niet-islamitische bezoekers toelaat. In feite beantwoordt het aan het motto van Dubai "open deuren, open geesten" en maakt het deel uit van een programma dat tot doel heeft mensen van alle rangen en standen en geloofsovertuigingen kennis te laten maken met de islam. **Iedereen is welkom.
**
Maar als dat nog geen reden genoeg is, zal de prachtige architectuur u zeker overtuigen om een bezoek te brengen. Het gebouw werd in 1979 gebouwd met de zorg en luxe die het emiraat kenmerken. Een grote koepel geflankeerd door twee hoge minaretten valt op en is te zien vanuit vele delen van de stad (als u op zoek bent naar een uitzicht vanaf de top van de Burj Khalifa, vergeet dan niet te zoeken).

Wil je meer weten? Kom mee en ik vertel je alles wat je moet weten over dit prachtige monument.

Hoe de Jumeirah Moskee te betreden

Buitenaanzicht van de Moskee| ©Alan & Flora Botting
Buitenaanzicht van de Moskee| ©Alan & Flora Botting

De tempel ligt aan een van de belangrijkste verkeersaders van Dubai, Jumeirah Avenue. Een woonwijk met talrijke winkels, cafés en uitgaansgelegenheden om uw bezoek aan te vullen.

Het is belangrijk te weten dat de moskee een kledingvoorschrift heeft. U moet blootsvoets binnenkomen en mag geen broek boven de knieën of mouwloze T-shirts dragen. Bovendien moeten vrouwen een hoofddoek dragen om hun haar te bedekken. Als dit te veel gedoe voor u is, geen nood - traditionele kleding die geschikt is voor het bezoek is verkrijgbaar aan de deur.

Hoeveel kost het om de Jumeirah Moskee binnen te gaan?

De toegangsprijs bedraagt gewoonlijk ongeveer 25 dirham, wat met de wisselkoers ongeveer 6 euro is. Een zeer betaalbare prijs gezien de aangeboden opties. U kunt uw kaartje bij de moskee zelf kopen.

Boek een rondreis door Dubai

Openingstijden Jumeirah Moskee

Bord bij de ingang van de moskee| ©jensimon7
Bord bij de ingang van de moskee| ©jensimon7

De moskee is open van zaterdag tot donderdag, maar u kunt pas om 10.00 uur naar binnen. Als u echter een bezoek gaat brengen , moet u er een half uur eerder zijn. Op vrijdag is de zaal niet open, omdat dit een heilige dag is in de islamitische cultuur. Het is geopend van zaterdag tot donderdag om 10:00 uur.

Aangezien het bezoek alleen onder begeleiding plaatsvindt, moet u een half uur voor het begin van het bezoek aanwezig zijn. Het is niet nodig om een ticket te boeken.

Hoeveel tijd heb je nodig om de Jumeirah Moskee te bezoeken?

Het bezoek duurt ongeveer 1 uur en 15 minuten en je moet 30 tot 15 minuten van tevoren bij de deur zijn om je kaartjes te halen, je eventueel aan te kleden, enz. Je doet er dus 1,5 tot 2 uur over, afhankelijk van of je liever met meer tijd op je handen of meer ontspannen gaat.

Boek een rondreis door Dubai

Zijn er rondleidingen in de Jumeirah Moskee - is het de moeite waard?

Binnen in de Jumeirah Moskee| ©Neil Parker
Binnen in de Jumeirah Moskee| ©Neil Parker

De Jumeirah Moskee kan alleen bezocht worden in het kader van een rondleiding. Laat dat u echter niet afschrikken, het bezoek is een aanrader, want het biedt een zeer uitgebreide rondleiding.

De rondleiding duurt ongeveer1 uur en 15 minuten, waarin u de architectonische en decoratieve deugden van de tempel te zien krijgt, u een ander en waarschijnlijk onbekend perspectief van de islam wordt getoond en u zelfs de gelegenheid krijgt om te genieten van verfrissingen en een typische snack. De snacks worden aangeboden voordat de tour begint en zijn meestal lichte Arabische dranken, Arabische koffie en zoetigheden en andere producten die typisch zijn voor de regio.

Dus ik raad een bezoek zeker aan. U kunt alle informatie vinden op hun website als u een kijkje wilt nemen. De moskee kan ook worden bezocht als onderdeel van rondleidingen door Dubai.

Als u niet mee kunt met een rondleiding, kunt u de Jumeirah Moskee ook privé bezoeken. Daarvoor moet u eerst contact opnemen met de directie van de moskee. U vindt de contactgegevens op de website die ik in de vorige paragraaf noemde.

Boek een rondleiding door Dubai

Wie heeft toegang tot de Jumeirah Moskee?

Koepel van de Jumeirah Moskee| ©Kars Alfrink
Koepel van de Jumeirah Moskee| ©Kars Alfrink

Het idee van de moskee is dat het een open plek moet zijn om de islam en zijn cultuur te tonen aan iedereen die het wil bezoeken. Er zijn dus geen beperkingen op het bezoek aan de moskee, behalve de kledingvoorschriften van Dubai zelf.

Het verdient de voorkeur dat u met de juiste kleding naar de tempel gaat en dat u zich, eenmaal binnen, zonder uitzondering aan de regels houdt. Hoewel het misschien tegenstrijdig klinkt, is deze moskee het middelpunt geworden van het Open Doors, Open Minds programma dat de emiraten al twee decennia promoten en dat gekenmerkt wordt door zijn open en vriendelijke karakter om de islam en de cultuur van het land dichter bij iedereen te brengen die daartoe bereid is.

