Wat te zien bij Madame Tussauds in Londen: de beste wassenbeelden

De naam Madame Tussauds zegt je misschien niets. Maar als ik je vertel over het wassenbeeldenmuseum in Londen, is dat een ander verhaal. Ga met me mee en kom alles te weten over het beroemdste wassenbeeldenmuseum ter wereld.

Carlos Bleda

Carlos Bleda

8 minuten lezen

Wat te zien bij Madame Tussauds in Londen: de beste wassenbeelden

Madame Tussaud's, Londen | ©Nikos Roussos

Wassenbeeldenmusea zijn tegenwoordig erg populair. Ze zijn verspreid over de hele wereld in grote steden en zijn een populaire toeristische attractie. Van alle wassenbeeldenmusea ter wereld steekt er één met kop en schouders boven de rest uit: Madame Tussauds.

Dit museum huisvest 's werelds grootste tentoonstelling van wassen beelden van wereldberoemde persoonlijkheden uit verschillende vakgebieden. De beelden zijn zo goed gemaakt dat je het idee krijgt dat je voor de echte persoon staat.

Als je kaartjes koopt voor Madame Tussauds in Londen kun je ontdekken hoe de beelden worden gemaakt en het eindresultaat bewonderen, evenals de decors, die ook met de grootste aandacht voor detail zijn gemaakt.

1. David en Victoria Beckham in de Party-sectie

Beelden van Victoria & David Beckham bij Madame Tussauds Londen| ©Luke Rauscher
Beelden van Victoria & David Beckham bij Madame Tussauds Londen| ©Luke Rauscher

Het echtpaar Beckham is een Britse favoriet en er zijn altijd mensenmassa's om ze te fotograferen. Naast hun bekendheid is het realisme waarmee deze figuren zijn gemaakt verbazingwekkend.

Beiden staan in een gedeelte dat Party heet. In dit gedeelte loop je over de rode loper en zie je de beelden van de populairste sterren van de high society feesten zoals Angelina Jolie, Brad Pitt of George Clooney.

Boek tickets voor Madame Tussauds

2. Kendall Jenner op Fashion Week

Kendall Jenner in was| ©Luke Rauscher
Kendall Jenner in was| ©Luke Rauscher

Het beroemde model valt op in dit gedeelte dat bestemd is voor de grote figuren uit de modewereld en dat doet ze door haar pose en het decor waarin ze zich bevindt. Je waant je achter de catwalk met het model, dat met indrukwekkend realisme is geportretteerd.

In dit gedeelte voor fashion catwalk fans vind je modellen zoals Zendaya of Cara Delevigne. De kleding op deze beelden is ook haute couture.

Boek je tickets voor Madame Tussauds

3. James Bond, 's werelds beroemdste Britse agent.

De beroemde James Bond| ©Luke Rauscher
De beroemde James Bond| ©Luke Rauscher

Natuurlijk heeft Agent 007 zijn figuur, of liever gezegd figuren in het museum. Verschillende acteurs die 007 hebben gespeeld en sommige van zijn personages dragen hun kostuums en gadgets die typisch zijn voor het personage. Daniel Craig lijkt tot leven te komen op de set waar zijn figuur te zien is.

In de sectie "Film" die gewijd is aan film en James Bond vergezelt, zijn er historische acteurs zoals Charles Chaplin. Er zijn ook beroemde regisseurs zoals Steven Spielberg en personages zoals ET.

Boek uw tickets voor Madame Tussauds

4. De snelste man ter wereld. Usain Bolt

Usain Bolt bij Madame Tussauds Londen| ©Karen Roe
Usain Bolt bij Madame Tussauds Londen| ©Karen Roe

Er zijn veel waardevolle beelden in het sportersgedeelte, maar die van Usain Bolt maakte speciale indruk. En zo niet, vertel dat maar aan de man van vlees en bloed die versteld stond van zijn eigen wassenbeeld. Het lijkt erop dat hij elk moment kan wegrennen.

De grote sportsterren delen de ruimte met de sprinter. Voor Spanjaarden is een selfie met het figuur van Rafa Nadal een must. Enkele van de meest opmerkelijke sporters die hun beeld hebben zijn Michael Jordan, Muhammad Ali, Cristiano Ronaldo en nog veel meer.

Boek je tickets voor Madame Tussauds

5. Hare Majesteit de Koningin van Engeland.

De koningin van Engeland in was| ©Wolfgang Kopp
De koningin van Engeland in was| ©Wolfgang Kopp

Als je in Engeland bent, kun je de figuur van Elizabeth II niet missen. En je kunt de toewijding die ze in Londen voor haar hebben zien in de details van haar wassen beeld. Ze is een van de meest gefotografeerde in het museum en is zonder twijfel zo levensecht dat je niet weet of je voor haar moet buigen of niet.

