Bezienswaardigheden van de Londen Eye

Londen is een stad vol attracties en je hebt de kans om er veel van te zien vanuit de hoogte. Hoe? Het uitzicht vanuit de London Eye is panoramisch, als je omhoog gaat kun je duidelijk veel gebouwen en de rivier van deze hoofdstad zien.

Luisa María Lugo

Luisa María Lugo

9 minuten lezen

Bezienswaardigheden van de Londen Eye

Zonnige middag bij London Eye | © John Cameron

Een van de beroemdste attracties van Londen is een observatiewiel dat bekend staat als het London Eye of Millennium Wheel. Het werd in 2000 in gebruik genomen en was een aantal jaren het grootste reuzenrad ter wereld.

Hoewel het niet langer het grootste reuzenrad is, is het nog steeds een rad dat elk jaar door miljoenen mensen wordt bezocht omdat een kaartje kopen voor de London Eye betekent dat je naar boven gaat in een van de glazen cabines en de rivier de Theems, de skyline van Londen en de meest symbolische gebieden van de hele stad kunt zien. Dit is wat je kunt zien vanuit dit geweldige reuzenrad.

De Theems is het eerste waar je oog op valt

Uitzicht op de Theems vanuit het London Eye| ©Cristian Ungureanu
Uitzicht op de Theems vanuit het London Eye| ©Cristian Ungureanu

Wanneer het rad begint te draaien, is het eerste wat je ziet de grote rivier de Theems, de belangrijkste rivier in Engeland. En als u boven aan het rad staat, kunt u bij helder weer tot wel 40 meter ver kijken. Profiteer van dit panoramische uitzicht en bekijk zeker enkele van de meer dan 90 soorten wilde vogels die de Theems als hun habitat hebben of hoe de verschillende soorten boten de rivier bevaren. Als je meer wilt weten over cruises over de Theems, raad ik je aan dit bericht te lezen.

Oh, en je kunt ook tickets krijgen die een ritje in de London Eye combineren met een riviercruise over de Theems en een buskaart voor bezienswaardigheden. Met deze optie kun je Londen over land, water en door de lucht ontdekken, geld besparen en op een zeer comfortabele manier. Geweldig!

Boek tickets voor de London Eye met cruise en Big Bus

Vergeet niet de Westminster Bridge te bekijken!

Uitzicht op Westminster Bridge vanuit de London Eye| ©Stig Nygaard
Uitzicht op Westminster Bridge vanuit de London Eye| ©Stig Nygaard

Deze brug is een van de oudste en meest herkenbare bruggen in Engeland en ligt heel dicht bij het Millennium Wheel, dus het is een van de eerste dingen die u ziet als u in het reuzenrad begint te zweven. De Westminster Bridge werd gebouwd in 1862, is 353 meter lang en heeft 7 ijzeren bogen en vanuit de London Eye heb je er een uitstekend uitzicht op.

Maar als je ook meer wilt weten over de geschiedenis en de relevantie ervan, raad ik je aan een rondleiding door Westminster en kaartjes voor de London Eye te boeken. Op die manier weet je, als je in het rad stapt, niet alleen waar je naar kijkt, maar ook wat de geschiedenis en bijzonderheden ervan zijn.

Boek een rondleiding door Westminster en kaartjes voor de London Eye

Het paleis van Westminster van bovenaf

Het paleis van Westminster vanuit de London Eye| ©João Trindade
Het paleis van Westminster vanuit de London Eye| ©João Trindade

Heel dicht bij de Westminster Bridge en de rivier de Theems ligt het Palace of Westminster. Als je in de London Eye zweeft, zie je de imposante structuur van dit Victoriaanse gotische gebouw dat jarenlang de residentie van het Britse koningshuis was. Het werd verwoest door een brand in 1834 en is nu de zetel van het Britse parlement, waardoor het ook bekend staat als de Houses of Parliament.

Naast het paleis ligt Westminster Abbey, dat je ook van binnen kunt bekijken. In deze post vind je alle informatie die je nodig hebt om de Abbey te bezoeken, al dan niet in combinatie met het Palace.

Een andere optie is om een combinatieticket te kopen met toegang tot de London Eye en een rondleiding door Westminster, een alternatief dat veel voordelen heeft:

 • Je loopt langs de belangrijkste monumenten van het centrum van Londen, zoals Westminster Abbey zelf, maar ook onder andere de Big Ben of Trafalgar Square.
 • Een professionele gids vertelt je alle geheimen van deze emblematische plekken.
 • Je doet de tour met een kleine groep, zodat je al je vragen kunt stellen.
 • Zodra je in het reuzenrad stapt, weet je precies waar je moet kijken en leer je over de geschiedenis en de bijzonderheden van de monumenten die je ziet.

