Cookies helpen ons om onze services te leveren. Door gebruik te maken van onze website, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Kom meer te weten.

10 Beste parken in Londen

Als je van groen houdt, is Londen een bestemming om te overwegen. Sommige zijn zo dicht en ongebruikelijk dat je zou kunnen twijfelen of je wel in Londen bent.

Ana Caballero

Ana Caballero

8 minuten lezen

10 Beste parken in Londen

Uitzicht op het park | ©Pixabay

Londen is een groene stad, wonderbaarlijk groen. Voor elk gebouw, straat en trottoir is er ongeveer evenveel groene ruimte, tuin, park en veld. Als 8,4 miljoen Londenaren spontaan zouden besluiten een boom te omhelzen, zou er voor iedereen een boom zijn.

Het belang van groene ruimtes in de stad is zo groot dat het zelfs algemene cultuur is om ze één voor één te leren kennen. In Londen zijn er tientallen parken en in dit artikel bekijken we de 10 belangrijkste, althans vanuit mijn oogpunt.

1. St John's Lodge Gardens in Regent's Park

Wandelen in Regent's Park| ©Duane Schermerhorn
Wandelen in Regent's Park| ©Duane Schermerhorn

St John's Lodge Gardens is een ruimte die in 1888 is ontworpen als meditatieplek voor een van de invloedrijkste markiezen van die tijd (vandaar de naam). Het religieuze karakter van deze groene ruimte geeft het een sfeer van intimiteit, rust en spiritualiteit. Hoewel deze tuin deel uitmaakt van een privéwoning, is hij toegankelijk voor het publiek**(en zonder langs een kassa** te moeten).

Dit is ongetwijfeld een van de geheime plekken in Londen die betovert met zijn schoonheid, waardoor we er meer tijd doorbrengen dan we hadden verwacht. Het heeft ook religieuze standbeelden, kleurrijke bloemen (vooral viooltjes en rozen) en klimplanten die perfect samengaan met de structurele elementen, wat een compleet en opvallend beeld oplevert.

Het feit dat het een rustig park is qua bezoekers betekent dat je er van eind tot eind doorheen kunt lopen en elk hoekje kunt zien, zelfs in het voorjaar in Londen, een seizoen waarin de parken van de stad worden overspoeld met lokale en buitenlandse bezoekers.

De moeilijke ligging en het privé-optreden maken de bijnaam**'Jewel in the Crown**' des te betekenisvoller. De tuinen liggen in Regent's Park en zijn dagelijks geopend van 5 uur 's ochtends tot de schemering.

Boek een fietstocht door de Londense parken

2. Chiswick tuinen

Chiswick Huis en Tuinen| ©jacquemart
Chiswick Huis en Tuinen| ©jacquemart

Chiswick Gardens is misschien wel een van de belangrijkste culturele parken in Engeland. Het is zo belangrijk dat zelfs The Beatles gebruik maakten van de schoonheid ervan om hun vroege muziekalbums te filmen en te promoten.

Dit park ontstond in de jaren 1720, toen de architect en ontwerper William Kent alles materialiseerde wat hem naar eigen zeggen slaapverwekkend maakte door ons een natuurlijke schoonheid te geven, ook wel bekend als het Engelse landschapspark.

Het uiterlijk van het park is een van de punten waarop het zich onderscheidt, het probeert het formele, het kunstmatige te ontvluchten en een natuurlijke stempel te drukken met meren, klassieke tempels en monumenten in harmonie met een tot in de perfectie geveegd gazon. Wat u misschien niet weet, is dat dit formaat park een revolutie in Europa betekende en vele andere inspireerde.

En als u in januari naar Londen gaat, en het slechte weer overvalt u, kunt u schuilen in de serre van het park. Deze herbergt een indrukwekkende collectie camelia's, waaronder een van de twee unieke rode Middlemist exemplaren.

Boek een London Parks Bike Tour

3. Victoria Park

Picknicken in Victoria Park| ©Charles Hutchins
Picknicken in Victoria Park| ©Charles Hutchins

Victoria Park, gelegen in Oost-Londen sinds 1845, is een van de populairste parken in Engeland. Het is een gebied voor alle leeftijden.

Victoria Park heeft een kindergedeelte met een speeltuin vol glijbanen, schommeltoestellen en zelfs zwembaden voor de zomer. Maar er is ook een 'volwassen kant' met gebieden voor muziekfestivals van wereldklasse en twee uitstekende cafés aan beide uiteinden van het park. Als u in maart of april naar Londen gaat, ziet u de sfeer.