Als u de moskee bezoekt, zult u de gastvrijheid en bereidwilligheid opmerken van de gidsen die u tijdens uw bezoek begeleiden.

Boek een rondreis door Dubai

Hoe komt u bij de Jumeirah Moskee (vanuit het centrum, met de bus, de metro enz.)?

Dubai Taxi's| ©Fabio Achilli
Dubai Taxi's| ©Fabio Achilli

De moskee bevindt zich op 1 Jumeirah Beach Road, vlakbij het gelijknamige strand. Als u een auto huurt zult u niet veel moeite hebben, want er zijn voldoende gratis parkeerplaatsen in de omgeving.

 • Gezien de gebruikelijke hitte in Dubai zijn taxi's een van de beste opties. Taxitarieven zijn ook heel redelijk.
 • U kunt er ook voor kiezen om met de bus te gaan op een van de volgende lijnen: 9, X28, F11 en F09. Ze zetten je allemaal vlakbij de moskee af. Als je een pas hebt voor de Dubai Sightseeing Bus, zal één van de haltes je voor de deur afzetten.
 • In dit geval is de metro geen aanrader, omdat de dichtstbijzijnde halte, het World Trade Center op de rode lijn, ongeveer 3 km verderop ligt. Toch is de metro een van de handigste manieren om je in Dubai te verplaatsen.

Is het raadzaam om met kinderen naar de Jumeirah Moskee te gaan?

Familiebezoek aan de moskee| ©John Karwoski
Familiebezoek aan de moskee| ©John Karwoski

Natuurlijk! Kinderen mogen gratis naar binnen, maar moeten zich wel aan de kledingvoorschriften houden. Het bezoek duurt niet te lang en ze zullen zeker genieten van de blote voeten en de aangeboden hapjes.

Kinderen onder de 12 jaar zijn gratis. Vanaf 12 jaar betalen zij dezelfde toegangsprijs als volwassenen, die 6 euro waar ik het eerder over had.

Wat u niet mag missen in de Jumeirah Moskee

Details van de Moskee| ©sbr2005
Details van de Moskee| ©sbr2005

De Jumeirah Moskee is gebouwd van witte steen in de traditie van de regio zoals te zien in andere moskeeën. Het heeft twee minaretten die oprijzen rond de centrale koepel versierd met in elkaar grijpende elementen.

De architectonische charme van de moskee is zowel binnen als buiten zichtbaar. Als u de kans krijgt, bezoek de moskee dan bij zonsondergang. De witte kleuren in combinatie met de oranje tinten van de zon voor het vallen van de avond in Dubai bieden een plaatje om nooit te vergeten.

Vergeet niet uw camera of telefoon mee te nemen, want dit is een van de weinige moskeeën die van binnenuit gefotografeerd kunnen worden. De mozaïeken, tapijten en vooral de decoratie van de koepel moeten in uw fotogalerij staan.

Maar je gaat best met een open geest en een open maag, want je leert veel over de islam en zijn cultuur van de gidsen en via je gehemelte met het sappige ontbijt dat bij de rondleiding is inbegrepen.

Tips voor een bezoek aan de Jumeirah Moskee

Jumeriah Moskee bij nacht| ©Ankur Panchbudhe
Jumeriah Moskee bij nacht| ©Ankur Panchbudhe
 • Draag sobere kleding die benen en armen bedekt. Vrouwen dragen ook sjaals om hun haar te bedekken.
 • Kom 30 minuten voor 10:00 uur bij de poort aan.
 • Ga met een open geest en een open maag, want er zijn ontbijt en typische drankjes verkrijgbaar.
 • Fotograferen binnen is toegestaan, maar zorg ervoor dat er geen inwoners op staan. U zult merken dat zij zeer vriendelijk en gastvrij zijn, maar terughoudend wat betreft hun religieuze riten.
 • Als u rond de buitenkant van de moskee kunt lopen, zorgt de verlichting, zowel natuurlijk bij schemering als kunstmatig bij het vallen van de avond, voor een fotogeniek gezicht.
 • Respecteer te allen tijde de gedragsregels.

Andere te bezichtigen moskeeën in Dubai

Al Farooq Omar Bin Al Khattab Moskee| ©Carl Byrne
Al Farooq Omar Bin Al Khattab Moskee| ©Carl Byrne

Jumeirah is ongetwijfeld een van de beste moskeeën in Dubai, omdat het een van de weinige moskeeën is die toeristen toelaat. Er zijn echter nog andere moskeeën in de stad die u kunt bezoeken, al was het maar om de buitenarchitectuur te bewonderen:

 • Al Farooq Moskee: Bekend als de Blauwe Moskee, is geïnspireerd op de beroemde moskee met dezelfde naam in Istanbul. De 65 meter hoge minaretten en de 30 meter hoge koepel vallen op.
 • De Grote Moskee: De naam doet het eer aan, want het is de grootste moskee van Dubai. De minaretten zijn 70 meter hoog en maken het tot het meest opvallende gebouw in Bur Dubai, het oude gedeelte van de stad.
 • Al Noor Moskee: Een moskee geïnspireerd op Turkse tempelontwerpen, die plaats biedt aan 2200 gelovigen.

Als u geïnteresseerd bent in de islamitische cultuur, raad ik u aan om vanuit Dubai een reis naar Abu Dhabi te maken, waar u andere wonderen kunt zien, zoals de Sheikh Zayed Moskee die u niet onverschillig zal laten.