Boek een rondleiding door Westminster en toegang tot de London Eye

Een van de beroemdste klokkentorens ter wereld

Big Ben naast het Palace of Westminster vanuit de London Eye| ©TheeErin
Big Ben naast het Palace of Westminster vanuit de London Eye| ©TheeErin

Direct naast het Palace of Westminster staat de Big Ben, een van de beroemdste symbolen, niet alleen van de stad Londen, maar van heel Engeland. Deze grote toren is 106 meter hoog en op elke zijde zijn grote klokken geïnstalleerd met een diameter van 7 meter. In deze constructie bevindt zich ook een klok die ongeveer 14 ton weegt.

Vanuit de cabine van het Millennium Wheel kun je de Big Ben zien en de exacte tijd in de stad weten, nog een reden om in het grote reuzenrad van Londen te gaan. Als je alle informatie over de London Eye bij de hand wilt hebben, vind je in dit bericht alles wat je moet weten.

Boek tickets voor de London Eye

Bekijk een van de meest iconische monumenten van Londen

Uitzicht vanuit de London Eye, St Paul's Cathedral op de achtergrond,| ©budget trave
Uitzicht vanuit de London Eye, St Paul's Cathedral op de achtergrond,| ©budget trave

St Paul's Cathedral, gelegen op St Paul's Churchyard, werd gebouwd tussen 1087 en 1314 en verwoest tijdens de grote brand van Londen in 1666. Het werd later herbouwd en de koepel is een icoon van de stad.

Vanuit het reuzenrad kun je de grote koepel van bovenaf zien, maar als je ook een ticket voor de London Eye boekt waarbij een rondleiding door Londen is inbegrepen, kun je het meeste uit je klim halen omdat je St Paul's Cathedral dan al hebt bezocht:

 • St Paul's Cathedral van binnen bezocht.
 • De wisseling van de wacht bij Buckingham Palace hebt gezien.
 • De Tower of London binnengegaan.
 • Een cruise over de Theems gemaakt.
 • Greenwich gekend.

Een rondleiding door Londen en toegang tot de London Eye geboekt

Een uitstekend uitzicht gekregen op een modern gebouw

Uitzicht vanaf de London Eye vanaf The Shard| ©Ștefan Jurcă
Uitzicht vanaf de London Eye vanaf The Shard| ©Ștefan Jurcă

Als je eenmaal hoog genoeg bent geklommen, kun je een van de modernste gebouwen van de stad zien. Het observatiedek van The Shard werd in 2012 geopend en heeft sindsdien zijn stempel op de stad gedrukt met zijn innovatieve ontwerp. Het gebouw is maar liefst 310 meter hoog en heeft 87 verdiepingen met restaurants, appartementen, het observatiedek en een hotel.

The Shard is bedekt met ongeveer 11.000 ruiten, dus op dagen dat de zon het sterkst schijnt kun je het misschien niet in detail bewonderen. Maak je geen zorgen, je kunt nog steeds de puntige vorm in het Londense stadslandschap zien.

Boek tickets voor de London Eye

Bewonder het financiële district van de stad

De stad vanuit de London Eye| ©Timo Newton-Syms
De stad vanuit de London Eye| ©Timo Newton-Syms

Een van de bezienswaardigheden vanuit de London Eye is het financiële district van Londen, beter bekend als The City. Dertig procent van de gebouwen in een van de belangrijkste wijken van Londen zijn de afgelopen jaren gebouwd, dus vanuit het Millennium Wheel ziet u de moderne gebouwen, waarvan er veel zijn bedekt met glas.

. De meest iconische gebouwen van The City zijn onder andere het Gherkin-gebouw, Lloyd's of London, Leadenhall Building en Tower 42. Interessant is dat de futuristisch ogende gebouwen in het Financial District in contrast staan met oude elementen, zoals kerken, een Romeins amfitheater en Smithfield Market.

Boek snel tickets voor de London Eye

Een gebouw in de vorm van een Walkie Talkie

Het Fenchurch Building vanuit de London Eye| ©my.travels
Het Fenchurch Building vanuit de London Eye| ©my.travels

Het Fenchurch Building, ontworpen door Rafael Viñoly, heeft de eigenaardige vorm dat de structuur breder wordt naarmate de hoogte toeneemt. Daarom geven veel Londenaren en toeristen het de bijnaam "Walkie Talkie". Hoewel je de bijzondere vorm niet kunt zien vanuit de London Eye, is het gemakkelijk te onderscheiden van andere gebouwen omdat het door zijn vorm meer zonlicht reflecteert.