Natuurlijk mag je andere figuren van de Britse koninklijke familie niet missen. Naast de koningin in het gedeelte "Koninklijk" staan de hertog en hertogin van Cambridge en prins Harry. Zij zijn zonder twijfel de meest gefotografeerde figuren door Londenaren.

6. Nelson Mandela tussen wereldleiders

Nelson Mandela in was| ©Wolfgang Kopp
Nelson Mandela in was| ©Wolfgang Kopp

Er is een sectie gewijd aan de grote wereldleiders, waaronder Nelson Mandela. Een geliefd personage wiens figuur bijzonder goed is verzorgd wat betreft details zoals gezichtsuitdrukkingen en zijn garderobe, met zijn representatieve shirts die van tijd tot tijd veranderen.

Andere grote wereldleiders en leiders hebben ook hun wassen beelden. Sommige zoals Obama of Trump of Britse politici zoals Boris Johnson hebben hun figuren in het museum.

Boek tickets voor Madame Tussauds

7. Ontmoet Albert Einstein

Albert Einstein in Madame Tussauds Londen| ©Luke Rauscher
Albert Einstein in Madame Tussauds Londen| ©Luke Rauscher

De beroemdste natuurkundige ter wereld kon niet ontbreken in het museum. Zijn figuur staat naast een schoolbord met een aantal van zijn beroemdste formules en is een van de meest verfijnde sculpturen wat gezichtsdetails betreft. Zijn beroemde snor is ook erg verfijnd.

Hij deelt ruimte met de grote geesten uit de geschiedenis. Uitvinders, kunstenaars, schrijvers... Steven Hawking, Shakespeare, Picasso of Van Gogh zijn enkele voorbeelden.

Boek tickets voor Madame Tussauds

8. Michael Jackson komt weer tot leven

De King of Pop, Michael Jackson.| ©Abi Skipp
De King of Pop, Michael Jackson.| ©Abi Skipp

De figuur van de King of Pop is gewoon spectaculair. Met een van zijn karakteristieke dansposes ziet hij eruit alsof hij elk moment zijn beroemde Moonwalk kan doen. Zijn outfit is identiek aan de originele outfit die hij draagt in de videoclip van "Billie Jean"

Op muziekgebied hebben we naast Michael alle grote namen uit de geschiedenis. Madonna, Adele, Bob Marley, Freddy Mercury...

Boek uw tickets voor Madame Tussauds

9. Spiderman, onze vriend en buurman, verhuist van New York naar Londen.

De Spiderman figuur| ©Karen Roe
De Spiderman figuur| ©Karen Roe

Marvel heeft zijn eigen afdeling met een 4D-bioscoopervaring. Van de vele superhelden die vertegenwoordigd zijn, is de Spider-Man figuur bijzonder interessant omdat hij letterlijk aan het plafond hangt. Hoe hebben ze een wassen beeld in die positie aan het plafond kunnen maken? Het is een vraag waar iedereen aan denkt als ze het Spider-Man figuur zien.

Voor fans van stripboeken en Marvel zijn er ook wassen beelden van de Hulk, Captain America en Iron Man.

Boek tickets voor Madame Tussauds

10. Herbeleef het meest mythische lichtzwaardduel uit de Star Wars saga

Star Wars bij Madame Tussauds| ©Karen Roe
Star Wars bij Madame Tussauds| ©Karen Roe

Star Wars fans kunnen een droom vervullen en aan boord van de Millennium Falcon klimmen waar personages als Darth Vader, R2-D2 en Obi Wan op hen wachten voor een fotomoment. In dit gedeelte dat is gewijd aan het werk van George Lucas, valt de recreatie van het duel uit de Duel of Fates-scènein The Phantom Menace op.

De wassen beelden vormen het middelpunt van het museum, maar dit is niet de enige manier om van het museum te genieten. Madame Tussauds biedt haar bezoekers ook zogenaamde**"experiences**" die wassen beelden combineren met licht, geluid of toneelrecreaties. Deze ervaringen zijn:

Sherlock Holmes Experience

Dit is een van de populairste activiteiten van het museum en bestaat uit een interactief theater waarin de toeschouwers de acteurs moeten helpen een misdaad op te lossen zoals Sherlock Holmes dat zou doen.

Rit door de geest van Londen

Deze tentoonstelling maakt een reis door de geschiedenis van de stad Londen en doet dit aan de hand van reconstructies van historische locaties zoals St. Paul's Cathedral, Buckingham Palace en de Big Ben.