Het is niet alleen een plek voor plezier, maar ook voor meditatie en ontspanning dankzij de meren, tuinen en prachtige pagode. Als je meer dan 5 dagen in Londen bent, raad ik je aan om minstens één dag uit te trekken om dit prachtige park te bezoeken. Het is zeker een geweldig dagje uit.

Het park is elke dag van de week geopend vanaf 7 uur. Kijk voor meer informatie op de officiële website van het natuurpark.

4. Holland Park

Middag in Holland Park| ©Simon
Middag in Holland Park| ©Simon

Hoewel Londen veel parken heeft waarvan de schoonheid zowel toeristen als de lokale bevolking aantrekt, is Holland Park een van die plaatsen die u zeker moet opnemen in uw sightseeing tour, omdat het verschillende onderdelen heeft die uw verblijf daar langer laten duren dan gepland. Holland Park omvat een bos met inheemse dieren, vooral pauwen met een dicht en uitgebreid verenkleed.

Er zijn ook gebieden met lentegroen om te ontspannen en te picknicken, een van de topdingen om te doen in Londen in het voorjaar. Bovendien staat in het midden van het park het Invectic Opera House, een podium zonder dak waar kleine concerten worden gegeven waarvan de musical niet onopgemerkt blijft in de omgeving . En wat is een betere plek voor opera dan omgeven door Moeder Natuur!

Het zuidelijke deel van het park ligt ook niet braak, want het wordt vaak gebruikt voor sportactiviteiten, vooral door kinderen en tieners.

Tuin van Kyoto

Ondanks zijn aanwezigheid binnen Holland Park verdient het een speciale vermelding vanwege zijn bijzonderheid. Het is een park dat perfect aansluit bij de Japanse stijl van tuinieren. Het heeft een vijver met een brug en een waterval, meerdere bonsais en links en rechts verspreide bloemen om het een sfeer van spiritualiteit en rust te geven. Ongetwijfeld een van de meest bezochte gebieden in Holland Park.

Het park is dagelijks geopend vanaf 07:30 uur in de ochtend, en sluit een half uur voor zonsondergang. Ga voor meer informatie naar de officiële website van het park.

Boek een fietstocht door de Londense parken

5. Osterley Park

Herfst in Osterley Park| ©Cristian Bortes
Herfst in Osterley Park| ©Cristian Bortes

Dit oude landgoed lijkt met het verstrijken van de tijd als een wijn in waarde te stijgen. Zijn aantrekkingskracht lijkt niet te verouderen, maar integendeel steeds meer bezoekers en toeschouwers aan te trekken. Op het terrein staat een groot herenhuis bekend als 'Osterley House' dat diende als buitenverblijf voor rijke families, vandaar de historische betekenis.

Het is een van de grootste open ruimtes in West-Londen. De gazons en tuinen, torenhoge eiken, kastanje- en cederbomen geven de ruimte een kenmerkende geur die contrasteert met de vervuiling van het stadscentrum. Er loopt een fietspad rond het park dat het gemakkelijk maakt om elke hoek van het park te zien (FYI, fietsen kunnen ter plaatse worden gehuurd).

Het park is geopend van **7.00 tot 19.**30 uur. Toegang is gratis voor National Trust-leden, en als u wilt vissen in Osterley, houd er dan rekening mee dat u alleen in Middle Lake kunt vissen met een speciaal daarvoor bestemde NT-vergunning. Kaartjes kunnen worden gekocht bij de kiosk bij de ingang of op de officiële website van het park.

6. Richmond Park

Een middag in Richmond Park| ©Christopher Bulle
Een middag in Richmond Park| ©Christopher Bulle

Ongetwijfeld het grootste natuurreservaat van Londen, waar edel- en damherten sinds 1637 vrij rondlopen in de graslanden. Doordat het uit de buurt van wegen en fietspaden blijft, voelt het nog natuurlijker aan - weinig plaatsen in Londen zijn zo open als dit.

Als u echter in de zomer in Londen bent, moet u hier niet heen gaan, want het is een natuurreservaat en u zult niets meer zien dan een bleke, levenloze deken, als een Afrikaans laken. Ga je echter in de lente, dan zie je azalea's, camelia's en felgekleurde bloemen. Een geweldige manier om in contact te komen met de natuur en los te komen van geluidsoverlast en mensen in het algemeen.