In Fenchurch bevindt zich de botanische tuin Sky Garden. Er zijn ook restaurants, een bar en een café in het gebouw. Als je geniet van het uitzicht vanuit de London Eye, vergeet dan niet het Walkie Talkie-vormige gebouw te bekijken.

Boek tickets voor de London Eye

Een gebouw ingehuldigd in 2000

Uitzicht op de Millennium Bridge| ©Brian Chow
Uitzicht op de Millennium Bridge| ©Brian Chow

Net als de London Eye werd ook de laatste brug die over de rivier de Theems werd gebouwd rond de millenniumwisseling geopend en staat daarom bekend als de Millennium Bridge. Het is een voetgangers- en hangbrug met een lengte van 325 meter.

Omdat de brug vlakbij het Millennium Wheel ligt, kunt u de Millennium Bridge ook zien als het niet helder is.

Boek snel tickets voor de London Eye

De residentie van de koninklijke familie

Uitzicht vanuit de London Eye| ©Chris Yunker
Uitzicht vanuit de London Eye| ©Chris Yunker

Met een panoramisch uitzicht op 135 meter hoogte kunt u vanuit de London Eye ook Buckingham Palace zien. Het is gebouwd in 1703 en heeft een neoklassiek ontwerp. Vanuit de hoogte kun je ook de groene gebieden in de buurt waarderen.

En zoals ik al eerder heb uitgelegd, als je een kaartje koopt voor de London Eye in combinatie met een rondleiding door Londen, kun je voordat je naar het reuzenrad gaat al de residentie van koning Karel III zien en zelfs de wisseling van de wacht bewonderen.

Boek een rondleiding door Londen en een kaartje voor de London Eye

De cabines van de London Eye

Binnen in een London Eye cabine| ©Viator.com
Binnen in een London Eye cabine| ©Viator.com

De vraag die de meeste bezoekers die voor het eerst het Millennium Wheel bezoeken zich stellen is: Wat kunnen we verwachten? Hoe zien de cabines eruit? Natuurlijk zijn ze veilig, maar dat niet alleen, elk aspect van het ontwerp draagt bij aan de optimale ervaring voor elke persoon die naar boven gaat.

De cabines hebben airconditioning en bieden plaats aan maximaal 25 personen en zijn ruim genoeg zodat u zich kunt verplaatsen en optimaal van het uitzicht kunt genieten. Als u liever blijft zitten, zijn er stoelen beschikbaar en er zijn ook touch-screen displays die u vertellen over de gebouwen die u vanuit de London Eye kunt zien.

Boek snel tickets voor de London Eye

Is het mogelijk om 's nachts in de London Eye te gaan?

In het London Eye bij nacht| ©echoftourthree
In het London Eye bij nacht| ©echoftourthree

Het grootste deel van het jaar sluit de London Eye om 18:00 uur, maar tijdens de zomer in Londen kunt u volgens de openingstijden van de London Eye in het rad nadat de zon is ondergegaan, d.w.z. van 10:00 tot 20:30 uur.

De gebouwen die 's nachts verlicht zijn, zijn de volgende:

 • The Shard: als het donker wordt, licht de wolkenkrabber op. Een van de dingen die 's nachts het meest opvalt in het uitzicht vanuit de London Eye is de punt van dit gebouw, omdat dit het meest verlichte deel van de structuur is.
 • The Houses of Parliament: het paleis heeft rondom verlichting die de gevel verlicht en het van bovenaf zichtbaar maakt.
 • Big Ben: net als de Houses of Parliament is de toren 's nachts verlicht, maar dat niet alleen. Alle wijzerplaten van de klok zijn verlicht, waardoor mensen in de buurt en degenen die de London Eye beklimmen de tijd duidelijk kunnen zien.
 • De koepel van St Paul's Cathedral: hoewel de verlichting niet zo opvallend is als de voorgaande gebouwen, is het nog steeds mogelijk om deze koepel te zien als je 's nachts in het reuzenrad van Londen rijdt.
 • Waterloo Bridge: een andere brug over de rivier de Theems en vlakbij de London Eye is de Waterloo Bridge. Deze is ook 's nachts verlicht en kan worden gezien als je naar een London Eye-stand gaat.

De hierboven genoemde gebouwen zijn niet de enige die opvallen in het Londense nachtlandschap. De London Eye is een van de helderste plekken in de hoofdstad, dus als je 's nachts naar boven gaat, is het niet ongewoon dat het wiel verlicht is, meestal in het rood.

Boek tickets voor de London Eye