Korte geschiedenis van het Madame Tussauds museum

Obama bij Madame Tussauds Londen| ©Veselina Dzhingarova
Obama bij Madame Tussauds Londen| ©Veselina Dzhingarova

De naam Madame Tussauds is niet zo bekend geworden als haar musea, maar het is interessant om te ontdekken wie de voorloper was van de wassenbeeldenmusea. Madame Tussauds was een in 1761 geboren Franse vrouw die haar leven wijdde aan beeldhouwen. Ze stond bekend om haar beheersing van de was die ze uit bijenhoningraten haalde, waardoor ze kunstenaar werd voor het Franse koningshuis. Het was in het koninklijk paleis in Parijs dat hij zijn eerste grote tentoonstelling had en waar hij een reputatie als kunstenaar begon te krijgen.

Zijn roem bracht hem naar Londen, waar hij in 1835 zijn permanente tentoonstelling opende, nu bekend als het wassenbeeldenmuseum met dezelfde naam. Marie Tussaud stond bekend om het boetseren van grote gezichten uit de geschiedenis van Frankrijk tijdens de Franse Revolutie, zoals die van Lodewijk XVI en Robespierre, en zelfs persoonlijkheden als Benjamin Franklin poseerden voor haar. Maar haar beroemdste nalatenschap was haar tentoonstelling die, nadat ze in 1884 verhuisde naar het gebouw waar nu het museum is gevestigd, werd erkend als 's werelds eerste wassenbeeldenmuseum.

Boek tickets voor Madame Tussauds

Madame Tussauds museum faciliteiten

Rondleiding door Madame Tussauds Londen| ©Luke Rauscher
Rondleiding door Madame Tussauds Londen| ©Luke Rauscher

Het museum heeft meerdere verdiepingen en een ontelbaar aantal figuren waar je mee op de foto wilt, dus een bezoek kan wel een paar uur duren. Afhankelijk van hoe rustig je het doet natuurlijk. Het bezoek vereist geduld, want als je met sommige figuren op de foto wilt, zul je waarschijnlijk moeten wachten in de rijen die zich eromheen vormen. Desondanks heeft het gebouw allerlei faciliteiten om je bezoek zo aangenaam mogelijk te maken:

 • Elke verdieping heeft toiletten met babyverschoonfaciliteiten als je met de kleintjes gaat.
 • Er is een cadeauwinkel voor souvenirs en ook een cafetaria en een eetkraampje.
 • Er is een garderobe tegen betaling.
 • Het is rolstoeltoegankelijk en er zijn liften naar alle verdiepingen.
 • WIFI is beschikbaar voor bezoekers.

Reserveer uw kaartjes voor Madame Tussauds

Tips voor een bezoek aan Madame Tussauds museum

One Direction figuren bij Madame Tussauds Londen| ©Luke Rauscher
One Direction figuren bij Madame Tussauds Londen| ©Luke Rauscher

Als je je bezoek aan het wassenbeeldenmuseum wilt optimaliseren en er optimaal van wilt genieten, volgen hier enkele tips die zeker van pas zullen komen:

 • Reserveer je tickets van tevoren online.
 • Als je voor het premium ticket kiest, heb je zonder extra kosten toegang tot alle tentoonstellingen en wat nog belangrijker is, je bespaart een hoop tijd in de rij. Het is de extra kosten meer dan waard.
 • Bekijk de optie van rondleidingen die toegang tot het museum samen met andere monumenten omvatten.
 • Bezoek het museum vroeg in de ochtend of midden op de dag als je het op een rustiger tijdstip wilt zien.

Bezienswaardigheden in de buurt van Madame Tussauds Museum

Een bezoek aan het Sherlock Holmes Museum| ©Anders Thirsgaard
Een bezoek aan het Sherlock Holmes Museum| ©Anders Thirsgaard

Zoals hierboven vermeld, ligt het museum in een gebied met meer dan één toeristische attractie. Als je je bezoek aan het museum wilt aanvullen met andere bezienswaardigheden, zijn hier de dichtstbijzijnde:

 • Het Regents Park: Het ligt vlak achter het museum en het is een van de koninklijke parken van Londen. Het heeft grote groene gebieden, cafés, openluchttheaters en zelfs een universiteit.
 • London Zoo: Het ligt in Regents Park en is een geweldige optie, vooral als je met kinderen reist.
 • Sherlock Holmes Museum: Naast het wassenbeeldenmuseum en in de mythische Baker Street vind je nog een museum gewijd aan deze emblematische figuur uit de Engelse literatuur.

Boek tickets voor Madame Tussauds