Maar zoals bij de meeste Londense parken is het weer een factor om rekening mee te houden, vooral in Richmond Park, waar herten de belangrijkste attractie zijn. De Londense herfst is ook niet bepaald de beste tijd voor een bezoek vanwege de zware regen die uit de lucht valt, vooral in oktober. Ga voor meer informatie naar de officiële website van het park.

7. Hampstead Heath

Luchtfoto van Hampstead Heath| ©Mark Fosh
Luchtfoto van Hampstead Heath| ©Mark Fosh

Dit oude stuk land tussen Hampstead en Highgate is misschien wel de meest geliefde open ruimte van Londen. De glooiende heuvels, weiden, glinsterende vijvers en uitzichten roepen een diep gevoel van landelijkheid op dat nergens anders in de stad bestaat.

Een zomerpicknick in het lange gras, vliegeren op Parliament Hill, sleeën in de sneeuw, een duik nemen in het water van het park of wandelen met modderige laarzen zijn enkele van de meest voorkomende activiteiten die Londenaren het hele jaar door ondernemen.

Bovendien maken de heuvelachtige geografie en de open vlaktes van de Heath het de ultieme besneeuwde speeltuin voor elke winteractiviteit - je hebt Londense plannen voor januari! Bezoek de website van het park voor meer informatie.

8. Crystal Palace Park

Crystal Palace Park| ©Berit Watkin
Crystal Palace Park| ©Berit Watkin

Crystal Palace is een enorm park met een boerderij, een kinderspeelplaats en een doolhof met zigzagpaden voor avonturiers, een sportcentrum en een atletiekstadion. Er zijn ook Italiaanse terrassen, vergelijkbaar met Sir Joseph Paxton Park. En alsof dat nog niet genoeg is, zijn er ook nog cafés en concertzalen. Een van de belangrijkste attracties van het park zijn de dinosaurusbeelden die tot op de dag van vandaag hun vorm hebben behouden.

Het is vermeldenswaard dat als u in december in Londen bent, u een wandeling door het park moet maken omdat er verschillende muzikale en recreatieve activiteiten plaatsvinden, vooral voor jongeren en volwassenen.

Als u van plan bent om in februari naar Londen te gaan en Valentijnsdag te vieren zonder veel geld uit te geven, raad ik u aan om met uw partner naar het park te komen, want u kunt een boottocht maken op een van de meren. Het uitzicht bij zonsondergang is prachtig!

Het park is geopend van maandag tot en met vrijdag vanaf 7.30 uur.

9. Bonnington Square Garden

Rondleiding door Bonnington Square Garden| ©Paul Farmer
Rondleiding door Bonnington Square Garden| ©Paul Farmer

Bonnington Square Garden is een ruim opgezet groen park met meerdere labyrintachtige paden die het terrein verspreiden en het gevoel versterken dat u op een natuurlijke plek bent, weg van de stad, maar toch in Londen.

Qua vegetatie heeft het park klimplanten, bloeiende bomen en palmen die de ruimte een semi-tropische uitstraling geven. Rondlopen en kijken naar palmen, yucca's, bananenplanten en andere exotische exemplaren geeft een onvermijdelijk gevoel van escapisme, alsof je letterlijk in een ander deel van de wereld bent, laat staan in Londen.

Het park is elke dag open, van zonsopgang tot zonsondergang. U weet waar u heen moet als u duizelig wordt van het uitzicht vanuit de London Eye en wat zuurstof wilt krijgen.

10. Hyde Park

Luchtfoto van Hyde Park| ©Bald Boris
Luchtfoto van Hyde Park| ©Bald Boris

Hyde Park is het kloppende hart van Londen, een uitgestrekte ruimte die altijd heeft gediend als een plek om zich te uiten, of het nu gaat om protest, demonstratie of bevrijding. Hyde Park is het grootste van de vier koninklijke parken die een keten vormen van Kensington Palace tot Buckingham Palace.

Joggen, fietsen, rolschaatsen, tai-chi, zwemmen in de Serpentine en picknicken zijn enkele van de populairste activiteiten in deze uitgestrekte groene ruimte. Het meest opmerkelijke aan dit park is de ruimtelijkheid ervan, waardoor iedereen zich er vrij kan voelen.

Als u Londen in juli of augustus bezoekt, zult uzien dat hier veel rockconcerten worden gehouden; deze plek is zelfs een favoriet van de legendarische rockband: The Rolling Stones.

Het park is geopend van 5 uur 's ochtends tot middernacht. Als u meer wilt weten over de site raad ik u aan de officiële website van de Royal Parks te bezoeken.

Boek een fietstocht door de Londense parken