Bezienswaardigheden vanaf The Shard in Londen

De London Eye is een echte blikvanger, maar het uitzicht vanaf The Shard is nog spectaculairder omdat het het hoogste gebouw in het Verenigd Koninkrijk is. Ontdek wat je kunt zien vanaf The View!

Isabel Catalán

Isabel Catalán

7 minuten lezen

Bezienswaardigheden vanaf The Shard in Londen

De Shard in Londen | © Daria Shevtsova

Sinds de opening in 2012 heeft de wolkenkrabber The Shard de Londense skyline voorgoed veranderd. Het observatorium, The View, is de plek bij uitstek voor een adembenemend 360º panoramisch uitzicht over de stad.

In dit bericht geef ik je een klein voorproefje van wat je tijdens deze ervaring kunt zien, maar niets is zo mooi als Londen van meer dan 300 meter hoogte te zien. Je zult het zelf moeten zien!

1. De rivier de Theems

Uitzicht op Londen vanaf The Shard over de Theems| ©Darko M.
Uitzicht op Londen vanaf The Shard over de Theems| ©Darko M.

Vanuit het observatorium van de moderne wolkenkrabber The Shard heeft u een van de mooiste uitzichten op de rivier de Theems, met 346 kilometer een van de langste rivieren van Europa.

Het loopt door het hart van Londen en is daarom een van de meest iconische monumenten van het land. Er zijn vele manieren om ervan te genieten, over land, over zee en door de lucht.

Of het nu gaat om een vogelperspectief vanaf The View bij een glas champagne of een lange wandeling langs de oevers terwijl u monumenten ontdekt zoals de Tower of London, de Tower Bridge en het London Eye, om er maar een paar te noemen.

U kunt ook een boottocht maken als u besluit een cruise op de Theems te maken. Het is een plan dat ik ten zeerste aanbeveel omdat het u een uniek perspectief van de Britse hoofdstad zal geven, ook vanuit de hoogte.

En als de cruise 's nachts is, beleeft u een magische en romantische ervaring op het dek van de boot, genietend van het uitzicht op de met gekleurde lichtjes verlichte gebouwen van Londen.

Boek een riviercruise op de Theems

2. Tower Bridge

Tower Bridge gezien vanaf de Shard| ©american_rugbier
Tower Bridge gezien vanaf de Shard| ©american_rugbier

De Tower Bridge is een van de symbolen van Londen die u kunt zien vanuit het observatorium van The Shard en u kunt er geen foto van missen als u weer voet op de grond zet.

Met zijn prachtige Victoriaanse stijl en de Theems als achtergrond is de Tower Bridge nu een van de meest gefotografeerde toeristische attracties van Londen, hoewel hij oorspronkelijk in de 19e eeuw niet voor decoratieve doeleinden werd gebouwd, maar om een zuiver praktische reden - om de twee kanten van de rivier met elkaar te verbinden toen de stad in oostelijke richting groeide.

Als u klaar bent met uw bezoek aan The View kunt u gaan lunchen in de buurt van The Shard of de binnenkant van de Tower of London verkennen, die ook van bovenaf te zien is.

Boek uw kaartjes voor The Shard

3. De Tower of London

Tower of London vanaf de Shard| ©duncanh
Tower of London vanaf de Shard| ©duncanh

Een andere populaire toeristische attractie die u vanaf The View kunt zien, is de Tower of London, een oud fort dat al bijna een millennium standhoudt en getuige is geweest van belangrijke episodes in de geschiedenis van het land.

Zelfs als je maar twee of drie dagen in Londen bent, is het een must en er is binnen zoveel te zien! Van de kroonjuwelen en het middeleeuwse paleis tot de vestingmuren en torens die deel uitmaken van het complex, om maar enkele dingen te noemen - zelfs kraaien!

U zult versteld staan van de vele griezelverhalen die zich hier hebben afgespeeld, dus wees voorbereid op een bezoek aan de Tower of London dat u niet onverschillig zal laten!

Boek een rondleiding met ticket in de Tower of London

4. London Bridge

London Bridge vanaf The Shard| ©Matt Brown
London Bridge vanaf The Shard| ©Matt Brown

Een andere brug die u kunt zien vanaf de top van The Shard is de London Bridge, die vaak wordt verward met de Tower Bridge vanwege de nabijheid. Ze lijken echter in niets op elkaar qua uiterlijk of levensduur.

London Bridge is een veel soberder brug met een oudere geschiedenis. Het werd gebouwd door de Romeinen op dit punt in de 1e eeuw na Christus, maar heeft in de loop der jaren vele veranderingen en verbouwingen ondergaan en heeft dus niet zijn oorspronkelijke vorm behouden.

Het exemplaar dat vandaag vanaf The View te zien is, werd in de jaren 1970 ingehuldigd door koningin Elizabeth II van Engeland en werd gebouwd naar een ontwerp van John Mowlem.

Boek uw kaartjes voor The Shard

5. Shakespeare's Globe Theater

Shakespeare's Globe Theater| ©Diego Delso
Shakespeare's Globe Theater| ©Diego Delso

Als u vanaf het observatorium The Shard naar het westen kijkt, ziet u een glimp van Shakespeares Globe Theatre, herkenbaar aan zijn ronde, witte vorm die afsteekt tegen de grijze gebouwen van de stad.

Dit theater is niet het oorspronkelijke theater waar William Shakespeare verschillende van zijn meesterwerken opvoerde, maar een replica ervan die in de 20e eeuw werd gemaakt dankzij de inspanningen van kunstenaar Sam Wanamaker, die geld inzamelde voor de herbouw ervan.

Nu worden er tussen mei en oktober voorstellingen gegeven, net als in het oorspronkelijke theater. Als uw reis samenvalt met de lente in Londen, de zomer in Londen of de herfst in Londen, raad ik u aan de mogelijkheid te overwegen om een avond in het theater van Shakespeare's Globe Theatre op te nemen en te genieten van deze kunst zoals die in de 16e en 17e eeuw werd beoefend. Het is een magisch gevoel!

6. Big Ben

Big Ben gezien vanaf de Shard bij zonsondergang| ©MK Feeney
Big Ben gezien vanaf de Shard bij zonsondergang| ©MK Feeney

Een van de grote symbolen van Londen die u ook vanuit The View kunt zien is de Big Ben, de enorme klok van de Houses of Parliament.

Het werd in de19e eeuw ingebruik genomen en heeft zich altijd gekenmerkt door zijn stiptheid, zelfs bij extreme gebeurtenissen zoals de bombardementen die de stad tijdens de Tweede Wereldoorlog te verduren kreeg of de extreme weersomstandigheden waaronder de stad soms te lijden heeft.

Hoewel buitenlandse toeristen de binnenkant niet mogen bezoeken, kunt u er altijd een souvenirfoto mee maken.

7. Palace of Westminster

Palace of Westminster| ©João Trindade
Palace of Westminster| ©João Trindade

Ook bekend als de Houses of Parliament is dit een van de mooiste gebouwen van Londen, die u ook kunt zien vanuit het observatorium van de wolkenkrabber The Shard.

In de eerste helft van de 19e eeuw verwoestte een verwoestende brand het paleis dat sinds de 16e eeuw het parlement en de koninklijke residentie huisvestte en slechts enkele delen van het oorspronkelijke gebouw overleefden, zoals de kloostergangen en de crypte van St. Stephen's Chapel, Westminster Hall of de Jewel Tower.

Het huidige Palace of Westminster werd rond het midden van de 19e eeuw voltooid in een prachtige Victoriaanse gotische stijl. Ik raad u aan van een bezoek aan Westminster Abbey gebruik te maken voor een gezamenlijke rond leiding, want het is een architecturaal wonder en u zult er prachtige foto's kunnen maken.

Boek uw kaartjes voor The Shard

8. Het London Eye

Uitzicht op de London Eye vanaf The Shard| ©Abi Skipp
Uitzicht op de London Eye vanaf The Shard| ©Abi Skipp

Naast The View is de beste plek om de Londense skyline van bovenaf te zien, de London Eye.

Vanaf de wolkenkrabber The Shard hebt u echter de kans om te genieten van een prachtig uitzicht op het populaire reuzenrad zoals u het nog nooit hebt gezien.

Als je echter niet bang bent voor hoogtevrees en van sensatie houdt, kun je de stad niet verlaten zonder ook in de London Eye te stappen, want die maakt je uitzicht op Londen van bovenaf compleet - en dan heb je het nog niet eens over het nemen van een paar fantastische foto's!

En als u, nadat u Londen vanuit de hoogte hebt gezien in The View, de ervaring wilt vervolledigen en de skyline van de Britse hoofdstad vanuit een rivierperspectief wilt zien, kijk dan eens naar de post London Eye en Thames cruise, want dat zal de perfecte combinatie zijn om ten volle van dit deel van de stad te genieten.

Boek uw kaartjes voor The Shard

9. HMS Belfast

Op de uitkijk voor The Shard| ©Martin Pettitt
Op de uitkijk voor The Shard| ©Martin Pettitt

Vanaf The View kunt u ook het silhouet zien van HMS Belfast, een museumschip van de Britse Royal Navy dat voor anker ligt aan de oever van de Theems. Het was ooit een destroyer-schip dat deelnam aan talrijke marine-operaties tijdens de Tweede Wereldoorlog en de Koreaanse Oorlog.

Het is indrukwekkend om de HMS Belfast van buiten te zien, maar als je tijd hebt nadat je van de wolkenkrabber The Shard bent afgedaald, raad ik je aan om haar te bezoeken, want het is verbazingwekkend om een schip als dit van binnen te zien.

Tijdens de rondleiding kunt u niet alleen verschillende tentoonstellingen zien die laten zien hoe het leven op volle zee was, maar het meest vermakelijke deel is het bezoek aan enkele van de scheepsruimten waar de zeelieden en soldaten het grootste deel van hun tijd doorbrachten: de matrozen- en kapiteinshutten, de ziekenboeg, de kombuis, het ruim en de controlekamer, onder andere.

10. Het Tate Modern Museum

Tate Modern Museum in Londen| ©Eric Titcombe
Tate Modern Museum in Londen| ©Eric Titcombe

Een andere bezienswaardigheid die u vanuit The View kunt zien is het Tate Modern Museum in Londen of, met andere woorden, het British National Museum of Modern Art.

U zult het gemakkelijk herkennen, want het is gevestigd in een zeer merkwaardig gebouw, in het Bankside Power Station. Na verschillende verbouwingen werd het in 2000 geopend als galerie voor moderne kunst, en de waarheid is dat de oorspronkelijke structuur zeer goed aansluit bij het thema van het museum.

Binnen vindt u een van de meest complete permanente collecties moderne kunst ter wereld met werken van beroemde kunstenaars als Salvador Dalí, Pablo Picasso, Andy Warhol en Edvard Munch, om er maar een paar te noemen, hoewel er ook tijdelijke tentoonstellingen van hedendaagse kunst zijn om het talent van jonge kunstenaars te laten zien.

Als u van dit soort kunst houdt, raad ik u aan tijdens uw reis wat tijd vrij te maken om een bezoek te brengen aan het Tate Modern Museum.

De collecties zijn een wonder en het beste van alles is dat de toegang tot het museum meestal gratis is. Meestal hoef je alleen een kaartje te kopen om de tijdelijke tentoonstellingen binnen te komen, maar dat is het zeker waard.

Boek uw kaartjes voor The Shard